Angst voor het onbekende
Angst
Albert & Tonny
Angst
08/02/2022
4 min

Angst voor het onbekende oplossen

08/02/2022
4 min

Angst is een gevoel dat bijna iedereen kent, het is een natuurlijk aspect van onze menselijke ervaring. Sommige angsten zijn specifiek, zoals de angst voor spinnen of hoogtes. Maar er is een andere vorm van angst die minder tastbaar maar net zo reëel is: de angst voor het onbekende.


De Oorsprong van angst

Om te beginnen, waar komt angst vandaan? Angst is een biologische reactie die in de loop van de evolutie is ontwikkeld om ons te beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Wanneer we geconfronteerd worden met iets dat we als gevaarlijk beschouwen, wordt ons "vecht- of vlucht"-systeem geactiveerd. Dit kan leiden tot een verhoogde hartslag, snelle ademhaling en verhoogde alertheid. Dit mechanisme was van vitaal belang voor de overleving van onze voorouders, die vaak geconfronteerd werden met concrete, fysieke gevaren.

Maar in de moderne wereld is de aard van de bedreigingen die we tegenkomen vaak veranderd. We worden zelden geconfronteerd met fysieke gevaren, maar eerder met complexe, abstracte uitdagingen zoals sociale druk, werkstress, of de onzekerheid van de toekomst.

Angst voor het onbekende

De angst voor het onbekende valt onder deze laatste categorie. Het is een fundamentele angst die ten grondslag ligt aan veel andere specifieke angsten. De onzekerheid van wat er gaat gebeuren - of het nu gaat om een verandering in onze persoonlijke levens, onze carrières, of de wereld in het algemeen - kan een diepe angst en onrust veroorzaken.

Uncertainty Management Theory (UMT)

Volgens de 'Uncertainty Management Theory' (UMT), ontwikkeld door sociaal psycholoog Arie Kruglanski, is de menselijke reactie op onzekerheid tweeledig. Aan de ene kant zoeken we naar structuur en consistentie om onzekerheid te verminderen, aan de andere kant kunnen we nieuwsgierig zijn naar nieuwe informatie, zelfs als deze onzekerheid vergroot.

De angst voor het onbekende kan dus ontstaan wanneer de balans te veel in de richting van de behoefte aan zekerheid verschuift.

Angst voor nieuwe dingen

De angst voor nieuwe dingen, ook bekend als neofobie, kan een krachtige rem zijn op persoonlijke groei en ontwikkeling. Nieuwe ervaringen, zoals het beginnen van een nieuwe baan, het verhuizen naar een nieuwe stad, of zelfs het proberen van een nieuw soort voedsel, kunnen allemaal angst opwekken. Het onbekende kan intimiderend zijn, en het is natuurlijk om een gevoel van veiligheid en comfort te zoeken in het bekende.

Toch zijn nieuwe ervaringen een essentieel onderdeel van het leven, en ze bieden de mogelijkheid om te leren en te groeien. Als je worstelt met neofobie, kan het nuttig zijn om je angst stap voor stap aan te pakken, door jezelf langzaam bloot te stellen aan nieuwe ervaringen en uitdagingen. Dit kan je helpen om vertrouwen op te bouwen en je angst te overwinnen.

Angst voor de toekomst

Angst voor de toekomst, ook wel anticiperende angst genoemd, kan een diep gevoel van onrust en ongemak veroorzaken. Het gaat vaak hand in hand met piekeren en het worstcasescenario bedenken. Je kunt je zorgen maken over alles, van je persoonlijke leven en carrière tot wereldse zaken.

Een effectieve manier om met deze angst om te gaan, is door het beoefenen van mindfulness. Dit houdt in dat je je aandacht richt op het huidige moment, in plaats van voortdurend vooruit te kijken en je zorgen te maken over de toekomst. Je kunt ook proberen om je gedachten te rationaliseren en in te zien dat veel van de dingen waar je je zorgen over maakt, misschien nooit gebeuren.

Het omgaan met angst

Hoe gaan we om met angst, en specifiek de angst voor het onbekende? Hier zijn een paar strategieën die nuttig kunnen zijn:

  • Bewustwording: Het eerste wat je kunt doen, is je bewust worden van je angst. Probeer te herkennen wanneer je angstig bent en wat de bron van die angst is. Dit kan je helpen om je angst te begrijpen en ermee om te gaan.
  • Acceptatie: Accepteer dat angst een normaal onderdeel is van het leven en dat het OK is om angstig te voelen. Proberen om je angst te onderdrukken of te negeren kan vaak leiden tot meer angst.
  • Ontspanningstechnieken: Technieken zoals mindfulness, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je angst te verminderen en je meer ontspannen en geaard te voelen.
  • Cognitieve gedragstherapie (CGT): CGT is een vorm van psychotherapie die helpt bij het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen die angst kunnen veroorzaken.

Het relativeren van angst

Het relativeren van angst is een belangrijk onderdeel van het omgaan met en overwinnen ervan. Angst kan vaak overdreven en irrationeel zijn, en het kan helpen om je angsten in perspectief te plaatsen.

Een manier om dit te doen is door te overwegen hoe waarschijnlijk het is dat de dingen waar je bang voor bent, daadwerkelijk gebeuren. Vaak zul je merken dat veel van je angsten gebaseerd zijn op zeer onwaarschijnlijke scenario's.

Een andere strategie is om te denken aan de mogelijke gevolgen als je angsten werkelijkheid zouden worden. Zou het echt zo erg zijn als je vreest? Vaak is het antwoord 'nee'.

Door je angsten te relativeren, kun je ze minder overweldigend en meer beheersbaar maken. Het stelt je ook in staat om met meer vertrouwen en minder angst naar de toekomst te kijken.

Angst voor het onbekende overwinnen

Het overwinnen van angst, met name de angst voor het onbekende, is geen eenvoudig proces en het is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt. Maar met geduld, oefening en mogelijk professionele hulp, is het zeker mogelijk.

Een van de meest effectieve manieren om de angst voor het onbekende te overwinnen, is door geleidelijk blootstelling aan onbekende situaties. Dit kan zo simpel zijn als het proberen van een nieuwe activiteit of het reizen naar een nieuwe plaats. Door onszelf bloot te stellen aan nieuwe ervaringen, leren we dat het onbekende niet altijd bedreigend is, en kunnen we onze comfortzone uitbreiden.

Tot slot, het is belangrijk om te onthouden dat angst, inclusief de angst voor het onbekende, een universele menselijke ervaring is. Hoewel het soms ongemakkelijk en moeilijk kan zijn, kan het ons ook helpen om te groeien en ons te ontwikkelen als individuen. Door te leren omgaan met onze angsten, kunnen we ons leven leiden met meer moed, veerkracht en openheid voor nieuwe ervaringen.

Reacties