Wat kan ik doen aan mijn onzekerheid?
29 december 2020 
6 min. leestijd

Wat kan ik doen aan mijn onzekerheid?

Dit kan voor veel mensen een prangende vraag zijn. Maar wat kun je er dan ook aan doen?

Wees gerust, je kunt zelf veel doen om je onzekerheid te verminderen en uiteindelijk zelfs te doen verdwijnen. Mocht je nu op zoek zijn naar tips en manieren die je gaan helpen bij het verminderen van je onzekerheid? Dan ben je op de juiste pagina belandt. Lees dan ook verder en ik geef je tips die jou zeker gaan helpen!

Onzekerheid overwinnen – inhoudsopgave:

[[showindex]]

Waar komt die onzekerheid vandaan?

Het is goed om even stil te staan bij bet begin. Jij bent namelijk niet altijd zo geweest. Er zijn waarschijnlijk fases in je leven waarin je de hele wereld aan kon. Ik ga je nu helpen om je uit deze negatieve fase te halen.

Sta er ook echt bij stil dat het leven bestaat uit fases. Het kan niet zo zijn dat alles vlekkeloos gaat verlopen in je leven. Het leven geeft je genoeg uitdagingen en het is aan jou om te laten zien hoe je hiermee om gaat.

Onzekerheid heeft meerdere oorzaken

Jouw onzekerheid kan meerdere oorzaken hebben. Onzekerheid betekent namelijk dat je aan jezelf en aan je eigen kunnen twijfelt. Een laag zelfvertrouwen is ongeveer hetzelfde als onzekerheid en hier maak ik dan ook geen onderscheidt in, wat door de meesten ook niet wordt gedaan.

Maar waar komt het nu dan vandaan die onzekerheid? Het antwoordt is: overal en nergens. Het kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan je op jonge leeftijd zijn gepest, ben je een twijfelaar, een slechte band met je ouders etc.

Dit is natuurlijk allemaal heel vervelend en het gevolg hiervan al helemaal. We kunnen nu eenmaal niet het verleden veranderen, maar we kunnen wel vooruitkijken. Dat is dan ook wat jij en ik hier gaan doen. Zoek naar oplossingen en blijf niet hangen in de vaak negatieve sleur.

Ik ga jou hierbij helpen, er staan verderop in dit artikel genoeg tips en handvatten, om met je zelfvertrouwen aan de slag te gaan. Maak hier dan ook gebruik van en download hier mijn gratis e-book met nog meer tips!

Ik wil af van die onzekerheid en ik wil meer zelfvertrouwen!

Zoals ik net al even noemde ga ik jou dus helpen met het verbeteren van je zelfbeeld. Hiervoor vraag ik op voorhand van jou wel volledige medewerking en inzet. Bij dit proces sta jij namelijk in het middelpunt en kan ik jou alleen helpen als je doet wat goed voor je is.

Hier beneden geef ik je zo een paar handelingen weg die jou veel zelfverzekerder kunnen laten voelen. Sommige zullen direct impact hebben, andere zullen weer meer voor het langer termijn zijn. Ook verschillen de impact per persoon en werken tips beter voor de een dan de bij de ander.

7 Tips om direct iets te doen aan je onzekerheid:

1. Zoek uit waar je onzeker over bent

Als stap 1 is het handig om uit te zoeken waar je nu precies onzeker over bent. Is het iets wat te maken heeft met je gedrag, uiterlijk of iets heel anders. Wanneer dit duidelijk is kun je ook echt stappen gaan ondernemen en jezelf afhelpen van dat onzekere gevoel.

2. Stel een positief beeld op van jezelf

Bij de volgende stap ga je aan de gang met het samenstellen van een positief beeld van jezelf. Schrijf deze dingen dan ook echt op, zodat je er later misschien ook nog naar kunt kijken. Betrek hierbij ook vrienden en familie, die kunnen vaak ook mooie dingen over jou denken en zeggen die je zelf niet eens wist of ziet. Zorg dat je niet alleen eigenschappen, maar ook momenten opschrijft. Het is in dit geval echt niet erg om jezelf een keertje op te hemelen, je verdient het namelijk om je goed te voelen!

3. Focus op jezelf en let niet op andere

De gouden tip is misschien wel dat je niet op andere moet letten of waarde moet hechten aan wat andere van je denken. Uiteindelijk is ieder persoon op zichzelf gericht en bezig zichzelf zo goed mogelijk op te stellen. Je hoeft dus geen waarde te hechten aan andere hun mening of negativiteit. Vaak is het ook dat andere jaloers zijn op iets wat jij hebt en halen je daarom naar beneden om zich goed te voelen. Je kunt je daarom ook veel beter op jezelf focussen, daarmee behaal je het meeste resultaat.

4. Vermijd negativiteit en geef jezelf een goed gevoel

Het is algemeen bekend dat mensen die zich niet zo zeker van zichzelf voelen ook negativiteit met zich meebrengen. Vaak uit dat zich in een negatief zelfbeeld of dat je negatief bent over andere of situaties. Die negativiteit versterkt alleen maar het onzekere gevoel, helemaal als je negatief over jezelf bent. Mijn advies is dan ook om hier abrupt mee te stoppen. Hierdoor wordt je namelijk alleen maar onzekerder en zorgt het er ook voor dat je je niet vrolijk kunt voelen. Laat negatieve gedachten gewoon passeren en zorg dat je er niet in blijft hangen. Probeer ook om je niet te ergeren aan anderen, het is hun leven en hun kunnen bepalen wat ze doen, trek je er simpelweg niks van aan.

wat-kan-ik-doen-aan-mijn-onzekerheid

Kies voor jezelf – dat doet een ander ook

5. Stel doelen die haalbaar zijn en ga jezelf niet lopen ‘pushen’

Ook kan onzekerheid ontstaan doordat je teveel van jezelf verwacht of dat je denkt dat andere teveel van jou verwachten. Is het nu het geval dat andere een ontzettende druk op je leggen en je onzeker laten voelen? Praat er dan met diegene over en zie wat je kunt veranderen. Lost dit niks op, dan kun je je beter niks aantrekken van deze persoon. Doelen stellen is wel goed, maar zorg ervoor dat je geen ondraaglijke druk creëert. Zet telkens kleine doelen en stappen en dan zul je je daar ook zekerder over voelen.

6. Let op je houding en uitstraling

Vaak kan het helpen als jij zelf een rechte (zelfverzekerde) houding aanneemt. Draag bijvoorbeeld ook kleding waar je je goed invoelt. Hiermee voel je je automatisch al beter over jezelf. Bovendien is het ook nog eens leuk om kleding aan te trekken die je fijn vindt en is het recht lopen goed voor je nek en schouders.

7. Blijf aan jezelf werken

Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips. Aan jezelf werken kan in veel verschillende vormen. Zo kun je gaan sporten, leren of bijvoorbeeld een talent ontwikkelen. Door dit te doen ga je je al beter voelen en wanneer je resultaat ziet is dat helemaal een opkikker. Ook ben je aan jezelf aan het werken wanneer je af wilt van je onzekerheid, dus in feite ben je nu al aan jezelf aan het werken. Complimenten daarvoor!

Onzekerheid overwinnen – video:

Misschien wel het belangrijkste wat je vandaag voor jezelf kan doen. Vraag jezelf eens af waar je goed in bent. Wat vind je leuk om te doen? …en doe je dit dan ook? Bekijk mijn korte video voor verduidelijking:

Wat kan je doen aan jouw onzekerheid? – Conclusie

Ik heb je verteld wat je allemaal kunt doen om van je onzekerheid af te komen, maar het belangrijkste blijft toch je eigen insteek. Wil je nu echt aan jezelf werken en wil je je daarvoor inzetten?

Dan zal je ook echt merkbaar resultaat boeken. Je zelfverzekerdheid zal dan ook toenemen, maar dan moet je het wel echt willen. Ik hoop je daarbij met deze tips te hebben geholpen! Ben je op zoek naar meer zelfvertrouwen tips? Download dan via deze link mijn gratis boek met 50 tips.

Meer artikelen over persoonlijke groei