11 Tips voor meer zelfvertrouwen tijdens het werk
Helaas word je met de eigenschap zelfvertrouwen niet geboren. Jouw opvoeding bepaalt echter wel hoe zelfverzekerd je in het leven staat en hoeveel zelfvertrouwen je bezit. Toch hebben nog veel mensen te maken met weinig tot geen zelfvertrouwen en dat kan soms erg lastig zijn.
Zeker op het werk. Welke functie je bekleed maakt eigenlijk niet uit, bij veel werkzaamheden is zelfvertrouwen een onmisbare eigenschap. Voor een bespreking met een toekomstige klant, een presentatie geven of gewoon het sollicitatie gesprek. zelfvertrouwen kan je een heel stuk verder helpen!
Alle zelfvertrouwen tips voor op je werk in een overzichtelijk rijtje:
- Tip 1: Jij bent belangrijk
- Tip 2: Een gezonde nachtrust
- Tip 3: Dit is mijn houding
- Tip 4: Benut je talent
- Tip 5: Kies eens voor de onzekerheid
- Tip 6: wees aardig voor jezelf
- Tip 7: stop met perfect zijn
- Tip 8: Presenteer je prestaties
- Tip 9: Vergeet wat een ander denkt
- Tip 10: een goede voorbereiding is het halve werk
- Tip 11: Voorbereid naar een sollicitatie
- Bonustip: Gratis ebook om jouw zelfvertrouwen op het werk te verbeteren:
Tip 1: Jij bent belangrijk
Goed voor jezelf zorgen is de basis van meer zelfvertrouwen. Eet gezond, sport regelmatig en besteed aandacht aan je uiterlijk. Wanneer jij je lekker in je vel voelt zal je dit uitstralen en zal dit direct effect hebben op hoe jij in het leven staat.
Een gezonde voeding begint met 3 keer per dag eten en zorgt er voor dat jij je energieker voelt. Zeker als je zwaar lichamelijk werk levert, is een gezond en stevig ontbijt onmisbaar om de dag door te komen.
Tip 2: Een gezonde nachtrust
Lekker slapen en gezond weer op. Helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Je zult al snel merken dat als je slecht hebt geslapen, te kort hebt geslapen of misschien wel bijna niets, dat je snel prikkelbaar bent en weinig kunt hebben. Je voelt je de hele dag door moe en hebt nergens motivatie voor.
“Ook ik heb dit in de praktijk tot in de extremen ervaren. Onze zoon Mees is een slechte slaper. Ik heb geregeld hele korte nachten gekend”
Dit werkt niet voor jouw zelfvertrouwen en je baas heeft ook niet veel aan je op zo een moment. Zorg dus dat je voldoende slaapt. Heb je slaapproblemen, zoek dan hulp of ga eens naar de huisarts. Langdurig slecht slapen is niet alleen schadelijk voor je lichamelijke conditie, maar ook je geestelijke conditie.
Tip 3: Dit is mijn houding
Hoe jij je gedraagt, bepaalt je mentale houding. Lichaamstaal verteld een hoop over hoe jij je voelt en wat je denkt. Ga dus rechtop zitten, borst vooruit en hoofd omhoog.
Je zult merken dat je jezelf veel groter en sterker voelt en dat je meer zelfvertrouwen krijgt als dat je in elkaar weggedoken achter je bureau zit.
Tip 4: Benut je talent
Iedereen heeft talenten. De een is hier goed in de ander weer in iets anders. Waar ben jij goed in? Door deze talenten van jezelf te ontdekken en volledig te benutten wek je bij jezelf vertrouwen op dat je ergens goed in bent en het kunt.
Falen is geen optie, want dit is jouw talent. Ook tijdens een sollicitatie gesprek is het goed deze talenten aan te kaarten en eerlijk te zijn over jouw mindere kanten. Het is geen schande, je kunt niet overal goed in zijn, maar waar je goed in bent, laat dat duidelijk zien!
Tip 5: Kies eens voor de onzekerheid
Wellicht klinkt dit heel raar, want waarom zou je iets doen waar je niet goed in bent? Door een grote opdracht, die je in de eerste instantie te groot leek, toch aan te pakken, heb je wel een kans om jezelf te laten zien dat je meer kunt dan je dacht.
“Hoe eet je een olifant? Stukje voor stukje en gewoon starten”
Deel de opdracht op in stukjes en beloon jezelf steeds wanneer je een stukje tot tevredenheid hebt afgerond. Vergeet alsjeblieft het belonen en vieren niet. Dit doen we met z’n allen veel te weinig als je het mij vraagt. Iets vieren, doet echt iets met je. Hoe meer mentale barrières je overwint, hoe groter jouw zelfvertrouwen wordt.
Tip 6: wees aardig voor jezelf
Als kind kregen we al iets lekkers toegestopt als we iets goed hadden gedaan, waarom zouden we onszelf dan niet belonen als we een opdracht goed hebben afgerond? Wees dus aardig voor jezelf en beloon jezelf. Dit kan simpel met een extra pauze zijn, maar ook een ijsje eten of een extra vrije dag. Niets is te gek, als je er maar aanblijft denken om dingen te vieren.
Tip 7: stop met perfect zijn
Perfectionisme is moordend voor je zelfvertrouwen. Niemand is perfect dus jij ook niet. En dan nog, wat is echt perfect? Waar de een het zo goed vind, wil de ander het toch anders. Niemand is perfect, ook jij niet. Stop dus met te zoeken naar de perfecte manier, want deze is er simpelweg gewoon niet.
Tip 8: Presenteer je prestaties
Is een opdracht goed afgerond dan draagt dit zeker bij aan het krijgen van zelfvertrouwen. Soms een klein beetje, soms een heleboel. Vink dus al je gedane klussen af of zoek naar een manier om ze te presenteren en zodat je er langer van kunt genieten. Je ziet dat je steeds beter wordt in wat je doet.
Tip 9: Vergeet wat een ander denkt
We zijn geneigd om ons heel veel aan te trekken van wat andere van ons denken. Maar dit is helemaal niet belangrijk. We worden daar alleen maar onzeker van, dus niet doen. Jij bent belangrijk en niet wat andere van jou denken. Trek je daar dus niets van aan en doe wat jij denkt dat goed is.
Wat ik je ook nog wil meegeven is het volgende: mensen zijn altijd veel meer met zichzelf bezig. Jij kan je ergeren aan een vlek op je kleren en denk dat iedereen op jouw werk daarmee bezig is. Waarschijnlijk valt het anderen niet eens op. Of constateren ze het en gaan weer door met iets anders en zijn jouw vlek binnen 3 seconden vergeten.
Tip 10: een goede voorbereiding is het halve werk
Een goede voorbereiding kan je helpen als je een nieuwe klus aan neemt of een presentatie moet geven. Bedenk wat je gevraagd kan worden en welke antwoorden hier bij passen. Verdiep je in het project of onderwerp en kom goed voor de dag. Mocht je iets toch niet weten, niet iedereen weet alles. Geef aan dat je het gaat op zoeken en er op terug komt. Geen schande, niemand weet echt alles.
Tip 11: Voorbereid naar een sollicitatie
Ook wanneer je een sollicitatie gesprek hebt, is het van groot belang om je goed voor te bereiden. Verdiep je in het bedrijf en de functie, zodat je weet waar over wordt gepraat. Wanneer je gesprekspartner je vertelt over hun nieuwe project en jij kunt aangeven dat je er al iets over had gelezen op de website, zal je direct punten scoren. Je laat namelijk zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf. Je kans om aangenomen te worden of een proefperiode te komen werken, zal dan alleen maar toenemen. Succes en geloof in jezelf!
Bonustip: Gratis ebook om jouw zelfvertrouwen op het werk te verbeteren:
Via deze link kan je mijn gratis ebook downloaden. Het verplicht je tot niks. Mijn 50 Tips gaan je zeker weten helpen om jouw zelfvertrouwen snel te verbeteren. Mocht ik nog iets voor je kunnen doen, dan hoor of lees ik graag van je!