Zinvol leven? Geef in 6 stappen zin aan je bestaan!
Passie
Albert Sonnevelt
Passie
11/07/2019
3 min

Zinvol leven? Geef in 6 stappen zin aan je bestaan!

11/07/2019
3 min

Zinvol leven? Geef in 6 stappen zin aan je bestaan!

Leid ik een zinvol leven, dat is een vraag die veel mensen zichzelf nu en dan stellen. Maar het antwoord verschilt van persoon tot persoon. Want iedereen heeft andere dromen, idealen en doelen.

Wat vind jij belangrijk? Wat maakt je blij en tevreden? Waaruit put je energie? In dit artikel aandacht voor 6 stappen om zin te geven aan je bestaan.

Stap 1: Doe wat je het allerleukst vindt 

Doen wat je leuk vindt, geeft een prettig gevoel, zorgt voor voldoening en houdt je geïnspireerd. Geef je anderen graag advies? Zing je het liefst de hele dag? Verslind je elk boek dat uitkomt? Ben je een kei in het organiseren van bijeenkomsten? Of heb jij andere kwaliteiten? En doe je momenteel niets met die talenten? Wellicht is het tijd je focus te verleggen en datgene te gaan doen wat je geweldig vindt. Want door een doel te hebben, maak je je leven stukken zinvoller. Je voelt je gelukkiger en hebt veel meer energie.

Stap 2: Hou je bezig met zaken die je aan het hart gaan

hart, liefde, aan het hart, potloden, zinvol leven

Iets voor je medemens betekenen, kan je een enorm goed gevoel geven. Je voelt je betrokken en gewaardeerd. Of je nu graag daklozen helpt, je inspant voor kinderen in de derde wereld, actie voert tegen dierenleed, strijdt voor meer groen in je leefomgeving of een kinderspeelplaats. Dingen doen die je raken en je daar belangeloos voor inspannen geeft een ontzettend fijn gevoel. Dus vestig je aandacht op zaken die je aan het hart gaan en ga ervoor. Volg je hart, want ook dan leid jij een zinvol leven.

Stap 3: Beleef plezier aan de kleine dingen in je leven

Het antwoord op leid jij een zinvol leven draait niet alleen om grote en meeslepende dingen doen. Zeker ook de kleine en meer dagelijkse zaken geven het leven glans, zorgen voor blijdschap en ook levensvreugde. Heb daarom oog voor je naasten en je omgeving.

Vul je hart met de schaterlach van je kind, adem die koude vrieslucht met volle teugen in en snuif die frisse ochtenddauw op. Dompel je erin onder en onderga de sensatie van die kleine dingen proeven, ruiken, voelen, horen en zien. Geniet er volop van!

Stap 4: Wees flexibel en go with the flow

Leid jij een zinvol leven doordat je duidelijke doelen hebt voor de korte en lange termijn? Die je vervullen met plezier en energie? Dat moet ontzettend fijn zijn. Maar ben je bereid je doelen aan te passen als je leven veranderd? En een nieuwe uitdaging aan te gaan? Want je weet nooit wat er op je pad komt en hoe het balletje gaat rollen. Hou dat voor ogen als je invulling zoekt voor zingeving in je leven. Wees niet star, maar flexibel en bereid to go with the flow. Je zult merken dat dat je nog meer geluk en plezier brengt, omdat je openstaat voor nieuwe ervaringen en veranderingen.

Stap 5: Neem kleine stapjes

Stappen, stappen zetten, lopen, zinvol leven

De vraag leid jij een zinvol leven beantwoorden met een drastische wijziging van je leefwijze is helemaal niet nodig. Vaak is een kleine verandering in je manier van doen en denken al voldoende om meer plezier en levenslust te ervaren in je dagelijkse bestaan. Probeer het gewoon. Maak je leven zinvoller door kleine stapjes te nemen. Je zult merken dat je je ook dan snel lekkerder voelt, meer lol hebt en blijer in het leven staat.

Stap 6: Toon je liefde aan anderen

Liefde is een sterk gevoel, want het kan je enorm gelukkig maken. Of het nu gaat om je liefde voor je partner, kinderen, familie en/of vrienden. Toon je liefde onder andere door een dierbare te knuffelen, oprecht te luisteren naar verhalen van je kinderen en open te staan voor een vriend(in) met problemen. Die liefde en aandacht die je geeft, maakt het leven van degenen om je heen fijner, mooier en warmer. Lukt je dat? Ook dan leid jij een zinvol leven. Want, door liefde te geven, ontvang je ook liefde en dat maakt je gelukkiger.

PS: Leid jij al een zinvol leven? Of heb je plannen om je leefwijze te veranderen in een meer zinvol bestaan? Laat het kort weten in de comments hieronder. Daar inspireer je ook weer anderen mee. Alvast bedankt!

Reacties