Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
04/14/2014
1 min

Zelfvertrouwen versterken? Leer imiteren...

04/14/2014
1 min

Het klinkt wellicht raar, maar een heel goede manier om meer zelfvertrouwen te versterken is om heel goed te kijken naar anderen. Naar mensen die je bewondert en ook naar mensen die je juist niet bewondert. Want, ook daar kun je heel wat van leren.

Hoe zit dat? Nou, als je kijkt naar mensen die je bewondert, dan ga je ontdekken wat zij doen om meer zelfvertrouwen te krijgen, om zelfvertrouwen uit te stralen en te zijn wie ze zijn. Je gaat specifiek die onderdelen bekijken waar jouw zelfvertrouwen van kunt groeien en je laat deze mensen ‘model’ staan voor wat jij graag wilt zijn. Daarmee ‘train’ je je hersenen om ook dit gedrag te gaan doen, want kopieren heb je al geleerd toen je nog een baby was. Je kunt dan ook feilloos het gedrag van een ander aanleren…

En van de mensen die je juist niet bewondert zul je merken dat de delen die je niet bewondert precies delen zijn in jouw die je beter kunt ontwikkelen. Zo heb ik ontdekt dat ik sommige mensen enorm arrogant vond. En juist die arrogantie heeft ook een keerzijde. Ik ontdekte, toen ik er echt goed en onbevooroordeeld naar ging kijken, dat het meer zelfvertrouwen dan arrogantie was dat ik zelf miste en bij de ander wel zag.

Ik heb dus geleerd om naar iedereen objectief te kijken en te ontdekken wat ik van de ander kan leren. Lukt dat altijd even goed? Nee hoor, soms valt het niet mee, want iedereen is in eerste instantie ook gewoon mens. Maar als ik echt over mijn schaduw heen kan stappen, dan kan ik in iedereen mooie dingen zien waar ik zelf nog wat van kan opsteken!

Reacties