Beter leven
Redactie
Beter leven
06/08/2020
3 min

Wat gun jij jezelf?

06/08/2020
3 min

Een laag zelfbeeld

Mijn hele leven al word ik geteisterd door een laag zelfbeeld. Dat werd mij allereerst aangepraat door mijn vader die een zoon wilde. Helaas. Hij kreeg mij, een dochter.

Ik voldeed niet aan de eisen die hij aan mij stelde en dat liet hij mij overduidelijk merken. Niks wat ik deed was goed genoeg om zijn goedkeuring weg te dragen. De gevolgen bleven levenslang hangen. Toen ik het ouderlijk huis verliet bleef ik naar mijzelf kijken zoals mijn vader destijds naar mij keek. Met misprijzen. Met afkeur. Niks was goed genoeg.

Een leven ten dienste van een ander

Vanuit mijn jeugd rolde ik in een huwelijk met een man die er eveneens een genoegen in schiep om mij de grond in te boren. In mijn jeugd was ik goed voorgeprogrammeerd. Ik leefde in zijn dienst.

“Ik deed de dingen die hij mij opdroeg en voor eigen inbrengst bleef geen tijd en geld over”

Ik kon niks voor mijzelf doen en daarmee leerde ik mijzelf dat ik niks verdiende. Een huwelijk van 24 jaar laat zijn sporen achter, dat kan ik je wel vertellen.

De dupe door omstandigheden

Daar zat ik, in de spreekkamer van de traumatherapeut. We hadden het over zaken die er speelden in mijn leven en met enige terughoudendheid vertelde ik wat er gaande was. Mijn leven liep niet goed.

Mijn ex man dupeerde mij door te weigeren om alimentatie te betalen en de debiteuren van mijn bedrijf betaalden te laat waardoor ik in de rode cijfers belandde.

Omstandigheden of een probleem in mijzelf

De schuld lag geheel buiten mij. Dacht ik. Tot mijn therapeut de vinger op de wond legde. Hij zei tegen mij ‘en als je nu eens goed kijkt, waar ligt het probleem dan?’.

Ik zei ‘bij mijn omgeving’ en hij zei ‘nee. Bij jou’.

Dat was het moment waarop ik hem niet snapte. Er werd mij onrecht aangedaan en het lag aan mij??!! Hij zag mijn ontsteltenis en verduidelijkte zichzelf.

Het probleem was niet dat ik iets verkeerd deed waardoor ik zo werd behandeld. Het probleem zat in de waarde die ik mijzelf toekende.

Wat gun jij jezelf?

De kern van het probleem zat erin dat ik mijzelf niks gunde. Ik was altijd geprogrammeerd om mijzelf niks te gunnen. Ik mocht niks leuks, ik mocht mijzelf niet ontplooien, ik had het te doen met de restjes die een ander mij toewierp.

Ik gunde mijzelf niet dat het goed met mij ging. Ik gunde mijzelf geen gezondheid. Ik wilde mijn Parkinson overwinnen om een andere reden. Ik wilde kunnen functioneren om te dienen maar ik gunde mijzelf geen gezond lichaam toe.

Het kwartje viel

Met een verbaasd gevoel verliet ik de praktijkruimte maar onderweg naar huis viel het kwartje. Ik kon mij de voorbeelden voor de geest halen waarin ik mijzelf niks gunde. Dat mooie bad wat ik kocht voor mijn verjaardag en waar ik uiteindelijk pas na anderhalve week van durfde te genieten was slechts een voorbeeld.

Het mooi ingerichte balkon waar ik van binnen verlangend naar keek zonder erop te gaan zitten, het werd me zo pijnlijk duidelijk. Ik moest mijzelf gunnen om te genieten.

Boodschappen met bloemen

Op de terugweg vanaf mijn therapeut deed ik de boodschappen voor mijn verjaardagsfeest die zaterdag. Ik kocht wat hapjes, wat te drinken en daarnaast kocht ik twee grote bossen met pioenrozen. Mijn lievelingsbloemen die er alleen maar zijn rond mijn verjaardag.

Het was 8 jaar geleden dat ik ze in huis haalde voor mijzelf. Want, wie geeft zichzelf nu bloemen?? Thuis zette ik de bloemen in een vaas zette ik de hapjes in de koelkast. Stiekem proefde ik wat. Het was immers mijn verjaardag he.

Een wijze les

Op die dag bij mijn therapeut leerde ik een heel belangrijke levensles. Je moet jezelf altijd wat gunnen.

“Gun jezelf het beste toe, een ander zal het niet snel voor je doen”.

De vraag die ik mijzelf stelde was of dat niet erg egoïstisch en zelfs narcistisch is. Het antwoord is dat je pas narcistisch en egoïstisch bent wanneer je jezelf alles gunt terwijl je de ander niks gunt. Dat is kwalijk. Jezelf tekort doen staat gelijk aan jezelf verwaarlozen en dat is nu juist iets wat je niet moet doen.

Jij verdient meer

Het kan zomaar zijn dat jij jezelf voor een deel herkent in mijn verhaal. Dat jij jezelf geen mooie bloemen gunt, dat jij jezelf te min vindt.

De kans is groot dat jij de afwijzing uit je jeugd nog dagelijks hoort, ook al ben je allang volwassen en het huis uit. Laat mij je dan dit vertellen. Jij verdient meer. Ongeacht wat jou altijd is verteld, je leven doet ertoe.

Gun jezelf een dagelijks cadeautje

Ik ben begonnen met mijzelf een dagelijks cadeautje te gunnen. Het kan zijn dat ik een halfuur in mijn nieuwe bad zit om te genieten van het warme water en mijn mooie badkamer.

Het kan zijn dat ik een veldboeket pluk onder het wandelen om van te genieten. Daarnaast neem ik dagelijks 10 minuten tot een kwartier voor mijzelf. Ik mediteer. De rust en kracht in mijzelf voelen als een oase in de woestijn.

Het ga je goed

Ik leerde van mijn therapeut een mooie tekst. Ik denk bij een ieder die ik tegenkom ‘het ga je goed, ik wens jou het goede toe’. Wat je voelt deel je uit, dat is duidelijk.

Reacties