Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
05/28/2019
4 min

Zelfvertrouwen op het werk

05/28/2019
4 min

Een hoog niveau van zelfvertrouwen hebben op het werk, maakt een groot verschil in succesvol zijn. Daar komt nog eens bij dat als je succesvol bent, je zelfvertrouwen nog groter wordt. Indien je zelfvertrouwen onder het succesvolle niveau ligt, wordt je helaas bedolven onder veel meer negatieve dan positieve invloeden.

Een mentale staat van zekerheid

Zelfvertrouwen wordt over het algemeen beschreven als een mentale staat van zekerheid. Het kan worden gezien als een emotionele gemoedstoestand. Of een geloof in zichzelf om naar voren te stappen en te slagen.

Wat zelfvertrouwen doet, is individuen in staat stellen controle te krijgen over situaties of omstandigheden, in plaats van ze te controleren. Daarbij kan het helpen om onnodige en ongezonde angsten te verlichten. Wat nog belangrijker is, is dat het positieve verwachtingen kan omzetten in positieve resultaten.

Zelfvertrouwen is een eigendom

Zelfvertrouwen is een eigendom, want het zelfvertrouwen dat je in je hebt is van jou en hoort alleen bij jou. Je moet het beschermen en erop blijven bouwen, zelfs als dat betekent dat je “face to face” praat met de reflectie die je in de spiegel ziet.

Ik zou nooit willen suggereren dat het niet van tijd tot tijd onder extreme druk komt te staan, maar de kracht om het te beheersen zit in jou. In feite kun je leren om je zelfvertrouwen te gebruiken als middel om anderen om je heen te overtreffen.

Geloven in jezelf stelt je in staat om de overhand te krijgen op degenen die niet in staat zijn om dezelfde positieve overtuigingen te modelleren. Het betekent dat je in alle situaties, en ongeacht wie om je heen is, je de controle kunt houden. Dat betekent natuurlijk dat je bereid moet zijn om alle noodzakelijke stappen te nemen om te bereiken wat je wilt. Je zelfvertrouwen is de basis voor je persoonlijke en professionele successen.

Zelfvertrouwen per individu

Op welk niveau je je in een organisatie ook bevindt, alle werknemers zijn er individuen. Wel bestaan er sociale regels en ervaringen die bepaalde individuen unieke voordelen hebben opgeleverd, zoals bevoorrechte kennis en titels.

Op zijn beurt heeft dit sommigen voorzien van macht, of van een gezagspositie. Ze kunnen je een gevoel van macht over jou geven. De realiteit is dat ze op dezelfde manier ter wereld kwamen en ze dezelfde weg zullen verlaten.

Waar mensen aan zijn blootgesteld tijdens hun leven en wat ze daaruit hebben geleerd, is wat hen positioneert ten opzichte van anderen. Ongeacht de status, rol of titel, kan iedereen een hoog niveau van zelfvertrouwen krijgen.

Behandel iedereen met respect

Het is belangrijk om iedereen met respect te behandelen. Hierdoor krijg je respect terug en zal je zelfvertrouwen stijgen. Je baas spreek je het beste aan met meneer of mevrouw, zoals “ja meneer, nee mijnheer”. Uiteraard mag ook een vriendelijke glimlach niet vergeten worden.

Een goed en respectvol gesprek met je baas kan namelijk zorgen voor een niveau van zelfvertrouwen die enkel groter wordt. Niet alleen verdient je baas behandeld te worden met respect, maar ook bijvoorbeeld senioren en andere personen in de maatschappij.

We verdienen trouwens allemaal het recht om persoonlijk respect te krijgen. Bedenk dat de interactie en observaties die je zult hebben op weg naar succes, je leerproces en de ontwikkeling van je eigen zelfvertrouwen aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Zelfvertrouwen-op-het-werk-overleg

Personen in hogere functies

Jouw zelfvertrouwen is van cruciaal belang in het omgaan met personen in hogere functies. Ze zullen het snel herkennen. Ook zullen ze zich waarschijnlijk meer op hun gemak voelen en zullen ze jouw capaciteiten respecteren, ongeacht de situatie.

Het is mogelijk dat deze personen zelf misschien onzeker zijn, of niet op de hoogte zijn van bepaalde onderwerpen. Uiteraard is het niet verrassend dat van deze personen niet kan worden verwacht dat ze experts zijn op alle gebieden.

Wel zullen ze jou observeren om je te leren kennen en om het beste in jou naar boven te halen in de meest geschikte functie. Met een hoog niveau aan zelfvertrouwen, laat je ongetwijfeld een zeer goede indruk na.

Jezelf als rolmodel

Als je een hoog niveau aan zelfvertrouwen hebt, zorgt dit voor een blijvende afhankelijkheid van jou. Ze zullen je waarderen voor de waarde die je op de werkplek neerzet. Misschien merk je dat er waarschijnlijk meer taken aan je zullen worden overgedragen, omdat hun vertrouwen in jou toeneemt.

Soms zullen ze niet in staat zijn om je bekwaamheid of je persoonlijke motivatie voor een bepaalde taak te bepalen of goed te beoordelen. Je zult dus moeten werken om dat duidelijk te maken aan hen, om de taak op die manier effectief te voltooien.

Het is een belangrijke vaardigheid als je de echte zekerheid en kennis in jezelf ontdekt. Dit zelfvertrouwen komt van binnenuit naar boven. Inderdaad, dit kan het belangrijkste ingrediënt zijn om jou de mogelijkheid te bieden om te slagen. Tegelijkertijd kan het een rolmodel van jou maken voor andere werknemers.

Tips geven aan andere werknemers

Bij veel gelegenheden kan je tips geven aan andere werknemers die weinig zelfvertrouwen hebben, bijvoorbeeld over hoe dingen het best zouden kunnen werken, of alternatieven die goed werkten in eerdere vergelijkbare situaties.

“Een van de gemakkelijkste manieren om te starten met het geven van tips, is gewoon vragen hoe ze zich voelen bij een bepaalde situatie”

Je kan hun dan ideeën geven over hoe ze het anders kunnen doen.

Accepteer je eigen niveau van zelfvertrouwen

Als je leert om je eigen niveau van zelfvertrouwen te accepteren en het op een positieve manier te gebruiken, kan het een krachtig hulpmiddel zijn om je dichter bij je persoonlijke en professionele doelen te brengen.

Verkrijg bijvoorbeeld kennis via bepaalde feiten en wordt realistisch in bepaalde situaties. Vervolgens stel je passende doelen voor jezelf en anderen in, en schakel je de steun in van de mensen die je positief zullen beïnvloeden.

Een werknemer met een stijgend zelfvertrouwen bepaalt in feite voor een gedeelte de cultuur van een organisatie, een cultuur van zelfvertrouwen! Dit is een cultuur die meer vraagt ​​dan vertelt en meer beloont dan straft. 50 Tips ontvangen om aan je zelfvertrouwen te werken? Klik dan hier…

Reacties