lezen, boek, verhaal, plot
Ontspanning
Albert & Tonny
Ontspanning
07/27/2021
14 min

Sneller leren lezen: Hoe doe je dat?

07/27/2021
14 min


Sneller leren lezen: Hoe doe je dat?

Een tijdje terug gaven we een webinar waarin we onze doorbraken deelden. Een van de doorbraken van Tonny, was zijn challenge waarin hij 30 boeken las in 6 weken.

Tijdens het webinar kreeg hij er veel vragen over. Mensen vroegen hoe hij het aanpakte, of hij sneller had leren lezen en of hij tips had om sneller te lezen. Daarom besloten we deze vragen allemaal samen te pakken en er een podcast over op te nemen.

Het begin van de challenge

Begin vorig jaar deed Tonny een challenge waarin hij in 6 weken tijd een boek schreef en daarnaast fanatiek ging fitnessen. Dat was hem zo goed bevallen, dat hij nog eens zoiets wilde doen. Samen met zijn broer dit keer.

Misschien heb je het gevoel dat je eigenlijk wat meer zou willen lezen dan je nu doet, maar het komt er niet van. Datzelfde gevoel hadden Tonny en zijn broer vorig jaar ook. Daarom bedachten ze: ‘We kopen allebei dezelfde 30 boeken en gaan die in 6 weken lezen’. Ze hadden uitgerekend dat je als je ‘s ochtends voor het werk en ‘s avonds na het werk leest ongeveer 30 boeken zou moeten kunnen lezen in 6 weken.

Doordat Tonny en zijn broer allebei dezelfde 30 boeken lazen, was het onmogelijk om vals te spelen. Als je een pagina overslaat en de ander stelt toevallig net een vraag over wat er op die pagina stond, val je door de mand.

Achteraf is de challenge heel nuttig geweest. Tonny heeft er veel sneller door leren lezen. Niet door allerlei speedreading-technieken, maar dankzij een heel natuurlijk proces. Als je 6 weken lang gemiddeld 3 à 4 uur per dag leest, heb je de rest van de tips die je zo gaat lezen eigenlijk niet nodig. Je ontdekt dan vanzelf wat jouw leesproces is en wat er aan jouw leesproces en snelheid verandert als je bepaalde dingen in het proces aanpast.

En, is het gelukt?

bibliotheek, boeken, kasten

Om in 6 weken tijd 30 boeken te lezen, moet je elke dag een uur of 4 lezen. En dat ging Tonny heel goed af. Uiteindelijk was hij zelfs een paar dagen eerder klaar: hij deed er precies 40 dagen over om 30 boeken te lezen.

Nu Tonny terugkijkt, ziet hij dat er echt iets is veranderd. Hij leest nu op een hele andere manier dan voor de challenge. Dat komt voor een deel door training. Als je veel leest, ga je vanzelf sneller lezen. Na een tijdje wat minder lezen, neemt die snelheid weer af. Toch houd je altijd een bepaalde basissnelheid.

Daarnaast leerde Tonny dankzij de challenge wat zijn randvoorwaarden zijn om meer en sneller te lezen. Wil je sneller leren lezen? Dan kan het helpen om deze randvoorwaarden ook eens uit te proberen.

Tijdens de challenge ontdekte Tonny een aantal ‘hacks’ om sneller te leren lezen en om de dingen die je leest beter te onthouden. In de rest van dit artikel lees je meer over deze verschillende hacks.

Maak tijd voor de dingen die belangrijk zijn

Toen de challenge begon, bedacht Tonny zich: als ik 30 boeken in 6 weken moet lezen, moet ik 5 boeken per week lezen. De eerste week focuste hij daarom op de eerste 5 boeken. Er was echter één probleem: hij had die week eigenlijk geen tijd.

De eerste week van de challenge, organiseerde Tonny een grote actie voor zijn business. Hij gaf zes dagen op rij elke dag een training. Daardoor had hij eigenlijk geen tijd om te lezen. Hij wilde echter ook niet de eerste week al 5 boeken achterliggen op zijn broer. Daarom besloot hij om toch een manier te vinden.

Daarom bedacht Tonny: ‘Stel dat het nu wel zou kunnen, in welke uren zou het dan moeten?’ Vervolgens plande hij zijn leesmomenten heel bewust in. Hij stond wat eerder op, zodat hij ‘s morgens al een vol uur kon lezen. Dat was al mooi meegenomen. Ook pakte hij er in de avond tijd voor.

Op deze manier is het hem aan het einde van de week toch gelukt om 5 boeken te lezen. Dat was een eye opener. Tot op dat moment lukte het hem nooit om meer te lezen, terwijl hij dat eigenlijk wel wilde. Nu hij het bewust inplande, las hij 5 boeken in één week.

Zo kwam Tonny tot het eerste inzicht: als je leeft door te reageren op het leven of wacht tot er tijd over is, komt het er nooit van. Er is nooit tijd over.

Wat stel jij nog uit?

Tonny deed het inzicht op tijdens de boekenlees-challenge, maar het geldt natuurlijk voor veel meer dingen in het leven. Misschien wil je geen boeken lezen, maar juist een boek schrijven. Je blijft het uitstellen. Bijvoorbeeld tot je wat langer vakantie hebt of tot je met pensioen bent.

Je hebt maar één keer een moment om te beginnen aan dat boek dat je altijd al wilde schrijven en dat is nu. Of je nu één bladzijde per dag schrijft of een periode van 6 weken blokt in je agenda. Het gaat erom dat je een commitment aangaat met jezelf en besluit: ‘Nu ga ik het doen’.

Het ene uur is het andere niet

We hebben allemaal een ochtendritueel. De een staat langzaam op en is om 10 uur na een kop koffie pas echt wakker. De ander staat om half 6 al heel fanatiek te sporten.

Wat nu als je ‘s morgens als eerste werkt aan wat voor jou belangrijk is? Misschien wil je gaan lezen, sporten of schrijven aan je boek. Alle andere dingen doe je daarna pas. Wat er die dag verder ook gebeurt, die ochtend pakken ze je niet meer af.

Lange tijd dacht Tonny dat hij een avondmens was. Tijdens de challenge leerde hij echter dat hij een ochtendmens is. In eerste instantie dacht hij dat hij beter ‘s avonds kon lezen dan ‘s ochtends. Toen bleek het tegenovergestelde waar te zijn: in de ochtend las hij twee keer sneller.

Daarmee komen we op het volgende inzicht. In een uur kun je heel veel doen. Maar het ene uur is het andere niet.

horloge, klok, tijd

In het begin van de challenge stond Tonny om 7 uur op, keek hij een beetje op Instagram, nam een ontbijtje en begon daarna met lezen. Op een gegeven moment wilde hij testen wat het zou doen om niet eerst op social media te scrollen, niet te sporten en ook het ontbijt nog even uit te stellen. Als een onbeschreven blad stapte hij uit bed en begon meteen met lezen.

Het resultaat? Tonny merkte dat hij op deze tweede manier in één uur tijd 100 pagina’s kon lezen. Dat was extreem veel voor hem. Als hij daarvoor iets anders had gedaan, bijvoorbeeld even op Instagram gescrold, daalde dat tempo naar ongeveer 70 pagina’s per uur.

Terwijl hij zat te lezen, merkte hij dat er in zijn hoofd constant flarden kwamen van wat hij net daarvoor had ervaren. Als hij Instagram Stories had bekeken, kwamen die Stories tijdens het lezen plots weer in zijn hoofd. Hij ging erover nadenken, raakte de draad kwijt en ging langzamer lezen.

Het ene uur is het andere niet. Een uur zonder input is veel meer waard dan een uur met input vooraf.

Tonny begon zijn ochtenden met anderhalf uur lezen, van 7 tot half 9. In die anderhalf uur schoot hij lekker op en las 150 pagina’s. Daarna besloot hij even wat anders te gaan doen. Een wasje draaien, ontbijten, een klusje doen. Toen hij daarna weer op de klok zag, bedacht hij zich: ‘Ik ben nu een uur bezig geweest met niets, terwijl ik in het uur ervoor nog 100 pagina’s las’. Hij was met beide even lang bezig geweest, maar de output was totaal anders.

Toen realiseerde hij zich: ‘Dit overkomt me de hele week. De uren vliegen tussen je vingers door, omdat je je niet bewust bent van die uren’. Maar als je weet dat je in een week 5 boeken moet lezen en je weet dat je op een dag minimaal 2 uur moet lezen, dan ga je een stuk bewuster om met je tijd. Heb je die stok achter de deur niet, dan ben je je er niet bewust van dat je zoveel uren verkwanselt.

Wat als je ‘s morgens geen tijd hebt?

Terwijl je slaapt, verwerkt je brein indrukken van de vorige dag. Wanneer je ‘s morgens wakker wordt, ben je een onbeschreven blad. Dit maakt de ochtend het beste moment om te lezen.

Misschien denk je nu: ‘Allemaal leuk en aardig, maar jullie zijn ondernemers en kunnen zelf je tijd indelen’. Misschien heb je jonge kinderen die ‘s morgens om 6 uur aan het bed staan. Je hebt dan meteen al veel prikkels gehad. Wat kun je dan doen?

Hier zijn verschillende oplossingen voor. Als je weet dat je kinderen om 6 uur opstaan, dan sta jij om 5 uur op. Op een gegeven moment kun je natuurlijk niet nog vroeger opstaan, dan ga je vooral ‘s nachts leven. Het ligt er een beetje aan hoe serieus je dit wilt oppakken.

Misschien kun je in plaats van de vroege ochtend wel een ander moment op de dag vinden waarop je niet wordt afgeleid. Of je spreekt met je partner af dat je om de dag het ochtendritueel met de kinderen op je neemt.

De juiste mindset om sneller te leren lezen

lezen, boek, meisje, bank

Tijdens de challenge las Tonny niet alleen ‘s morgens vroeg, maar ook wat later op de dag. Hij merkte dat hij op die momenten wat minder snel las dan ‘s morgens vroeg. Ook later op de dag kon hij echter nog steeds zijn focus pakken. Dat deed hij door zijn telefoon weg te leggen, alle geluiden uit te zetten en gefocust te lezen.

Vooral het wegleggen van zijn telefoon was een belangrijke factor. Je wilt je telefoon volledig uit het zicht hebben. Anders denkt je brein onbewust: zou iemand mij geappt hebben, wat zou er op de beurs gebeurd zijn, wat zou er op social media gebeuren of zou iemand al op mijn story hebben gereageerd? Om dat tegen te gaan, legde Tonny zijn telefoon en laptop compleet ergens anders neer en besloot: het komende halfuur is van mij.

Nadat je eenmaal Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips" data-excerpt="Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken. Althans, dat hoor je mensen weleens zeggen. De vraag is alleen of dit voor de meeste mensen wel écht zo is. Werken is.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/tijd-voor-jezelf-stress-1170x500.jpg?t=1617789828" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/tijd-voor-jezelf-voorkomt-stress-6-tips/">Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips" data-excerpt="Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken. Althans, dat hoor je mensen weleens zeggen. De vraag is alleen of dit voor de meeste mensen wel écht zo is. Werken is.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/tijd-voor-jezelf-stress-1170x500.jpg?t=1617789828" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/tijd-voor-jezelf-voorkomt-stress-6-tips/">Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips" data-excerpt="Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken. Althans, dat hoor je mensen weleens zeggen. De vraag is alleen of dit voor de meeste mensen wel écht zo is. Werken is.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/tijd-voor-jezelf-stress-1170x500.jpg?t=1617789828" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/tijd-voor-jezelf-voorkomt-stress-6-tips/">Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips" data-excerpt="Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken. Althans, dat hoor je mensen weleens zeggen. De vraag is alleen of dit voor de meeste mensen wel écht zo is. Werken is.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/tijd-voor-jezelf-stress-1170x500.jpg?t=1617789828" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/tijd-voor-jezelf-voorkomt-stress-6-tips/">Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips" data-excerpt="Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken. Althans, dat hoor je mensen weleens zeggen. De vraag is alleen of dit voor de meeste mensen wel écht zo is. Werken is.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/tijd-voor-jezelf-stress-1170x500.jpg?t=1617789828" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/tijd-voor-jezelf-voorkomt-stress-6-tips/">Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips" data-excerpt="Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken. Althans, dat hoor je mensen weleens zeggen. De vraag is alleen of dit voor de meeste mensen wel écht zo is. Werken is.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/tijd-voor-jezelf-stress-1170x500.jpg?t=1617789828" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/tijd-voor-jezelf-voorkomt-stress-6-tips/">Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips" data-excerpt="Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken. Althans, dat hoor je mensen weleens zeggen. De vraag is alleen of dit voor de meeste mensen wel écht zo is. Werken is.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/tijd-voor-jezelf-stress-1170x500.jpg?t=1617789828" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/tijd-voor-jezelf-voorkomt-stress-6-tips/">Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips" data-excerpt="Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken. Althans, dat hoor je mensen weleens zeggen. De vraag is alleen of dit voor de meeste mensen wel écht zo is. Werken is.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/tijd-voor-jezelf-stress-1170x500.jpg?t=1617789828" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/tijd-voor-jezelf-voorkomt-stress-6-tips/">Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips" data-excerpt="Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken. Althans, dat hoor je mensen weleens zeggen. De vraag is alleen of dit voor de meeste mensen wel écht zo is. Werken is.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/tijd-voor-jezelf-stress-1170x500.jpg?t=1617789828" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/tijd-voor-jezelf-voorkomt-stress-6-tips/">Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips" data-excerpt="Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken. Althans, dat hoor je mensen weleens zeggen. De vraag is alleen of dit voor de meeste mensen wel écht zo is. Werken is.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/tijd-voor-jezelf-stress-1170x500.jpg?t=1617789828" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/tijd-voor-jezelf-voorkomt-stress-6-tips/">Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips" data-excerpt="Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken. Althans, dat hoor je mensen weleens zeggen. De vraag is alleen of dit voor de meeste mensen wel écht zo is. Werken is.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/tijd-voor-jezelf-stress-1170x500.jpg?t=1617789828" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/tijd-voor-jezelf-voorkomt-stress-6-tips/">Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips" data-excerpt="Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken. Althans, dat hoor je mensen weleens zeggen. De vraag is alleen of dit voor de meeste mensen wel écht zo is. Werken is.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/tijd-voor-jezelf-stress-1170x500.jpg?t=1617789828" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/tijd-voor-jezelf-voorkomt-stress-6-tips/">Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips" data-excerpt="Tijd voor jezelf voorkomt stress; 6 tips Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken. Althans, dat hoor je mensen weleens zeggen. De vraag is alleen of dit voor de meeste mensen wel écht zo is. Werken is.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/tijd-voor-jezelf-stress-1170x500.jpg?t=1617789828" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/tijd-voor-jezelf-voorkomt-stress-6-tips/">tijd voor jezelf hebt gepakt, maakt het een stuk minder uit wat je in de uren daarna doet. Een van de guilty pleasures van Tonny is om te handelen op de beurs. Die gaat om half 4 ‘s middags open. Hij weet van zichzelf dat hij er dan naar wil kijken. Daarom wist hij dat hij tot half 4 moest focussen op zijn leesuren. Daarna mocht hij de rest van de dag afgeleid zijn.

Wil je meer gaan lezen en zie je er een beetje tegenop? Dan is het belangrijk dat je jezelf beloont nadat je een uur of halfuur vol focus hebt gelezen. Dat geldt natuurlijk ook voor andere dingen die je meer zou willen doen. Bijvoorbeeld sporten of elke andere nieuwe gewoonte.

Kies wat je wilt doen en blijf bij je plan

We hebben het nu vooral gehad over boeken lezen, maar je kunt deze principes natuurlijk ook voor andere dingen inzetten. Het is belangrijk dat je voor jezelf een keuze maakt. Zorg dat je je verbonden voelt met waarom je iets wilt doen. Kies iets wat een hoger doel en grote intrinsieke motivatie heeft. Stel er vervolgens een heel duidelijk doel bij en baken het ook af. Zorg dat je er tijd voor maakt. Zet desnoods een timer.

Wat voor Tonny heel goed hielp, is dat hij zich van tevoren voornam om een vast aantal pagina’s te lezen, bijvoorbeeld 50. Als hij zomaar zou beginnen te lezen met het idee: ‘Ik zie wel hoever ik kom’, laat hij zich veel sneller afleiden. Als hij een timer zou zetten, zou hij vooral bezig zijn met die timer. En als hij zou besluiten een hoofdstuk te lezen, zou hij na elke pagina gaan bladeren om te zien hoeveel pagina’s dat hoofdstuk nog heeft.

Wanneer je bezig bent met een timer of met hoeveel pagina’s je nog moet lezen, ben je niet bezig met waar je je aandacht eigenlijk op zou moeten focussen: lezen. Daarom merkte Tonny dat hij zich het beste kan voornemen om een X aantal pagina’s te lezen.

Lezen betekent alleen maar lezen

Lezen betekent dat je alleen bezig bent met lezen. En niet met allerlei andere dingen. Misschien kom je tijdens het lezen een mooie quote tegen die je wilt onthouden. Wanneer je dan stopt met lezen om iets op te schrijven, ga je van consumeren naar produceren.

Onze vriend Mark Tigchelaar noemt dat task switchingje gaat iets heel anders doen dan waar je mee bezig was. Daarmee onderbreek je je focus. Als je begint met lezen, kom je pas na 5 of 6 minuten echt op gang. Als je elke minuut stopt om even iets op te schrijven, ben je aan het task switchen.

In het begin dacht Tonny: als ik iets interessants lees, maak ik een foto met mijn telefoon, zodat ik die foto’s straks in mijn archief kan opslaan. Maar toen bedacht hij: ‘Dan leidt die telefoon weer af’. Daarom besloot hij steeds een ezelsoortje te maken als hij iets interessants las. Zo kon hij na de challenge in alle rust terugbladeren naar de ezelsoortjes om na te denken over wat er stond.

Zelfs lezen en nadenken over wat je leest zijn twee verschillende dingen. Het is best moeilijk om te lezen en niet je gedachte te laten afdwalen.

Moet ik écht zo serieus met lezen omgaan?

In dit blog las je een heleboel tips om sneller te leren lezen. Misschien denk je nu: ‘Zo is het toch allemaal niet leuk meer!’ Of: ‘Hoe onthoud je dan wat je leest als je geen aantekeningen mag maken?’

Zelfs met al deze principes heeft Tonny heel veel plezier gehad in het proces. Er is niets zo fijn als ‘s morgens in totale sereniteit een boek in duiken. Als hij op tempo was, las hij 100 pagina’s per uur en onthield hij alles. Op een gegeven moment zat hij zelfs op een niveau waar hij alleen maar naar de pagina kon kijken en de informatie vloeide vanzelf in zijn hoofd.

Als jij meer wilt gaan lezen of sneller wilt leren lezen, zijn er geen vaste regels. Het gaat erom dat je meer over jezelf leert. Dat je ontdekt hoe jouw brein werkt en hoe je een uur zo kunt inrichten dat je er het maximale uithaalt.

De laatste tip die we je nog willen meegeven, is: voorbereiding is het halve werk. Zo bedacht Tonny van tevoren welke boeken hij wilde gaan lezen en in welke volgorde hij dat wilde doen. Doe je dat niet, dan krijg je te maken met het Netflix-syndroom, waarbij je eerst een half uur zoekt naar iets om te kijken en vervolgens geen zin meer hebt om iets te kijken.

Voor Tonny voelde het als een ultieme vrijheid om zo strikt in een regime te zitten. Doordat alle randvoorwaarden perfect waren, voelde hij zich als een kind zo blij. Hij wist: onder deze omstandigheden kan ik niet falen.

Reacties