Bloeddruk verlagen: mindfulness tips
18 maart 2021 
4 min. leestijd

Bloeddruk verlagen: mindfulness tips

Hoe kan ik mijn bloeddruk verlagen? Wat is bloeddruk en wat is het verschil tussen onder- en bovendruk? En is een te hoge of te lage bloeddruk gevaarlijk? Zo ja wat kan je er zelf tegen doen? In dit artikel geven we jou hier de antwoorden.

Wat is bloeddruk?

Het hart pompt bloed in de slagaders. Dit gebeurt met zoveel kracht dat er druk op de slagaders komt te staan. Dit is de bloeddruk. Het hart pompt 60 tot 100 keer per minuut. Hierbij wordt wel 5 liter bloed door de aders en slagaders gepompt.

Bovendruk

De bovendruk is de hoogste uitslag die de bloeddrukmeter aangeeft. Dit is de druk in de vaten als het hart samentrekt. Op dat moment perst het hart het bloed hard in de slagaders. De druk op de vaatwand is dan hoog.

Onderdruk

De onderdruk is de laagste uitslag die de bloeddrukmeter aangeeft. Dit is de druk in de vaten als het hart zich ontspant. Dit gebeurt tussen 2 hartslagen in. De druk die er dan nog is heet de onderdruk.

Wat is een normale bloeddruk?

Voor een volwassen mens is een bloeddruk van 120/80 perfect. Dit is een bovendruk van 120 en een onderdruk van 80. De limieten stijgen iets als je ouder wordt. Zo mag een ouder iemand een bovendruk hebben van 150-160.

De bloeddruk is niet altijd hetzelfde. Bij bepaalde activiteiten heeft je lichaam meer voedingsstoffen en zuurstof nodig. Je bloeddruk kan dan even hoger zijn. Bijvoorbeeld bij sport, stress of schrik. Dat betekent niet direct dat je een hoge bloeddruk hebt.

“Je hebt een te hoge bloeddruk wanneer je onderdruk boven de 100 is en de bovendruk boven de 140”

Bloeddruk verlagen met mindfulness

Wat zijn symptomen van een hoge bloeddruk?

Te hoge bloeddruk is een langzame gemene stille moordenaar. Je kunt een hoge bloeddruk hebben zonder dat je er last van hebt. Daarom kan een hoge bloeddruk in het lichaam veel schade kan aanrichten. Onder andere aan de nieren, de hersenen of andere organen. En aan de slagaders. Daardoor neemt het risico op een hartziekte of vaatziekte toe. Zonder dat je het weet.

Bij ernstig of aanhoudend verhoogde bloeddruk kunnen er wel klachten optreden:

 • hoofdpijn
 • vermoeidheid
 • misselijkheid en braken
 • kortademigheid
 • rusteloosheid
 • wazig zien

Zie ook: Mindfulness bij lichamelijke klachten: verminder je klachten

Wat is de oorzaak van te hoge bloeddruk?

Bij veel mensen met een te hoge bloeddruk is er in de meeste gevallen geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. De kans op hoge bloeddruk wordt groter als je ouder wordt. Dit komt omdat de bloedvaten stugger en minder elastisch worden.

Is je bloeddruk op jongere leeftijd al wat hoger of zit het in de familie? Let dan extra op. De kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk op latere leeftijd is dan groter.

De bloeddruk kan omhoog gaan door:

 • roken
 • ongezond eten: veel verzadigd vet en te zout eten
 • overgewicht
 • weinig bewegen
 • veel alcohol drinken
 • stress
 • Veel drop eten (vanwege een stof wat in de drop zit).

Ook kunnen sommige medicijnen een nadelig invloed hebben. Bijvoorbeeld sommige pijnstillers. Vraag het aan je huisarts als je pijnstillers slikt.

Gratis ebook:
50 tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten

Tips zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is de basis van alles. Wil je de ‘magie’ van stap voor stap meer zelfvertrouwen en alles wat hiermee te maken heeft ook ervaren in jouw leven? Download dan nu dit gratis boek met 50 werkende tips!

Direct downloaden

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van zelfvertrouwen.com vind je honderden blogs met handige tips voor meer zelfvertrouwen. Heb je deze blogs al gelezen:

Meer artikelen over persoonlijke groei