boek, schrijven, schrijver, roman
Diversen
Albert & Tonny
Diversen
09/14/2021
13 min

Een boek schrijven, hoe begin je?

09/14/2021
13 min

Een boek schrijven, hoe begin je daaraan?

Weet je hoeveel mensen in hun leven een diep verlangen hebben om een boek te schrijven? Maar liefst 85%. Minder dan 1% doet het ook daadwerkelijk. 

Blijkbaar zit er een enorme hobbel tussen het verlangen en het uiteindelijk ook uitvoeren. Het is ons wel gelukt. Albert heeft 5 boeken geschreven die in de handel liggen. Daarnaast heeft hij 20 lesboeken geschreven voor Sonnevelt Opleidingen. En nog zo’n 50 e-books en een paar duizend blogs. 

Schrijven is echt een passie voor hem. Het verbaast hem als hij hoort dat zoveel mensen een boek willen schrijven en het uiteindelijk niet realiseren. Daarom leek het Albert en Tonny leuk om al die mensen die graag een boek willen schrijven te helpen het daadwerkelijk ook eens te gaan doen.

Boeken schrijven, zo pakt Albert dat aan

In totaal heeft Albert 5 boeken geschreven. Het schrijfproces is bij elk van deze 5 boeken anders gegaan. Zijn eerste boek, 100 Microbreaks, ontstond vanuit een sterk verlangen. Hij ontdekte iets wat hij met de wereld wilde delen. 

Albert schreef zijn eerste boek in het jaar 2000. Veel mensen hadden toen last van RSI. Ze hadden een muisarm of ervaarden klachten omdat ze te veel typten. Daarom schreef Albert het boek 100 Microbreaks. Het boek gaat over pauzes van 90 seconden die helpen om tijdens het computerwerk meer tot ontspanning te komen. 

Destijds hadden mensen nog geen idee hoe ze moesten ontspannen achter de computer. Ze hadden wel een ergonomische stoel, muis en muismat. Maar het grootste probleem zat in hun lijf zelf. Albert had een boodschap die hij graag wilde delen en deed dat in de vorm van een boek. 

Microbreaks, boek, Albert Sonnevelt

Het boek ontstond dus vanuit een verlangen. Vervolgens ging Albert onderzoek doen. Nadat hij las wat er al over het onderwerp op de markt was, had hij nog steeds het gevoel dat zijn methode uniek was. Toch werd hij ook onrustig van de gedachte dat er al zoveel was geschreven over het onderwerp. Zou hij nog wel iets nieuws toevoegen?

Als je een boek gaat schrijven, is de kans groot dat je tegen hetzelfde gevoel aanloopt. Daar moet je je overheen zetten. Waar je ook over schrijft, het zal altijd anders zijn dan wanneer je een directe kopie maakt van wat er al op de markt is. Je voegt er iets van jezelf aan toe. 

Je over deze gedachten heen zetten is de eerste hindernis die je moet nemen. Naarmate Albert meer is gaan schrijven, is hij dat steeds meer los gaan laten. Het maakte hem niet meer uit of hij 100, 1000, of 10.000 boeken zou verkopen. Natuurlijk zou hij het geweldig vinden als er een grote omloop is naar zijn boeken, maar het draait hem vooral om de boodschap die hij wil delen. 

Uiteindelijk is Albert erachter gekomen dat hij zijn boeken vooral voor zichzelf schreef. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het boek ‘Kiezen Vanuit je Hart’. Achter dat boek zit een hele altruïstische gedachte om er heel veel mensen mee te helpen. Maar als er iemand problemen had om te kiezen vanuit zijn hart, dan was het Albert zelf wel. 

Dankzij ‘Kiezen Vanuit je Hart’ is Albert het proces dat in hemzelf afspeelde veel beter gaan begrijpen. Pas toen hij het boek af had, was hij veel beter in staat om te kiezen vanuit zijn hart, het was pure therapie voor hem. 

Begin met het verlangen

Misschien wil je je eigen verhaal op papier krijgen, een autobiografie schrijven, de wereld redden of je gedachten over een onderwerp ordenen. Wat jouw intentie ook is, je hebt iets te delen. Zeker in deze tijd is het voor iedereen mogelijk om een boek te publiceren. 

Toen Albert zijn eerste boek (100 Microbreaks) af had, stuurde hij het naar 15 of 20 verschillende uitgevers. Vervolgens moest hij drie maanden wachten. Hij bereidde zich voor op veel teleurstelling. Hij kreeg alleen maar afwijzingen. 

Uiteindelijk vond Albert een uitgeverij in België. Zij waren zo blij met Microbreaks dat ze later ook ‘Kiezen Vanuit je Hart’ hebben uitgegeven. Daarna is Albert zijn boeken in eigen beheer gaan uitgeven. 

Nooit eerder was het zo makkelijk om een boek uit te geven. Maar begin altijd met je verlangen. Wat wil je graag delen en vanuit welke intentie ga je dat doen? 

Boek schrijven spannend? Begin klein

Als jij het zelf de moeite waard vindt om een boek te schrijven, is dat al reden genoeg om te gaan doen. Je hoeft dan niet eens lezers te hebben. Toch overtuigt deze gedachte de meeste mensen niet om een boek te gaan schrijven. De meeste mensen hebben de overtuiging nodig dat er iemand op ze zit te wachten. 

Tonny Loorbach, werk, laptop

Je kunt het heel gemakkelijk opbouwen voor jezelf. Je hoeft niet meteen een fysiek boek schrijven. Je kunt ook een e-book schrijven en dat gratis online zetten. Dan krijg je al reacties van mensen. Wanneer je het zo aanpakt, hoeft het niet meteen heel groots en diepgaand te zijn. 

Vind je een e-book ook nog spannend? Dan kun je ook een blog schrijven. Zo maak je het nog kleiner. Dat blog kun je op je website zetten, zodat je misschien al reacties ontvangt van bezoekers. 

En vind je ook het schrijven van een blog te groot? Begin dan eens met een social media post of tweet. Het gaat erom dat je een eerste stapje zet. Heb je nog nooit iets in het publieke domein geslingerd waar je reacties op hebt kunnen krijgen? Dan kun je heel klein beginnen met een Tweet op Twitter. Je kunt daar bijvoorbeeld alvast iets de wereld instralen dat iets te maken heeft met het uiteindelijke boek. 

Tonny heeft dat hele proces ook doorlopen. Hij heeft veel geblogd en e-books geschreven. Zijn eerste fysiek boek ontstond doordat een uitgever zijn e-book graag in de vorm van een fysiek boek wilde uitgeven. Daarom vroegen ze Tonny om zijn e-book te herschrijven. 

Het e-book stond al jaren online en was inmiddels al 50.000 keer gedownload. Toch dacht Tonny er nooit over na om er een fysiek boek van te maken. Daar lag zijn passie niet. Tot er een uitgever kwam die het wel wilde. Toen is hij het voor hen gaan schrijven en werd het boek (Doelgerichte SEO) opeens heel veel gekocht. 

Waar vind je de tijd om een boek te schrijven?

horloge, klok, tijd

Als je een boek wilt gaan schrijven, begint dat met een verlangen. Daarna is het belangrijk dat je er tijd voor maakt. In deze stap gaat het bij veel mensen mis. 

Veel mensen willen wel een boek schrijven, maar hebben daar geen tijd voor. Alle 168 uren van de week zitten al helemaal vol. Bijvoorbeeld met drie uur tv kijken per dag. Welke route je ook neemt, je zult er altijd tijd voor moeten maken. 

Tonny heeft zijn tweede boek zelf uitgegeven. Het idee zat al jaren in zijn hoofd. Hij had zelfs de inhoudsopgave al drie jaar klaar. Er was echter nooit tijd om het boek daadwerkelijk te gaan schrijven. 

Achter het idee dat je geen tijd kunt vinden om een boek te schrijven, schuilt vaak een bepaalde onzekerheid. Je vindt jezelf nog niet goed genoeg om dat boek te gaan schrijven. Je twijfelt of je nu al de beste versie van het boek kan schrijven. 

In je hoofd worden de plannen voor je boek steeds groter. Zolang je het groter blijft maken, voelt het heel veilig, want dan hoef je er niet aan te beginnen. 

Daar gaat het vaak mis. Je moet eerst beginnen met schrijven om je er meer vertrouwd mee te voelen. Niet andersom. Begin daarom gewoon. 

Hoe begin je met het schrijven van een boek?

Wacht niet tot je genoeg vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?" data-excerpt="Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te zijn bereiden we de podcasts nauwelijks voor. Ze ontstaan in het moment. Omdat voor.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om-1170x500.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om/">vertrouwen hebt, maar begin gewoon. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe begin je in hemelsnaam? 

Voor Albert helpt het altijd goed om tijd te blokken. Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt met jezelf afspreken dat je één pagina per dag schrijft. Op die manier heb je na drie maanden een boek geschreven. Sommige mensen vliegen naar Bali om daar zes weken aan hun boek te werken. 

Er zijn dus verschillende manieren waarop je te werk kunt gaan. Het is vooral belangrijk dat je kiest voor iets wat bij jou past. 

Albert heeft zijn boek ‘Ontdek je Passie’ geschreven op basis van een verzameling blogs die hij door de jaren heen schreef. Hij verzamelde al zijn blogs over het onderwerp en is deze gaan redigeren. Ook dat is een manier om een boek te schrijven. 

Over het boek ‘De Levenscode’ heeft Albert maar liefst twee jaar gedaan. Soms werkte hij er een tijdje aan, dan liet hij het weer even vallen. Doordat hij er zolang over deed, zat het een hele periode in zijn systeem. Het gaf hem daardoor veel stress en onrust

Een boek schrijven is een persoonlijk proces. Realiseer je dat er nooit een goed moment is om een boek te schrijven. Behalve nu. 

Zo houd je structuur tijdens het schrijven

post it, schrijven, structuur, to do

Veel mensen maken nooit een boek af doordat ze starten vanuit spontane creativiteit. Je wilt een boek gaan schrijven, weet een onderwerp, typt de titel en besluit te beginnen met schrijven. In dat eerste hoofdstuk gooi je er een hele lading creativiteit uit die je van tevoren nooit zo had bedacht. 

Vervolgens kom je in een vervelende situatie. Je hebt iets geschreven op een bepaald niveau wat je niet meer kwijt wilt. Maar er zit geen duidelijke lijn in en je weet eigenlijk niet waar je naartoe wilt. 

Tijdens het schrijven van zijn vorige boek hield Tonny juist heel strak aan een structuur vast. Het moest in vijf weken geschreven worden. Dan was de deadline voor de designer. Falen was geen optie, dus hij moest het heel precies plannen. 

Om het boek binnen 5 weken af te hebben, haalde Tonny het task switchen eruit. Hij trok het denkwerk los van het schrijfwerk. Ook het designwerk trok hij los. 

De eerste stap was het denkwerk. Dat deed Tonny in de vorm van een inhoudsopgave. Hij dumpte alles wat hij in het boek wilde hebben in één document. Daarna ging hij de informatie ordenen in verschillende delen. Dat werden de hoofdonderwerpen. 

Albert pakte het ook steeds aan, maar dan met post-it briefjes. Die plakte hij op een grote wand. Vervolgens keek hij: staat erop wat erin zit? En zit erin wat erop staat? Ook keek hij of de titels van de hoofdstukken de lading van de inhoud dekten. 

Als je eenmaal de hoofdstukken hebt, kun je daarna de subonderwerpen gaan maken. Zo maakte hij een hele boom van allemaal kleine onderwerpen. Dankzij de post-it briefjes kon hij heel makkelijk schuiven. 

Zo bouw je stap voor stap de blauwdruk voor je boek

Een boek schrijven kun je heel structureel doen, zodat je zo min mogelijk wisselt tussen verschillende talen. Het opbouwen van een structuur gaat daarom nog verder dan de inhoudsopgave met kopjes. 

Aan de ene kant is het heel fijn om vrijuit te schrijven op basis van de inhoudsopgave. Wat Tonny echter lastig vond aan deze manier van werken, is dat hij soms spontaan een inzicht krijgt en dat meteen verwerkt in de tekst. Verderop in het boek komt hij er vervolgens achter dat het inzicht dat hij eerder had veel beter in het latere hoofdstuk had gepast. Ook kan het dat je hoofdstuk op deze manier veel te lang wordt, doordat je er ook al inhoud van andere hoofdstukken in verwerkt. 

Daarom gaat Tonny nog een stap verder in het denkproces. Nadat hij de structuur van het boek heeft staan, wil hij per paragraaf bekijken wat hij daar wil vertellen. Dat zet hij in steekwoorden neer, zodat het raamwerk er al volledig staat. Zo is er geen twijfel meer over de inhoud die in het boek moet komen. 

Als je dat gedaan hebt en ook je bevindingen van je onderzoek erin hebt verwerkt, weet je: alles wat je weet en alles wat je kunt vinden staat nu in je blauwdruk. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken dat je iets bent vergeten. 

Nadat Tonny zijn blauwdruk heeft, gaat hij door met de volgende stap: humor. Hij wilde niet gewoon gaan schrijven en af en toe een grap toevoegen. In plaats daarvan wilde hij dat de grappen gelijkmatig verdeeld zijn in het boek. Tijdens de grappenronde van het schrijfproces voegt hij grappen toe aan het boek. 

Naast grappen, kun je ook verhalen of case studies toevoegen aan je document. Als laatste stap voegt Tonny nog een aantal actiepunten of rekenvoorbeelden toe aan het document, zodat hij ook daar tijdens het schrijven niet meer over hoeft na te denken. 

Al deze dingen bedenkt Tonny voordat hij gaat schrijven. Op een gegeven moment heb je een soort manuscript wat eigenlijk je boek al is. Daarna is het alleen nog maar een invuloefening. Je hoeft dan alleen nog maar te typen wat je jezelf beloofd hebt om te gaan typen. 

Door zijn manier van boeken schrijven, laat Tonny niets aan het toeval over en doet hij maar één ding tegelijk. Hij hoeft zo maar één keer na te denken over de verschillende onderdelen, in plaats van dat hij er elk hoofdstuk opnieuw weer keuzes over moet maken. 

Van structuur naar compleet boek

Als je de structuur van het boek eenmaal hebt staan, wordt het daarna een invuloefening. Je moet de onderwerpen gaan uitschrijven. Dat komt vooral neer op discipline. 

Albert heeft daar een andere fijne ervaring mee gehad. Hij typt niet zo makkelijk, dus laat hij zich liever interviewen over het onderwerp van zijn boek. 

Met de podcast gaan we op dezelfde manier te werk. De content wordt uitgeschreven in blogs. In totaal zouden we daar misschien wel tien boeken van kunnen maken als we alles zouden samenvoegen. 

Net als we de podcasts laten uitwerken in blogs, kun je ook het interview voor je boek laten transcriberen. Er zijn allerlei platforms waar je daar mensen op kunt vinden, bijvoorbeeld Freelance.nl. Daarna komt het redigeren. Dat is waar je spreektaal omvormt naar schrijftaal. Albert zoekt er daarna nog iemand bij die het geheel op taalkundig gebied goed kan redigeren. Dan ben je al een heel eind. 

Een goed boek heeft maar één punt

Tijdens de boekenlees-challenge ontdekte Tonny dat hij het zichzelf veel te moeilijk had gemaakt met het schrijven van zijn eerste boek. Er stond veel te veel in. Terwijl bijna alle goede boeken over één onderwerp gaan. Echt goede boeken maken maar één punt en laten vervolgens verschillende invalshoeken zien. 

In het eerste hoofdstuk van een businessboek weet je al welk punt er gemaakt gaat worden. Het schrijven van een boek is hierdoor veel minder moeilijk dan veel mensen denken. Je hoeft maar één punt te hebben en het hoeft helemaal niet zo dik te worden. Het moet een lettertype hebben dat fijn is om te lezen en mooi geïllustreerd zijn. Dan ben je al een heel eind. Daarom is het nuttig om ook over dat soort dingen na te denken. 

Je boek vormgeven en uitgeven

schilderen, kunst, artiest, kunstenaar, vormgeving

Nadat je de tekst voor je boek af hebt, kan het boek naar de vormgever. Ook daarvoor kun je extern iemand inhuren. Een goede vormgever zorgt voor de helft van de leesbaarheid van het boek. De content kan nog zo goed zijn, als het niet te lezen is vanwege de vormgeving komt je boodschap amper over. 

Vormgeving in orde? Dan zijn we aangekomen bij de laatste stap. Ga je het boek zelf uitgeven of laat je het uitgeven? Tegenwoordig kun je gebruik maken van print on demand. Je kunt je boek verkopen via bijvoorbeeld Amazon of Bol.com. Of je maakt er een e-book van. 

Jouw boodschap is de moeite waard om gedeeld te worden met de wereld. Misschien wordt je boek alleen door vrienden en familie gelezen. Of het wordt een bestseller. 

Verwacht er niet te veel van. De kans is heel klein dat je boek meteen een succes wordt en je er steenrijk van wordt. Voor veel mensen is een boek vooral een heel dik visitekaartje. Een boek maakt jou tot een expert over het onderwerp waarover je geschreven het. 

Hoog tijd om dat boek te gaan schrijven

De meeste mensen worstelen met de eerste stap. Ze voelen zich niet goed genoeg om een boek te schrijven. Deze mensen raden we aan om te gaan oefenen. Begin klein, pak je feedback en maak het steeds een beetje groter. 

Het helpt ook om iets minder respect te hebben voor een boek. Een boek staat letterlijk zwart op wit gedrukt. Maar dat betekent niet dat je de inhoud niet meer kunt aanpassen. Een boek hoeft ook lang niet alle wijsheid van de wereld te bevatten. Het kan ook veel kleiner zijn. Het liefst schrijf je over één onderwerp. 

Tonny vond het altijd fijn om het praktische op te zoeken in zijn boeken. Het diepgaande en inspirerende vindt hij nog wat spannend. Hij weet niet of hij daar genoeg levenservaring voor heeft. Het praktische is makkelijker. Daarom ging het eerste boek van Tonny over zoekmachineoptimalisatie en niet over de zin van het leven. Daar gaat hij later - als hij groot is - misschien nog een boek over schrijven. 

Heb jij het verlangen om een boek te schrijven? Na deze podcast heb je geen excuus meer om geen boek te schrijven. 

We zijn natuurlijk heel benieuwd naar je reactie over dit onderwerp. Die kun je achterlaten onder dit blog.  

En heb je het gevoel dat je nog niet genoeg zelfvertrouwen hebt (om een boek te schrijven)? Dan hebben we daar een perfecte e-learning (Meer Zelfvertrouwen) voor. Om deze te volgen, kun je je abonneren op Brein TV. Dan heb jij binnen een aantal weken genoeg zelfvertrouwen om te doen wat jij het allerliefste doet. Bijvoorbeeld het schrijven van een boek! 

Reacties