Tijd voor reflectie. Hoe je de balans opmaakt!
Mindfulness
Albert Sonnevelt
Mindfulness
12/22/2014
3 min

Tijd voor reflectie. Hoe je de balans opmaakt!

12/22/2014
3 min

Tijd voor reflectie nemen en terugblikken? Het einde van het jaar leent zich daar uitstekend voor. Je maakt de balans op van de bijna afgelopen 365 dagen. Je staat even stil en overdenkt wat er zoal is gebeurt. In je privéleven en op je werk. Eigenlijk is het een grote schoonmaak. Alleen ruim je nu je hoofd op, zodat je met een frisse blik, opgeruimd gevoel en boordevol energie aan het nieuwe jaar begint. Heerlijk toch? Hoe je de balans opmaakt leg ik uit in dit artikel. Ben je er klaar voor? Aan de slag.

Tijd voor reflectie: omkijken, leren en creëren

Nu en dan een rustmomentje pakken in je drukke jachtige bestaan is goed. Gewoon even omkijken naar gebeurtenissen, voorvallen, tegenslagen, mijlpalen en dergelijke. Je krijgt zo een beter inzicht in jezelf en de koers die je vaart. Hoe was jouw afgelopen jaar? Wat ging dit jaar lekker? Waar liep het fout? Welke keuzes heb je gemaakt? Welke kansen heb je wel en niet benut? Wat waren je leermomenten? Neem even de tijd voor reflectie. Het zal je goed doen! Je sluit het oude jaar af en maakt in het nieuwe jaar de weg vrij om te groeien. Onder andere door bewustere keuzes te maken, kansen te creëren en wie weet je dromen te realiseren.

Vind inspiratie om te reflecteren!

Oké, je wilt even tijd voor reflectie nemen, maar vraagt je af: Hoe haal ik die momenten van afgelopen jaar terug? Je kunt je geheugen op heel veel manieren opfrissen. Een aantal handige inspiratiebronnen om in de juiste flow te komen heb ik voor je op een rij gezet, namelijk:

Foto’s

Fotografeer je regelmatig wat er allemaal gebeurt in je leven? Bekijk dan de foto’s van het afgelopen jaar. Het roept vast allerlei gevoelens en gedachten op.

Dagboek of blog

Wellicht houd je en soort dagboekje of blog bij. Gebruik je teksten als je tijd voor reflectie neemt. Lees terug wat je zoal hebt geschreven. Wat stemde je blij? Waarover voelde je je minder goed? Welke mijlpalen heb je bereikt? Et cetera.

Social media

Misschien ben je een fervent social media gebruiker? Deel je via Facebook, Twitter, Pinterest, Whatsapp en Instagram wat er allemaal in je leven speelt? Bekijk even rustig wat je het afgelopen jaar zoal heeft beziggehouden. Van supergoed tot irritant en lastig.

Agenda

Ook je agenda is vaak een schat aan informatie als je wilt reflecteren. Blader erdoor en bestudeer je to do’s, notities, losse opmerkingen, afspraken en dergelijke. Succesvolle projecten, bijzondere ontmoetingen, mislukte taken, vervelende afspraken enzovoort.

Boeken, films, muziek

Welke boeken heb je zoal gelezen? Wat waren je favoriete films? En welke muziek luisterde je graag. Neem het eens door en laat de herinneringen in je opkomen. Wat voelde fijn? Wat was mooi? Wat heb je als grappig ervaren? Waarom was je verdrietig?

Moodboard

Vind je het moeilijk je gevoelens in woorden te vatten? Probeer dan via kleuren en beelden je mooie, vervelende, vrolijke en moeilijke herinneringen vorm te geven.

Mindmapping

Pak een vel papier en houd een brainstormsessie met jezelf. Schrijf 2014 in het midden en noteer in steekwoorden op wat je zoal hebt gedaan, heeft beziggehouden, blij maakte en dergelijke.

Vragenlijst voor een impressie van jouw afgelopen jaar

Heb je je geheugen opgefrist? Ben je erin geslaagd een beeld van het afgelopen jaar te krijgen? Variërend van leuke, fijne, succesvolle en grappige momenten tot moeilijke, lastige en confronterende herinneringen? Dan volgt bijgaand een vragenlijst die je kunt beantwoorden voor jouw persoonlijke impressie van het afgelopen jaar. Pak pen en papier of je laptop. Zoek een rustig plekje en beantwoord de volgende vragen.

 • Kies 3 woorden om je afgelopen jaar samen te vatten.
 • Waar ben je het meest dankbaar voor?
 • Wat was de belangrijkste persoonlijke verandering?
 • Wat was je grootste succes of beste prestatie?
 • Wat was de slimste beslissing die je nam?
 • Welke belangrijke les heb je geleerd?
 • Wat was het meest liefdevolle dat je hebt gedaan?
 • Welk compliment had je graag gekregen? En welke had je willen geven?
 • Noem 3 mensen die dit jaar een grote invloed op je hebben gehad?
 • Wat was het grootste risico dat je hebt genomen?
 • Wat verraste je het afgelopen jaar het meest?
 • Waarover voelde je je het meest tevreden?
 • Wat was je grootste tijdverspiller?
 • Wat wil je nog zeggen of doen om het jaar af te kunnen sluiten?

Uiteraard zijn er nog tig andere vragen te bedenken. Er circuleren online allerlei vragenlijsten voor als je het afgelopen jaar wilt overdenken en afsluiten. Veel plezier en succes!

Wat heeft tijd voor reflectie nemen je opgeleverd? Hoe was jouw jaar?

Reacties