Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
05/15/2015
1 min

Zelfvertrouwen opbouwen door te doen wat je zegt

05/15/2015
1 min

Een relatief eenvoudige zelfvertrouwentip is dat je altijd doet wat je zegt. Daardoor kun je zelfvertrouwen opbouwen op een snelle en eenvoudige manier. Wat bedoel ik daar precies mee?

In het verleden heb ik al eens aangegeven in een blog dat van de mensen die zeggen dat ze een voornemen hebben, in werkelijkheid slechts de helft daarvan daadwerkelijk een eerste actie ondernemen. De helft haakt dus al af voordat ze ook maar iets gedaan hebben. Van de andere helft zet slechts 10 procent ook echt een aantal vervolgstappen. In totaal neemt dus slechts 5 procent van de mensen die zeggen dat ze in actie gaan komen, iets gaan doen of een voornemen hebben, ook daadwerkelijk de stap naar verandering. Dat is dus geen goed vooruitzicht.

Het goede nieuws is dat jij de keuze zelf hebt: wil ik bij de 95 procent opgevers horen of ga ik bij de 5 procent helden behoren? En om bij die 5 procent te gaan horen (en daarmee kun je zelfvertrouwen opbouwen) is het van belang te doen wat je zegt en je te houden aan je afspraken. Daardoor ga je je zo ongelooflijk veel beter voelen. Want ook dat werkt weer heel simpel: als jij doet wat je zegt dan bouw je directe vaardigheid op. Je leert dingen en je maakt ze af. En juist dat afmaken (en soms ook de vergelijking met anderen die dat niet doen) helpt je om ook waardigheid over jezelf op te bouwen.

Zorg er dus voor dat de lijstjes die je maakt, de uitdagingen die je noemt, de keuzes die je maakt, ook echt worden waargemaakt. Dan ben jij de Koning van het Zelfvertrouwen Opbouwen!

Reacties