Depressie
Redactie
Depressie
04/02/2019
4 min

Wat kan ik zelf doen tegen een depressie?

04/02/2019
4 min

Depressie is niet zomaar een gevoel van je niet prettig voelen, iemand die depressief is, is ook echt ziek. Vaak wordt er door de persoon zelf gedacht dat ze gek is, maar dat is zeker niet waar.

Depressie kan vele verschillende vormen aan nemen. Lichte depressie, zware depressie, maar ook een chronische depressie of zelfs seizoensgebonden depressie. Een depressie is over het algemeen tijdelijk, maar kan toch veel invloed hebben op je leven.

Blijf er dus niet mee lopen! Hoe moeilijk dat ook is. Wanneer je er zelf niet meer uit komt is het goed professionele hulp in te schakelen, maar daarnaast of daarvoor kun je ook zelf (alvast) stappen ondernemen. Onze tips kunnen de depressieve klachten verminderen:

Slaap regelmatig

Nu hebben we het er niet over dat je de hele dag op bed moet gaan liggen, maar neem wel de rust die je nodig hebt. Let hierbij er vooral op dat je een gezond dag- en nachtritme aanhoud. Sta op vaste tijden op en ga op vaste tijden naar bed.

Vooral het opstaan is voor mensen met een depressie soms een heel gedoe. Wanneer je niet lekker in je vel zit ben je geneigd om diep onder de dekens weg te kruipen, niet doen! Zet desnoods de wekker en sta op tijd op. Blijf ook in de avond niet langer op dan nodig is en probeer hierin een vaste tijd aan te houden, zodat je lichaam niet zal wennen aan het laat naar bed toe gaan.

Maak eens een wandeling

Buitenlucht is goed voor je, ook als je niet lekker in je vel zit en depressief bent. Ga heerlijk wandelen op het strand of in het bos en laat al je negatieve gedachten weg waaien. Probeer je te concentreren op de warmte van de zon of juist de wind en kou die langs je wangen gaan. Even aan niets denken en alleen maar voelen. Door te bewegen in de buitenlucht geef je ook je lichaam weer een fijne boost.

Regelmatig eten

We weten allemaal dat als je emoties hebt je niet eet of slecht eet. Dit is natuurlijk met uitzondering van emotie eters. Beiden zijn niet goed voor je, dus doe er iets aan. Begin met het eten op vaste tijden. Ontbijt, lunch en avondeten. Sla geen maaltijden over.

Ondanks dat je wellicht minder in beweging bent nu, heeft je lichaam toch zijn bouwstoffen nodig. Het hoeven ook geen grote maaltijden zijn, als je maar eet. Depressie wordt ook vaak in verband gebracht met een tekort aan vitaminen en mineralen. Houd de depressie dus niet in stand door slecht te eten.

Onderhoud je contacten

Misschien wil je wel niemand zien of spreken en het liefst in een hoekje ver weg kruipen als een klein muisje. Niet doen! Ondanks dat sociale contacten een grote uitdaging kunnen zijn, is het goed hier aan toe te geven.

“Al is het maar dagelijks 1 klein contact momentje, dan kan dit al een positieve invloed hebben op jouw depressieve gevoelens”

Praat met iemand die je vertrouwt, die weet hoe jij je voelt en aan wie je even jouw gevoelens kwijt kunt. Benoem ook iets positiefs wat je vandaag hebt gedaan. Door het hardop te zeggen realiseer je jezelf vaak dat je niet zo slecht bezig bent als dat je dacht.

Positief in een boekje

Je kunt natuurlijk een dagboek bij houden over hoe jij je voelt, maar hierin komen waarschijnlijk veel negatieve gevoelens dan te staan. Geen probleem, maar houdt de weegschaal in evenwicht met het positiviteit boekje.

Neem een schriftje en schrijf hier elke dag iets in waarvan jij vrolijk werd. Iets wat je goed hebt gedaan en wat je een fijn gevoel gaf. Als het je blij maakt kun je er ook plaatjes bij plakken, foto’s bij doen of zelfs een tekening in maken. Het is de bedoeling dat het je opvrolijkt wanneer je er even door heen zit. Een stuk positiviteit door en voor jou.

Stel het niet uit

Mensen die depressief zijn stellen graag uit. Dat doe ik morgen wel, het komt wel. Niet doen, want door dat je het uitstelt blijf je er tegen op zien en wordt het alleen maar moeilijker. De berg word steeds groter en groter.

Pak direct aan wat er moet gebeuren en als je denkt dat het je niet alleen lukt, vraag dan hulp. Zodra je het hebt gedaan zal je merken dat je alleen nog maar positief er tegen aan kijkt. Je hebt het toch maar mooi gedaan, weg berg, Hallo compliment voor jezelf.

Depressieve-klachten-verminderen-vrouw

Doorbreek negatieve gedachten

Bij depressie overheersen negatieve gedachten. Een stem in je hoofd is heel kritisch en je blijft maar negatief benaderen. Buig deze gedachten om tot positieve gedachten. Zeg tegen jezelf ‘stop’ als je merkt dat je weer begint te piekeren. Neem wat positieve gedachten in je hoofd of blader door je positiviteits boekje en stop het piekeren.

Ontspannen helpt

Ook al heb je misschien het idee dat je beter op de bank of in bed kan blijven, toch niet doen. Ga iets leuks doen waar je vrolijk van wordt. Dit kan gewoon thuis, bijvoorbeeld een hobby als schilderen, of ga naar buiten. In veel gemeentes zijn er clubjes te vinden van mensen met dezelfde hobby. Of je nu aan sport doet of liever creatief bent, zoek een club en houdt je hier aan vast door elke week naar toe te gaan.

Professionele hulp

Wanneer de depressie aan blijft houden, of je blijft je negatief voelen en je hebt het idee dat je er zelf niet meer uitkomt, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.

“In Nederland zijn er heel veel mensen die lijden aan een depressie en daar hoef je jezelf niet voor te schamen

Het is wel een gemoedstoestand wat grote invloed kan hebben op je leven en op je werk. Daarom is het verstandig om hulp te zoeken als het je zelf niet lukt. Neem je leven in eigen hand en zorg dat je jezelf weer beter voelt. Ook onze 50 tips voor meer zelfvertrouwen kunnen je helpen. Klik hier om ze nu gratis te ontvangen.

Reacties