Depressie
Redactie
Depressie
11/12/2019
4 min

Ben je eenzaam? 9 Tips die je leven zullen veranderen

11/12/2019
4 min

Moeder Teresa zei ooit dat eenzaamheid en het gevoel ongewenst te zijn, de meest verschrikkelijke armoede is. Voel jij je soms eenzaam? Dan kan dit artikel je enkele tips geven om je niet meer zo te voelen!

“Loneliness and the feeling of being unwanted is the most terrible poverty” ~Moeder Teresa

Een oplossing vinden tegen eenzaamheid

Iedereen krijgt wel eens te maken met eenzaamheid. Echter lijken sommigen van ons er niet uit te komen. Met een wereldpopulatie van miljarden mensen, is het moeilijk te geloven dat eenzaamheid mogelijk is. Echter is het de realiteit. Als jij je eenzaam voelt, moet je hier iets aan doen, zodat je een oplossing vindt voor dit probleem.

Wat betekent eenzaamheid nu eigenlijk?

Maak je geen zorgen als je je wel eens eenzaam voelt. Er is namelijk hulp beschikbaar. Eerst en vooral moet je wel het begrip eenzaamheid begrijpen.

Ik ken mensen die zich niet eenzaam voelen in een leven waar ze vaak alleen zijn, terwijl er ook mensen bestaan die zich eenzaam voelen op een feest met veel vrienden aan hun zijde. Dit betekent natuurlijk dat verschillende mensen andere opvattingen kunnen hebben over eenzaamheid, of hierbij een ander gevoel kunnen ervaren.

Wat is eenzaamheid?

Om het algemeen te stellen, is eenzaamheid een gevoel waarbij iemand ervaart alleen te zijn, in een isolement te leven, of een gevoel van leegte heeft. Vaak is het een krachtig gevoel dat hierover ervaren wordt.

Het gevoel om eenzaam te zijn, is niet alleen een gevoel hebben om gezelschap te willen. Het is ook een indruk die een persoon heet om vervreemd of losgekoppeld te zijn van derden. Het is veel meer dan alleen zijn.

Alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaamheid

Eenzaamheid moet niet worden gelijkgesteld aan alleen zijn. Iedereen heeft momenten dat ze alleen zijn vanwege situationele redenen, of omdat ze ervoor hebben gekozen alleen te zijn.

Alleen zijn kan als positief, plezierig en emotioneel voedend worden ervaren als het onder controle van het individu staat. Eenzaamheid daarentegen is de staat van alleen zijn en afgezonderd zijn van andere mensen. Vaak houdt alleen zijn een bewuste keuze in.

Tips tegen eenzaamheid

Dit artikel gaat niet over het proberen te begrijpen van het concept achter wat wel of wat geen eenzaamheid is. Het gaat erom dat je probeert te begrijpen wat je moet doen als je in zo’n gevecht bent dat, technisch gesproken, als eenzaamheid kan worden bestempeld.

Hier volgt een strategie van tien stappen om terug te keren naar een normale toestand vanuit het gevoel van eenzaamheid. Deze tips zijn verzekerd om je uit een duisternis van verdriet te halen, teweeggebracht door een periode van eenzaamheid. Hiermee ga je verder naar een mooie, nieuwe dag!

Ben-je-eenzaam-vrouw-spiegel

Tip 1: Goed ademhalen is de sleutel tot succes

Let jij wel eens op je ademhaling? Haal diep adem. Goed inademen en uitademen is belangrijk, want hiermee laat je de spanning in je lichaam wegblazen. Herhaal dit vijf keer. Laat het zuurstofgehalte je longen vullen en je verfrissen om de volgende stap naar geluk te maken. Onthoud dat ademhalen de sleutel tot geluk is. Je moet gelijkmatig blijven ademen gedurende deze tien tips.

Tip 2: Vergeet de mensen rond jou niet

Onthoud de mensen om je heen. Probeer aan ze te denken en visualiseer ze terwijl ze netjes met je praten. Visualiseer dat je antwoordt, lacht, met ze chat, enzovoort.

Tip 3: Contacteer een vertrouwde vriend of vriendin

Probeer de vriend of vriendin te bereiken die je het meeste vertrouwt, of waar je ten minste vertrouwd mee was voordat je in deze fase kwam. Neem je gsm vast en bel hem of haar, of stuur er een bericht naar. Zo zet je een hele goede stap.

Tip 4: Window shopping

Heb je niet direct een vriend in je lijst waarbij het momenteel goed voelt om er contact mee te zoeken? Ga dan gewoon uit je eigen, claustrofobische omgeving. Ga het huis uit en haal een frisse neus.

Bekijk de nieuwste smartphones of auto’s in de showroom. Doe wat aan window shopping en bekijk de producten die je leuk vindt. Let hiermee wel op dat je window shopping beperkt. Je kan de dingen beoordelen, de prijs ervan bekijken en vervolgens een toekomstige datum plannen om het eventueel aan te kopen.

Tip 5: Doe iets leuks

Plan een nieuwe activiteit, iets wat je al lang niet meer hebt gedaan. Heb je geen idee? Neem dan gewoon het meest absurde ding dat je kunt bedenken en begin het met passie te doen. Het mag geen gewone karwei zijn, maar iets heel leuk en mooi, iets nieuw.

Tip 6: Help iemand om je beter te voelen

Een zeer effectieve, maar helaas minst gebruikte manier, is om iemand te helpen als je eenzaam bent. Geloof me, het werkt. De empathie die in je is gecreëerd om een ​​individu te helpen, zal binnenkort je eigen eenzaamheid overschaduwen en je zult je zeker weer beter voelen.

Tip 7: Leren is belangrijk

Probeer iemand les te geven, en nog beter, leer jezelf iets. Leer iets waarvoor je interesse hebt en wat je graag wilt leren, gewoon voor het plezier ervan.

Tip 8: Doe aan lichaamsbeweging

Ga aan lichaamsbeweging doen. Stationair draaien, hurken of voor een tv zitten zal het gevoel van eenzaamheid alleen maar vergroten. Ga weg, doe een paar sneakers en schoenen aan en ga trainen. Krijg adrenaline van het sporten.

Tip 9: Geduldig en redelijk zijn

Wees geduldig en redelijk voor jezelf. Stop met jezelf en anderen te beschuldigen van de staat waarin je je nu bevindt. Neem een ​​pragmatisch beeld van de hele situatie en stop met drastisch te denken. Vergeet niet dat de sleutel tot het verlaten van dit eenzaamheidsprogramma de eenvoud is van het plannen ervan. Zeg tegen jezelf: “Ik ben goed en ik wil gelukkig zijn, ik zal gelukkig zijn, ik heb aardige mensen om mezelf heen en ik zal in hun gezelschap vertoeven”. Deze affirmatie doet wonderen!

Tip 10: ga terug naar tip 1

Een echt nuttige tip voor het einde, is vooral goed als al deze bovenstaande dingen nog niet werken. Ga dan gewoon terug naar tip nummer één en probeer het opnieuw. Dit is gebonden om te werken.

Met bovenstaande tips zal je al een heel stuk verder geraken. Spreek hardop en zeg tegen jezelf: “Ik ben niet alleen, ik ben niet eenzaam, ik ben met vrienden”, en je zal zien, je voelt je niet langer eenzaam!

Reacties