Onzekerheid
Redactie
Onzekerheid
12/29/2020
6 min

Onzekerheid overwinnen?

12/29/2020
6 min

Onzekerheid kan je leven behoorlijk verstoren. Je twijfelt aan wie je bent, wat je kunt en wat je doet. Je voelt je vaak kwetsbaar, incompetent en hebt minder zelfvertrouwen. Iedereen heeft er wel eens een keer last van. Het is geen fijn gevoel. Maar als je dagelijks onzeker bent kan dit grote gevolgen hebben.  Het geeft spanningen en kan op den duur je relatie, sociale leven, werk en gezondheid beïnvloeden.

Je onzeker voelen, hoe komt dat eigenlijk? En heel belangrijk; hoe krijg je meer zelfvertrouwen? In dit artikel geef ik je meer informatie én 7 oppeppers om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Waarom ben je onzeker?

Onzekerheid is niet aangeboren. Het is een vorm van angst waardoor je weinig vertrouwen in jezelf hebt. Er zijn allerlei oorzaken te noemen die je onzeker maken. Enkele voorbeelden zijn:

  • Lichamelijke veranderingen, zoals de pubertijd, menopauze en veroudering.
  • Sociale eisen; Denk aan het ideale plaatje dat reclames je voorschotelen. Of wat je ziet op social media. Als sociaal dier wil je daar graag bij horen. Pas je niet in dat plaatje? Dan kan dat je onzeker maken.
  • Financiële aspecten; Voldoende geld hebben om je vrij en onafhankelijk te voelen is prettig. Maar wat als je minder financiële armslag hebt? Of zelfs geldproblemen hebt? Dat kan je onzekerheid aanwakkeren.
  • Emotionele factoren; Je denkt negatief over jezelf. Bijvoorbeeld omdat je opvoeding in het teken van presteren stond, je bent verwaarloosd of gepest. Je zelfbeeld heeft daardoor een behoorlijke deuk opgelopen.

Gevolgen van onzekerheid?

Voel je je onzeker? Dan kan dat zich op allerlei manieren uiten. Je kunt denken: ik ben niet leuk en mooi genoeg, ik presteer niet goed genoeg, ik maak verkeerde keuzes enzovoort. En je denkt (en gelooft) ook dat anderen je zo zien. Kortom: je denkt zeer negatief over jezelf; je eigenwaarde is laag.

Tevens kan continu twijfelen aan jezelf ervoor zorgen dat je je anders voordoet dan je bent of wenst. Je trekt je terug óf je bent juist extra bijdehand en/of uitbundig; veel lachen, praten en dergelijke.

Onzekerheid kan er ook toe leiden dat je onhandig wordt, een rood hoofd krijgt als iemand je aanspreekt of zelfs gaat stotteren.

In extreme gevallen kan je onzeker voelen ertoe leiden dat je bepaalde situaties en mensen gaat ontwijken, je somberder wordt of zelfs depressief. Ook je te buiten gaan aan eten, alcohol en zelf drugs komt voor.

Tips voor meer zelfvertrouwen

Wil je je onzekerheid de baas worden? Hieronder geef ik je 7 manieren om je zelfvertrouwen op te peppen.

1. Lees geen gedachten van anderen

Wat anderen van je denken en vinden kun je niet weten. Besteed er daarom geen aandacht aan. Denk liever: nobody is perfect! Heus! Doe wat jij fijn en belangrijk vindt. Leef je eigen leven, zoals jij dat wilt.

2. Schrijf op wat je goede en sterke punten zijn

Noteer alle positieve en goede kanten van jezelf. Zowel de eigenschappen als vaardigheden. Zet daarbij ook de succesen (groot of klein) die je daardoor hebt behaald. Zeker weten dat je meer kunt dan je denkt.

3. Streef naar haalbare doelen

Jezelf doelen stellen die je niet kunt halen, doet je zelfvertrouwen geen goed. Leg daarom de lat niet onnodig hoog en splits je doel op in haalbare stappen. Vergeet zeker niet om jezelf te complimenteren als je je doelen haalt. Dat mag! En het fijne is: het boost je zelfvertrouwen enorm!

4. Relativeer en nuanceer

Denk niet in termen als: niets, nooit, altijd en dergelijke. Dat zijn woorden die je negatieve gedachtenstroom versterken en je onzeker maken. Wees milder en lief voor jezelf. Haal je schouders op en bedenk dat ook (zeer) succesvolle mensen fouten maken. Echt!

5. Boost je kennis

Kennis is macht, die uitspraak ken je vast wel. Aan de slag. Volg trainingen, cursussen, workshops en dergelijke. Zorg dat je meer leert, waardoor je kennis en vaardigheden verbeteren. Doen! Je zelfvertrouwen vaart er wel bij.

6. Kijk waarvoor je dankbaar voor bent

Dankbaar zijn voor iets betekent dat je tevreden bent. Weet jij wat dat is in je leven? Schrijf dat eens op. Je blauwe ogen, je gezondheid, gebit, handen, sportprestatie, lieve kinderen, je hobby, bijzondere vriendschap enzovoort. Er zijn zeker zaken die je een goed en fijn gevoel geven. Lees het lijstje door. En…? Doet dat je zelfvertrouwen geen goed? Zie je wel: die onzekerheid is nergens voor nodig. Je bent mooi en goed zoals je bent.

7. Kies voor een zelfverzekerde houding

Loop, sta en zit rechtop, draag kleding waarin je je prettig voelt, kijk mensen aan, praat rustig en glimlach geregeld. Je houding is wat anderen zien en draagt bij aan je zekerder voelen.

Wees gerust, je kunt zelf veel doen om je onzekerheid te verminderen en uiteindelijk zelfs te doen verdwijnen. Mocht je nu op zoek zijn naar tips en manieren die je gaan helpen bij het verminderen van je onzekerheid? Dan ben je op de juiste pagina belandt. Lees dan ook verder en ik geef je tips die jou zeker gaan helpen!

Onzekerheid heeft meerdere oorzaken

Jouw onzekerheid kan meerdere oorzaken hebben. Onzekerheid betekent namelijk dat je aan jezelf en aan je eigen kunnen twijfelt. Een laag zelfvertrouwen is ongeveer hetzelfde als onzekerheid en hier maak ik dan ook geen onderscheidt in, wat door de meesten ook niet wordt gedaan.

Maar waar komt het nu dan vandaan die onzekerheid? Het antwoordt is: overal en nergens. Het kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan je op jonge leeftijd zijn gepest, ben je een twijfelaar, een slechte band met je ouders etc.

Dit is natuurlijk allemaal heel vervelend en het gevolg hiervan al helemaal. We kunnen nu eenmaal niet het verleden veranderen, maar we kunnen wel vooruitkijken. Dat is dan ook wat jij en ik hier gaan doen. Zoek naar oplossingen en blijf niet hangen in de vaak negatieve sleur.

7 tips tegen onzekerheid

Hieronder vind je 7 tips die je kunt gebruiken om je onzekerheid te overwinnen

1. Zoek uit waar je onzeker over bent

Als stap 1 is het handig om uit te zoeken waar je nu precies onzeker over bent. Is het iets wat te maken heeft met je gedrag, uiterlijk of iets heel anders. Wanneer dit duidelijk is kun je ook echt stappen gaan ondernemen en jezelf afhelpen van dat onzekere gevoel.

2. Stel een positief beeld op van jezelf

Bij de volgende stap ga je aan de gang met het samenstellen van een positief beeld van jezelf. Schrijf deze dingen dan ook echt op, zodat je er later misschien ook nog naar kunt kijken. Betrek hierbij ook vrienden en familie, die kunnen vaak ook mooie dingen over jou denken en zeggen die je zelf niet eens wist of ziet. Zorg dat je niet alleen eigenschappen, maar ook momenten opschrijft. Het is in dit geval echt niet erg om jezelf een keertje op te hemelen, je verdient het namelijk om je goed te voelen!

3. Focus op jezelf en let niet op andere

De gouden tip is misschien wel dat je niet op andere moet letten of waarde moet hechten aan wat andere van je denken. Uiteindelijk is ieder persoon op zichzelf gericht en bezig zichzelf zo goed mogelijk op te stellen. Je hoeft dus geen waarde te hechten aan andere hun mening of negativiteit. Vaak is het ook dat andere jaloers zijn op iets wat jij hebt en halen je daarom naar beneden om zich goed te voelen. Je kunt je daarom ook veel beter op jezelf focussen, daarmee behaal je het meeste resultaat.

4. Vermijd negativiteit en geef jezelf een goed gevoel

Het is algemeen bekend dat mensen die zich niet zo zeker van zichzelf voelen ook negativiteit met zich meebrengen. Vaak uit dat zich in een negatief zelfbeeld of dat je negatief bent over andere of situaties. Die negativiteit versterkt alleen maar het onzekere gevoel, helemaal als je negatief over jezelf bent. Mijn advies is dan ook om hier abrupt mee te stoppen. Hierdoor wordt je namelijk alleen maar onzekerder en zorgt het er ook voor dat je je niet vrolijk kunt voelen. Laat negatieve gedachten gewoon passeren en zorg dat je er niet in blijft hangen. Probeer ook om je niet te ergeren aan anderen, het is hun leven en hun kunnen bepalen wat ze doen, trek je er simpelweg niks van aan.

Kies voor jezelf – dat doet een ander ook

5. Stel doelen die haalbaar zijn en ga jezelf niet lopen ‘pushen’

Ook kan onzekerheid ontstaan doordat je teveel van jezelf verwacht of dat je denkt dat andere teveel van jou verwachten. Is het nu het geval dat andere een ontzettende druk op je leggen en je onzeker laten voelen? Praat er dan met diegene over en zie wat je kunt veranderen. Lost dit niks op, dan kun je je beter niks aantrekken van deze persoon. Doelen stellen is wel goed, maar zorg ervoor dat je geen ondraaglijke druk creëert. Zet telkens kleine doelen en stappen en dan zul je je daar ook zekerder over voelen.

6. Let op je houding en uitstraling

Vaak kan het helpen als jij zelf een rechte (zelfverzekerde) houding aanneemt. Draag bijvoorbeeld ook kleding waar je je goed invoelt. Hiermee voel je je automatisch al beter over jezelf. Bovendien is het ook nog eens leuk om kleding aan te trekken die je fijn vindt en is het recht lopen goed voor je nek en schouders.

7. Blijf aan jezelf werken

Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips. Aan jezelf werken kan in veel verschillende vormen. Zo kun je gaan sporten, leren of bijvoorbeeld een talent ontwikkelen. Door dit te doen ga je je al beter voelen en wanneer je resultaat ziet is dat helemaal een opkikker. Ook ben je aan jezelf aan het werken wanneer je af wilt van je onzekerheid, dus in feite ben je nu al aan jezelf aan het werken. Complimenten daarvoor!

Reacties