wat-is-chronisch
Diversen
Redactie
Diversen
12/29/2018
1 min

Wat is chronisch?

12/29/2018
1 min

Chronisch betekent langdurig, steeds terugkerend, aanhoudend. Voorbeelden van iets dat chronisch is of kan worden is een ziekte, bijvoorbeeld reuma, diabetes.

Het kan gaan om pijn die op bepaalde momenten hevig is, weer wat wegzakt en opnieuw terugkeert. Maar ook een verkoudheid, een infectie die steeds de kop opsteekt is chronisch te noemen, evenals een verslaving, die aanhoudt.

Chronisch tekort

Er kan ook sprake zijn van een chronisch tekort aan iets, bijvoorbeeld voedsel en/of zuiver drinkwater en aan een chronisch .

Het meeste zul je het woord chronisch tegenkomen als het over een aandoening of ziekte gaat. Het duurt vaak een hele tijd voordat iemand de diagnose chronisch ziek zijn krijgt.

Chronische ziekte

Een chronische ziekte belemmert je in je dagelijkse werkzaamheden zowel thuis als buitenshuis (als je ten minste nog bij een werkgever kunt blijven werken). Je leven kan daardoor saai(er) worden.

Jouw energiehuishouding is vaak verstoord, je hebt weinig energie om al je verplichtingen na te komen. Je kunt in een sociaal isolement komen, want je moet gezellige uitjes soms op het laatste moment afzeggen. Niets is meer vanzelfsprekend als je chronisch ziek bent.

Begrip voor een chronisch zieke

Toch kan een chronisch zieke een prettig leven leiden en mag hij of zij niet als zielig bestempeld worden, want daar schiet niemand iets mee op. Wel is het fijn als mensen begrip tonen aan een chronisch zieke als hij of zij een afspraak af moet zeggen.

Een chronische aandoening is een kwaal die nooit meer helemaal verdwijnt. Vaak wordt er tegen een patiënt met chronische klachten gezegd dat hij of zij ermee moet leren leven.

Chronische aandoening altijd slecht?

Er kunnen wel betere en mindere tijden zijn bij een chronische aandoening. Dat kan te maken hebben met de medische wetenschap die telkens nieuwe medicatie ontdekt voor bepaalde klachten, waardoor deze afnemen of waardoor de impact ervan op je leven verandert.

"Zelfs de weersomstandigheden kunnen van invloed zijn op chronische klachten"

Denk aan kou en vocht bij reuma, aan het weer in de lente bij allerlei allergieën, enz.

Wist je dat ook de omgeving van een persoon met een chronische aandoening daarvan behoorlijke hinder kan ondervinden? Altijd moet er rekening gehouden worden met…

Een chronische aandoening is niet altijd zichtbaar

En dat maakt het nu juist zo moeilijk. Er is vaak geen begrip van anderen als de klachten niet zichtbaar zijn. De persoon met de chronische klachten wil ook niet altijd praten over zijn/of haar klacht(en). Dit om te voorkomen als zeurpiet gezien te worden gezien.

Accepteren

Toch is begrip voor iemand met een chronische aandoening belangrijk. Niet mee kunnen doen omdat jouw lichaam dat niet kan, is erg moeilijk te accepteren. Het begrip van derden komt je dan wel erg goed van pas. Er wordt rekening met je gehouden, je hoort er gewoon bij!

Reacties