Regelmatig moe? Dan is het tijd voor vitaliteit
Regelmatig moe? Dan is het tijd voor vitaliteit! Vitaliteit bestaat uit veel meer aspecten dan de meeste mensen denken. Wat kan je nog meer doen naast de adviezen van het Voedingscentrum? Jouw lichamelijke en psychische veerkracht is het resultaat van vier essentiële factoren. In dit artikel lees je wat er voor nodig is om een optimale gezonde leefstijl te bereiken.
In mijn vorige blog schreef ik een inleiding over dit belangrijke onderwerp. Ik legde toen uit wat het begrip vitaliteit eigenlijk inhoud. Nu is het tijd om vooral te kijken hoe je dat het beste kunt ontwikkelen en vasthouden.
Vitaliteit heeft een fundament
Jouw levenskracht is het gevolg van een optimale balans tussen je lichaam, geest, hart en ziel. Al deze vier onderdelen zijn op een positieve manier in balans als je vitaal bent. Je blaakt van de energie, beschikt over mentale veerkracht, staat positief in het leven, ervaart levensvreugde, hebt doorzettingsvermogen en bent bevlogen.
Op deze laatste aspecten wil ik nu iets dieper op ingaan en zo uitleggen hoe je je vitaliteit kunt verhogen en behouden. In dit artikel heb ik het vooral over positiviteit, dankbaarheid en acceptatie.
Omring jezelf met positiviteit
In je dagelijks leven ben je omringd door een verscheidenheid aan mensen. Sommige van deze mensen zijn een genot om mee om te gaan, en hun liefdevolle aanwezigheid voedt en moedigt je aan. Maar anderen hebben het tegenovergesteld effect: ze ontnemen je van jouw energie. Door hun constante emotionele intimidatie en manipulatie raak je uitgeput.
Jouw welzijn wordt voor een groot deel beïnvloed door de mensen om je heen. Daarom kan het waardevol zijn om de kwaliteit van jouw sociale interacties en hun effect op je energielevel onder de loep te nemen. Als je dieper na gaat denken over de mensen waar je mee omgaat, kun je bewustere keuzes maken en de juiste mensen kiezen waarmee je jouw leven mee wil vullen. Uiteraard is dat niet altijd mogelijk – bijvoorbeeld op je werk – maar in je persoonlijk leven kun je wel de juiste mensen kiezen met wie je jezelf wil omringen.
“Wij zijn het gemiddelde van de vijf mensen waar je de meeste tijd mee doorbrengt”, zei de Amerikaanse motivatie coach Jim Rohn. Tijd dus om goede keuzes te maken met welke mensen je dagelijks eet, naar de sportschool gaat of afspreekt. Kies jouw vrienden zorgvuldig – zij creëren de omgeving waarin je opbloeit of verwelkt.
Vitaal blijven door ‘goede’ mensen
Maar wat zijn de juiste personen om jouw tijd mee door te brengen? Wat zijn ‘goede’ mensen? En welke voordelen heeft het om jezelf met deze mensen te omgeven?
‘Goede’ mensen zijn zeker geen heiligen die altijd alles goed doen. Het zijn de mensen die jouw leven verrijken door wat ze doen. Mensen die jou inspireren om een beter mens te worden, die jou motiveren om jouw doelen te halen en jou het duwtje in de rug geven om de veranderingen in je leven te maken die je nodig hebt. Het zijn ook de mensen die je aan het lachen maken en die echt om je geven. Deze mensen moet je koesteren. Belangrijk is dat ‘goed’ niet gelijk staat aan ‘hetzelfde zijn als jezelf’. Te veel van hetzelfde kan je juist tegenhouden en mensen met een andere blik en andere ideeën zullen je juist verrijken.
Wat betekent ‘goed’ voor jou?
Mensen zijn verschillend. Het betekent niet dat dingen die voor jou belangrijk zijn en jou gelukkig maken ook automatisch iemand anders gelukkig maken. Jouw idee van een goede vriend is wellicht een andere dan die van een andere persoon. De sleutel is dus om goed stil te staan bij de vraag wie goed voor jou is en wie niet. Maar hoe doe je dat?
Positiviteit trekt positiviteit aan. Als je zelf goed in je vel zit, zal je automatisch mensen tegenkomen die goed voor je zullen zijn. Wees jezelf en straal zelfvertrouwen uit en je zult als een magneet mensen aantrekken die je energie geven en goed bij je passen. Neem afscheid van negativiteit en wrok en maak plaats in jouw hart voor warmte en positiviteit en verzamel daardoor inspirerende en energie gevende mensen om je heen. Hierdoor ervaar je minder stress en zal je meer van het leven kunnen genieten.
Vier keer ‘Ja’ ?
Kijk daarom goed naar de mensen met wie je je dagelijks omgeeft. Denk erover na welk gevoel ze je geven en of ze iets constructiefs aan jouw leven toevoegen of dat ze je juist naar beneden halen. Schrijf eens de kwaliteiten op van de mensen waar je de meeste tijd mee doorbrengt en hoe deze kwaliteiten jou beïnvloeden.
- Geven de mensen jou het gevoel dat je alles aankunt en dat je jouw doelen kunt bereiken?
- Ondersteunen ze je?
- Geven ze jou het gevoel aantrekkelijk te zijn?
- Voel je je gelukkig en vol met energie als jullie bij elkaar zijn?
Als je deze vragen met ‘Ja’ kunt beantwoorden dan heb je waarschijnlijk al de juiste mensen om je heen. Moet je vaker met ‘Nee’ antwoorden, is het wellicht tijd om nog eens goed naar jouw relatie met deze mensen te kijken. Als iemand energie uit je zuigt, is het tijd om met hem/haar in gesprek te gaan en eerlijk te vertellen wat je voelt. Een consequentie zou kunnen zijn dat je met deze persoon minder tijd gaat doorbrengen. Dit klinkt misschien hard maar je zult merken dat het loslaten van een voor jou toxische relatie jou uiteindelijk weer laat opbloeien. Bovendien creëer je ook ruimte om meer tijd door te brengen met de mensen die wel goed voor je zijn.
Wees meer dankbaar, voor jezelf en anderen:
Nu even heel eerlijk zijn: ook al gaat het eigenlijk goed in je leven, word er vaak toch altijd iets gevonden om over te zeuren. Elke dag kan je jezelf wel opwinden over iets: de rij in de supermarkt, de langzame fietser voor je of het lege melkpak dat je huisgenoot achter heeft gelaten. Maar dit dagelijkse gezeur kost je ongemerkt ontzettend veel energie en je voelt je gestrest. Zonde! Want uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat alleen al waardering voor alles wat je hebt je een gelukkiger mens kan maken.
Dankbaarheid is goed voor hart en bloedvaten
Een manier om meer geluk te vinden in je leven is het vaker stilstaan bij wat je hebt en om daar dankbaar en blij over te zijn. Wanneer je dankbaar voor iets bent wordt je vervuld door een gevoel van blijdschap en geluk dat op dat moment weinig tot geen ruimte voor andere negatieve gevoelens geeft. Je voelt je prettig wanneer je echt diep van binnen dankbaar voor iets bent.
Ook maakt het bewust worden van alles waar je dankbaar en blij over bent, dat je het geluk meer en meer zult ervaren. Je voelhorens worden meer afgestemd op positieve zaken die zich in je leven afspelen. En je kunt zien en voelen wat een mooi mens je bent en wat een mooi leven je hebt.
Dankbaarheid heeft ook fysieke voordelen. Wetenschappelijk onderzoek onderstreept dat het tonen van dankbaarheid en waardering leidt tot minder stress, minder kans op depressie en een betere nachtrust. Het HeartMath Instituut voerde een studie uit waaruit bleek dat een positief denkpatroon ook de manier waarop het hart functioneert kan beïnvloeden. Dit klinkt niet verrassend gezien er een sterk verband is tussen stress en hart- en vaatziekten.
Dankbaarheid in actie voor meer energie
Je mag jezelf dus bewust zijn van hoe jouw denkpatronen je welzijn beïnvloedt gezien ze direct in verband staan met het welzijn van het orgaan dat je in leven houdt. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan… Daarom hier een aantal tips hoe je jezelf meer dankbaar kunt voelen in het dagelijkse leven:
- Wie schrijft is blij
Hou een dagboek bij waarin je elke dag opschrijft waar je dankbaar voor bent en waar je blij van bent geworden. Je hoeft geen pagina’s vol te schrijven. Een aantal punten zijn genoeg om jouw brein te laten weten dat er toch echt een aantal leuke dingen zijn gebeurd.
- Waardeer meer
Zeg vaker ‘Dankjewel’ en toon jouw waardering voor andere mensen. Iedereen weet hoe goed het voelt als men gewaardeerd wordt. En waardering uitspreken naar anderen geeft jezelf ook een goed gevoel. Laat mensen weten dat je dankbaar voor ze bent. Je maakt hen gelukkig en jezelf bewust hoeveel leuke mensen je om je heen hebt.
- 3. Er is alleen maar NU
Leef in het nu. Het enige moment waarin je leeft is nu. Het lijkt een open deur, maar hoe vaak is je aandacht niet bij wat volgende week gaat gebeuren. Of pieker je over wat er gisteren was? Als je leeft in het nu creëer je innerlijke rust. In het nu kun je alles overzien. Als je meer in het hier en nu leeft en jouw aandacht voor de volle 100% op maar een ding richt zal je merken dat je ook meer kunt genieten van jouw leven. Probeer het eens en je zult ontdekken: je leeft en geniet veel meer!
- Alles wat je zegt ben je zelf
Gebruik positieve woorden. Een negatieve woordkeuze heeft veel meer invloed op jouw gelukstoestand dan je denkt. Wil je gelukkiger zijn? Wees dan alert op de woorden die je gebruikt en de negatieve gedachten die hieraan ten grondslag liggen. Zeuren, roddelen, iemand zwart maken kosten ons veel energie en vertroebelen onze blik voor de mooie dingen in het leven. Kies voor positieve woorden, geef jezelf en anderen complimenten en benadruk de positieve dingen in plaats van de negatieve.
- Het gras bij de buren is niet groener
Vergelijk je niet met anderen. Het vergelijken van jezelf met iemand anders is een reflectie van je eigen onzekerheid die je projecteert op anderen. Niet alleen onderhoud je dan jouw onzekerheden, je versterkt ze zelfs. Als je de focus op jezelf legt en jouw positieve eigenschappen, dan blijf je ook dichter bij wie je echt bent.
- Waardeer meer
Stel de kleine dingen in het leven op prijs. Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd.’ Wie niet dankbaar is voor de dingen die hij al heeft zal nooit de voordelen van betere, mooiere en grotere dingen ervaren. Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord of gelezen, maar juist die kleine alledaagse dingetjes maken het leven de moeite waard. Alleen jammer dat je door drukte en tijdgebrek er ongemerkt aan voorbij jakkert. Zet bij wijze van spreken nu en dan even de tijd stil en geniet van de koude vrieswind langs je huid, een complimentje van een collega, je partner die je terloops knuffelt. Zie dat alles niet als vanzelfsprekend, maar als kleine cadeautjes, die je plezier geven, vrolijk stemmen en waar je van mag genieten.
Leer dat te accepteren wat je niet kunt veranderen
Een van de grootste bronnen van stress is de wens om dingen om je heen te willen veranderen. Te accepteren dat er ook dingen in je leven zijn die je niet leuk vindt is een grote uitdaging. En dat levert vaak veel frustratie op. Als je dingen daadwerkelijk kunt veranderen dan biedt actie ondernemen een oplossing om de frustratie achter je te laten. Het is namelijk zo dat je heel veel kunt veranderen – zolang het maar een verandering in jezelf betreft. Jijzelf kunt andere beslissingen nemen, nieuwe inzichten opdoen, nieuwe vaardigheden leren, betere keuzes maken.
Soms heb je nu eenmaal geen controle
Moeilijk wordt het wanneer je probeert te veranderen wat je niet kan veranderen. Bijvoorbeeld het verleden of andere mensen. Er overkomen je constant dingen in je leven waar je geen controle over hebt. Als je de dingen wil veranderen waar je zelf de regie niet over hebt kost je dat oneindig veel energie. Het is daarom veel beter om te leren te accepteren dan tevergeefs aan een illusie vast te houden dat je misschien toch iets kunt veranderen. Helaas gooit jouw behoefte aan controle vaak roet in het eten en voorkomt dat je iets accepteert zoals het is. Gun jezelf de kans om deze behoefte los te laten en vertrouw er op dat dingen ook wel goed komen als je ze niet 100% controleert.
Acceptatie is niet hetzelfde als opgeven of alles passief over je heen laten komen. Acceptatie geeft je juist de ruimte om jouw energie in iets te steken waar je wel iets aan kunt veranderen. Het creëert de mogelijkheid om naar de positieve dingen in jouw leven te kijken, minder stress te ervaren, veranderingen te omarmen en gepassioneerd naar de toekomst te kijken. De beloning is groot; je krijgt er veel levensenergie voor terug!
Van delen krijg je energie… Klik daarom op één van de bovenstaande SocialMedia knoppen en gun jouw vrienden de inzichten die jij hebt opgedaan met dit artikel.
En laat hieronder in het reactieveld ook even weten welke tip jij aan anderen geeft wanneer zij zich moe voelen.