Angst
Redactie
Angst
09/01/2020
5 min

Je kan meer dan je ooit voor mogelijk hield

09/01/2020
5 min

Een hommel kan niet vliegen

“De hommel kan niet vliegen. Doordat de hommel dit niet weet vliegt hij”

Kijk eens naar een hommel. Je ziet een dik koddig beestje met opvallend kleine dunne vleugeltjes. Je hoeft er geen bioloog voor te zijn om door te hebben dat je hier niet mee kunt vliegen wanneer je zodanig groot bent.

De hommel is echter een beestje wat daar niet over kan nadenken. Dat is de reden waarom een hommel fladdert. Door de aandoenlijke bewegingen is het beestje kwetsbaar in de natuur maar het wordt gedoogd.

Ongehinderd door kennis

De hommel is het duidelijke voorbeeld van een schepseltje wat zich niet laat hinderen door ook maar enige vorm van kennis. Het is een diertje wat een instinct heeft wat het volgt. Dat instinct vertelt iets compleet anders dan de wetten van de zwaartekracht. Dat is de reden waarom hommeltjes bestaan, van bloem naar bloem fladderen en hun ding doen. Ze houden zich niet bezig met hun eigen onvermogen.

Zwemles die voor problemen zorgt

Zowel mijn dochter als ik zijn hoogbegaafd. Op veel gebieden houdt ze mij dan ook een spiegel voor. Ons lastige vermogen om te zwemmen is daar een onderdeel van. Voor het vierde jaar op rij is ze inmiddels bezig met haar A-diploma, mijn dappere dodo.

Ikzelf was al weinig beter. Jarenlang dreef ik mijn ouders tot wanhoop door maar niet te mogen afzwemmen. Mijn zwemslag, en die van mijn dochter, is helaas onder de maat. Het is een van die kleine issues in het leven die tot grote gevolgen kunnen leiden.

Een fixed mindset

Mijn dochter en ik hebben meer gemeenschappelijk dan onze hoogbegaafdheid en onze onhandigheid in het zwembad. We delen namelijk ook allebei de fixed mindset. Dat houdt in dat we door slechte ervaringen in het verleden moeite hebben om aan te nemen dat we ons nog verder kunnen ontwikkelen.

Tegenwoordig bestaan daar allemaal mooie programma’s voor maar in mijn tijd was dat niet zo. Had je een bepaald onvermogen, dan bleef je aan het oppervlakte dobberen en zat enige diepgang er niet zo zeer in.

Neerkijken op jezelf

Door een fixed mindset kan het zomaar zo zijn dat je gaat neerkijken op jezelf. Je ziet jezelf als een mislukking ook al is dat niet het geval. Je veroordeelt jezelf en daardoor durf je eigenlijk nauwelijks nog activiteiten te ontplooien op die gebieden waar je negatieve ervaringen hebt opgedaan.

Zwemmen was daar een activiteit van maar natuurlijk is er nog veel meer te bedenken. Ik keek neer op mijzelf en zag mijzelf als een hopeloze zwemmer die het nooit verder zou schoppen dan pootjebaden en spelevaren.

Een onwillig lijf

Door de whiplash, die ik inmiddels sinds bijna driekwart jaar heb, en door de Parkinson die ik heb sinds mijn twintigste zit ik voor een deel in onwillig lijf.

De natuur zegt tegen mij dat ik mij niet hoef te wagen aan bepaalde krachtsinspanningen. Daarnaast ben ik dit ook zelf gaan geloven. Tot afgelopen vakantie: dat was een moment waarop daar drastisch verandering in kwam.

Naar de IJssel

Ik stond op een camping in Doesburg, gelegen aan de IJssel. Het was meer dan 30 graden Celsius dus de IJssel was met recht een hot spot voor de campinggasten. Naast spelevaren aan de oever van de IJssel kon je er ook zwemmen. De IJssel over zwemmen wel te verstaan.

Met bewondering keek ik naar de zwemmers die de overkant aantikten en voldaan weer terug kwamen. Ik bedacht me dat het leuk voor hun was, maar ongeschikt voor mij. Tot dat moment dat ik mijzelf als een zeester in het water bevond. Dat was iets wat ik in het verleden niet kon doen. Zou mijn lijf dan toch tot meer in staat zijn dan ik dacht?

De oversteek gewaagd

Aangemoedigd door een paar andere zwemmers kwam ik tot een beslissing. Ik maakte de oversteek naar de andere kant van de IJssel en weer terug. Daarbij werd mij pijnlijk duidelijk dat mijn zwemslag alles behalve krachtig was. Maar… Ik haalde de overkant en daarbij voelde ik een stuk overwinning op mijzelf. Het voelde aantrekkelijk.

Ik besloot de oversteek nog een paar keer te maken. Links en rechts ingehaald door anderen zwom ik een aantal keren de IJssel over. Mijn lichaam was wonderlijk bezig.

Genieten van beweging

Voor het eerst in mijn leven was ik in staat om te genieten van het gevoel van de beweging van mijn lichaam in het water. De stroming voegde daar een interessant element aan toe. Ik voelde niet de plakkerige warmte van een zwemparadijs maar het koele water wat levend door de rivier heen stroomt.

Jullie snappen het al: het werd voor mij een bijzondere week. Het was een week die voor mij voelde als een overwinning op mijzelf.

Een aansporing naar meer

Ik heb de ervaringen van mijzelf in de IJssel goed opgeslagen in mijn hoofd. Mijn lichaam is in staat om veel meer te doen dan ik aanvankelijk voor ogen had.

Met deze wetenschap ben ik van plan de komende tijd meer zaken te gaan ondernemen en meer activiteiten te ondernemen. Een stuk wandelen of fietsen? Waarom zou ik het niet proberen. Wie zegt dat ik het niet volhoud: met zwemmen ging het immers ook goed. Met een pup in huis kom ik wel aan mijn beweging toe. Ik merk dat ik het kan en dat geeft me vleugels.

Wat is jou verteld?

Wellicht is dit voor jou herkenbaar en zit je nu op de bank. Je leest dit en je denkt ‘dat is fijn voor jou Monique maar ik zie mijzelf nog niet ……. ondernemen’. Dan is het goed om je af te vragen waarom je dit denkt. Denk je dit doordat in het verleden zaken niet goed hebt aangeleerd?? Of denk je dit doordat je in het verleden niet de gelegenheid kreeg om dingen te doen??

Misschien heb jij je, net zoals ik in het verleden, wel laten vertellen dat je bepaalde zaken nooit zou kunnen. Dat kan zijn op het gebied van lichaamsbeweging maar bijvoorbeeld ook op het gebied van leren en studeren.

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan

Kijk nog eens heel goed naar jouw situatie. Drukt het leven jou terneer en denk je dat je ongeschikt bent om naar buiten te treden, een studie te doen, een workshop te volgen, jezelf te ontwikkelen of wat dan ook?? Dan is het wellicht tijd om het gewoon eens te proberen.

Zit je net zoals ik gevangen in je lichaam en houden je eigen gedachten je tegen? Probeer dan eens een activiteit aan te gaan die je tot voor kort onmogelijk hield. Verdiep je in een onderwerp of duik, zoals ik, letterlijk in het diepe.

Zorg ervoor dat je daarbij niet alleen bent. Omring je met personen die jou zullen aanmoedigen op deze gebieden in je leven. Dat is niet alleen voor jouw persoonlijke veiligheid maar ook omdat een mens niet zonder support kan. Jouw vrienden zullen je graag helpen om verder te komen in je leven.

Een nieuw seizoen breekt aan

Het mag duidelijk zijn dat je, wanneer je van een fixed mindset naar een zogeheten growth mindset gaat, aan de vooravond van een nieuw seizoen in je leven staat.

Voor mij bestaat dat nieuwe seizoen eruit dat ik mij veilige leventje achter mijn laptop en op de bank voor een deel achter mij zal laten. Ik ga weer terug de studiebanken in. Ik ga mijn dromen achterna jagen zoals ik die had op mijn twintigste.

Uiteraard blijf ik tussendoor schrijven, anders werd het maar een saaie wereld. Ook daarin groei ik verder en hoop ik nog een behoorlijke ontwikkeling door te mogen maken.

Reacties