Balans in je leven? Begin met glimlachen!
Mindfulness
Albert Sonnevelt
Mindfulness
02/18/2014
3 min

Balans in je leven? Begin met glimlachen!

02/18/2014
3 min

Balans in je leven. Het leven is altijd bezig om een natuurlijk evenwicht te handhaven. Het zoekt een balans tussen ontvangen en loslaten, geven en nemen.

Dit zie je in alle facetten van het menselijk leven terugkomen: bij de in- en uitademing, de voedselopname, maar ook bij intermenselijke relaties.

De verbinding tussen jou en je medemens vraagt ook om balans. Zodra je gaat oordelen ben je niet meer echt in contact met jezelf en de omgeving. Balans in je leven begint daarom met een balans in je gedachten. Maar hoe doe je dat? Eerst nog even wat uitleg over wat verkrampte gedachten met je doen.

Verkrampte gedachten geven geen ruimte

Ieder keer als het evenwicht tussen ontvangen en loslaten, of geven en nemen wordt verstoord, raak je uit deze kostbare balans en treedt er stagnatie en ophoping op waardoor je niet tot keuzen kunt komen. Er is dan geen balans in je leven.

De uitwisseling die er tussen jou en je medemens plaatsvindt, moet je dan ook zien vanuit de wetmatigheid van spanning en ontspanning, geven en ontvangen. Om iets te kunnen ontvangen is het nodig dat je jezelf opent op dezelfde manier zoals je ook je hand moet openen om een cadeau te ontvangen.

Voor vasthouden of loslaten is weer hetzelfde nodig: als je vasthoudt aan je verstarde ideeën, oordelen, emoties en verkrampte gedachten, dan is er geen ruimte om iets anders te kunnen ontvangen. Vanuit angst heb je geen verbinding met je hart en ben je voortdurend aan het oordelen. Je blijft als het ware jouw problemen op een ander projecteren.

Een oefening in  “niet-oordelen”

Ga met jezelf de uitdaging aan om de komende vierentwintig uur niet te oordelen over jezelf of een ander.  Probeer het eens om een volledige dag eerlijk te zijn, zonder in de valkuil terecht te komen dat je een negatief oordeel velt over jezelf of je omgeving. Noteer je oordelen in een boekje en kijk vervolgens of je bepaalde patronen kunt ontdekken,  bijvoorbeeld dat er een rode draad zit in de oordelen die je over jezelf hebt.

Besef ook dat jouw oordeel over de ander, in de meeste gevallen meer zegt over jou! Als je op straat of in de supermarkt over iemand denkt dat het een slome slak is, kun je jezelf verschillende vragen stellen:

Hoeveel geduld heb ik met mezelf?

Hoe sterk verlang ik er naar om het zelf een keer rustig aan te doen?

Hoeveel controle wil ik uitoefenen op mezelf en mijn omgeving?

Hoe eerlijk ben je naar jezelf?

Lukt het om eerlijk antwoord te geven aan jezelf? Het kan best confronterend zijn om op deze manier je zelf in de spiegel te zien. Maar dan ontstaat alweer direct de verleiding om je spiegelbeeld te veroordelen. Het is immers zo verleidelijk om jezelf meteen weer op je kop te geven.

Dat doe je het liefst met uitspraken als; ‘ Zie je wel, het lukt me niet eens om 10 min. zonder oordeel te zijn.’ ‘ Wat ben ik toch een sukkel..!’ ‘ Ik ben veel te streng voor mezelf’ enzovoort.Hoe kun je deze negatieve cirkel doorbreken en mee r balans in je leven krijgen?

Maak kennis met de waarnemer

Het begint met bewust worden van je eigen gedachten. Gelukkig heb je een deel in jezelf,  wat zowel je gedachten, je emoties én je gedrag kan observeren. Zodra je kennis hebt gemaakt met deze waarnemer in jezelf, ben je al een stap dichterbij het moment om meer balans in je leven te krijgen.

Steeds wanneer je in de gaten krijgt dat je weer strak of rigide op jezelf reageert, laat dan wat meer mildheid toe.

Begin met glimlachen en krijg meer balans in je leven

Hoe simpel het ook lijkt; er is geen betere manier om je patronen te doorbreken, dan het veranderen van je lichaamshouding. Daarvoor hoef je geen grote bewegingen te maken. Een glimlach aan de binnenkant van je mond is al voldoende. Probeer maar eens negatief over jezelf te denken, wanneer je een glimlach hebt van oor tot oor… Lukt dat?

Natuurlijk zal nu de rechtgeaarde pessimist zeggen, dat je niet alle ellende weg kunt lachen. Dat is ook zo. Maar de kunst van het leven is om al je emoties te doorleven en er vervolgens niet in te blijven hangen.

Wellicht dat we elkaar nog ergens gaan ontmoeten. Ik hoop dat we dan met een wederzijdse glimlach elkaar kunnen bevestigen dat we de balans in ons leven  hebben gevonden!

Ga de uitdaging aan om meer balans in je leven te krijgen

Ben jij bewust bezig met meer balans in je leven? Ga de uitdaging aan om de komende 24 uur niet te oordelen over jezelf of anderen. Ik ben benieuwd hoe je dat ervaart ! Laat het mij weten en plaats je reactie onderaan dit artikel.

Reacties