arrow_drop_up arrow_drop_down
Smartphone stress; ben jij slimmer dan jouw telefoon?
22 juli 2016 
in Stress
2 min. leestijd

Smartphone stress; ben jij slimmer dan jouw telefoon?

Smartphone stress lijkt steeds vaker voor te komen. Veel mensen storen zich er aan, maar weinigen lijken er echt iets aan te doen. Ben jij verslaafd aan je telefoon of kan je de verleiding weerstaan?

Smartphone stress lijkt een gevoelig onderwerp. Het lijkt wel naarmate de telefoons steeds slimmer worden, er een groeiende groep gebruikers is die er steeds dommer mee omgaat. Want ondanks het grote gemak van de bereikbaarheid, is de smartphone een groeiende indringer van je persoonlijke leven.

Wanneer je overprikkeld  raakt van de beltonen, SMS-geluiden, voicemailberichten, tweets, Facebookupdates en agendameldingen, dan wordt het misschien tijd om weer meer rust in je leven te creëren.

Zelfs wanneer je er persoonlijk nog niet zoveel last van hebt, kan het zijn dat de mensen in jouw omgeving inmiddels extra stress hormonen aanmaken.

In dit artikel krijg je een aantal tips over hoe je jezelf in balans kunt houden samen met je smartphone.

Sociaal?… Stil

Met bijna 7 miljard mensen op deze planeet en een jaarlijks groeiend aantal smartphone gebruikers, is het een lastige opgave geworden om nog rust te ervaren in je persoonlijke ruimte.

Je kent vast wel de irritatie van een telefoon die afgaat tijdens een vergadering, bioscoop bezoek of theatervoorstelling.

Zet daarom je telefoon volledig af (dus ook geen storende trilfunctie) wanneer je met meerdere mensen in een ruimte bent. Denk maar zo dat de mensen die jou dierbaar zijn 10 jaar geleden ook nog gewoon doorademden als je even niet bereikbaar was.

Multitasking bestaat niet

Tijdens jouw smartphone gebruik ben afgeleid. Hoe graag je ook zou willen; het lukt je niet op twee gedachten tegelijkertijd te focussen. Daardoor ben je met je aandacht niet volledig in het hier nu op het moment dat je loopt te bellen of te Whatsappen. Hierbij kun je een gevaar vormen voor jezelf en jouw omgeving. Het is vanuit de angst om niets te willen missen, dat je voor jouw gevoel zoveel mogelijk online wil zijn. Wat je daarmee echter werkelijk kwijtraakt is het contact met jezelf.

Maak nu de keuze om gedurende een vaste periode van dag bewust af te schakelen. Bijvoorbeeld voor het ontbijt of na het avondeten.

Erken dat je een smartphone afhankelijkheid hebt

Wil je blijvend je telefoon gebruik aanpakken? Geef dan toe dat je misschien wel een beetje verslaafd bent. Schaam je er niet voor, want je bent heus niet de enige. Praat erover met familie en vrienden. Lees erover op internet en de bibliotheek. Zoek contact met anderen die er ook last van hebben. Kennis en ervaringen delen geeft steun en werkt motiverend. Zeker als je allemaal hetzelfde doel nastreeft: weg met de stress!

Houd je smartphone gebruik bij

Om je smartphone stress te bestrijden, is het goed inzicht te hebben in je dagelijkse gebruikspatroon. Installeer een app die automatisch bijhoudt hoeveel tijd je jouw telefoon en apps gebruikt.

Kies bijvoorbeeld voor ‘Moment’ voor IOS of ‘Checky’ voor Android en IOS.

Zo  krijg je een goed beeld van wat, wanneer, waarom en hoeveel je jouw telefoon gebruikt. Na een aantal weken kun je bekijken waar en hoe je je smartphone gedrag  en levensstijl kunt aanpassen.

Kom in beweging

Beweeg je regelmatig? Maak er een gewoonte van om te bewegen als je je smartphone stress wil bestrijden. Want, door regelmatig te bewegen, vergroot je de kans om je verslavende gedrag te doorbreken.. Bovendien maakt sporten je spieren sterker en niet geheel onbelangrijk: je gaat je echt stukken fitter voelen. Ga dagelijks wandelen, fietsen, zwemmen of onderneem een andere lichamelijke activiteit die je aangenaam vindt. Bouw het bewegen wel langzaam op. Je zult merken dat je je naar verloop van tijd echt veel prettiger voelt én er ook nog eens beter uitziet.

Wanneer je beter in je lijf zit, dan ben je ‘online‘ met jezelf.

Laat hieronder een berichtje achter om de andere lezers te vertellen hoe jij met jouw smartphone gebruik omgaat. Zo kunnen we van elkaar leren!

Wil je anderen helpen met dit artikel? Deel het dan via jouw Sociale Netwerk (alleen als het niet verslavend is.. )

Ek
Door

Ek

op 25 Jul 2016

Ik heb al die geluiden dat je wat binnenkrijgt uitgezet. Geeft rust. Ga die app installeren. Wist niet van het bestaan af. Actief zijn en tv, computer, enz bewust zoveel mogelijk uit. Moest eerst wennen maar daarna ga je veel actiever en ondernemender worden. Na verloop van tijd vergeet je die dingen (zoals tv vooral) aan te zetten (vaak automatisme).

Albert
Door

Albert

op 25 Jul 2016

Hey Ek, Dank voor het delen! Ik merk dat er best wel een taboe rust op het onderwerp Smartphone stress. Bijna iedereen stoort zich eraan, maar het blijkt in de praktijk bijzonder lastig om het bijbehorende gedrag te doorbreken. Hrt grt Albert Sonnevelt

Arjan
Door

Arjan

op 25 Jul 2016

Herkenbaar, je wordt er in meegetrokken, of je wilt of niet. Ik heb de app Off time geïnstalleerd, die werkt met een countdown, zodat je niet "vergeet" om weer in te schakelen.

Albert
Door

Albert

op 25 Jul 2016

Hey Arjan, Dank voor de tip om Offtime te installeren. Dat zal veel mensen rust geven bij hun technostress... hrt grt Albert Sonnevelt

Soe
Door

Soe

op 25 Jul 2016

Ik ben zeker niet afhankelijk van mijn telefoon. Deze ligt 's nachts in de woonkamer. Als ik op visite ben of uit eten, dan staat 'ie op stil in mijn tas, tenzij ik een dringend telefoontje verwacht. Maar dat kondig ik altijd aan en dan is de gsm binnen handbereik. Vind ik niet meer dan fatsoenlijk en respectvol. Op mijn werk staat 'ie ook op stil en ik kijk misschien 4 x gedurende de dag of er belangrijke boodschappen zijn.

Albert
Door

Albert

op 25 Jul 2016

Beste Soe, Dat doe je goed! Daar zouden meer mensen een voorbeeld aan moeten nemen... Dank voor jouw inspiratie! hrt grt Albert

Pauli
Door

Pauli

op 25 Jul 2016

Ik ben misschien aan de andere kant van dit verhaal, maar ik kan eerlijk (en een beetje beschaamd) zeggen, dat ik soms niet eens weet waar mijn gsm is. Mijn laptop is een ander verhaal! :-) Ik heb er een hekel aan als je met mensen aan het praten bent, dat je constant onderbroken wordt doordat hun telefoon afgaat (EN ze hem beantwoorden, waardoor je het gevoel heb dat je wordt dismissed) dus heb ik hem meestal in mijn tas, en heb hem eigenlijk alleen maar binnen handbereik als ik een telefoontje verwacht. Als ik alleen ben, antwoord ik wel, als ik in een winkel ben, of met iemand, niet. Zelfs mijn laptop gaat dicht als ik met iemand praat... zoals je al zei, multi-tasking bestaat niet :-)

Albert
Door

Albert

op 25 Jul 2016

Beste Pauli, Je benoemd inderdaad 1 van de meest gehoorde klachten van het smartphonegebruik; er is geen onverdeelde aandacht meer. Dat geeft zeker stress. Goed dat jij er zo van bewust bent. Opvoeden is voorleven.... Warme groeten, Albert

layla
Door

layla

op 25 Jul 2016

ik ben meestal mijn telefoon kwijt...ben vaak zo bezig met dingen dat ik niet meer weet waar ik de telefoon heb neergelegd. Toch ben ik er afhankelijk van. Heb geen vaste telefoon, het is de mobiel van mijn werkgever dus wel een soort van verplichte bereikbaarheid en mijn hardloop app staat er op. Toch tijdens mijn vrije dagen probeer ik de telefoon zo veel mogelijk te vergeten. Zie wel veel mensen die niet zonder de mobiel kunnen vanwege de angst om iets te missen...als mensen mij nodig hebben, vinden ze mij toch wel!

Albert
Door

Albert

op 25 Jul 2016

Beste Layla, Onbewust neem je jezelf al in bescherming door jouw telefoon gewoon te vergeten. The fear of losing out is inderdaad groot. Misschien moet ik daar ook nog een keer een blog aan wijden... Hrt grt, Albert

Elly
Door

Elly

op 25 Jul 2016

Ik wilde deze "boodschap" delen, echter toen ik het deed gaf hij "fout"/error aan! Jammer.

Albert
Door

Albert

op 25 Jul 2016

Hey Elly, er is in ieder geval een deel van jouw boodschap overgekomen. Dank dat je contact zoekt. Als je zin hebt, dan probeer je het gewoon nog een keer. Nog een fijne dag! Albert

Els Verheijen
Door

Els Verheijen

op 25 Jul 2016

Dag Albert, Het probleem ken ik wel van mijn neef maar heb er gelukkig zelf geen last van. Ik voel me niet zo onmisbaar. Daarbij komt dat ik veel vrijwilligerswerk en mantelzorg doe en dan wil ik er alleen zijn voor hen op het moment dat ik bij hen ben. Dat vinden ze fijn. Zeker Alzheimerpatiënten hebben veel aandacht nodig maar ook met een doof iemand haalt zo werken niets uit. Voor mij dus geen probleem. Groet van Els

Albert
Door

Albert

op 26 Jul 2016

Dag Els, Mooi dat je zoveel mantelzorg doet. Daarmee ben je zeker super belangrijk. Ga vooral door met het goede werk dat je doet! Ik blij dat we in verbinding zijn en gelukkig zonder smartphonestress Hrt Albert Sonnevelt

Joke
Door

Joke

op 26 Jul 2016

Ik weiger mijn mobiele nummer op mijn werk bekend te maken. Zo voorkom ik dat ik in mijn vrije tijd ook nog eens wordt lastiggevallen door mijn werk. Verder gebruik ik mijn gsm niet voor mailen. Daar heb ik mijn computer voor. Mijn gsm is dus alleen voor privé-contacten.

Albert
Door

Albert

op 26 Jul 2016

Beste Jole, Zoals ik het kan lezen heb je een hele duidelijke strategie voor een stressvrij leven. Mijn complimenten :) hrt grt, Albert

Christel
Door

Christel

op 27 Jul 2016

Ik zie die smartphoneafhankelijkheid in mijn omgeving en ben blij daar zelf geen last van te hebben. Ik heb een hele oude Nokia die ik 9 van de 10 keer ook nog eens kwijt ben. Ik voel geen enkele behoefte om een smartphone aan te schaffen.

Albert
Door

Albert

op 27 Jul 2016

Hey Christel, Ik lees het al... Voor jou geen Smartphone stress. Fijn dat je daarmee een positief tegenwicht kunt bieden. Ik denk zelf soms ook nog met enig stil verlangen terug aan mijn oude Nokia. Bedankt voor jouw reactie. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

Djoke
Door

Djoke

op 28 Jul 2016

Ik kan zeer goed zonder gelukkig. Heb net drie weken vakantie gehad op een berg in Frankrijk en alle social media uit. Pas toen ik weer moest werken bekeek ik mijn cijfers van mijn website. Gelukkig dat ik zonder kan.

Albert
Door

Albert

op 28 Jul 2016

Beste Djoke, Dank voor jouw positieve reactie. Ik zie dat je het ultieme loslaten hebt ontdekt:) Blijf een stralend voorbeeld voor anderen. Hrt grt Albert

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei