arrow_drop_up arrow_drop_down
13 maart 2015 

Werkstress verminderen? In 9 stappen meer grip op je werkdruk!

Werkstress ervaren is voor iedereen verschillend. Het kan variëren van conflicten met collega's tot te strakke deadlines en ongunstige arbeidsvoorwaarden tot te veel werk en te hoge kwaliteitseisen. Ben je een perfectionist? Kun je moeilijk nee zeggen? Ben je bang fouten te maken of wil je graag in control zijn? Dan is de kans groot dat je vatbaarder bent voor stress. Lees in dit artikel hoe je de werkdruk vermindert en plezier houdt in je werk.

Stap 1: Versterk je band met collega's

Een goed contact met collega's is niet alleen fijn voor de werksfeer. Het helpt je ook als je met je handen in het haar zit om een klus tijdig te klaren en je gestresst voelt. Vraag hun om hulp. Als klankbord, om werkzaamheden over te nemen of te helpen met het prioriteren van taken.

Stap 2: Zorg voor een opgeruimde en rustige werkplek

Een rommelige werkplek leidt niet alleen af, maar zorgt ook voor minder overzicht en dat werkt stress in de hand. Ruim daarom je werkstek dagelijks op. Doe spullen in mappen, bakjes en ordners. En wil je ongestoord aan een taak werken? Geef aan dat je niet gestoord wilt worden. Of werk op een plek waar geen afleiding is.

Stap 3: Stel niets uit

Uitstelgedrag is een grote boosdoener als het gaat om werkstress. Plots moet je in tig uur nog oneindig veel werk doen. Stop daarmee en denk niet: dat doe ik straks wel. Eat that frog, zoals de Amerikanen zeggen. Begin meteen aan dat vervelende klusje dan blijft het je niet meer achtervolgen. Dat geeft minder spanningen. Is de taak omvangrijk? Hak het in kleine stukjes op en zet een krulletje voor elk onderdeel dat je hebt afgerond. Dat geeft een fijn gevoel en motiveert. Zeker als je takenlijstje steeds korter wordt!

Stap 4: Wissel denken en bewegen af

De hele dag achter je bureau zitten buffelen aan een taak is niet erg productief. Op den duur verslapt immers je aandacht en komt er niets meer uit je handen. Varieer daarom je werkzaamheden: van een ontspannen routineklus naar een moeilijke denktaak. Vergeet bovendien tussendoor niet even van je bureau op te staan en te pauzeren. Loop een rondje. Naar de printer, koffiezetapparaat of maak even een praatje met collega's. Zo reduceer je de spanning en blijf je werkstress voor. Sla ook je lunchpauzes niet over en haal zeker even een frisse neus. Dat doet je goed.

Stap 5: Neem geen werk mee naar huis

Zit je werkdag erop? Ga na wat je hebt gedaan en voel je daar goed over. Maak vervolgens een lijstje met klussen die je de volgende dag wilt of moet doen. Houd die kort en stel prioriteiten. Maak er een gewoonte van geen werk mee naar huis te nemen. Niet alleen ongezellig voor het thuisfront, maar ook niet goed voor je gezondheid. Het is goed even afstand te nemen en je werk je werk te laten. Morgen is er weer een dag. Kom je echt in tijdnood? Informeer bij collega's of zij kunnen helpen of ga naar je leidinggevende, dit voorkomt werkstress.

Stap 6: Neem je werk niet mee naar bed

Stap je met een hoofd vol met allerlei losse werkeindjes die nog spelen in bed? De kans dat je slecht inslaapt en telkens wakker wordt is groot. Wees dat voor. Maak voor je gaat slapen je hoofd even leeg. Schrijf al die losse gedachten over je werk op en laat het dan los. Zeg tegen jezelf: morgen is er weer een dag. Zo laat je al die beslommeringen gemakkelijker los. Trouwens? Onderneem regelmatig leuke dingen en sport. Ook al ben je moe. Je zult ontdekken dat je spanning afneemt en nieuwe energie opdoet!

Stap 7: Werkstress? Leer nee zeggen!

Weet wanneer je te veel werk naar je toetrekt. Luister naar je lichaam en het stemmetje in je hoofd. Heb je het al druk? Pieker je veel over je werk? En vraagt op zo'n moment een collega of je aan een project wilt meedoen? Hoe aantrekkelijk en uitdagend je dat ook lijkt, leer nee te zeggen. Of vraag even bedenktijd. Om je gedachten te ordenen en eventueel de juiste prioriteiten te stellen. Dat zorgt voor rust en voorkomt onnodige werkstress.

Stap 8: Werk regelmatig offline

Steeds online zijn door telkens je mail en/of social media te checken leidt je af van je werk en zorgt voor de nodige stress. Leer jezelf aan slechts enkele keren per dag je e-mail te checken en te beantwoorden. Dat geldt ook voor andere social media. Spreek eventueel met collega's af wanneer je offline bent, zodat je ongestoord kunt werken. Dat reduceert je werkstress en voorkomt dat je telkens blootstaat aan grote hoeveelheden digitale prikkels.

Stap 9: Maak werkdruk bespreekbaar

Natuurlijk kun je stug blijven doorwerken als het water je aan de lippen staat. Maar noch jij noch je baas heeft daar baat bij. Maak daarom van je hart geen moordkuil. Kaart de problemen bij je leidinggevende aan of tijdens een werkoverleg. Hoe kan de werkdruk worden verminderd? Op welke manier kan er slimmer worden gewerkt? De ervaring leert dat werkdruk bespreekbaar maken al zorgt voor minder werkstress.

Ervaar jij regelmatig werkstress? Hoe ga je ermee om?

Susan Dammers
Door

Susan Dammers

op 16 March 2015

Werkstress... hierboven zeker allemaal bruikbare tips! Als ervaringsdeskundige wil ik er nog graag eentje aan toevoegen:) Het helpt namelijk ENORM als je werk doet dat je inhoudelijk leuk/interessant/nuttig vindt en op een gebied waar ook nog eens je talent ligt! Als je een natuurlijke drive hebt in je werk, dan zorgt dat ervoor dat je veel meer energie hebt voor je taken en simpelweg meer taken af krijgt in een normale werkdag. Ook je talent zorgt ervoor dat je in weinig tijd veel werk kan verzetten en kwaliteit kan leveren. Hoezo werk mee naar huis? Het is gewoon af, goed gelukt en het was weer een mooie dag. En hoe ga je dan naar huis? Tevreden en nog met energie over voor thuis! Als je in een voor jou 'foute baan' zit, dan wordt het gewoon heel lastig om een normaal werkpakket te kunnen 'afhandelen'. Daarnaast voel je een continue stress als gevolg van het gevoel dat je vele uren van je leven 'moet' besteden aan iets wat je eigenlijk totaal niet wilt/boeit. Dan wordt het een stuk lastiger om 's-avonds blij en tevreden (= stressloos) je hoofd op je kussen te leggen. Moeilijk is het dan, wanneer je het gevoel hebt - om welke redenen dan ook - dat je er niet voor kan kiezen om uit deze baan te stappen. Ik ben bang dat alle bovengenoemde tips (hoe wáár ook) je in dít geval uiteindelijk niet gaan helpen. Hooguit om het nog even te rekken... Maar dit is mijn persoonlijke beeld en ik ben benieuwd hoe anderen daar over denken! Ik doe nu in ieder geval iets wat ik heel erg leuk vind. Het verdient nog veel te weinig, dus stress-loos is het nog steeds niet :) maar deze stress vind ik een stuk beter dan die andere stress. Want naast deze stress voel ik het ook borrelen :) en dat is dan wel weer lekker.

Susan Dammers
Door

Susan Dammers

op 16 March 2015

En oh ja: Als we het in de politiek dan hebben over de mogelijkheden voor het 'duurzaam versterken van de economie'.... Dan lijkt het me super goed als er veel aandacht is voor de studiekeuze die een leerling op een bepaald moment in zijn/haar, dan nog jonge, leven moet maken. Dus níet: zoveel mogelijk jongens en meisjes de techniekkant op sturen omdat daar later (waarschijnlijk, maar misschien ook niet) veel werk in is. Ik voel het aantal burn-outs al stijgen... Bergen werk worden níet verzet door mensen 'in het verkeerde vak' en innovatieve ideeën komen níet van mensen die in de verkeerde 'trein' zitten (daar waar hun passie en talenten niet liggen). Dit is in mijn ogen uiteindelijk dus níet gunstig voor de economie. En by the way ook níet gunstig voor de hoogte van de zorgkosten (stress vs overspannenheid, burnout en andere stress-gerelateerde ziekten). Kijken dus bij de opleidingskeuzes naar de passie en talenten van het kind! Moeilijk misschien op die leeftijd, maar als het lukt is dit in mijn ogen ongelooflijk de moeite waard voor de economie, de beperking van de zorgkosten en (belangrijker): het levensgeluk van de mens! (de economie dient het geluk van de mens en niet andersom!) Investeren in goede 'beroepstesten' = investeren in een duurzame economie. Het idee van (??) om iedereen een basissalaris te geven (niemand stress om geld!) en dan te kijken wat er geproduceerd en bedacht wordt, lijkt me echt een super coole test. Wie weet is dát wel het ei van Columbus om de economie weer een slinger te geven! Misschien tijd om een nieuwe politieke partij op te richten? Wie doet er mee ;) En nu snel slapen, want < 8 uur nachtrust geeft de volgende dag weer een verhoogd stressniveau... Shit :)

Wilma
Door

Wilma

op 17 March 2015

Als je niet kan kiezen voor werk wat je leuk vindt, bedenk dan dat door het geld wat je verdient met die 'foute baan' je vaak wel in staat stelt andere dingen te doen/ hobby's uit te voeren, in een leuk huis wonen, enz.

Susan Dammers
Door

Susan Dammers

op 17 March 2015

Dat is zeker ook waar! Aan de andere kant... door me dít te bedenken heb ik het 20 jaar 'volgehouden', terwijl ik éigenlijk wél een keus had. Maar als je écht geen keus hebt, dan kan dit je zeker helpen om in je energie te blijven.

Erna Sprenger
Door

Erna Sprenger

op 17 March 2015

Wat als je geen kollega's hebt? Geen leidinggevende? Wat als je bijna altijd online moet zijn, vanwege de ondersteunende diensten, die je verkoopt? Nee zeggen tegen een opdrachtgever? Morgen weer een dag? Als je salaris wordt doorbetaald dan hè?

Susan Dammers
Door

Susan Dammers

op 17 March 2015

Tja, vaak heb je het gevoel dat er écht geen keuze is. In huidige tijd vormt vooral de financiële onzekerheid de 'bottelnek' voor mensen om hun ongezonde werksituatie te durven veranderen. Dit hoor ik ook uit jouw verhaal Erna. Dat is veel te vaak de realiteit en dat vind ik écht jammer. Interessant vind ik daarom ook het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen. "Het basisinkomen is een vast (maand)inkomen dat door de overheid aan iedere burger wordt verstrekt, zonder inkomenstoets of werkverplichting. Het basisinkomen is hoog genoeg om een bestaan als volwaardig lid van de samenleving te kunnen verzekeren. Uit wereldwijde experimenten blijkt dat het basisinkomen in de praktijk tot allerlei positieve effecten leidt. Daarnaast wordt het idee ondersteund door enkele van de grootste denkers uit de geschiedenis." http://basisinkomen.nu/obi

Michel Piedfort
Door

Michel Piedfort

op 5 July 2020

Heb oog voor signalen die vertellen dat je werkstress hebt. Hou bij wanneer je lichamelijke klachten krijgt, wanneer je humeurig wordt, wanneer je wakker ligt... Dit zijn tekenen van je lichaam dat er iets niet Ok is. Negeer deze signalen niet

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 8 July 2020

Beste Michel, Bedankt voor je aanvulling, hier hebben andere lezers ook wat aan. Hartelijke groet, Albert

Reactie plaatsen