Wat is je innerlijke criticus?
Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
11/20/2018
1 min

Wat is je innerlijke criticus?

11/20/2018
1 min
Je innerlijke criticus is een stem in je hoofd die jou bekritiseert. Een stem die je vertelt wat je allemaal fout doet. Een stem die overal kritiek op heeft. Een stem die zeker niet lief voor je is.

Wat je ook doet, je doet het nooit helemaal goed als jij die stem tenminste gelooft en er waarde aan hecht. Je innerlijke criticus belemmert je, zorgt ervoor dat je nooit tevreden bent over hetgeen je doet (dat wordt je namelijk aangepraat door die innerlijke criticus, door jou dus).

Wat doet de innerlijke criticus met jou? Is het prettig dat hij er is en je behoedt voor misstappen, waardoor anderen een negatief beeld van je krijgen? Denk daar rustig over na.

Je innerlijke criticus kun je niet wegstoppen, je kunt wel leren om er goed mee om te gaan. Stel jezelf de vraag: “waarom mag ik geen fouten maken?”,  als het stemmetje wil voorkomen dat je fouten maakt en zegt dat je moet stoppen met dat werk. “Wijzen mensen mij serieus af voor een enkele fout?”. Het zet je aan het denken.

Ontevreden over jezelf, je innerlijke criticus (jij zelf dus) zal je graag vertellen wat er allemaal mis is met je.

innerlijke criticus

Dat is het juiste moment om (samen met een coach bijvoorbeeld) deze gedachtegang aan te pakken. Welke overtuigingen komen naar voren? Schrijf deze op, praat erover, buig ze om of vervang deze door constructieve, opbouwende overtuigingen. Op die manier overstem jij je innerlijke criticus. Een duidelijk artikel hierover vind je door op deze link te klikken.
Reacties