Werkstress verminderen? In 9 stappen meer grip op je werkdruk!
Burn-out
Albert Sonnevelt
Burn-out
03/13/2015
3 min

Werkstress verminderen? In 9 stappen meer grip op je werkdruk!

03/13/2015
3 min

Werkstress ervaren is voor iedereen verschillend. Het kan variëren van conflicten met collega’s tot te strakke deadlines en ongunstige arbeidsvoorwaarden tot te veel werk en te hoge kwaliteitseisen. Ben je een perfectionist? Kun je moeilijk nee zeggen? Ben je bang fouten te maken of wil je graag in control zijn? Dan is de kans groot dat je vatbaarder bent voor stress. Lees in dit artikel hoe je de werkdruk vermindert en plezier houdt in je werk.

Stap 1: Versterk je band met collega’s

Een goed contact met collega’s is niet alleen fijn voor de werksfeer. Het helpt je ook als je met je handen in het haar zit om een klus tijdig te klaren en je gestresst voelt. Vraag hun om hulp. Als klankbord, om werkzaamheden over te nemen of te helpen met het prioriteren van taken.

Stap 2: Zorg voor een opgeruimde en rustige werkplek

Een rommelige werkplek leidt niet alleen af, maar zorgt ook voor minder overzicht en dat werkt stress in de hand. Ruim daarom je werkstek dagelijks op. Doe spullen in mappen, bakjes en ordners. En wil je ongestoord aan een taak werken? Geef aan dat je niet gestoord wilt worden. Of werk op een plek waar geen afleiding is.

Stap 3: Stel niets uit

Uitstelgedrag is een grote boosdoener als het gaat om werkstress. Plots moet je in tig uur nog oneindig veel werk doen. Stop daarmee en denk niet: dat doe ik straks wel. Eat that frog, zoals de Amerikanen zeggen. Begin meteen aan dat vervelende klusje dan blijft het je niet meer achtervolgen. Dat geeft minder spanningen. Is de taak omvangrijk? Hak het in kleine stukjes op en zet een krulletje voor elk onderdeel dat je hebt afgerond. Dat geeft een fijn gevoel en motiveert. Zeker als je takenlijstje steeds korter wordt!

Stap 4: Wissel denken en bewegen af

De hele dag achter je bureau zitten buffelen aan een taak is niet erg productief. Op den duur verslapt immers je aandacht en komt er niets meer uit je handen. Varieer daarom je werkzaamheden: van een ontspannen routineklus naar een moeilijke denktaak. Vergeet bovendien tussendoor niet even van je bureau op te staan en te pauzeren. Loop een rondje. Naar de printer, koffiezetapparaat of maak even een praatje met collega’s. Zo reduceer je de spanning en blijf je werkstress voor. Sla ook je lunchpauzes niet over en haal zeker even een frisse neus. Dat doet je goed.

Stap 5: Neem geen werk mee naar huis

Zit je werkdag erop? Ga na wat je hebt gedaan en voel je daar goed over. Maak vervolgens een lijstje met klussen die je de volgende dag wilt of moet doen. Houd die kort en stel prioriteiten. Maak er een gewoonte van geen werk mee naar huis te nemen. Niet alleen ongezellig voor het thuisfront, maar ook niet goed voor je gezondheid. Het is goed even afstand te nemen en je werk je werk te laten. Morgen is er weer een dag. Kom je echt in tijdnood? Informeer bij collega’s of zij kunnen helpen of ga naar je leidinggevende, dit voorkomt werkstress.

Stap 6: Neem je werk niet mee naar bed

Stap je met een hoofd vol met allerlei losse werkeindjes die nog spelen in bed? De kans dat je slecht inslaapt en telkens wakker wordt is groot. Wees dat voor. Maak voor je gaat slapen je hoofd even leeg. Schrijf al die losse gedachten over je werk op en laat het dan los. Zeg tegen jezelf: morgen is er weer een dag. Zo laat je al die beslommeringen gemakkelijker los. Trouwens? Onderneem regelmatig leuke dingen en sport. Ook al ben je moe. Je zult ontdekken dat je spanning afneemt en nieuwe energie opdoet!

Stap 7: Werkstress? Leer nee zeggen!

Weet wanneer je te veel werk naar je toetrekt. Luister naar je lichaam en het stemmetje in je hoofd. Heb je het al druk? Pieker je veel over je werk? En vraagt op zo’n moment een collega of je aan een project wilt meedoen? Hoe aantrekkelijk en uitdagend je dat ook lijkt, leer nee te zeggen. Of vraag even bedenktijd. Om je gedachten te ordenen en eventueel de juiste prioriteiten te stellen. Dat zorgt voor rust en voorkomt onnodige werkstress.

Stap 8: Werk regelmatig offline

Steeds online zijn door telkens je mail en/of social media te checken leidt je af van je werk en zorgt voor de nodige stress. Leer jezelf aan slechts enkele keren per dag je e-mail te checken en te beantwoorden. Dat geldt ook voor andere social media. Spreek eventueel met collega’s af wanneer je offline bent, zodat je ongestoord kunt werken. Dat reduceert je werkstress en voorkomt dat je telkens blootstaat aan grote hoeveelheden digitale prikkels.

Stap 9: Maak werkdruk bespreekbaar

Natuurlijk kun je stug blijven doorwerken als het water je aan de lippen staat. Maar noch jij noch je baas heeft daar baat bij. Maak daarom van je hart geen moordkuil. Kaart de problemen bij je leidinggevende aan of tijdens een werkoverleg. Hoe kan de werkdruk worden verminderd? Op welke manier kan er slimmer worden gewerkt? De ervaring leert dat werkdruk bespreekbaar maken al zorgt voor minder werkstress.

Ervaar jij regelmatig werkstress? Hoe ga je ermee om?

Reacties