Wat is inlevingsvermogen?
Diversen
Redactie
Diversen
12/15/2018
0 min

Wat is inlevingsvermogen?

12/15/2018
0 min
Inlevingsvermogen is je kunnen inleven in anderen. Je voelt anderen prima aan. Er zijn geen of weinig woorden nodig om te weten hoe een ander zich voelt onder bepaalde omstandigheden.

Als jij inlevingsvermogen hebt dan hoeft die andere persoon jou niet te vertellen of uit te leggen dat deze verdrietig is, opstandig, ongelukkig, teleurgesteld. Je voelt het aan, je voelt bijna de pijn of het verdriet die de ander heeft en je kunt je op zijn minst voorstellen hoe deze zich voelt. Je kunt je erg goed verplaatsen in de gevoelens of gedachten van de ander. Het is een mooie eigenschap.

Zie inlevingsvermogen als een sociale vaardigheid. Naast het je kunnen verplaatsen in de gevoelens en de gedachten kun je er ook  over praten met de ander, zodat deze zich begrepen voelt. Zo kom je tot een heel waardevol gesprek.

Inlevingsvermogen is het tonen van medeleven en niet het tonen van medelijden. Wanneer jij op de juiste manier empathie kunt tonen dan zul je zeer waardevol zijn in je relaties. De ander voelt zich door jou begrepen en dat zorgt voor een prettige relatie bij verdriet, pijn, ziekte, maar ook bij geluksmomenten enz. Je herkent de emoties van anderen en weet daar goed op te reageren.
Reacties