Wat hebben emoties en depressie met elkaar te maken?
19 juli 2013 
3 min. leestijd

Wat hebben emoties en depressie met elkaar te maken?

Schaterlachten van plezier, huilen van verdriet, schreeuwen van woede en vluchten uit angst. Allemaal emoties die je normaalgesproken ervaart in het dagelijkse leven.
Lijd je aan een depressie? Dan is de kans groot dat je nog maar weinig emoties ondervindt; je voelt je vlak en leeg. De rol van emoties bij een depressie.

Wat is de invloed van emoties als je een depressie hebt?

Wanneer je in een depressie zit, wil je geen emoties ervaren. Ze geven je een naar gevoel en maken je diep ongelukkig. Door die gevoelens weg te stoppen of te onderdrukken, hoop je je weer beter te gaan voelen. Het tegenovergestelde is vaak het geval. Want, emoties vormen een wezenlijk onderdeel van het leven. Ze vertellen je hoe je je voelt, hoe je bepaalde situaties beleeft of wat je verwacht. Je bent gelukkig, teleurgesteld, boos, bang, enzovoort. Kortom, ze geven je levenslust.

Ontbreken al die gevoelens? Dan heeft je leven ook geen zin meer, want er is geen emotionele bevrediging. Eigenlijk ervaar je het leven als een constante hel en heb je totaal geen puf om dingen te doen. Het liefst sluit je de wereld buiten en zo ook je emoties, want lichtpuntjes zie je niet als je in een depressie zit.

Welke rol spelen emoties bij het ontstaan van een depressie?

Ook bij het ontstaan van een depressie zijn emoties alom present. Want, deze gevoelens zijn aanwezig in de verschillende factoren die een depressie kunnen veroorzaken, zoals: de biologische aspecten, persoonlijke eigenschappen en wat je hebt meegemaakt. Een overzicht:

Biologische aspecten

Kijken we naar de biologische kant dan is vaak sprake van een te lage hoeveelheid neurotransmitters en dan vooral serotonine en noradrenaline. Deze stofjes zijn verantwoordelijk voor bepaalde emoties als gelukkig zijn en blijdschap ervaren. Heb je een gebrek aan deze stoffen dan kun je je depressief gaan voelen.

Persoonlijke eigenschappen

Vervolgens kan de manier waarop je in het leven staat en kijkt de kans op een depressie verhogen. Vaak is het zo dat een positieve levensinstelling minder snel een depressie uitlokt, omdat je veerkrachtiger bent en beter tegenslagen kan opvangen. Heb je een negatieve levensvisie dan heb je vaak minder veerkracht om verdriet en teleurstellingen te pareren. Gevoelens van minderwaardigheid, schuld, pessimisme, faalangst, weinig zelfvertrouwen en dergelijke zorgen dat je het leven als negatief ervaart.

Levenservaringen

Verdrietige, schokkende en/of traumatische gebeurtenissen uit het verleden, maar ook van vrij recent kunnen een depressie uitlokken. Denk aan het overlijden van een dierbare, ontslag, seksueel misbruik en dergelijke. Emotionele gebeurtenissen die ingrijpen in je leven en die allerlei gevoelens bij je oproepen. Geef je die geen plaats, dan is de kans dat je er later in de vorm van een depressie alsnog mee wordt geconfronteerd.

Hoe herken je de emoties bij een depressie?

Een depressie is een stemmingsstoornis, die vaak gepaard gaat allerlei negatieve emoties. Hieronder de belangrijkste emoties bij een depressie op een rij:

  • Somberheid: je ervaart een allesoverheersende leegte en triestheid gedurende het merendeel van de dag. Vaak samen met een gevoel van overbodig zijn en een last vormen voor anderen.
  • Desinteresse in het leven: je hebt nergens meer zin en plezier in. Zelfs niet in de zaken waar je ontzettend van genoot. Van hobby’s en activiteiten tot vrienden, familie en seks.
  • Prikkelbaar en angstig: je kunt opvliegend zijn en je steeds opgejaagd plus erg rusteloos voelen.
  • Concentratiestoornissen en besluiteloosheid: je concentreren op iets of helder denken, is vaak ondoenlijk en ook het nemen van zelfs de meest eenvoudige beslissingen lijkt onmogelijk.
  • Schuldgevoelens: je schuldig voelen over bijvoorbeeld je eigen depressie, maar ook sterk overtrokken reacties en gevoelens t.a.v. zaken waar je niets mee van doen hebt of waar je geen invloed op kan uitoefenen.
  • Denken over de dood en zelfdoding: je overbodig voelen en/of geen uitweg meer zien uit je emoties, maar ook jezelf bewust pijn doen of daadwerkelijk suïcide plannen maken.

Last hebben van deze emoties kan erop wijzen dat er sprake is van een depressie. Duren de klachten langer dan twee weken dan is het goed contact met de huisarts op te nemen voor nader advies.

Tips hoe je met emoties omgaat bij een depressie

Om de emoties beter onder controle te krijgen tijdens een depressie zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun jezelf actie ondernemen, alleen óf samen met dierbaren in je omgeving. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een regelmatig plus gezond eet- en leefpatroon.

Daarnaast zorgen voor voldoende afleiding door doe-activiteiten te ondernemen en voldoende te bewegen. Dit leidt je af van je sombere gevoelens en gedachten. En besluit je ook nog eens drie keer per week 30 minuten intensief te bewegen? Je maakt jezelf dan gelukkiger, omdat je ‘gelukstofjes’ aanmaakt.

Daarnaast kun je bij aanhoudende depressieve klachten je huisarts raadplegen. Die kan eventueel antidepressiva voorschrijven die ervoor zorgen dat je negatieve emoties verminderen, je prettiger voelt en dus weer dingen gaat doen. Tegelijkertijd kan de huisarts psychotherapie voorschrijven om je te leren emoties tijdens een depressie in goede banen te leiden.

eline
Door

eline

op 28 Mar 2016

nu al 3 jaar in een depressie schuldgevoel om mijn partner, geen ik besef. leven van een uitkering dat zijn de dompers. \ik gun mezelf niks meer. gevoelens die je niet hebben wilt schakel je inderdaad uit

Lianne
Door

Lianne

op 30 Apr 2016

Ik herken wat je voel. Zit in het zelfde schuitje met me gevoel. Maar kan er niet aan toe geven dat er wat aan de hand is

Robert Wilhelm
Door

Robert Wilhelm

op 03 Jul 2017

Ik ben hoogsensitief en voel me al maanden zo niet jaren erg somber en depressief. Na een burnout van 10 jaar heb ik nergens maar dan ook nergens meer zin in en ben het liefst dood. Maar de manier waarop ik wil sterven - namelijk gewoon rustig en voor altijd inslapen - wegens ernstig psychisch lijden ieder minuut van de dag ! mag niet in Nederland. Zo gaan mijn gedachte iedere dag naar een gewelddadige dood die ik niet verdiend heb want ik heb al meer dan genoeg agressie van mijn ouders ervaren gedurende mijn leven. Ik wil nog maar 1 ding en dat is DOOD. Ik heb geen gevoelens meer meer niets en niemand helemaal nergens meer zin in in niets. Mijn leven is klaar maar op een humane manier mag ik niet sterven in dit land van GOD die niet bestaat.

kellie
Door

kellie

op 14 Jul 2017

ik heb een relatie al 3 jaar ik heb een lief man aan de haak getroffen en ik heb een lief zoontje van 2 jaar ik vecht voor me gezin ik mis me vader ik wil niet meer leven om dat ik op ben gevoel voor mijn me vriend is er wel en dan gaat weer weg ik ben van binnen boos om dat ik woeden ben op ziekenhuis

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 17 Jul 2017

Beste Kelly, dank voor je reactie. Wanneer het te lastig is om dit probleem zelf aan te pakken, dan is het toch verstandig om er professionele hulp bij te vragen. Vraag bij je huisarts om een doorverwijzing. Heel veel sterkte gewenst, Albert

Karin
Door

Karin

op 27 Jun 2018

Hoi Robert Wilhelm, ik herken precies wat je schrijft, ook voor mij is iedere dag een levende hel. Ik ben benieuwd hoe het nu met je gaat, een jaar later, voel je je al wat beter inmiddels?

Marten Maas
Door

Marten Maas

op 02 Oct 2018

Hallo Robert, Ik hoop dat het intussen beter met je gaat. Is er nog iets dat je zin geeft in het leven of helemaal niets meer? Het is inderdaad niet mogelijk in Nederland om in jouw situatie op een vredige zachtaardige manier voor altijd in te slapen. Sorry dat je geen gemakkelijk leven hebt gehad en van je moeilijke jeugd bij je ouders. Niemand verdient zoiets. Er zijn nog mensen in dit land van God die niet bestaat die wel om je willen geven.

ARNO
Door

ARNO

op 11 Jan 2019

hoe gaat het nu

Anita
Door

Anita

op 28 Apr 2019

Beste Robert , Hoe gaat het nu met jou , zie dat het al een ouder bericht is . Wat jij verteld is net mijn leven op dit moment . Ik zie het ook helmaal niet meer zitten . Ben het allemaal ook zo moe , eenzaam en alleen . Dit leven wil ik niet , en denk ook steeds meer , zou willen dat ik er niet was op deze verrotte wereld . Geen familie die zich druk maakt , vrienden heb ik nu leren kennen , voel me zo onbegrepen !!! Die zijn er dus niet , wat is het leven toch een hel op aarde . Ik wens jou heel veel sterkte groetjes Anita

albert
Door

albert

op 29 Apr 2019

Beste Anita, Bedankt voor je persoonlijke reactie. Ik wil je adviseren om hulp te zoeken. Via je huisarts kun je een verwijziging krijgen voor een gespecialiseerde therapeut of psycholoog. Ik wens je veel sterkte! Albert

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 04 Jul 2017

Beste Robert, ik schrik van jouw noodkreet … .Je hebt echt hulp nodig. Vraag bij jouw huisarts om een doorverwijzing. Heel veel sterkte gewenst Robert! Warme groet Albert

Bogaert
Door

Bogaert

op 25 Feb 2018

Ik ben supergevoelig en ben een zwakkeling geworden die geen beslissingen kan nemen want achteraf leef ik met spijt en melancholie naar goede momenten, alhoewel er slechte momenten zijn geweest in een relatie. Soms ben ik op en weet met mezelf geen blijf meer. Psychologen kunnen luisteren maar helpen kan er eigenlijk niemand alleen jezelf maar naar een oplossing zoeken daarvoor ben ikzelf te zwak !

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 28 Jun 2018

Beste Bogaert, mooi dat je je al zo bewust bent van je eigen gedrag. Er zijn veel manieren om hier mee verder te gaan. Ik adviseer je om hiervoor een gespecialiseerd coach/ therapeut in de arm te nemen. Kies heel selectief en vertrouw daarin op je intuïtie. Hartelijke groeten, Albert

Jojo
Door

Jojo

op 16 Dec 2018

Hoi ik zit na een aantal stressvolle jaren gevolgd door een angst en paniekstoornis nu al ruim 1.5 jaar in een depressie met weer angst en paniek.Ik vindt het vreselijk en kan dit slecht accepteren. Bahhh die donkere tunnel. Wat mij het meeste verdriet doet is dat ik niet kan voelen( liefde dus) dat is gewoon helemaal weg zo vreselijk. In je hart weet je dat je van je gezin houdt dat heb ik 100% gevoeld voor mijn ziekte.maar door veel akelige niet herkende gedachtes ga je geloven dat je ze niet lief hebt en van ze houd zo frustrerend. En maar tegen mijn gedachten zeggen natuurlijk hou ik van ze. Blijft gevoelloos voor liefde is er hier iemand die dit herkent. Ook als ik tegen 1 van de kids zeg tot straks veel plezier dan volgt de nare gedachte van....nee helemaal geen plezier. En zo heb ik er veel van die zwaar verdrietig gedachtes. Bangmakend. Iemand tips hier wat aan te kunnen doen. Slik nu 3 dgn een hele lage dosering AD

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 17 Dec 2018

Beste Jolanda, ik schrik van jouw noodkreet over het thema depressie. Je hebt echt hulp nodig. Vraag bij jouw huisarts om een doorverwijzing. Heel veel sterkte! Albert

Helpless
Door

Helpless

op 16 Jan 2020

Beste jolanda, Ik herken het helemaal voel in mijn buik en hart ook helemaal geen liefde meer, ook niet voor mijn zoon en dat vind ik de ergste straf van deze hele depressie. Reeds 3 jaar lang is mij dit afgenomen, terwijl hij nog zo klein is. Hij knuffelt nog zo graag. Binnenkort is hij groot en zal hij het Mss niet meer willen. Ik ga er kapot aan! Ik weet wat je doormaakt meid! Sterkte

Van der steen
Door

Van der steen

op 16 Feb 2019

Na het slikken van een antiedepresiva die ik bij een fout geslikt heb ik dacht pil voor reisziekte waren maar waren de antiedepresiva van me moeder toen ik me vreemd voelden kwam ik erachter. .En ben totaal psychische kapot geen gevoel van slaap sex blijheid verdriet of angst. .iedredag is een hel gedachten zelfdoding. ..Ben altijd een vol levenslust geweest. ..Ik ben in paniek geraakt onder invloed van die antiedepresiva en is niet meer goed gekomen. .dokters en psiegiater s zeggen dat ik nooit van 1 antiedepresiva alle bijwerkingen kan hebben. ..Maar er is gewoon wat geknapt in me hoofd ik voelde het letterlijk een angst trilling voor in me hoofd. De eerste tijd had ik momenten dat ik terug schakelde naar mijn normale gevoel. ..Maar na een slaappil te hebben genomen omdat ik niet kon slapen heb ik slaapsuip ervaren van modozolam en de volgende dag was al het gevoel weg. ..Ook alcohol of Andre genots middelen geven geen uforie meer 0 niks meer ...En dat baart me zorgen dat kandere toch niet psiegies zijn geen genot meer voelen van genotmiddel n

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 18 Feb 2019

Beste Van der Steen, Ik schrik van jouw noodkreet over het thema depressie. Je hebt echt hulp nodig. Vraag bij jouw huisarts om een doorverwijzing. Heel veel sterkte! Albert

Troela
Door

Troela

op 17 Feb 2019

Ik schrik hiervan om dit te lezen . Ook bij mezelf de symptomen, gevoelloos , rusteloos en wil het liefst niemand zien .Ook denk ik vaak laat mij maar hemelen. Ik ben zo moe en voel me nutteloos , doelloos.Geen emoties. Ik zeg wat ik denk . En toch zie ik een mooie toekomst voor mezelf. Ik weet alleen niet waar ik moet beginnen . Ik ben 47 jaar en ga weer naar school .ook word ik dit jaar oma . ..Wil zo graag mijn hartje weer laten stralen. Ik voel mij nu een robot gewoon niet menselijk .

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 18 Feb 2019

Beste Troela, Dank voor je reactie. Als je zelf niet weet waar je moet beginnen is het verstandig om er professionele hulp bij te vragen (bijvoorbeeld een coach). Veel sterkte, Albert Heel veel sterkte! Albert

CARINE BLANSAER
Door

CARINE BLANSAER

op 21 Mar 2019

Sinds mijn 54ste heb ik last van depressies AD genomen,afgebouwd,hervallen,overgeschakeld op andere AD,lagere dosis geprobeerd,therapieen gedaan,maar altijd terug hervallen,zeker 3tot4 maal,ik heb er echter nog nooit een eind aan willen maken want ik leef graag. Wat moet ik doen ? Ik ben nu 66j en weer gestart met AD.

albert
Door

albert

op 22 Mar 2019

Beste Carine, Bedankt voor jouw persoonlijke reactie. Ik adviseer je om hiervoor een gespecialiseerd coach/ therapeut in de arm te nemen. Kies heel selectief en vertrouw daarin op je intuïtie. Het is belangrijk iemand te kiezen die goed bij jou past. Veel sterkte! Hartelijke groeten, Albert

Lotte
Door

Lotte

op 18 Nov 2019

Ik herken een paar kenmerken wel bij mezelf, heb ik dan ook een depressie of niet. Want mijn dag gaat heel vaak op deze manier: 07:00, vrolijk, zin in de dag, 12:00, gewoon een beetje neutraal, niks bijzonders. Om 16:00 word ik leeg en voel ik eigenlijk niks, na 23:00 moet ik vaak huilen, krijg ik soort van paniekaanvallen ofzo en ik kan gestrest raken. Ik heb geen idee wat ik hiermee aan moet. Hulp word gewaardeerd.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 12 Dec 2019

Beste Lotte, Dank je wel voor je bericht. Wanneer je twijfelt of je een depressie hebt, kun je altijd een afspraak maken met je huisarts. Hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een gespecialiseerde hulpverlener. Blijf niet lopen met gevoelens waar je zelf onder lijdt. Ik wens je het beste. Warme groet, Albert

A.
Door

A.

op 25 Dec 2019

Ik mis mijn oude leven... Gezinnetje. Nu gescheiden en kan het niet alleen. Spijt.Ik heb mijn leven vergooid.. De wil is er niet meer. Kids hebben het beter bij vader in het ouderlijk huis. En ik raak achteruit. Voor therapie aangemeld met wachttijd van nu nog 5 maanden... En ondertussen dwaal ik verder af... En hoeft het allemaal niet meer. De achteruitgang die ik merk is zo groot en vernederend lijkt wel een verwardheid.. Door langdurige verdrietheid..

Helpless
Door

Helpless

op 16 Jan 2020

Beste A. Ik zit met exact hetzelfde probleem. Ik voel niet meer dat ik leef. Mijn blije gevoelens zijn dood alsmede mijn knuffelhormoon en mijn contacten. Ik voel de wereld om me heen niet meer. Een troostende schouder helpt me niet. Mijn zoon rekent op me, maar ik weet niet hoe lang ik dit nog volhoud. De scheiding is gekomen omdat mijn man mijn depressie niet aan kon. Heeft me laten zitten terwijl ik opgenomen was in kliniek. Ik weet ook niet meer wat ik moet doen maar we moeten door!

jpke
Door

jpke

op 09 Feb 2020

Eigenlijk ben ik blij (zonder kwetsend over te komen), dat ik niet alleen ben die dit meemaak, ik ben nu 6 jaar alleen, ik hou het ook niet meer vol, ik heb totaal geen emoties of gevoelens meer, zelfs niet voor mijn bejaarde ouders, ik ben bang van mezelf, bang dat ik domme dingen ga doen, ik voel me alleen op deze rotwereld, ik walg als ik in de spiegel kijk, het einde nadert...

Danielle
Door

Danielle

op 09 Apr 2020

Hallo, Ik heb het zelfde. In jan iets in me hoofd geknapt. Nu zo bang, geen gevoel meer, geen emotie meer, helemaal niks meer. Me baan hangt er om, me huis, me huisdier, alles. Vrienden en fam begrijpen mij niet. Loop nu bij psycholoog nou die kan me ook niet verder helpen. Ik voel me echt machteloos zeg maar. Ik wil echt een noodkreet uit doen om me te laten opnemen of zo.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 22 Apr 2020

Beste Daniëlle, ik schrik van jouw noodkreet over het thema depressie. Je hebt echt hulp nodig. Vraag bij jouw huisarts om een doorverwijzing. Heel veel sterkte! Albert

Lenna
Door

Lenna

op 12 Jan 2021

Misschien snap ik het verkeerd maar ik lees dit als een feit. Ontbreken al die gevoelens? Dan heeft je leven ook geen zin meer, want er is geen emotionele bevrediging. Eigenlijk ervaar je het leven als een constante hel en heb je totaal geen puf om dingen te doen. Het liefst sluit je de wereld buiten en zo ook je emoties, want lichtpuntjes zie je niet als je in een depressie zit. Het klopt wel. Misschien komt het doordat ik autisme heb maar ik lees toch echt dat mij leven een hel is en dat het geen leven is, dat is ook mijn conclusie alleen blijft het moeilijk om dat duidelijk te maken aan mijn omgeving. Ik heb genoeg behandelingen gehad. Dat heeft allemaal niet gewerkt. dus houd het op. Groet bedankt

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei