Blue Monday verslaan met mindfulness
14 januari 2021 
4 min. leestijd

Blue Monday verslaan met mindfulness

Blue Monday kan je verslaan met mindfulness! Bekijk mijn artikel voor tips, oefeningen en info.

De derde maandag van januari is het Blue Monday. Deze dag staat bekend als de meeste deprimerende dag van het jaar.

De werkstress begint zich weer op te bouwen en de eerste goede voornemens zijn gesneuveld. Somberheid en stress kunnen een burn-out of een depressie in de hand helpen.

Ik vertel je hier hoe deze dag is ontstaan en ik geef antwoord op de vraag: hoe kun je Blue Monday verslaan? En geef hierbij vijf mindfulness tips die je deze dag toe kunt passen.

Wat is Blue Monday

Het fenomeen Blue Monday is in 2005 bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Zijn formule toont aan op welke dag mensen zich het meest treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. De formule heeft Cliff Arnall in 2005 in opdracht van een PR bureau (Porter Novelli) berekend.

Doel was om de verkoop van Sky Travel te laten toenemen: ‘Beat Blue Monday’. Reclamestunt of niet er is toch iets waar van deze sombere dag. Het is namelijk de dag dat de meeste mensen zich weemoedig, neerslachtig en teniet voelen.

Waarom is het Blue Monday

Nu is natuurlijk de vraag waarom de meeste mensen zich op deze derde maandag van het jaar neerslachtig en treurig voelen. Hiervoor zijn verschillende redenen:

  • Niet al je goede voornemens zijn gelukt of het gaat erop lijken, dat ze niet gaan lukken;
  • De eerstvolgende vakantie is ver weg;
  • Het is een maandag, de eerste dag van de werkweek en dat vinden veel mensen al lastig;
  • De dagen zijn nog steeds donker en het weer is vaak somber.

Blue Monday verslaan met mindfulness

Heb jij deze sombere gevoelens op de derde maandag van januari dan vraag jij je natuurlijk af: ‘Hoe kan ik Blue Monday verslaan?’ Ook hiervoor is mindfulness geschikt en dit kun je op verschillende manieren toepassen:

  • Bekijk nog eens goed je goede voornemens. Heb je niet te hoge eisen gesteld? Ben je misschien te hard van stapel gelopen? Eerder schreef ik hoe goede voornemens slagen met mindfulness. Neem deze tips nog eens door en start vanaf morgen opnieuw door deze mindfulness tips toe te passen op je goede voornemens. Keulen en Aken zijn immers ook niet in één dag gebouwd.
  • Begin na te denken over je volgende vakantie. Iets leuks in het vooruitzicht is altijd een positieve drijfveer. Wordt het de meivakantie of misschien de zomervakantie? Eerder vertelde ik al over mijn vakantie in Zeeland. Wij gaan binnenkort weer een heerlijk weekend Zeeuwse lucht opsnuiven tijdens Pasen. Alleen al bij de gedachte word ik vrolijk en versla ik mijn sombere gevoelens op Blue Monday!
  • Zit je deprimerend op je werk? Verwen jezelf eens op deze sombere maandag en bedenk je dat je na je werk je lievelingseten mag klaar maken en hierna relaxed een heerlijke serie mag kijken. Heerlijk stressvrij en mindfulness op de bank.
  • Somber en donker weer kan toch erg fijn weer zijn om bijvoorbeeld te wandelen. Ga er deze dag of na je werk op uit en ga niet doelloos wandelen, maar pas het mindful wandelen vandaag toe. Je zult merken dat je hierna met een frisse blik terug keert, vol endorfine waardoor je deze donkere dag lachend aan kunt.

Geef iemand een goede knuffel

In deze periode is het ook jaarlijkse Wereld Knuffeldag. In USA ook wel bekend als National Hugging Day. Deze dag werd bedacht door dominee Kevin Zaborney.

Hij koos 21 januari omdat deze datum ergens in de periode tussen de eindejaar periode en Valentijn viel, en hij de observatie maakte dat mensen dan vaak een moeilijke periode doormaken. Hoe toepasselijk, daar mensen juist dit jaar een nare dag doormaken op deze donkere maandag. Kortom hier de laatste tip:

Geef je vriend, vriendin, collega of huisdier eens een goede knuffel, ook dat maakt je blij!

Ik ben benieuwd of jij met deze tips Blue Monday goed doorkomt. Of misschien heb je nog aanvullende tips omtrent Blue Monday verslaan? Laat het me hieronder weten in de reacties. Ik ben namelijk erg benieuwd en met extra tips is iedereen geholpen! Mocht je ook willen werken aan jouw zelfvertrouwen? Dan raad ik je mijn gratis boek aan:

Gratis ebook:
50 tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten

Tips zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is de basis van alles. Wil je de ‘magie’ van stap voor stap meer zelfvertrouwen en alles wat hiermee te maken heeft ook ervaren in jouw leven? Download dan nu dit gratis boek met 50 werkende tips!

Direct downloaden

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van zelfvertrouwen.com vind je honderden blogs met handige tips voor meer zelfvertrouwen. Heb je deze blogs al gelezen:

Meer artikelen over persoonlijke groei