arrow_drop_up arrow_drop_down
5 symptomen van een burn-out. Herken ze tijdig!
28 mei 2014 
3 min. leestijd

5 symptomen van een burn-out. Herken ze tijdig!

Symptomen van een burn-out tijdig herkennen én erkennen is ontzettend belangrijk. Het helpt je namelijk een burn-out te voorkomen of de kans erop aanzienlijk te verkleinen. Doe je niets? Dan riskeer je het volledig opgebrand te raken; emotioneel en lichamelijk. Neem je gedrag onder de loep, kijk naar je werksituatie en ban stress uit je leven. Lees in dit artikel hoe je de 5 meest voorkomende symptomen van een burn-out op tijd herkent en krijg tips om een burn-out te voorkomen.

Symptoom 1: Geen energie en zin meer hebben

Een van de belangrijkste symptomen van een burn-out is geen energie of zin hebben iets te doen. Noch werken, noch activiteiten thuis lijken zinvol. Hierbij kun je denken aan: spelen met je kinderen, sporten met je vrienden en seks hebben met je partner. Je ligt lusteloos en uitgeput op de bank voor je uit te staren naar de tv.

Symptoom 2: Piekeren en slecht slapen

Ook continu piekeren en slecht slapen zijn symptomen van een burn-out. Je maalt de hele dag over je werk, de druk, collega’s die de kantjes eraf lopen en de targets die je wellicht niet gaat halen. Dat gemaal gaat dag en nacht door. Hierdoor kamp je met slaapgebrek, ga je je steeds vermoeider voelen, functioneer je slechter en ga vervolgens nog meer piekeren. Het eindresultaat is dat je jezelf compleet uitput en een burn-out riskeert.

Symptoom 3: Verminderde lichamelijke conditie

Naast chronische vermoeidheid, een van de meest voorkomende symptomen van een burn-out, is er doorgaans ook sprake van een lage lichamelijke weerstand. Hard werken en slecht of ongezond eten, vanwege de werkdruk gaat nogal eens hand in hand. Op den duur heeft dat z’n weerslag op je gesteldheid. Verkoudheidjes, grieperig zijn, hoofdpijn en maag- en darmklachten komen daarom regelmatig voor bij een burn-out.

Symptoom 4: Overgevoelig en snel geïrriteerd

Steeds ingespannen met je werk bezig zijn, kan ervoor zorgen dat je overgevoelig wordt en sneller geïrriteerd bent. Na een lange dag op je werk wil je rust. Maar heb je een gezin? Dan zal dat vaak niet direct gaan. Je kinderen eisen je aandacht op. Willen spelen, zetten de tv of radio hard aan, slaan met deuren enzovoort. De overload aan activiteiten en geluiden kan je behoorlijk irriteren en zorgen dat je regelmatig uit je slof schiet. Heb je hier last van? Wees alert, want dit zijn eveneens symptomen van een burn-out.

Symptoom 5: Onverschilligheid en onzekerheid

Minder betrokken zijn bij je werk, je onverschillig gedragen, afstandelijk opstellen en/of minder interesse tonen in je eigen werk en dat van je collega’s, zijn allemaal symptomen van een burn-out. Datzelfde geldt voor onzeker zijn over je werkprestaties, een lage eigenwaarde en negatieve gedachten ontwikkelen als: ik ben waardeloos. Overigens hoeven niet alle hier bovengenoemde kenmerken zich te openbaren bij een burn-out. Iedereen is anders en reageert ook anders.

In de volgende video leer je wat de voornaamste lichamelijk een psychische symptomen van een burn-out zijn. Daarnaast wordt er ingegaan op het verschil tussen een depressie en een burn-out. Een depressie lijkt qua symptomen namelijk erg op een burn-out.

Symptomen van een burn-out bestrijden. 7 tips!

Komen de bovengenoemde signalen van een burn-out je bekend voor? Kom dan in actie. Want, met tijdig ingrijpen, kun je voorkomen dat je een burn-out ontwikkelt.

  1. Doe 1 ding tegelijkertijd en focus je op wat haalbaar is.
  2. Leer ‘nee’ te zeggen. Veel mensen vinden dat lastig om grenzen aan te geven. Ze weten niet goed hoe ze nee moeten zeggen. Hoe zorg je ervoor dat je in contact met anderen niet over je grenzen heen gaat? Meer daarover in onderstaande video.

3. Zorg voor leuke afleiding en ontspanning na je werk.

4. Eet gezond, beweeg dagelijks het liefst dertig minuten en neem je (nacht)rust.

5. Luister naar de signalen van je lichaam.

6. Vermijd perfectionisme.

7. Relativeer.

Ook kun je de hulp van je huisarts of bedrijfsarts inroepen om met je burn-outklachten aan de slag te gaan. Schroom niet. Des te eerder je erbij bent, des te kleiner is de kans dat je langdurig uit de running bent met een burn-out.

Ingrid Lacroix
Door

Ingrid Lacroix

op 02 Jun 2014

Heldere omschrijvingen en tips, echter wat me opvalt is dat het allemaal gerelateerd wordt aan "werk". Het gevaar van opbranden is niet gereserveerd voor enkel op de werkvloer: je kunt ook 'n burn-out krijgen van bijvoorbeeld te veel / te belastende (mantel-) zorg, of in een situatie waarin je werkzoekend bent en steeds geen stap verder lijkt te komen, of wanneer je onder je niveau van uitdaging werkt en geen perspectief ziet. Dit zijn behoorlijk stresserende situaties die het lontje aan twee kanten kunnen laten branden, waarmee de kaars tot een hopeloos plakje gestold vet wordt gereduceerd ... Laten we vooral alert zijn op de symptomen!

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 03 Jun 2014

Beste Ingrid, Bedankt voor je bericht en kritische blik. Een burn-out is zeker niet alleen werk gerelateerd en kan in vele vormen voorkomen. In het artikel is er een voorbeeld aangehaald, de werkvloer. De symptomen laten ons weten dat we verkeerd bezig zijn of teveel hooi op ons vork hebben, hierop moet je inderdaad alert zijn ongeacht de situatie! Albert Sonnevelt

Mark
Door

Mark

op 28 May 2016

Ik vroeg me af wanneer je met deze symptomen bij een huisarts komt, je noemt ze daar niet allemaal, en de huisarts stuurt je Door naar de psycholoog en je krijgt een soort van stempel dat je een psychose hebt.maar na een paar weken als de werkdruk wat minder word verdwijnen de symptomen. Kan een huisarts de verkeerde diagnose stellen? Een psychose met omschrijving stemmingswisselingen?

C. Roozekrans
Door

C. Roozekrans

op 09 Jun 2018

mantelzorg zieke kinderen zieke man demente moeder zelf ziek broer overleden hoeveel kan een mens hebben oneerlijke rechters, bedrijven, ministeries

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 11 Jun 2018

Beste C., ik maak een diepe buiging voor de weg die je moet gaan. Het is voor mij niet voor te stellen hoe je dagelijks weer de kracht kunt opbrengen. In gedachte stuur ik je veel licht, liefde en wijsheid. Warme groeten, Albert

Marit van Hoorn
Door

Marit van Hoorn

op 07 Dec 2014

Hallo, Soms denk ik wel eens dat ik last heb van een burn out. Ik heb vaak helemaal geen zin om naar mijn werk te gaan. Ben elke dag ontzettend moe, last van mijn rug en nek. Het werk interreseert me vrij weinig op dit moment en het enige wat ik zou willen is rust. Tevens ben ik erg negatief gestemd omtrent mijn werk en de manier waarop hier gewerkt wordt. Ik slaap daarintegen wel redelijk, al valt het mij wel op dat ik wat vaker wakker wordt als anders. Maagklachten heb ik sowieso al jaren. Zit ik in de 'gevaren-zone'?

clairette
Door

clairette

op 21 Jan 2016

Hallo Marit, kamp met dezelfde problemen als jij, na vele onderzoeken is men tot de constatatie gekomen dat ik een chronische ziekte heb "sarcoidose" genoemd, door drager te zijn van deze ziekte ben ik oververmoeid, nekpijn, spier-en gewrichtspijn, droge mond en ogen, moeilijk droge voeding slikken enz... ik zou je aanraden je bloed eens te laten controleren en de ACEwaarden op te vragen. Veel moed verder. Grtjs claire

Karin
Door

Karin

op 18 Jan 2017

Ja, Claire, daar heb ik ook last van, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, droge mond en ogen en slikproblemen...ik zal mijn bloed ook eens laten controleren. Daarbij heb ik dagen dat ik niet "vooruit" kom tegenwoordig. Dan zit ik uren te facebooken. Dit heb ik vaak na een heel lange werkdag of een heel druk weekend. Ik wilde mijn leven eenvoudiger maken, maar het is nog drukker met een nieuwe relatie en een nieuwe cursus. In plaats van iets te "doen" daaraan word ik steeds meer verlamd. Groet, Karin

Zainab
Door

Zainab

op 16 Mar 2016

Hallo, ik ben een werkende moeder van een tweeling van acht, werk twee dagen al drie jaar maar heb t gevoel dat ik vijf dagen werk, ik moet ook nog eens elke week een sollicitatie doen vanwege schuldsanerings regeling dit moet ik tot eind dec.2016 volhouden en heb t gevoel dat mn hoofd te vol is en wil vaak rust maar heb de kids ook nog die veel aandacht nodig hebben is dit burn out? Ik ben zo vaak bij de huisarts geweest met de vraag is t overspannen ofzo. D.

frank voss
Door

frank voss

op 25 Mar 2016

Hoe is het nu met je. Ik herken al deze simmen Hoe gaat het nu met je. Ik herken de symptomen. Ik ben hersteld van een burnout

gaby
Door

gaby

op 13 Mar 2017

ik nu voor de 2de x burnout 51 jr vrees dat ik niet meer zal opknappen heel moe, slecht slapen, conc. problemen nu al een jaar werk heel weinig, misschien word ik afgekeurd erger is de moeheid ook psygisch moet weer naar een coach slik vit c/d/b12/omega 3/magnesium hoe ben ij hersteld ?

Evelien
Door

Evelien

op 28 Mar 2015

Dag Albert, Ik zit nu al vier maanden thuis met een burnout. Dacht dat het even beter ging en huppakee val weer helemaal terug. Zijn die terugvallen normaal en wat doe ik dan verkeerd? Ook ben ik erg nerveus. . Constant gespannen. Waarbij de ochtend het ergste lijkt. En daardoor ben ik weer angstig waardoor ik bijna niks meer durf te doen.. ik probeer het dan wel maar gaat niet van harte.

Evelien
Door

Evelien

op 28 Mar 2015

Ik vroeg me dus ik af of die nervositeit en angsten ook bij een burn out kunnen horen. Alvast bedankt!

Romy
Door

Romy

op 25 Mar 2016

Ik denk bijna zeker te weten een burnout.. Mijn burnout is ook zo gegaan.Hartkloppingen, heel erg schrikken van de kleinste geluiden en vooral paniek...durfde uiteindelijk ook niet meer naar buiten of naar familie verjaardagen. Alles was me te veel..nu een jaar later(ik dacht ook oh ff een mandje rust en dan gaat het wel weer)voel ik me pas weer de oude,mede door een dokter die gelijk met de goede diagnose kwam(die ik eerst niet wilde geloven)en door een lieve psycholoog die mij erg goed begreep!Heel veel sterkte

Ray Wulpse
Door

Ray Wulpse

op 26 Jul 2015

Hallo, De laatste jaren heb ik veel vervelende dingen meegemaakt en al die tijd die kunnen bolwerken omdat ik gelukkig van nature een positief persoon ben. Financieel en qua werkdruk veel meegemaakt en het altijd toch goed kunnen verwerken, echter de laatste tijd ben ik echt extreem moe, heb ik constante spierpijn, rugpijn en erg onrustig, lusteloos, gespannen, en onzeker over deze gehele situatie. Mijn vrouw waar ik zielsveel van hou is manisch depressief en een erg gesloten persoon waardoor praten en dingen delen soms erg moeilijk is, dus verwerk is de dingen vaak zelf. Ook ervaar ik minder zin in sex en dat terwijl ik normaal een hóe zal ik het zeggen flinke libido heb zal ik maar zeggen... Laatste tijd lijkt het wel alsof iemand bij mij de stekker eruit getrokken heeft. Zou dít een burn-out kunnen zijn???? Bvd Ray

claire
Door

claire

op 21 Jan 2016

Beste Ray, Bij het lezen van jou verhaal kon ik veel herkennen in wat ik ervaar na alles wat me overkomen is de ltste 10jaar. Een iets kan ik je meegeven, probeer positief te blijven wat er ook gebeuren mag, leef dag per dag, blijf in jezelf geloven. Kijk niet terug, maar vooruit. Ga niet om met personen die meegaan in je geklaag maar zoek mensen op die je doen lachen kortom personen die je gelukkige momenten bezorgen. Doe eens iets waar jij zin in hebt, wees eens egoistisch op dat vlak zonder je hierbij schuldig te voelen. Je zal zien de helft van je klachten zullen zomaar verdwijnen. Ik wens je veel moed om hiermee te beginnen, so go for it !

Sabrin
Door

Sabrin

op 17 Dec 2015

Kan het ook zo zijn dat je een burn out krijgt door het gezinsleven? Ik heb 4 kinderen, de zorg is op mij. In de avond helpt mijn man mij. Maar ik heb de zelfde klachten als hierboven. Graag u antwoordt.

Gijsje
Door

Gijsje

op 13 Jan 2016

ik ben lusteloos en denk altijd dat ik die nare ziekte ka... heb hoe kom ik van die ellende af

claire
Door

claire

op 21 Jan 2016

Dag Gijsje, Het maakt me een beetje ongelukkig jou mailtje te lezen. Als je angstig bent deze nare ziekte te hebben zou ik je aanraden allereerst je bloedwaarden te laten controleren pas dan kan je weten dat je je terecht ongerust maakt of niet. Vermoeidheid en lusteloosheid is niet altijd te wijten aan die nare ziekte. Twijfel niet te lang en laat je eens grondig onderzoeken. Ik wens jou veel sterkte en hoop dat alles in de positieve zin mag verlopen. Ik duim voor jou x

kristien
Door

kristien

op 31 Jan 2016

Laat je bloed testen en vraag dan zeker of ze je cortisol waarden testen. Is deze te laag, dan heb je een burn out. Huisdokters testen dit vaak niet, nochtans is dat een van de belangrijkste hormonen in je lichaam die je vitaliteit bepalen. Zeker doen.

Christel
Door

Christel

op 28 Jan 2016

Overspannen of burn-out? Ik lig sinds dinsdag ochtend in bed na weer een black out/paniek aanval op werk. Ik kon de afgelopen dagen helemaal niks meer, alle energie is uit mijn lichaam gegleden, mijn armen optillen was al te veel moeite. Vandaag gaat het lichamelijk weer een beetje maar het piekeren gaat maar door in mijn hoofd, ik ervaar paniek en angst gevoelens voor van alles en dan word ik weer heel emotioneel. Ik loop ook al een tijdje rond met vage lichaampje klachten en vorige week viel ik weer bijna flauw achter het stuur in de auto :( Ik heb al een paar jaar last van deze klachten maar tis nu zo erg dat ik gewoon niet eens naar buiten kan/wil. Ik heb morgen in ieder geval een afspraak met de huisarts, mijn man brengt me. Ik durf mijn werk niet te bellen, dat geeft nog de meeste stress. Wat denkt u wat er aan de hand is?

Sisi
Door

Sisi

op 12 Jul 2016

Hallo, Ik herken helaas alle punten uit dit artikel. Ik ben pas 33 jaar en voel me ''op''helemaal op. Ik heb ook nog een drukke targetgerichte baan en dat brengt me nog meer stress. Ik moet presteren maar krijg bijna niets uit handen. Ik vermijd contact met collega''s waar dat kan het liefst. Ik pieker veeeel en slaap minder goed. Gewoon teveel teleurstellingen en angsten ontwikkeld in mijn leven vrees ik. Zou dit een burn out kunnen zijn.....

Albert
Door

Albert

op 25 Jul 2016

Beste Sisi, Om een beter beeld te krijgen of je daadwerkelijk te maken hebt met een burn-out zou ik je willen adviseren om een gevalideerde vragenlijst in te vullen: http://www.psychischenwerk.nl/pw/subarticle.php?id=61&aid=819 Daarmee kan je al de nodige duidelijkheid voor jezelf krijgen. Daar kan je via jouw huisarts om een professionele behandelaar vragen. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

Marijke
Door

Marijke

op 21 Jul 2016

Hey Ik ben minder jarig dawrdoor kom ik minder makkelijk bij hulp zonder dat ouders het weten. Maar ik herken die klachten bij me zelf heel erg. Wat moet Ik doen.

Albert
Door

Albert

op 25 Jul 2016

Hey Marijke, Dit is misschien wel een eerste (spannende) stap om er met jouw ouders over te praten. Burn-out is het gevolg van te lang onder stress te hebben geleefd. Dus je moet terug naar de oorzaak van jouw spanning. Je kunt ook altijd nog een telefonische hulplijn bellen:https://www.sensoor.nl/ Zij kunnen je ook praktische hulp bieden, zonder tussenkomst met jouw ouders. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

Marja
Door

Marja

op 14 Aug 2016

Dag Albert, Herkenbaar en voor mij duidelijk dat er sprake is van een burn-out. Echter is de oorzaak mooielijk aan te pakken. De constant aanwezige factor van lichamelijk lijden en langdurige fysieke handelingen die de al beperkte energie opslokken. Alleenstaand en kleine familie. Geen claim op kind willen leggen. Al met al weinig ruimte daar de vrije tijden worden ingedeeld door hulpen. Toch wil ik niet mijn leven laten bepalen door de pijn. Er het maximale uithalen. Het lijkt wel alsof ik compleet óp ben... Je kan geen vakantie nemen van medische handelingen en je lijf...wat dan? Alle tips doe ik al.... Nieuwe tips van harte welkom dit dal is amper meer leefbaar...

Albert
Door

Albert

op 24 Aug 2016

Beste Marja, Je schets een ernstige situatie van je leven. Naast de pijnklachten, geef je ook de indruk dat je depressieve klachten hebt. Neem deze serieus en vraag via jouw huisarts professionele hulp. Sommige zaken hoef je en kan je ook niet alleen oplossen. Heel veel sterkte. Mvrgrt Albert

Marja
Door

Marja

op 25 Jun 2017

Dag Albert, dank je voor je hartelijke advies. Heb het ter harte genomen! De fysieke situatie is idem, echter sta ik mijzelf toe niet altijd sterk te zijn;) zwembad vol tranen en enige zelfspot/galgenhumor beginnen weer naast elkaar bestaan. herstelproces in evenwicht. Nogmaals dank!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 04 Jul 2017

Graag gedaan, warme groet Albert!

Yvonne
Door

Yvonne

op 21 Aug 2016

Ik schrik van deze site want ik heb last van alle symptomen. Ik vind geen uitdaging in mijn werk en heb ook nog eens veel reistijd. Ik ben altijd moe, slaap slecht en ben erg emotioneel. Mijn conditie is slecht en ik heb veel hoofdpijn en nek en schouderklachten. Moet ik mij zorgen maken?

Albert
Door

Albert

op 24 Aug 2016

Beste Yvonne, Het is terecht dat je jezelf zorgen maakt wanneer je deze klachten van burn-out herkent. Vraag om professionele hulp. Blijf hier niet mee rondlopen, maar ga samen met een coach of therapeut opzoek naar de oorzaak van jouw klachten. Bijvoorbeeld bij: http://www.burnoutbegeleiding.nl/ mvgrt Albert Sonnevelt

Yvonne
Door

Yvonne

op 07 Oct 2016

Beste Albert, Sinds een week zit ik thuis met burnout klachten. Na een periode van 4 jaar stress is de koek op. Ik krijg hiervoor vanaf komende week hulp op fysiek gebied en ook op mentaal gebied. Zoals verwacht heb ik dit zelf moeten regelen. Het bedrijf betaalt dan gelukkig wel. Ik baal ontzettend dat het zover gekomen is en ben moe en verdrietig...

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 09 Dec 2016

Beste Yvonne, Het spijt me om te lezen dat je vanwege burn-outklachten thuis bent komen te zitten. Ik hoop dat je inmiddels de juiste hulp hebt gevonden. Uiteindelijk zal je duidelijke keuzes moeten maken. Deze burn-out komt niet uit de lucht vallen. Waarschijnlijk zal je werk of omgeving niet veranderen. Dus zal je zelf jouw leven weer in balans moeten krijgen. Vraag om gespecialiseerde begeleiding. Vraag jouw huisarts wie of wat dat voor jou zou kunnen zijn. Ik wens je veel sterkte en een spoedig herstel. Met hartelijke groet, Albert Sonnevelt

Frits
Door

Frits

op 22 Oct 2016

Ook ik herken bij mezelf wat klachten zoals, stress golven door je lichaam, paniekaanvallen en schrikken van de kleinste geluiden. De laatste tijd gaat het weer wat beter gelukkig maar ik blijf op mijn hoede.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 14 Mar 2017

Beste Frits , dank voor het delen. Jouw betrokkenheid met het onderwerp burn-out helpt gegarandeerd weer anderen. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 14 Mar 2017

Beste Hans, burn-out is altijd een signaal dat er een aantal zaken uit balans zijn in je leven. Je zal dus naar de oorzaak van je probleem moeten gaan. Ik adviseer je om een professionele hulpverlener in de arm te nemen. Want het blijft lastig om je eigen oorzaken te doorzien.. (Anders had je ze al lang zelf opgelost…) Veel succes met je weg naar genezing! Hartelijke groet Albert

Hans
Door

Hans

op 24 Oct 2016

Zo dan ik kan overal ja op zeggen. Goed he ik en leef al jaren onder stresse en emoties. Sinds een maand of drie kan ik mn tranen niet meer bedwingen, vergeet van alles ben depressief en mag zo met spoed naar de dokter wegens hartklachten. Nou ben niet trots op mezelf dat het zo ver is gekomen maar de doorslag geeft wel de buiten wereld die aangeeft dat het niet goed met je gaat. Dat was voor mij een teken aan de wand. Ik hoop verder te komen met de mini cursus er mee bezig zijn is ook al een hele stap

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 27 Mar 2017

Beste Hans, ik vind het bijzonder hoopvol dat je al zo’n hoge mate van zelfreflectie hebt. Wanneer je al zo goed in staat bent om jouw eigen signalen te herkennen, heb je ook de gelegenheid om het patroon te doorbreken. Wanneer dit nog te spannend voor je is, adviseer ik je om een coach te vragen om je hierbij te helpen. Ik wens je een gelukkig en liefdevol leven. Albert Sonnevelt.

Ynco de Jong
Door

Ynco de Jong

op 04 May 2017

Wat een bijzondere en persoonlijke reacties op dit artikel. Dat raakt me! We leven in een tijd waarin we worden bedolven onder een onafgebroken informatiestroom. We zijn sterk op resultaten gericht en de verwachtingen zijn hoog. We moeten ‘alle ballen’ in de lucht houden en de druk op het werk en thuis is hoog. We eisen veel van onszelf. Met alle gevolgen van dien. Ik zie het bij veel van mijn coachees… Ik wens jullie allemaal heel veel sterkte bij het herstel!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 08 May 2017

Beste Ynco, dank voor jouw positieve reactie. Spread the Word. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen bij het ontdekken van een ontspannen leven zonder stress. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

Peter
Door

Peter

op 25 Jun 2017

In 2008 ben ik in een stevige burnout terecht gekomen. Van de ene op de andere dag ging niets meer. Ik was verkoper en zou de volgende dag bij een klant een grote opdracht gaan ondertekenen, maar op de dag zelf was ik helemaal apathisch. Ik kon zelfs amper nog iets uit de mond krijgen, alleen maar huilbuien om niets. Gelukkig had ik een begripvol veld collega's om me heen, dus met die opdracht is het wel goed gekomen. Maar zelf ben ik vanaf dat moment 2 jaar lang ziek thuis geweest. Ik gaf toen primair mijn werk de schuld en ben toen ook gekapt met commercieel werk. Ik ben -je gelooft het misschien niet- gaan werken in de psychiatrie. Ik ben een opleiding als verpleegkundige begonnen en kwam op een afdeling terecht waar crisisopnames plaatsvonden. Ik ben in die tijd ontzettend veel over mijzelf gaan ontdekken, iets wat bij een technisch-commerciële opleiding ondenkbaar is. Doordat het in mijn werkveld ook wemelde van verpleegkundigen, therapeuten en psychiaters had ik natuurlijk alle kennis en kunde binnen handbereik. Uiteindelijk is gebleken dat de burnout mogelijkerwijs voor een deel is ontstaan omdat ik verwaarloosde Asperger had. Het gaat nu al jaren best wel goed, maar vooral omdat ik heb leren herkennen wanneer het fout gaat en er iets mee kan doen. Soms komt de burnout weer opzetten en dat zal altijd wel zo blijven. Een psychiater kon dat heel goed verwoorden: "Van een burnout krijg je een litteken op een zwakke plek van je ziel, dat litteken zal nooit meer weggaan, kan soms gaan jeuken, een enkele keer weer iets gaan bloeden, maar je weet nu wel waar het probleem zit". Ik ben het tot op de dag van vandaag helemaal met hem eens.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 26 Jun 2017

Hey Peter, fijn dat je ook jouw uitgebreide reactie achterlaat op mijn blog. Je geeft waardevolle tips die zeker een bijdrage leveren. Dank daarvoor! Hartelijke groet Albert

Peter
Door

Peter

op 26 Jun 2017

Albert, Ik denk dat het ook een kwestie is van relativeren. Als je op een afdeling werkt waar ook crisisopnames plaatsvinden ga je je een aantal dingen realiseren: 1. Je bent lang niet de enige met noodweer in je kop, 2. Durf je open te stellen voor hulp, ze werkt echt, maar stel je open. Vaak niet de gemakkelijkste stap, want je denkt dat niemand begrijpt wat er zich allemaal in je kop afspeelt, toch? 3. Op het eind van die onweersbui tussen de oren trekken de wolken weg en vroeg of laat gaat de zon weer steeds vaker schijnen. 4. Zie de hulp als een reddingsboei die ze je toewerpen, maar je zult wel zelf naar de oever moeten zwemmen. Het is even flink aanpoten, maar als je eenmaal uitgeput op het strand ligt kun je jezelf een compliment geven: "Dat heb ik toch mooi zelf gedaan, en de volgende keer weet ik zelf hoe ik de oever kan bereiken"

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 04 Jul 2017

Dank ook weer voor deze mooie aanvulling Peter! Hartelijke groeten Albert

Iv
Door

Iv

op 02 Jul 2017

Hallo, Ik zit voor mijn gevoel tegen een burn-out aan. Heb de afgelopen 3 jaar een emotionele rollercoaster te verwerken gekregen. In 2014 overleed mijn oudere zus aan de Ziekte van Khaler, wat een hele forse impact heeft gehad. In mei 2016 kwam mijn vader te overlijden, ik ben de laatst levende uit het gezin. Na het overlijden van mijn vader viel er heel veel te regelen en af te handelen. Mijn werk was niet echt erg coöperatief in deze periode In eerste instantie dacht ik dat ik het allemaal wel goed aankon, nu zit ik in een periode dat alles achter de rug is, maar juist nu ervaar ik klachten van vermoeidheid, zie op tegen het naar het werk gaan, wil eigenlijk alleen maar rust.(verlang naar even tijd voor mijzelf en mijn kinderen) Wil veel doen maar er komt vrij weinig uit mijn handen, constant het gevoel dat ik achter de feiten aanloop. Zit ik tegen een brun out aan of een depressie Slaap goed, wel regelmatig last van hoofdpijn. Twijfel ook of ik nog in het juiste werkveld zit (Beveiliging, onregelmatige werktijden)

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 04 Jul 2017

Beste Iv, mooi dat je je al zo bewust bent van je eigen gedrag. Er zijn veel manieren om hier mee verder te gaan. Ik adviseer je om hiervoor een gespecialiseerd coach/ therapeut in de arm te nemen. Kies heel selectief en vertrouw daarin op je intuïtie. Hartelijke groeten, Albert

Marcel
Door

Marcel

op 21 Jul 2017

Weer zo'n typische oplossing van mensen die zelf niet weten hoe het in de praktijk werkt om een burn out te hebben. In eerste instantie herken je de klachten niet. Anders doe je er meteen wat aan. Dan komt het eerst kortdurend uitval op het werk. Griepverschijnselen, vermoeidheid. Zowel de werkgever, de huisarts als jijzelf denken aan een hardnekkige griep. Verzuim wordt frequenter. De werkgever heeft een gesprek en adviseert je wat vrije dagen op te nemen. De huisarts schrijft antibiotica voor en jij wilt niet falen of anderen teleurstellen dus gaat er gewoon in mee. Dan opeens kom je tot stilstand. Helemaal. Letterlijk. Kan niets meer. Fysiek en mentaal letterlijk uitgeput. De bedrijfsarts zegt dat je veel moet gaan sporten. Is gezonde afleiding. Maar dat is helemaal niet gezond. Je lichaam en geest zijn op en moeten herstellen door rust. En inspanning kost ook energie. Dat hoor je pas als je voor de tweede keer met spoed naar het ziekenhuis bent gebracht. Je geest en lichaam staan stijf van de stress en letterlijk op springen. De bedrijfsarts, de werkgever en daarna het UWV zitten je achter de vodden. Word je daar beter van ? Nou niet bepaald. Alleen maar slechter. Pas toen het te laat was en ik mijn baan na 2 jaar ziekte kwijt was kwam ik een medische behandelaar tegen die vertelde dat je eerst had moeten toegeven aan de burn out. Slapen, slapen en nog een slapen. En dan heel langzaam opbouwen. Bedrijfsartsen, werkgevers ze gunnen je die rust niet en hebben er ook geen belang bij. Uiteindelijk zijn ze je dan liever kwijt. Wat bij hen leeft de gedachte dat het aan jou ligt. Dat is de praktijk. Beste Albert, misschien zou wat minder theoretische kennis en wat meer praktisch advies verstandiger zijn. Al datgenen wat jij schrijft komt zo uit het handboek van werkgever en bedrijfsartsen. En die weten werkelijk niet hoe ze er mee om dienen op te gaan. En mooi wat Peter beschrijft. Wel eens aan gedacht dat er mensen zijn die niet zwemmend het strand halen maar vlak voor de kust verdrinken ? Wat ga je dan tegen jezelf zeggen ? Ik heb gefaald had harder moeten zwemmen ? Leuk, maar niet iedere burn out heeft een happy ending. Iv. Werkgevers zijn niet coöperatief in jouw ziekte proces. Je zit in het goede werkveld maar nu heb je rust nodig. Helemaal weg van je werk. Bij mij heeft dat verregaande consequenties gehad. Maar na 3 jaar ben ik nog steeds aan het herstellen. En ik ben er nog lang niet. Teveel geluisterd naar adviezen van mensen die je weer snel in het werkveld willen hebben en beweren dat je met een paar tips zomaar een korte termijn reversibel project kunt opstarten. In het ziekenhuis hebben ze me toch echt andere (dringende) adviezen meegegeven dan hier staan beschreven. En dat een zware burn out niet zelden gevolgd wordt door een haast onvermijdelijke depressie lees ik ook nergens. In ieder geval wens ik een ieder heel veel sterkte toe in zijn/haar situatie.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 23 Jul 2017

Beste Marcel, Dank je wel voor jouw eerlijke en openhartige reactie. Met jouw antwoord geef je duidelijk aan dat geen één burn-out hetzelfde is. Er zijn ontelbaar veel verschillende oorzaken die een eenduidig gevolg kunnen hebben; namelijk een chronische verstoring van het mentale en fysieke evenwicht. Iedereen die hier mee te maken krijgt, zal (helaas) zijn of haar eigen manier moeten vinden om een nieuwe balans te vinden. In mijn blogs kan ik slechts algemene handreikingen geven. Hoe graag ik ook ieder individu persoonlijk advies zou willen geven. Daarom ben ik zo blij met jouw reactie, want dat helpt de lezers van mijn blog om hun eigen ervaring weer vanuit een ander perspectief te bekijken. Het is in mijn optiek bovendien goed om boosheid, irritatie of frustratie te voelen. Dit geeft je de energie/kracht om niet volledig weg te zakken in een depressie. (wat je terecht aangeeft als een mogelijk risico bij een burn-out) De enige constante in het leven is dat alles veranderd, . Er is veel moed voor nodig om vanuit een crisis op een andere manier naar de situatie te kijken. Ik wens je veel wijsheid met het maken van de juiste keuzes die je leven weer een andere richting op laten bewegen. Met vriendelijke groeten, Albert Sonnevelt

Mario
Door

Mario

op 22 Aug 2017

Van jongst af aan moest ik de lat zo hoog mogelijk, soms te hoog, leggen. En ja, ik ben een perfectionist en eigenlijk zelden tevreden. Mede daardoor zijn mijn grenzen 'erg ruim'. Sinds 2008 weet ik dat ik een 'witte stof afwijking' heb veroorzaakt o.a door hoog energetische trauma's op m'n hoofd waardoor het (vooral de laatste jaren) altijd extreem druk is in mijn hoofd. Het lijkt op kortsluiting. Sindsdien doe ik alleen nog vrijwilligerswerk met de computer, ik geef computerles maar heb ook een online forum voor computerhulp in eigen beheer. Vooral de 3 jaar ervaar ik bij stress alsof een ballon zich in mijn hoofd opblaast, waarna ik een stekende hoofdpijn krijg en daarna op de bank in slaap val. Het vervelendst vind ik echter dat mijn doen en laten in een soort 8-baan is terecht gekomen. Ik kan geen juiste beslissingen meer nemen, vermoeidheid, kort lontje, vergeetachtigheid, snel wisselende gemoedstoestand, etc. Ik ben gewend altijd alles zelf op te lossen, maar hier kom ik niet uit. Zit ik nu met een burn-out?

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 22 Aug 2017

Beste Mario, dank voor jouw reactie. Om daarmee verder geholpen te worden, heb je hulp nodig van een specialiseerde arts. Mijn grootste passie is om mensen te inspireren. Wanneer ze daar kracht uit kunnen putten of juist meer van het leven kunnen genieten, dan is mijn missie geslaagd. Veel sterkte! Albert

sara
Door

sara

op 05 Jan 2018

Ik heb een burn-out ?

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 08 Jan 2018

Beste Sara, ik schrik van jouw noodkreet over het thema burn-out .Je hebt echt hulp nodig. Vraag bij jouw huisarts om een doorverwijzing indien je dit nog niet hebt gedaan. Heel veel sterkte! Warme groeten Albert

Nicole Schasfoort
Door

Nicole Schasfoort

op 15 Jan 2018

Hallo Albert, dank voor de mooie uiteenzetting over de symptomen van een burn out. Bij de tips staat ' vermijd perfectionisme', maar dat is moeilijk! Perfectionisme ontstaat vaak al in de jeugd en is een oud patroon. Daarnaast heeft perfectionisme ook een positieve kant, die mensen ver brengt. Het vergt onder andere daarom veel kracht en moed van mensen om perfectionisme los te laten! Jouw tips bij jouw blog over perfectionisme vind ik hierbij wel inspirerend!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 16 Jan 2018

Hey Nicole, dank voor je feedback en het delen. Zo maken we samen de wereld een stukje blijer … Hartelijke groet Albert

Gerda
Door

Gerda

op 04 Apr 2018

In vrijwel elke vacature staat dat de kandidaat 'stressbestendig' moet zijn. Het zou mooi zijn als de Inspectie van Volksgezondheid werkgevers/bedrijven kon afdwingen om behalve vitamientjes in de kantine, stress van de werkvloer te mijden. Wij moeten steeds blijer zijn dan we nog een baan hebben waardoor we steeds moeilijker 'nee' durven zeggen en de werkdruk alsmaar toeneemt. Wat kost de werkgever/overheid meer: aangescherpte regels m.b.t. betere werkomstandigheden of werknemers die 2 jaar thuis zitten met een burn out. Het zou mooi zijn als de Rekenkamer hierover eens wat cijfers publiceerde.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 05 Apr 2018

Beste Gerda, dank voor jouw reactie. Het blijft helaas nodig om burn-out problemen en oplossingen onder de aandacht te brengen. Hartelijke groeten Albert Sonnevelt

Ron Hackett
Door

Ron Hackett

op 31 Jan 2021

Hello YOU NEED QUALITY VISITORS FOR YOUR: psychologievansucces.nl ? WE PROVIDE HIGH-QUALITY VISITORS WITH: - 100% safe for your site - real visitors with unique IPs. No bots, proxies, or datacenters - visitors from Search Engine (by keyword) - visitors from Social Media Sites (referrals) - visitors from any country you want (USA/UK/CA/EU…) - very low bounce rate - very long visit duration - multiple pages visited - tractable in google analytics - custom URL tracking provided - boost ranking in SERP, SEO, profit from CPM CLAIM YOUR 24 HOURS FREE TEST HERE=> ventfara@mail.com Thanks, Ron Hackett

Rosalinda Barbour
Door

Rosalinda Barbour

op 21 Mar 2021

Hello YOU NEED QUALITY VISITORS FOR YOUR: psychologievansucces.nl ? WE PROVIDE HIGH-QUALITY VISITORS WITH: - 100% safe for your site - real visitors with unique IPs. No bots, proxies, or datacenters - visitors from Search Engine (by keyword) - visitors from Social Media Sites (referrals) - visitors from any country you want (USA/UK/CA/EU…) - very low bounce rate - very long visit duration - multiple pages visited - tractable in google analytics - custom URL tracking provided - boost ranking in SERP, SEO, profit from CPM CLAIM YOUR 24 HOURS FREE TEST HERE=> ventfara@mail.com Thanks, Rosalinda Barbour

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei