Timemanagement bestaat niet
18 december 2015 
3 min. leestijd

Timemanagement bestaat niet

Timemanagement bestaat niet, deze blog gaat over het meest belangrijkste en kostbaarste wat je hebt in je leven: je leef-tijd!  Een mens leeft gemiddeld 4000 weken. Reken maar uit; als je 80 jaar wordt, dan zijn dat 80 maal 52 weken is 4160 weken. Ik weet niet hoe dat is in jouw beleving, maar mijn weken lijken razendsnel voorbij te gaan. Maar…

Timemanagement; de tijd gaat niet snel voorbij

Jij bent het die snel aan de tijd voorbij gaat!

Doordat je de factor tijd steeds meer in hokjes bent gaan indelen, is er in je gedachte steeds minder tijd voor elk van de aandachtsgebieden van je leven. Je wil in de 168 uur die iedere week heeft waarschijnlijk  de ideale partner zijn, de perfecte ouder, de hardwerkende collega, de attente vriend(in), de sociale vrijwilliger én de handige duizendpoot.

Vooral voor perfectionisten die in ieder gebied een topprestatie willen leveren, is de frustratiedrempel inmiddels bereikt. “Ik heb geen tijd”, schreeuwen ze wanhopig naar iedereen die het maar wil horen. In feite zeggen ze dat ze het moeilijk vinden om keuzen te maken. Alles is interessant en moet bovendien ook nog zo goed mogelijk worden uitgevoerd.

Er zijn twee soorten tijd; de ene kan je meten…..

De waarheid is dat er niet meer tijd bij zal komen. Natuurlijk kan je tijd objectief meten. Maar het feitelijk registeren van seconden geeft geen stress. Waar je vooral last van hebt is het beleven van tijd. Tijd is vooral een gegeven dat uitsluitend in je gedachten kan worden gemaakt.

Dat betekent dat je daarom zelf je eigen “tijdsdruk” beïnvloed.  Ieder mens op deze planeet aarde krijgt een redelijk vaststaande hoeveelheid “leef-tijd” tot zijn beschikking. Het is aan jou om te bepalen wat je er mee gaat doen.

Wellicht wordt het tijd dat je leert hoe je met behulp van eenvoudige oefeningen de waardevolle momenten als het ware even stil kunt zetten. Meer kunt genieten van al het moois wat er te beleven valt.

Maak geen verschil tussen werktijd en privé-tijd. Er is maar 1 tijd: jouw tijd

In mijn ouderlijk huis stond op de schoorsteenmantel een kleine pendule. De slinger tikte met regelmaat de minuten en de uren weg. Op de wijzerplaat was een tekst ingegraveerd; “Beidt uw tijd”. Als kind heb ik nooit begrepen wat die woorden me wilden zeggen. Als volwassene dacht ik dat het te maken had met optimaal gebruik maken van je tijd. Niks verspillen. Het stond er voor mijn gevoel haast dreigend. Nu zoveel jaren verder geef ik er een andere betekenis aan: zoveel mogelijk bewust genieten van de tijd die mij gegeven is.

Je kunt ieder moment opnieuw kiezen

Vanmorgen ben je wakker geworden met een blanco blad dat je zelf mag invullen. Natuurlijk zijn er omstandigheden die jou misschien in een bepaalde richting duwen. Toch heb je zelf de keuze hoe je , mentaal en emotioneel, met die situatie wil omgaan.

Nelson Mandela was het levende bewijs dat je jezelf in een gevangenis nog vrij kan voelen.

De grootste beperking  die je tegenkomt in je leven bevindt zich in jouw hoofd. En je hebt zelf de mogelijkheden om die belemmerende gedachten te doorbreken.

Doorbreek de stress veroorzakende gedachten

Zeker ten aanzien van de factor tijd roepen we de hele dag; ‘Ik kom niet aan ‘mezelf’ toe. ‘Ik heb nooit een moment om even tot rust te komen. ‘’Ik word constant geleefd.’

In plaats van jezelf daarmee op je kop te geven, is NU het moment gekomen om die stress veroorzakende gedachten te doorbreken.

Begin met jouw grenzen aan te geven. Durf ‘nee’ te zeggen. Stel jezelf een paar keer per dag de vraag: ’Krijg ik hier energie van of kost dit me energie?’ Wanneer je echt eerlijk bent, dan weet je het antwoord wel. Dat besef is voldoende om niet de tijd te willen managen, maar vooral jezelf…

De Helweek

Deze week, de laatste week van 2015 ga ik aan de slag met de helweek van  Erik Bertrand Larssen. Je werkt in 1 week alle open eindjes weg. Zodat ik weer fris het nieuwe jaar in kan, met nieuwe focus en prioriteiten. In deze video vertel ik er meer over:

Hoe ga jij om met jouw tijd?  Deel hieronder jouw gedachten, want ik wil heel graag leren van jouw ervaringen.

Ilonka
Door

Ilonka

op 28 Dec 2015

Succes Albert! Ik heb het een tijd geleden ook gedaan en mij heeft het veel gebracht. Ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Albert
Door

Albert

op 28 Dec 2015

Beste Ilonka, dank je wel voor jouw support! Vanmorgen om 5.00u opgestaan. Tot nu voel ik me top en ben blij met alle ' losse eindjes' die inmiddels zijn afgerond :) Groetjes, Albert

Albert
Door

Albert

op 28 Dec 2015

Beste Ilonka, dank je wel voor jouw support! Vanmorgen om 5.00u opgestaan. Tot nu voel ik me top en ben blij met alle ' losse eindjes' die inmiddels zijn afgerond :)

Annet
Door

Annet

op 28 Dec 2015

Tijd voelt vaak als mijn vijand! Ik heb te weinig tijd, moet altijd nog van alles als de tijd "op" is.... Ja ik weet het, het is idioot, tijd is een cadeau! Ik neem je tips ter harte en probeer er naar te leven!

Albert
Door

Albert

op 28 Dec 2015

Hey Annet, Heel herkenbaar. Voor mij blijft het ook een dagelijkse oefening om me bewust te blijven van de tijd...Groetjes, Albert

Emilie
Door

Emilie

op 28 Dec 2015

Ik ben een boek aan het lezen over een gelukkige oma van 100 jaar en hoe zij dat gedaan heeft in haar leven. Heel inspirerend en verhelderend. Een kleinzoon heeft haar geïntervieuwd. Een goed voorbeeld van hoe iemand altijd bezig blijft ook op hoge leeftijd. Verder hoe ze met stress is omgegaan: "De geluksoma ", van Patrick van Hees, ook auteur van "De geluksproffessor ".

Albert
Door

Albert

op 28 Dec 2015

Hallo Emilie, Dank je wel voor de waardevolle tip. Ik heb met Kerst nog wat boekenbonnen gekregen. Die ga ik met jouw aanbeveling zeker goed besteden. Warme groeten, Albert

Hilda Heyman
Door

Hilda Heyman

op 28 Dec 2015

Totaal oneens Albert. Het hangt heel erg van de persoon af; de "lijstjes" mensen, de perfectionisten onder ons raken vaak al helemaal over hun toeren van wat ze "nog allemaal moeten". De introverte mensen zijn al overprikkeld door de 24 uurs maatschappij. Zij moeten dit dus absoluut niet doen en gewoon genieten van deze rustige periode en zich niet gek laten maken, zeker niet door een helweek! Voor de anderen zou ik zeggen: go for it!

Albert
Door

Albert

op 28 Dec 2015

Beste Hilda, Dank voor jouw waardevolle aanvulling. Niet iedereen is (gelukkig) hetzelfde. Daarom heb ik een ' stresstype test' ontwikkeld, waarbij je kunt ontdekken wat jouw manier van reageren is op stress. Dankzij jouw reactie kwam ik op het idee om de test nog eens onder de aandacht te brengen. Nogmaals dank daarvoor! http://albertsonnevelt.nl/welk-stresstype-ben-ik/ Hartelijke groeten, Albert

Joan
Door

Joan

op 28 Dec 2015

Albert, zonder enig oordeel -geef gewoon mijn mening- ik verheug me over de prettige wijze van jouw uitingen. Wens je Een Goede Helweek, Joan

Albert
Door

Albert

op 28 Dec 2015

Beste Joan, Ik voel me door jou gesteund in mij ' Helweek' ( Valt tot nu toe trouwens reuze mee) Een hele fijne jaarwisseling toegewenst! Groetjes, Albert

Hermien
Door

Hermien

op 28 Dec 2015

Klinkt heel goed, sterkte!

Brigitte Rijmers
Door

Brigitte Rijmers

op 28 Dec 2015

Heel veel succes! Ik krijg er ook wel zin in om dit voor een weekje te doen. Ik merk dat zolang ik me maar blijf focussen op mijn (korte termijn) doel en hierdoor de keuzes maak die voor mij belangrijk zijn om die te halen dat ik tijd 'genoeg' heb. Wanneer mijn focus verslapt en mij weer laat afleiden van andere dingen die ik ook zou willen doen (veel dingen vind ik leuk ;-)) dan kom ik tijd tekort. Dus voor mij werkt focus en hierdoor de juiste keuzes maken. Ik ben benieuwd hoe het je na deze week is bevallen, elke dag 5 uur opstaan..........oeps.........;-)

Angelique schilder
Door

Angelique schilder

op 29 Dec 2015

Waarom niet lekker genieten de laatste week van het jaar door alles los te laten.Uitslapen,wat boodschappen doen ,wat huishoudelijke klusjes ,wandelen ,lezen ,zodat je straks weer wat opgeladen bent voor het nieuwe jaar.

Kurt
Door

Kurt

op 30 Dec 2015

Veel succes Albert. Ik kijk uit naar jouw resultaten. Ikzelf heb het boek daarnet ontvangen.

Djack Littel
Door

Djack Littel

op 03 Jan 2016

Hoi Albert! Nog de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Vanaf vandaag ben ik ook begonnen met een Helweek :). Meteen maar een Helweek ingepland in de eerste week van 2016. Ben iets vroeger begonnen, namelijk om 04.00 uur, en inmiddels vele losse eindjes weggewerkt, en tevens de tijd genomen om deze reactie op je blog te schrijven :). Bedankt voor je mooie inzichten en waardevolle informatie. Vriendelijke groet, Djack Littel

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei