5 waardevolle tips tegen een depressie
Depressie
Albert Sonnevelt
Depressie
05/31/2013
2 min

5 waardevolle tips tegen een depressie

05/31/2013
2 min

Heb je last van depressieve gevoelens? Voel je je neerslachtig, lusteloos, oververmoeid, en somber? Allemaal signalen die erop kunnen wijzen dat je helemaal niet lekker in je vel zit. Dan kan het een hele opgave zijn om het dagelijkse leven van een positieve kant te benaderen. Toch zijn er gelukkig allerlei dingen om jezelf op te peppen en weer blijer in het leven te staan. Wij geven je 5 waardevolle tips tegen een depressie.

Tip 1 tegen een depressie: Ga gezond en regelmatig leven

Ongezond eten en onregelmatig leven verhogen een negatief zelfbeeld en kunnen depressies in de hand werken. Kies daarom als je in de put zit liever voor gezonde voedingsmiddelen. Zoals, graanproducten, verse groenten en fruit plus vis. Drink veel water en zorg bovendien voor regelmaat en structuur. Eet op vaste tijden, ga vroeg slapen en sta bijtijds op. Je zult merken dat je weldra een stuk prettiger in je vel zit. Want, de gezonde levensstijl geeft je gaandeweg meer energie en verhoogt je vitaliteit. Je gaat het leven daardoor weer een stuk vrolijker en positiever zien. Dat is fijn, want depressieve gedachten en gevoelens krijgen daardoor veel minder vat op je.

Tip 2 tegen een depressie: Wees actief en doe aan lichaamsbeweging

Inactiviteit maakt lusteloos en zorgt ervoor dat je nergens zin in hebt. Doe je dat? Dan geef je toe aan je depressie. Doorbreek de inactieve spiraal en ga regelmatig actief te bewegen. Je zult merken dat je zienderogen opknapt; je fitter gaat voelen. Dat komt doordat je hersenen dan het stofje endorfine aanmaakt. Dit stofje geeft je een blij gevoel. En wees niet bang, je hoeft geen topsport te bedrijven. Gewoon regelmatig actief bezig zijn is voldoende. Dus pak de fiets, maak een stevige wandeling of ga zwemmen en bestrijd je gevoelens van depressie met lichamelijke activiteit.

Tip 3 tegen een depressie: Onderhoud je sociale contacten

Als je in de put zit en je somber voelt, heb je waarschijnlijk weinig behoefte aan contact met anderen. Uit angst voor wat anderen zeggen. Of: je schaamt je voor je depressieve gevoelens. Jammer, want door je terug te trekken los je niets op. De kans is zelf groot dat je problemen verergeren. Onderhoud je sociale contacten en spreek juist regelmatig met familie, vrienden en collega’s af. Ter afleiding, om je hart te luchten én om ook eens lekker te lachen. Want, sociale contacten maken je energieker en gelukkiger en dragen zodoende bij tot het verminderen van je depressieve klachten.

Tip 4 tegen een depressie: Ga dingen doen

Nietsdoen maakt je passief en werkt je depressieve klachten in de hand. Ga dingen doen en stop die de maalstroom aan neerslachtige emoties en gedachten in je hoofd. Kies het liefst een praktische activiteit en zorg ervoor dat je iets om handen hebt, zoals: handwerken, schilderen, timmeren, tuinieren, een taart bakken enzovoort. Tijdens deze activiteiten dwing je je hersens er namelijk toe zich te focussen op een compleet andere bezigheid waardoor je depressieve gevoelens naar de achtergrond verdwijnen. En doe je regelmatig iets? Dan zul je zien dat je de spiraal met negatieve gedachten doorbreekt. Je depressie verdwijnt naar de achtergrond en je gaat weer stukken gelukkiger door het leven.

Tip 5 tegen een depressie: Geef jezelf schouderklopjes

Op een negatieve manier naar jezelf kijken, is inherent aan gevoelens van depressie. Chagrijnig zijn, boosheid, op jezelf mopperen en onaardige dingen denken, liggen dan voor de hand. Maar, is dat echt nodig? Is dan niets goed? Waarschijnlijk wel, maar je ziet het even niet. Probeer daar eens anders mee om te gaan. Stop met onaardig en té kritisch zijn voor jezelf. Focus je op positieve zaken en geef jezelf eens complimentjes. Van ‘wat zie je er mooi uit’ en ‘dat heb je goed gedaan’ tot ‘je hebt heerlijk gekookt’. Wees lief en aardig voor jezelf en geef je depressieve gevoelens van ‘niets is goed’ geen ruimte. Richt je op wat wel goed is en je zult je blijer en vrolijker voelen. Gewoon doen: geef jezelf schouderklopjes!

Reacties