arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat kan een therapeut doen bij vermoeidheidsklachten?
29 mei 2013 
2 min. leestijd

Wat kan een therapeut doen bij vermoeidheidsklachten?

Als je last hebt van ernstige vermoeidheid welke niet over gaat in de loop van de tijd door ontspanning en rust dan kan therapie wellicht helpen. Maar wat kan een thearapeut doen bij vermoeidheidsklachten? In eerste instantie is het van belang om te achterhalen waar de vermoeidheid vandaan komt en hoe het verholpen kan worden. Pas dan kan er gezocht worden naar een gerichte therapie. Hieronder staan een paar mogelijke vormen van therapie die kunnen helpen bij vermoeidheidsklachten.

Cognitieve gedragstherapie

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen is gebleken dat zeventig procent van de mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) baat heeft bij het volgen van cognitieve gedragstherapie. Zij voelden zich na deze therapie minder vermoeid en hadden minder last van beperkingen in het dagelijks functioneren.

De therapie is erop gericht om de mensen een ander gedachtepatroon aan te leren waardoor zij minder gehinderd worden door oude vast gesleten patronen. Volgens deze theorie houdt het gedrag en de opvattingen van de patiënt de vermoeidheid en de beperkingen in stand.

De therapie is niet alleen voor mensen met CVS maar ook voor mensen die tijdelijk vermoeid zijn. Als er geen lichamelijke oorzaken voor de vermoeidheid gevonden zijn kun je door middel van deze therapie opsporen waar de vermoeidheid door veroorzaakt wordt of in stand wordt gehouden.

Psychotherapie

Een andere mogelijkheid is het volgen van psychotherapie. Deze therapie heeft als doel om de conditie te optimaliseren door stap voor stap de activiteiten op te voeren. Bij veel mensen met ernstige vermoeidheid is de conditie namelijk verslechterd. Bij een slechte conditie in combinatie met vermoeidheid is het aantrekkelijk om zoveel mogelijk te gaan slapen. Dit werkt echter averechts. Juist bewegen zorgt ervoor dat je je uiteindelijk minder vermoeid voelt.

Meditatietherapie

Ook meditatietherapie is een therapie die kan helpen om van je vermoeidheidsklachten af te komen. Meditatie zorgt ervoor dat je je innerlijke rust kan vinden. Sommige mensen zijn oververmoeid juist omdat ze zich niet goed kunnen ontspannen en veel te veel moeten van zichzelf. Echt tot rust komen kan dan een groot deel van deze klachten verhelpen

Mindfulnesstraining

Mindfulnesstraining is iets wat de laatste jaren steeds meer is opgekomen. Mindfulness heeft tot doel om terug te keren naar je innerlijke zelf en meer te leven in het hier en nu. Ook zorgt het voor meer bewustzijn van verkeerde gedachtepatronen. Deze training zorgt misschien niet voor minder vermoeidheid maar vooral voor het anders hiermee omgaan.

Fysiotherapeut of chiropractor

Het klinkt misschien vreemd maar ook een fysiotherapeut of chiropractor kan helpen bij het aanpakken van vermoeidheidsklachten. Vermoeidheid en stress hangen vaak samen en stress lijdt door een verkeerde houding vaak weer tot verkramping van de nek en schouders wat weer vermoeidheid tot gevolg heeft. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is het verstandig om je eens lekker te laten masseren of “kraken” waardoor je nek en schouders goed los komen. Let daarna ook goed op je houding zodat de klachten niet weer snel terugkomen.

Lichttherapie

Voor mensen die vooral in de wintermaanden ernstig vermoeid zijn kan lichttherapie een uitkomst bieden. Uit zonlicht halen mensen vitamine D wat heel belangrijk is voor de stemming van een persoon. Te weinig Vitamine D kan leiden tot een somber gevoel wat weer vermoeidheid tot gevolg heeft. Door middel van lichttherapie krijgen mensen in de wintermaanden toch genoeg vitamine D binnen die ze zomers uit de zon halen.

Er zijn tal van therapieën tegen vermoeidheidsklachten. Net als dat iedereen last heeft van een ander soort vermoeidheid heeft de ene therapie wel effect bij een persoon en de andere weer niet. Het is dus vaak even zoeken wat voor jou het beste helpt.

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei