Stress voor succes; Zo voorkom je de angst om te falen

Stress voor succes; Zo voorkom je de angst om te falen

Stress voor succes; hoe komt dat eigenlijk? Onbewust kan je soms jouw eigen voorspoed in de weg staan. In dit blog lees je hoe het komt dat je jezelf saboteert én wat je kunt doen om dat te voorkomen.

De stressvolle keerzijde van succes

Je hebt veel moed nodig om een succesvol leven te leiden, want je gaat op weg naar de top gegarandeerd weerstand ontmoeten. Bijvoorbeeld omdat de mensen om je heen het vaak best spannend vinden wanneer jij je hart gaat volgen. Zeker wanneer je jezelf teveel aan hen hebt aangepast in het verleden. Op het moment dat je echter teveel stress gaat ervaren, is het tijd om keuzes te maken.

Daarvoor moet je angsten overwinnen en dapperheid toelaten in je leven. Wanneer je meer jouw succes gaat leven, dan is de beloning dat je volop vrijheid gaat ervaren. Dan is het niet meer mogelijk om je aan te passen aan de menigte om je heen. Succesvolle mensen zijn onconventioneel. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en vragen minder om de mening van anderen.

Omarm je angst om te falen

Kiezen voor een leven waarin je gaat voor jouw geluk, is niet zonder risico. Je ontkomt er niet aan om stappen te zetten in het onbekende. Je echte passie ligt op de grens van jouw comfortzone. Het gaat er vooral om dat je ieder moment opnieuw het verlangen toestaat om te leven. En dat je iedere confrontatie vol vertrouwen aanpakt.
Daar is geen duidelijke gebruiksaanwijzing voor. De enige manier om je faalangst en onzekerheden op te lossen, is door ze recht aan te kijken en ze te omarmen.
Loesje zei het al in een mooie uitspraak: leven is het meervoud van lef.

De tol van een middelmatig leven

Wat gebeurt er als je besluit om niet je passie te volgen? Wat kost het je wanneer je het toch te stressvol vindt om vanuit je hart te gaan leven? Wat zijn op termijn de gevolgen wanneer je jezelf teveel laat leiden door alle ja-maars die er dagelijks in je hoofd opkomen? Dat je, omwille van al je bestaande leefregels en overtuigingen, jezelf tekort blijft doen en daarmee ook de mensen om je heen?

  • De badkamerspiegel

Stel je dan eens voor dat je over 20 jaar op een ochtend wakker wordt. Je sloft naar de wc en vervolgens kijk je in de badkamerspiegel. En je hebt nog steeds niet gedaan wat je diep van binnen voelt als een sterk verlangen. Je bent nu 20 jaar ouder. Hoe zien je ogen er dan uit? Stralen ze van enthousiasme, of staan ze wat mat, dof en vermoeid?

  • Je relatie(s)

Hoe ziet je relatie eruit over 20 jaar wanneer je niet in staat bent geweest om je passie te leven?
Zit je dan nog steeds in dezelfde routine en samen zwijgend aan een restauranttafeltje? Of is iedere dag een feest waarin je met elkaar de liefde viert?

  • Jouw financiën

Hoe zien jouw financiën er over 20 jaar uit wanneer het je niet lukt om je passie te leven? Heb je dan meer geld of juist minder? Heb je voldoende geld om een pensioen op te bouwen en er royaal van te leven? Of moet je juist zuinig aan doen?

  • Je gezondheid

Hoe ziet jouw gezondheid eruit over 20 jaar wanneer je niet in staat bent geweest om je passie te leven? Heb je allerlei fysieke probleempjes zoals overgewicht, gewrichtspijnen, hoge bloeddruk en slaapmoeilijkheden? En heb je dan als gevolg van stress allerlei andere spanningsklachten? Of ben je juist soepel, speels en veerkrachtig?

  • Je werk

Hoe ziet jouw werk eruit over 20 jaar wanneer je jezelf hebt ingehouden omwille van angst en onzekerheid? Heb je andere mensen voor moeten laten gaan, als het gaat over promotie? Heb je nog steeds dezelfde baan? En ben je nog steeds meer dan 60 uur per week aan het overleven als zelfstandige? Of ben je juist vol energie dagelijks bezig met het leveren van bijdrage en kan je al jouw creativiteit laten stromen? Heb je een enthousiast team van mensen om je heen, die het dagelijks geweldig vinden om door jou geïnspireerd worden?

  • Sorry….

Durf bij deze vragen stil te staan. Ook al zijn ze best wel confronterend. Ik heb er ook niet echt plezier aan om ze aan je te stellen (sorry daarvoor). Maar ik weet ook dat het noodzakelijk is om je wakker te schudden uit de dagelijkse sleur. Je wil pas in beweging komen als pijn groot genoeg is, of het belang om te veranderen aantrekkelijk genoeg is.

Breng de vonk in je leven

Er is maar één manier om te ontdekken of je ook daadwerkelijk gelukkig kunt worden van het succes dat jij voor ogen hebt. Het is van belang dat je jouw levenslust ook daadwerkelijk in je leven gaat brengen. Met andere woorden: gewoon gaan doen. Misschien is er een stemmetje in je hoofd dat zegt: ja maar, ik weet helemaal nog niet waar ik succesvol in kan zijn, dus hoe kan ik het dan gaan doen?

Daarom wil je uitnodigen om vanaf vandaag te starten met een hele kleine stap.

  • Stap 1

Als eerste ga je even in gedachten terug naar momenten in je leven dat jij echt gelukkig was. Wanneer je aan die ervaring terugdenkt, dan zal je onderdelen aantreffen die ervoor gezorgd hebben dat die blijheid toen aanwezig was. Misschien was je toen in de natuur, of werkte je met andere mensen samen, of was je bezig met creativiteit, muziek of beweging.
Let bijvoorbeeld eens op je lichaamshouding die je toen had. Waarschijnlijk had je een glimlach en zat je vol leven.
Pak er nu eens een element uit waar je direct energie van krijgt. Welke geur, beeld, geluid, gevoel of smaak brengt je in de sfeer van blijheid?
Ik krijg bijvoorbeeld direct een gevoel van vrijheid wanneer ik de wind door mijn haren voel.

  • Stap 2

Bij stap twee pak je een moment van de dag om dat element van blijheid daadwerkelijk te gaan doen. Liefst in een situatie die al gekoppeld is aan een dagelijkse gewoonte. In mijn geval doe ik altijd iets aan beweging voordat ik ga eten. Dus een wandeling, sporten of fietsen. Zodra ik dat doe voel ik weer de wind door mijn haren en krijg ik als vanzelf een gevoel van vrijheid over mij heen.
Je koppelt dus een nieuwe gewoonte vast aan een dagelijks patroon. Je nieuwe ritueel doe je bij voorbaat voordat je aan je oude vertrouwde dagelijkse ritueel gaat beginnen.
Denk dan bijvoorbeeld aan koffie drinken, naar de wc gaan, journaal kijken, met het openbaar vervoer gaan enzovoort.

  • Stap 3

Stap drie gaat over het in ankeren, door het herhalen van je nieuwe gewoonte.
Daarvoor is het nodig dat je minstens 66 aaneengesloten dagen jouw succesgewoonte herhaalt, waardoor het gaat inslijten.

  • Stap 4

In stap vier moet je dat bekrachtigen door, iedere dag dat het je gelukt is, het succes uitbundig te vieren.
Doe dat ook fysiek, waardoor dat je lichaam ook werkelijk kan voelen dat je blij bent. Geef jezelf bijvoorbeeld een schouderklopje of maakt een rondedansje, slaak een vreugdekreet, maak een poweryell of geniet even intens in stilte.
Welke manier je ook kiest, voor gedragspsychologen zijn deze vier stappen noodzakelijk om uiteindelijk nieuw succesgedrag te ontwikkelen.

Succes is een begrip dat voor iedereen een andere betekenis heeft. Wanneer ben jij voor jezelf succesvol? Laat hieronder een reactie achter.