Geniet nooit met mate. Leef in het nu. 5 tips om volop te genieten!
Geluk
Albert Sonnevelt
Geluk
02/11/2014
2 min

Geniet nooit met mate. Leef in het nu. 5 tips om volop te genieten!

02/11/2014
2 min

Geniet nooit met mate, want dan doe je jezelf tekort. Elke seconde, minuut, uur enzovoort beleef je maar één keer in je leven. Geniet er daarom nú van en richt je aandacht niet alleen op wat nog komt of is geweest. Leef je in het moment en geniet je ervan? Dan voel je je blijer, vrolijker, energieker en ben je eenvoudigweg meer in balans. Dus zet niet de rem op je geluk, maar geniet in het hier en nu. 5 tips hoe je dat doet!

Tip 1: Leef niet op de automatische piloot en geniet nooit met mate

Veel dingen in het dagelijkse leven doe je routinematig en dus automatisch. Opstaan, je wassen, ontbijten, naar je werk gaan, eten koken enzovoort. Ondertussen dwalen je gedachten ongemerkt af. Naar je to-do’s, wat je niet mag vergeten, een bepaalde opmerking van gisteren of je komende vakantie. Genieten van elk moment doe je niet. Je geniet nooit met mate als je die automatische piloot in je leven uitzet. Bijvoorbeeld je aandacht voor de volle 100% richt op je ontbijt. De smaak, de textuur, de geur, de kleur enzovoort. Of: wat je zoal ziet en hoort als je naar je werk gaat. De andere mensen, de geuren, de gesprekken en dergelijke. Probeer het eens en je zult ontdekken: je leeft en geniet veel meer!

Tip 2. Leg negatieve gedachten, gevoelens en gebeurtenissen naast je neer

Een mens zit soms vreemd in elkaar. Want, gebrek aan tijd, grote werkdruk, je down voelen, vervelende opmerkingen, collega’s en/of vrienden die je energie opslorpen zijn van die dingen die je enorm bezig kunnen houden. Die je aanzetten tot piekeren en analyseren. Eigenlijk jammer, want het lost niets op. Het maakt je onrustig, ongelukkig en zorgt voor stress. Laat die negatieve gedachten, gevoelens en gebeurtenissen los. Richt je aandacht op de positieve zaken in het nu en je geniet nooit met mate. Dat onverwachte vrije uurtje, de schaterlach van je kind, de eerste voorjaarszon, de dauw in het gras…

Tip 3. Start je dag met een lach en je geniet nooit met mate

Begin je bij het opstaan al te denken aan wat je die dag allemaal moet doen? De kans is groot dat je je al moe voelt, voordat je dag überhaupt is begonnen. Gooi het vanaf nu over een andere boeg. Kies voor een positieve insteek. Start je dag vrolijk en met een lach. Houd dat de rest van de dag vol en je geniet nooit met mate. Lach zo veel en zo vaak je kunt! Doe het gewoon! Want, lachen ontspant, verdrijft somberheid, geeft energie en… het werkt aanstekelijk. Begin er nu mee en geniet van de kracht van je lach.

Tip 4. Geniet van de kleine en alledaagse dingen in je leven

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord of gelezen, maar juist die kleine alledaagse dingetjes maken het leven de moeite waard. Alleen jammer dat je door drukte en tijdgebrek er ongemerkt aan voorbij jakkert. Zet bij wijze van spreken nu en dan even de tijd stil en geniet van het onbevangen gebabbel van je kids, de buurman die je vriendelijk toelacht, de koude vrieswind langs je huid, een complimentje van een collega, je partner die je terloops knuffelt. Zie dat alles niet als vanzelfsprekend, maar als kleine cadeautjes, die je plezier geven, vrolijk stemmen en waar je van mag genieten. Hier en nu.

Tip 5. Laat je zintuigen zegevieren

Stel jezelf elk moment van de dag helemaal open voor wat je hoort, ziet, proeft, ruikt en voelt. Want, je geniet nooit met mate als je je zintuigen gebruik. Snuif die heerlijke geuren om je heen op, proef vol overgave wat je eet, luister naar de geluiden in je omgeving enzovoort. Doe je dat bewust? Laat je je zintuigen zegevieren? Dan geef je jezelf alle ruimte om voor de volle 100% van het leven te genieten.

Geniet nooit met mate, doe jij dat ook? Hoe pak je het aan? Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

Reacties