Tips tegen stress: 8 leuke en simpele manieren om te ontspannen!
03 april 2015 
3 min. leestijd

Tips tegen stress: 8 leuke en simpele manieren om te ontspannen!

Tips tegen stress helpen je ontspannen en beter omgaan met spanningen. Zowel op je werk als thuis. Want, zeg nou zelf van dat gehol, gevlieg, je druk maken zonder gas terug te nemen en uiteindelijk uitgeput en opgebrand thuiszitten wordt niemand vrolijk. Gelukkig zijn er wat eenvoudige en makkelijke trucjes om snel je stress te verminderen en je weer lekkerder in je vel te voelen. Mijn favoriete tips tegen stress!

1. Haal adem door je buik

Een van de beste tips tegen stress is de buikademhaling. Het helpt je namelijk snel minder gespannen te zijn. Want, door via je buik te ademen krijgt je lichaam niet alleen meer zuurstof, maar je geeft je hersenen ook een seintje dat er niet aan de hand is. Je hoeft niet te vechten of te vluchten. Je mag ontspannen. Focus jezelf op je ademhaling. Adem 5 tellen in via je buik en adem vervolgens in 5 tellen rustig uit. Herhaal dit gedurende pakweg 3 minuten en je voelt je veel rustiger.

2. Ga knutselen of kleuren

Nee, knutselen en kleuren is niet alleen voor kids. Ook voor volwassenen is het een van de tips tegen stress die effectief is. Tijdens het knippen, plakken en kleuren zet je immers je verstand op nul. Je spanningen verdwijnen naar de achtergrond en je wordt rustiger. Dat is niet vreemd. Je aandacht gaat even volledig uit naar wat je doet. Iets knutselen of een tekening inkleuren. En dat heeft een positief effect op je gemoed.

3. Doe na elke klus even niets

Telkens maar doorgaan zonder even een momentje rust nemen? Dat vinden we heel normaal. Maar, weet je dat het gezonder is om regelmatig op een dag wat te lummelen? Om spanning af te bouwen en energie op te doen? Het zorgt onder andere dat je productiever en gemotiveerder bent. Dus: doe na elke klus even een paar minuten niets! Maak een ommetje, staar in het niets, praat met je collega’s enzovoort.

4. Doe het slow

Zoals Herman van Veen ooit zong: Maak plaats, maak plaats, maak plaats. We hebben ongelofelijke haast. Moeten rennen, springen, vliegen… Ben je gestresst en loop je weer te hollen? Vertraag dan je tempo en doe het slow. Loop langzamer, fiets zonder haast, poets je tanden mindful, neem de tijd om je eten te koken enzovoort. Je tempo omlaag schroeven zorgt dat je tot rust komt, meer ontspannen bent en minder spanningen hebt.

5. Lees wat vaker een boek

Ook lezen is een van de vele tips tegen stress. Het kalmeert je zenuwen snel. Want, 6 minuten lezen is al voldoende om meer te ontspannen. Dit ontdekte neuropsycholoog David Lewis (universiteit van Sussex) in 2009. Door te lezen verminder je je hoeveelheid stress met maar liefst 68% blijkt uit het onderzoek van de Brit.

6. Naar muziek luisteren

Rustige muziek beluisteren is eveneens een prima medicijn tegen stress, volgens onderzoek. Zo leidt muziek je gedachten af. Daardoor ontspan je, daalt je bloeddruk en adem je rustiger. Daarnaast vermindert naar muziek luisteren de productie van stresshormonen en zorgt er tegelijkertijd voor dat je hersenen endorfines aanmaken. Een hormoonstofje dat je een fijn gevoel geeft. Ontspannende muziek die vaak wordt genoemd in dit verband is het muziekstuk ‘Air’ van J.S. Bach. Of luister online naar Calm.com. Die muziek is heerlijk om tot rust te komen.

7. Tips tegen stress: omarm humor en lach

Voel je je gestresst? Tover dan een lach tevoorschijn, want lachen vermindert stress en geeft je gauw een rustiger gevoel. Hoe dat kan? Door te lachen komt er in je hersenen prettige stofjes vrij, endorfines genaamd. En die verminderen vervolgens de aanmaak van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline. Dus, kijk een grappig filmpje op YouTube, dierenvideo op Facebook, luister naar een conference, lees een komisch boek of zie wat vaker de humor in van situaties. Zo blijf je stress de baas.

8. Ontspan even al je spieren

Gespannen spieren zorgen ervoor dat je niet meer lekker werkt. Pijn in je hoofd, verkrampte nek- en schouderspieren tot een onrustig gevoel. Door even een kwartiertje te nemen om al de verschillende spiergroepen in je lijf te ontspannen zorg je dat je lichamelijk en geestelijk relaxt. Zoek een plek waar je even rustig kunt liggen. Sluit je ogen en span vervolgens 1 voor 1 de verschillende spieren in je lichaam aan, en laat het vervolgens los. Van je voeten, onder- en bovenbenen, billen tot je buik, rug, schouders en armen tot je lippen en voorhoofd. Meteen doen! Ervaar hoe rustgevend het is.

Ik hoop dat deze tips tegen stress je helpen gemakkelijker te ontspannen. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om meer rust te ervaren. Neus even rond op mijn website en breng de anti-stress adviezen in praktijk. Het doet je goed!

Deel hieronder jouw tips tegen stress

Fera
Door

Fera

op 06 Apr 2015

Hoi Albert, Dank je wel voor de tips. Ik ben meteen naar Calm.com gegaan en heb de app gedownload (gratis). De eerste dag van het 7-dagen programma al gedaan en dat voelt goed. Lees even je laatste tip nogmaals. Ik vermoed dat daar een vergissing in staat. Moet 'span' niet 'ontspan' zijn?

Mariam
Door

Mariam

op 02 Oct 2016

Ik denk dat met 'span' het span van 'aanspannen' bedoelt wordt, en niet van ontspannen.

Keano
Door

Keano

op 10 Oct 2017

Beste Fera, ik denk inderdaad dat ´span´ gewoon goed is. Je spant je spieren aan en ontspant ze daarna weer. Of wilde jij ontspannen en daarna weer ontspannen? Haha! Tja, mensen maken fouten.

illi
Door

illi

op 03 Dec 2017

Je moet eerst aanspannen om te kunnen ontspannen :D x

Noud
Door

Noud

op 06 Apr 2015

Hoi Fera, Jouw vermoeden is volgens mij een vergissing. Het is de bedoeling dat je 1 voor 1 je spier(en) spant en vervolgens ontspant. Ik ben ook meteen naar Calm.com gegaan. Goede Tip!!

Tine Veldhof
Door

Tine Veldhof

op 25 May 2016

Wat mij elke dag weer ontspant is elke dag zwemmen in zee ook in de winter. In de winter als het water koud is mediteer je in het water. Als er zon is focus je je op de zon. Al je zorgen spoelen weg van je . Het is yoga voor hart en bloedvaten en je voelt je daarna heel goed. Deze tijd van het jaar is het goed om te beginnen hiermee .

Emilie leemans
Door

Emilie leemans

op 29 May 2016

Boxpress doe niks aan Ik was een bak stress door een examen Ik heb oefeningen gedaan en het ging all veel beter dankjewel

Loes
Door

Loes

op 26 Nov 2018

Hey! Interessante website en zeer handige tips! Ik ben zo blij dat stress eindelijk een beetje geaccepteerd word. Zelf heb ik veel last gehad van stress en paniek aanvallen en heb 2 maanden geleden besloten om mijn ervaring te delen met anderen. Ik ben daarom een blog begonnen en probeer zo met mijn ervaring met stress andere mensen te helpen. Misschien is dit ook interessant voor jou bezoekers? Ik denk zelf, hoe meer hulp en tips hoe beter. Groetjes, Loes van Vliet

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 05 Dec 2018

Hey Loes, dank voor de feedback en het delen. Zo maken we samen de wereld een stukje blijer … Hartelijke groet Albert

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei