Wat is pessimistisch?
27 november 2018 
1 min. leestijd

Wat is pessimistisch?

Als je pessimistisch bent, ben je somber, neerslachtig, zwaarmoedig. Je kunt een pessimistisch leven leiden (mijn leven is zinloos), maar je kunt ook op bepaalde momenten pessimistisch zijn (bijvoorbeeld de resultaten van je bedrijf vallen tegen) en over bepaalde situaties pessimistisch denken (bijvoorbeeld jouw kijk op de wereld).

Natuurlijk heeft dit ook alles met zelfvertrouwen te maken. Graag wil ik je dan ook wijzen op mijn gratis zelfvertrouwen boek. Misschien niet eens voor jezelf, maar is het een idee om weg te geven aan iemand die je graag mag...

Pessimisten zijn vaak boze, gefrustreerde mensen die (bijna) overal negatief over denken. Dit is toch geen leuk leven, denk je dan. Is het niet gezelliger om als optimist, het tegenovergestelde van pessimist, door het leven te gaan?

Het positieve van pessimistisch zijn

Dat zou je wel denken, maar ook pessimistisch zijn heeft een voordeel. Denk jij altijd positief, dan zul je weliswaar gelukkiger zijn, maar je raakt gefrustreerd als jouw positiviteit niet klopt, als jouw verwachtingen tegenvallen. Een klein beetje pessimisme is dus niet verkeerd, frustratie krijgt dan minder kans. 

De pessimist heeft niet zo’n hoge verwachtingen van het leven en het leven zal in zijn of haar ogen minder snel en minder vaak tegenvallen. Het is belangrijk dat je een juiste balans vindt.

Somber als het tegenzit

Natuurlijk mag je best somber zijn als alles je tegenzit en natuurlijk moet je positief blijven als je op de uitslag van het ziekenhuis wacht. probeer toch altijd zoveel mogelijk alles positief te bekijken. Dit doet echt iets met je. Je geeft het universum de juiste gedachten mee en deze komen weer positiever bij je terug.
"Ben je van nature “zwaar op de hand”, waardoor je alles pessimistisch bekijkt, dan is het nieuws volgen misschien niet zo’n goed idee. Daarvan word je niet vrolijk"

Ik ben er zelf al jaren mee gestopt en merk gewoon dat ik positiever in het leven sta. Ik vind het nieuws op tv en in kranten ook te voorspelbaar. Gister was het slecht, vandaag is het nog minder en morgen wordt het alleen maar slechter ;) Probeer eens te stoppen met al die negatieve berichten als een spons op te nemen. Ik wil je er graag meer over vertellen in mijn LIVE Webinar: Zelfvertrouwen Masterclass!

Meer artikelen over persoonlijke groei