Veranderen van gedrag. 6 valkuilen om te vermijden!
Passie
Albert Sonnevelt
Passie
07/10/2014
2 min

Veranderen van gedrag. 6 valkuilen om te vermijden!

07/10/2014
2 min

Veranderen van gedrag is helemaal niet zo makkelijk. Mensen zijn immers gewoontedieren. Toch kan het. Je moet durven en doen. Maar ook: gemotiveerd zijn en niet bij de eerste tegenslag het bijltje erbij neergooien. Wil je veranderen van gedrag? Dan vind je hieronder een aantal valkuilen die je beter voor kunt zijn.

Valkuil 1: Geen concreet doel hebben

Besluit je na een avondje snaaien voor de buis, nagelbijten of de zoveelste uitbrander van je baas dat je te laat bent, dat het nu genoeg is? Dat je wilt veranderen? Je oude gewoonte wilt doorbreken of afleren? De kans dat je je voornemen volhoudt, is klein als je geen plan en de juiste motivatie hebt. Een plan van wat je wilt doen, waarom en hoe je de verandering gaat realiseren. Je kans op succes vergroot je door vooraf helder en duidelijk te bepalen hoe, wat en waarom je iets wilt.

Valkuil 2: Kiezen voor multitasking

Veranderen van gedrag doe je stap voor stap, gewoonte per gewoonte. Kies je er bijvoorbeeld voor tegelijkertijd te stoppen met roken, nagelbijten en gezonder te eten? Dan ga je multitasken. Je pakt immers meerdere gewoontes gelijktijdig aan. Uiteraard begin je enthousiast en met 100% inzet. Maar waar sta je over twee of drie weken? De ervaring leert dat een gewoonte inbedden tijd kost voor het een routine is. Dat vergt heel veel inspanning, lichamelijk en mentaal. Op een bepaald moment bots je op weerstand en krijg je stress. Richt je op één enkele gewoonte om af te leren. Doe dat goed, zodat het een automatisme wordt. Geniet ervan en kies dan je volgende gedragsverandering.

Valkuil 3: Focussen op stoppen met oude gewoontes

Wil je je slechte, vervelende of nare gewoontes veranderen of loslaten? Dan gebeurt het nogal eens dat de focus ligt op het stoppen met de oude routines. Terwijl het afleren van oude gewoontes veel beter werkt door een alternatief te bedenken en nieuwe gewoontes te creëren.

Valkuil 4: Gebrek aan motivatie bij veranderen van gedrag

Met de juiste motivatie is het stukken gemakkelijker om een ingesleten patroon aan te pakken. Moet je veranderen van gedrag? Of wil jijzelf graag wat aan je gedrag doen? Het verschil tussen beiden bepaalt je slagingskans. Bedenk daarom voor jezelf een goede en geldige redenen waarom je je oude gewoonte wilt afleren of loslaten. Ontbreekt de motivatie? Dan loop je het gevaar dat je bij de minste tegenslag stopt met je nieuwe, goede gewoonte.

Valkuil 5: De kracht van routine onderschatten

Heel veel dingen die je in je dagelijkse leven doet is pure routine. Opstaan, je wassen, tanden poetsen naar je werk rijden enzovoort. Ook slechte gewoontes zijn vaak handelingen die je op de automatische piloot doet. Die sigaret bij je kop koffie, dat koekje bij de thee en een snelle hap halen op de hoek, omdat je geen zin hebt om te koken. Wil je deze of een andere gewoonte afleren? Realiseer je dan dat routines sterk zijn en je op elk moment van de dag op de proef kunnen stellen. Wees daarop voorbereid. Maak bijvoorbeeld een top 10 lijst met alternatieven die je kunt doen als je weer in je oude gewoonte dreigt te vervallen.

Valkuil 6: Denken dat het toch niet lukt

Veranderen van gedrag, betekent controle nemen over je leven. Zelf de verantwoordelijkheid dragen voor hoe je denkt en doet. Ben je ervan overtuigd dat je niet kunt veranderen van gedrag? Je weer de fout ingaat? Je negatieve of zelfs fatalistische houding belemmeren je om met je oude gewoonte te breken. Denk je: het lukt toch niet? Dan slaag je zeker niet. Denk positief dan bereik je veel meer. Geloof in jezelf en wat je kunt. Het leven hangt echt niet van toevalligheden aan elkaar. Kom uit je slachtofferrol en neem de touwtjes in handen. Leer jezelf aan dat het glas half vol is en geef jezelf schouderklopjes. Zo veel en zo vaak mogelijk.

Wat is jouw ervaring met het veranderen van gedrag? Welke valkuilen ben je tegengekomen? En hoe heb je die opgelost? Deel je bevindingen, tips en ideeën hieronder en inspireer anderen.

Reacties