Wat is chronisch?
29 december 2018 
1 min. leestijd

Wat is chronisch?

Chronisch betekent langdurig, steeds terugkerend, aanhoudend. Voorbeelden van iets dat chronisch is of kan worden is een ziekte, bijvoorbeeld reuma, diabetes.

Het kan gaan om pijn die op bepaalde momenten hevig is, weer wat wegzakt en opnieuw terugkeert. Maar ook een verkoudheid, een infectie die steeds de kop opsteekt is chronisch te noemen, evenals een verslaving, die aanhoudt.

Chronisch tekort

Er kan ook sprake zijn van een chronisch tekort aan iets, bijvoorbeeld voedsel en/of zuiver drinkwater en aan een chronisch slaaptekort.

Het meeste zul je het woord chronisch tegenkomen als het over een aandoening of ziekte gaat. Het duurt vaak een hele tijd voordat iemand de diagnose chronisch ziek zijn krijgt.

Chronische ziekte

Een chronische ziekte belemmert je in je dagelijkse werkzaamheden zowel thuis als buitenshuis (als je ten minste nog bij een werkgever kunt blijven werken). Je leven kan daardoor saai(er) worden.

Jouw energiehuishouding is vaak verstoord, je hebt weinig energie om al je verplichtingen na te komen. Je kunt in een sociaal isolement komen, want je moet gezellige uitjes soms op het laatste moment afzeggen. Niets is meer vanzelfsprekend als je chronisch ziek bent.

Begrip voor een chronisch zieke

Toch kan een chronisch zieke een prettig leven leiden en mag hij of zij niet als zielig bestempeld worden, want daar schiet niemand iets mee op. Wel is het fijn als mensen begrip tonen aan een chronisch zieke als hij of zij een afspraak af moet zeggen.

Meer artikelen over persoonlijke groei