Eigenwaarde
Redactie
Eigenwaarde
10/29/2021
5 min

Hoeveel ben je waard

10/29/2021
5 min

Een tv-programma

Er is een poos een programma op tv geweest. Het had de titel ´hoeveel ben jij waard?’. Daarin werd gekeken naar je werk, je banksaldo, je spaargeld, de waarde van je spullen maar ook naar de kosten van je gezin.

Een leerzaam programma want de financiële rekening opmaken van wat je doet is nuttig. Er was echter ook een factor die ontbrak. Ik heb het daarbij over de emotionele waarde van dingen maar ook over wat jij jezelf waard vindt.

Lastig betalende opdrachtgevers

Ik heb het al een paar keer gezegd: ik ben schrijfster. Als ZZP schrijfster houd ik me dagelijks bezig met opdrachten, targets, deadlines en wat al niet meer. Ik heb zo onderhand vierkante ogen van het werken achter mijn laptop, en soms dreig ik eraan vast te groeien.

“Mijn plichtsbesef is enorm groot. Immers, je doet een toezegging van een deadline en die moet je dan ook behalen”

Dat is niet altijd even gemakkelijk aangezien er van alles tussendoor kan komen aan privé zaken die afgehandeld moeten worden. Daarvoor verwacht je wat terug, wanneer je een factuur uitstuurt. Je verwacht een factuur die op tijd wordt voldaan.

Immers, ook bij mij moet er een stroomrekening en huur worden betaald. En dat laatste, dat bleef behoorlijk vaak achter. Ik werd pas na heel lang zeuren uitbetaald.

Stel dat het een vriendin was

Ik zat bij mijn therapeut en vertelde dit. Over rekeningen die laat werden betaald terwijl ik me een slag in de rondte werkte om alles op tijd af te hebben. Ik vertelde hoe ik soms nog laat in de avond met mijn laptop op de bank zat om een opdracht af te krijgen terwijl het uitbetalen van de factuur die erbij hoorde geen prioriteit had.

Hij stelde mij een heel goede vraag. ‘Wat nou als het een vriendin was die je dit vroeg, wat zou jouw advies zijn?’ Ik moest even goed nadenken, maar toen wist ik het. Ik zei ‘ik zou ze adviseren om een incasso bureau in te schakelen, dit is niet te doen’. Het gesprek viel even stil want ik moest nadenken.

Waarom gunde ik het mijzelf niet

Ik gunde mijzelf blijkbaar niet wat ik mijn vriendin wel toewenste. Ik gunde mijzelf niet de ‘luxe’ dat ik op tijd geld had om mijn rekeningen te betalen.

Ik gunde mijzelf niet de zekerheid dat mijn werk op tijd werd uitbetaald. Ik gunde mijzelf niet het plezier van een keer kleren met mijn kind te kopen terwijl er geen extraatje was binnen gekomen. Ik gunde mijzelf niet een moment om eens wat voor mijzelf te doen. Ik gunde het mijzelf allemaal niet. De grote vraag was ‘waarom gunde ik het mijzelf niet’.

Eigenwaarde die je meekrijgt

Eigenwaarde is een eigenschap die je doorgaans al van huis uit mee krijgt. Vrienden van mij hebben een dochter, ze heet Parel. En iedere keer wanneer ik die naam hoor en dat meisje zie weet ik het. De ouders hebben haar enorm lief. Ze krijgt een hoop eigenwaarde mee want ze weet wat er bij haar naam hoort. Het wordt dagelijks over haar uitgesproken.

Hoe anders was mijn eigen kindertijd. Ik maakte al een slechte start. Ik werd geboren en bleek een meisje te zijn. Daar kwam de eerste donkere wolk boven mijn leven te hangen. Eigenwaarde was iets wat ik maar moest zien te verdienen. Ik kreeg het niet vanzelfsprekend.

Als eigenwaarde niet vanzelfsprekend is

Wie nu geschokt keek naar de laatste regels krijgt een beeld van mijn leven. Ik had een jongen moeten zijn. Dan was mijn vader gelukkig geweest. Dan had hij zeker geweten dat de naam Engelman zou worden voortgezet. Met de geboorte van een dochter kwam dit alles op losse groeven te staan.

Ik moest gaan bepalen wat er van mij werd. Liefde kreeg ik niet vanzelfsprekend mee. Vanaf mijn geboorte moest ik iedere vorm van zelfwaarde gaan verdienen. Elke vorm van genegenheid moest bevochten worden, het was een tekenend begin van mijn leven.

Wat verdien je

Terug naar het gesprek met mijn therapeut. Hij stelde mij de vraag ‘wat verdien je?’ Ietwat bleu noemde ik een tarief wat ik per woord kreeg uitbetaald maar hij keek mij verbaasd aan. Hij bedoelde natuurlijk wat ik verdiende in de zin van wat mijn werk waard was. Waar ik recht op had. Het kwartje viel.

“Ik verdiende niet alleen een uitbetaalde factuur maar ook absoluut waardering”

Ik leg mijn ziel en zaligheid in mijn werk en daar zou wel wat tegenover mogen staan. En dat kreeg ik niet. Op mijn zolderkamertje zit ik te zwoegen zonder dat ik krijg waar ik recht op heb. Pijnlijk om je dat te realiseren.

Wat zou ik moeten verdienen

Wat ik werkelijk zou moeten verdienen was niet in geld uit te drukken. Het zou meer moeten gaan om waardering, erkenning en zelfrespect. Dat waren de zaken die ontbraken in mijn leven. Ik gunde ze een vriendin maar absoluut niet mijzelf. Tijd dat ik daarmee aan de slag ging.

Een poos geleden

Ik omschrijf dit nu alsof het gesprek met mijn therapeut gisteren plaatsvond. In werkelijkheid was het bijna een jaar geleden. Ik legde het gesprek ‘in de koelkast’ voor als ik klaar was om er wat mee te doen. En dat moment was vandaag.

“Ik besloot dat het genoeg geweest was. Ik zette altijd anderen op een voetstuk en plaatste mezelf onderaan”

Een gezellig etentje met een belangrijke les

Bij een gezamenlijk etentje reikte een vriend mij eten aan wat midden op de tafel stond. Ik voelde me haast bezwaard. Hij zei echter dat het niet meer dan logisch was. Immers, ik zat ergens aan het hoofd van de tafel. Ik moest wat leren. Ik moest leren om mijzelf wat te gunnen.

Het werd een interessante les voor mij tijdens dat etentje. De les die ik leerde van mijn therapeut, een jaar terug, bracht ik nu pas in praktijk.

meer-eigenwaarde

Eigenwaarde – je bent veel meer waard dan je denkt

Wat ben ik zakelijk waard

Gesterkt door een heerlijke maaltijd en een levensles maakte ik in de avond een overweging. Ik stelde een factuur op voor werk wat ik had uitgevoerd voor een opdrachtgever en zag voor me hoe het uitbetalen tergend lang zou gaan duren. Zakelijk gunde ik mijzelf de restjes terwijl ik hard werkte. Ik nam een besluit.

De betaling van deze factuur zal anders gaan verlopen omdat ik mijzelf boter bij de vis gun. De factuur wordt op tijd uitbetaald, en daarvoor heb ik stappen ondernomen. Ik gun mijzelf zakelijk meer, mijn eigenwaarde ligt niet in de hand van een opdrachtgever die het niet zo nauw neemt met betalingstermijnen.

Ken je eigenwaarde

Een gezonde eigenwaarde, een goede gezonde kijk op jezelf en op wat je waard bent in het leven, het blijken waardevolle zaken te zijn. Je bent nooit te oud om ze te leren. Voor wie het niet weet, ik ben inmiddels 52 jaar.

Soms komt inzicht wanneer je vanuit een heel diepe put omhoog kijkt naar het licht. Wees sneller dan dat ik ben, dat is mijn enige advies op dit moment aan jou. Heeft jouw leven genoeg eigenwaarde meegekregen met je geboorte, doe er wat mee. Kreeg jouw leven geen eigenwaarde mee met je geboorte, doe er wat mee. Gun jezelf het beste, een ander zal het niet snel voor je doen.

Reacties