Angst om te stikken - Verstikkingsangst
06 oktober 2020 
in Angst
0 min. leestijd

Angst om te stikken - Verstikkingsangst

Angst voor verstikking leidt tot problemen omdat je vaak overal bent. Vaak kan de aanwezigheid van oordelende anderen nog meer leiden tot deze angst.

Verstikkingsangst komt in niet onbelangrijke mate voor bij mensen met fysieke ademhalingsproblemen zoals astma. Er zijn vaak betere en slechtere dagen binnen een bepaalde periode. Met de angst voor verstikking hebben veel mensen een terugkerende focus op de ademhaling en het slikken. Dit kan erg irritant zijn.

Er zijn verschillende oorzaken van verstikkingsangst:

Als symptoom van angst/spanning: hyperventilatie, claustrofobie, paniekstoornis en slikken/globaal gevoel.

Fobie: de oorzaak is niet altijd eenduidig te vinden, maar verstikkingsangst leidt tot vermijdingsgedrag en overdreven voorzichtigheid. Als gevolg van dwangmatige gedachten, overbelasting en depressie

Trauma Gerelateerd: bij mensen die ooit hebben geslikt, anderen hebben zien stikken of te lang onder water zijn gehouden, bijvoorbeeld.
Er zijn veel angsten die met de leeftijd spontaan herstellen. Andere angstklachten daarentegen kunnen hardnekkig zijn en problemen veroorzaken.

Trauma, echtscheiding of verlieservaring kunnen in een aantal gevallen leiden tot angst. Zo kan bijvoorbeeld angst voor verlating worden overwogen. Ouders begrijpen vaak direct de angstreacties van kinderen.

Soms is het ook moeilijk te begrijpen waarom een kind zich terugtrekt, angstig reageert of situaties vermijdt. Dit komt omdat het kind zelf deze angsten en emoties niet begrijpt en/of niet kan uiten.

Meer artikelen over persoonlijke groei