Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
11/28/2020
2 min

Zelfvertrouwen in een YouTube tijdperk

11/28/2020
2 min

Influencers in jouw leven

Ik vroeg laatst aan mijn 9 jarige dochter om een paar foto’s te maken met mijn telefoon terwijl ik aan koud water zwemmen deed. Het resultaat verraste mij nogal. Ze had een hele reeks selfies gemaakt in allerlei poses op het strand die ik niet van een klein meisje had verwacht.

Eerlijk gezegd komt dit voor mij niet uit de lucht gevallen. Steeds meer zie ik mijn meisje kijken naar filmpjes op YouTube waarin zogeheten influencers zichzelf tentoonstellen.

Mijn dochter blijkt een goede ‘prooi’ van deze influencers want ik zie dat ze zich conformeert aan wat ze ziet op internet. Haar vriendinnen doen net zo vrolijk mee. Wanneer ik beelden op haar WhatsApp voorbij zie komen lijkt haar hele vriendengroep zo uit een YouTube filmpje te zijn gestapt.

De resultaten van een influencer in jouw leven

Onlangs is er wat heel verdrietigs gebeurd in onze privé situatie. We kregen te maken met een sterfgeval in ons gezin. Ik had geen idee hoe mijn kind daarmee om zou moeten gaan, en dat bleek pijnlijk toen ik een gesprek had met de juf van mijn dochter. Die blijkt zich namelijk grote zorgen te maken om de hele situatie.

Mijn meisje, wat ze altijd kende als een redelijk gesloten dame, blijkt zich te ontpoppen in de klas tot een soort YouTube superster. Ze overschreeuwt haar eigen gevoelens en verdriet in een honger naar stoer doen tegenover haar vriendinnen. Haar eigen identiteit is ze steeds meer aan het kwijtraken. Dat doet een influencer in jouw leven wanneer je er gevoelig voor bent: je neemt een andere identiteit aan. Het contact met jezelf raak je daarentegen kwijt.

Wat gebeurt er als je jouw eigen identiteit verliest

Na dit gesprek keek ik eens kritisch naar mijn dochter en haar ogenschijnlijk zo onschuldige gedrag. Dat stoere gedrag, de brutale taal die ze uitslaat maar ook de onverschilligheid: het past allemaal in de puberteit maar ook in een verloren eigen identiteit.

“Steeds vaker staat ze voor de spiegel in stoere poses waardoor ik mijn dochter niet meer terug herken”

Dat stoere heeft nog wel wat schattigs maar toch is er ook een reden tot zorg. Achter die zelfverzekerdheid zit namelijk een heel onzekere jongedame die zichzelf niet durft te tonen naar haar vriendinnen. Dat is immers niet ‘cool’ genoeg. Achter die nieuwe identiteit gaat een groot verlies schuil.

Wat kan je doen als moeder

Wanneer je dit ziet gebeuren bij je kind is het tijd dat je als moeder actie gaat ondernemen. Je zal je kind moeten laten inzien dat het van zichzelf een heel belangrijke waarde heeft.

Samen met mijn dochter kijk ik dan ook regelmatig naar de kwaliteiten die ze zelf heeft. Ze is mooi van zichzelf, zorgzaam, gevoelig en bovenal heeft ze een uitgesproken eigen smaak. Dit zijn van die zaken die haar uniek maken in mijn ogen en daar kan geen influencer aan tippen.

Deze sterke punten van mijn dochter memoriseer ik regelmatig met haar zodat ze goed weet wat haar waarde is voor deze wereld.

Spiegel je niet altijd aan een ander

Het gevaar van YouTube en Instagram is duidelijk. We spiegelen ons maar wat graag aan een ander. Influencers zijn er steeds meer en de verleiding is heel groot om je daarmee te vergelijken.

“Het risico van dit spiegelen is dan ook dat je steeds meer jezelf zal gaan verliezen en dat is nu net wat je niet moet willen in het leven”

Natuurlijk: jouw en mijn huis is niet altijd ‘Instagram-waardig’. Ik fotografeer mijn dochter ook nog vaak tegen een deur omdat het huis verder niet echt een toppunt van schoonheid is.

En ja, ik laat ook bij voorkeur de mooie en goede momenten uit mijn leven zien. Daarmee houd ik onbewust niet alleen mijn omgeving maar ook mijzelf voor de gek.

Kijk dagelijks naar je eigen waarheid

Boven mijn spiegel hangt een tekst. ‘Je bent goed zoals je bent’. En zo is het maar net. Wanneer je dagelijks naar jezelf kijkt en je inprent dat je perfect bent zoals je bent, met al je tekortkomingen, dan zie je een heel mooi mens.

Ik hoop dat ik ook dit aspect van mijzelf op een goede manier aan mijn kind kan meegeven, dan is er al een wereld gewonnen.

Reacties