Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
09/17/2019
5 min

Zelfvertrouwen tussen de toetsenbordridders

09/17/2019
5 min

Nog niet in de Dikke van Dale

Onze taal kent veel uitdrukkingen maar die staan niet allemaal in de Dikke van Dale. Een daarvan zou wat mij betreft gelijk mogen worden toegevoegd. Het gaat om de term ‘toetsenbordridder’.

Het gaat om iemand die zijn mening ongezouten durft te geven. De toetsenbordridder leefde nog niet in de tijd dat we elkaar op straat spraken. Hij leeft nu in het virtuele tijdperk. Gewapend met een toetsenbord gaat hij of zij de ander te lijf.

Herken de toetsenbordridder

Eigenlijk kent iedereen in zijn vrienden- of kennissenkring wel een toetsenbordridder. Wellicht ben je er zelf wel één, maar dat terzijde. De toetsenbordridder herken je vooral online. Overal waar berichten worden gepost heeft de toetsenbordridder een antwoord.

Hij of zij ziet in één oogopslag waar een ander een fout maakt. Daar waar de ander een zwakke plek heeft herkent deze ridder dat gelijk. Verder is het lastig om je een beeld te vormen bij de toetsenbordridder.

Vaak zie je een profiel met een vage foto waar diegene niet zelf op staat. Mocht je een profielfoto van deze persoon zelf zien dan weet je nooit zeker wanneer deze is genomen. Al met al is het lastig om een toetsenbordridder te identificeren.

Hoe word je een toetsenbordridder

Om ridder te worden moest je in het verleden door de koning geridderd worden. Toetsenbordridder word je op een heel andere manier. Het zijn zelfbenoemde ridders die ten strijde trekken.

Alles wat ze aan slachtoffer kunnen identificeren wordt op de korrel genomen. Ze zitten op internet, en dat het liefst zo vaak mogelijk. Hun strijdtoneel is de wirwar aan fora die er momenteel ontstaan is. Ze kijken naar hun favoriete thema’s en daar wagen ze zich in de strijd.

Wat doet de toetsenbordridder

Toetsenbordridders hanteren hun toetsenbord als hun wapen. Hun telefoon of tablet is hun zwaard. Ze richten er meer verwoesting mee aan dan ze zelf vaak in de gaten hebben. Hun doel is namelijk om een ieder die ze ondergeschikt aan zichzelf achten neer te sabelen.

We leven helaas in een tijd waarin woorden meer kwaad kunnen aanrichten dan je zelf in de gaten hebt. Daar heeft de toetsenbordridder vaak een dagtaak aan.

Gebrek aan een eigen leven

Het feit dat je jouw hele dag op fora en facebookgroepen doorbrengt slurpt een behoorlijk deel van je tijd op, daar ben je vast al eens achter gekomen. Dat is dan ook gelijk het zwakke punt van de toetsenbordridder; het is doorgaans iemand die geen eigen leven heeft.

Hij of zij probeert slechts het leven van anderen te bederven. Diegene die wel een bericht post en zich daarmee kwetsbaar opstelt wordt gedachteloos neergesabeld.

Strijden met open vizier

Persoonlijk heb ik iets met historie. Het is dan ook om die reden dat ik mij heb verdiept in de wereld van de ridders. Strijden met open vizier deed men om de ander recht in de ogen te kunnen kijken tijdens de strijd. Het was echter ook een manier om je kwetsbaar op te stellen.

Dat is wat mensen doen die een vraag op internet stellen of die zich durven te profileren. Ze zijn open en eerlijk. Ze steken hun hoofd boven het maaiveld. Dat maakt ze tot een gemakkelijke prooi voor de toetsenbordridder.

Het vizier van de toetsenbordridder

De toetsenbordridder is, je raadt het al, iemand die doorgaans strijdt met een gesloten vizier. Je zal van deze persoon niet snel zien wat hij of zij aan onzekerheden heeft. Die worden goed via het vizier aan het zicht onttrokken.

Je krijgt daarom nooit een goed beeld van deze persoon. Je bent wanneer je zelf strijdt met open vizier al snel het slachtoffer van deze opponent. Het is aan jou om de strijd op een goede manier aan te gaan.

Zelfvertrouwen en een open vizier

De ridder die met een open vizier strijdt herken je doorgaans aan het zelfvertrouwen wat deze persoon heeft. Je weet wat je aan jezelf hebt en daarvanuit durf je te spreken en te handelen.

Je hebt vertrouwen in je eigen kunnen maar daarnaast erken je ook dat er zaken zijn waar jij jezelf vragen bij stelt.

Zelfvertrouwen bij een gesloten vizier

Juist doordat je bij een gesloten vizier niet kan zien wie je voor je hebt kan je niet stellen dat de toetsenbordridder een enorm groot zelfvertrouwen heeft. Vaak gaat er iemand achter schuil die zich kwetsbaar en onzeker voelt.

Dat gebrek aan zelfvertrouwen probeert deze persoon te overschreeuwen waarbij hij in het oor van de ander gaat staan te roeptoeteren. (ook dit woord mag wat mij betreft zo snel mogelijk in de Dikke van Dale worden opgenomen). Het is, om maar in riddertermen te blijven, een wapenfeit dat de toetsenbordridder eigenlijk een held op sokken is. Hij zal jou virtueel aanvallen maar op straat houdt hij of zij zich afzijdig.

Zelfvertrouwen-riddertijd

Niemand heeft de wijsheid in pacht

Gebrek aan zelfvertrouwen vormt een persoon die zich graag verbergt. Je meent onterecht dat je de wijsheid in pacht hebt op bepaalde gebieden en dat het aan jou is om een ander op zijn of haar tekortkomingen te wijzen.

Daarbij ga je echter voorbij aan het feit dat je zelf ook de wijsheid niet in pacht hebt. Ieder mens heeft zijn fouten en gebreken, dus jij ook. Je kan je daarvoor verbergen maar daar is de wereld niet mee geholpen.

Red jezelf tussen de toetsenbordridders

Wanneer jij geregeld op internetfora komt en je daar kwetsbaar durft op te stellen zal jij jezelf dus moeten zien te redden tussen de toetsenbordridders. Om dat te doen heb je een strategie nodig. Regeren is immers vooruitzien.

Weet wie je bent

Het is aan jou om te weten wie je bent. Weet wat jouw waarde is als mens. Weet ook wat jouw rechten zijn en ken je sterke punten. Je eigen zwakheden moet je ook erkennen in het leven. Deze zaken vormen jou namelijk tot de mens die je bent.

Als jij jezelf dagelijks met open vizier in de spiegel durft aan te kijken ben je op de goede weg. Wat je zal zien is een mooi mens die gezien en gehoord mag worden.

Schoonheid van binnen die naar buiten straalt

Ben je in het verleden vaak aangevallen op je uiterlijk omdat jij niet voldoet aan het geldende schoonheidsideaal; niets aan de hand. Ieder mens is mooi en uniek van zichzelf. Echte schoonheid zit namelijk van binnen en daarvandaan straalt het naar buiten.

Een toetsenbordridder mag dan in veel gevallen een stralende buitenkant met een goed gepolijst vizier hebben; de binnenkant kan er een stuk roestiger uit zien. Heb jij een mooi karakter dan straalt dat vanzelf naar buiten.

Laat het langs je heen gaan

Wanneer een toetsenbordridder met jou de strijd aangaat op een forum hoef jij daar niet per definitie op in te gaan. De strijd bestaat in veel gevallen uit het negeren van deze personen.

Jij laat jezelf in je eigen waarde en het is niet hun recht om die waarde aan te tasten. Negeren is dan ook vaak het beste middel.

Als het echt te ver gaat

Laat de toetsenbordridder jou als slachtoffer niet los en gaat de strijd op de man (of vrouw) verder, dan kan je natuurlijk ook naar andere middelen grijpen. Veel fora hebben één of meerdere beheerders. Zeker op facebook is dit het geval.

Wanneer jij deelneemt aan een forum onderschrijf jij dat jij je aan een aantal regels zal houden. Je onderschrijft in veel gevallen dat jij geen minachtende en/of haatdragende uitingen zal doen. Als de toetsenbordridder te ver gaat en deze regels overschrijdt mag je vertrouwen op de scheidsrechter, de moderator van het forum.

Deze is in staat om de strijd te beëindigen en de toetsenbordridder te diskwalificeren. In dat geval komt de strijd op harde wijze ten einde.

Bijkomen van de strijd

Als je net bent aangevallen door een toetsenbordridder voel jij je waarschijnlijk een korte poos uitgeput. Neem de tijd om te herstellen van de strijd. Mediteer, denk na, realiseer je weer wie je bent en wat jouw waarde in het leven is.

Daarna ga je weer verder met wat je aan het doen was. Je kwetsbaar opstellen is een teken van zelfvertrouwen hebben. Heeft dit een deuk opgelopen, doe dan iets waarvan jouw zelfvertrouwen weer toeneemt. Laat je bemoedigen en ga verder, met open vizier.

Reacties