Beter leven
Redactie
Beter leven
01/07/2020
4 min

Wat iedereen nodig heeft voor een beter leven - Een rustige en vredige geest

01/07/2020
4 min

Met het snelle tempo van de moderne samenleving hebben de meeste mensen één van de belangrijkste dingen verloren die vreugde en geluk in hun leven brengen: een kalme en vredige geest.

Ze worstelen er dag na dag mee om vooruit te komen, met hun geest in een hogere versnelling. Hoe meer ze racen en de drukte van het leven ervaren, hoe angstiger en gefrustreerder ze worden. Ze zijn geïrriteerd door de kleinste dingen en voelen zich ontevreden over hun leven.

Jezelf ontspannen en je geest kalmeren

Hoe komen ze in zo’n situatie terecht en is het mogelijk om het te veranderen? Het wordt veroorzaakt door jezelf te laten overweldigen met te veel taken, het hebben van te veel dingen om je zorgen over te maken, en je niet te ontspannen. Je geest racet de hele tijd.

Om dit te veranderen, moet je je denken opnieuw ordenen, zodat je geest kalmeert. En de eerste stap in dit proces is om het te ledigen.

Je geest leegmaken

Je geest leegmaken klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is belangrijk, want het is iets dat je moet doen om je geest te kalmeren. Het is gemakkelijk om je gedachten voor een korte periode te zuiveren, maar het is niet gemakkelijk om het zo te houden voor een langere periode.

Op de een of andere manier sluipt het er na een tijdje terug in. Maar met een beetje oefening zul je merken dat je er steeds beter in wordt. Dus, het is een goed idee om het elke dag te oefenen.

Wat je vooral wilt doen, is je geest vrijmaken van angsten, onzekerheden, haat en andere negatieve gedachten. Dergelijke gedachten moeten volledig worden schoongemaakt. Hierbij is ook een juiste ademhaling belangrijk.

Uiteindelijk zullen de negatieve gedachten echter weer binnensluipen, dus je hebt meer nodig. Verschillende dingen zijn nuttig. Een van hen is om zich te concentreren op vreedzame woorden zoals: rust, sereniteit en ontspanning. Selecteer een van hen en zeg het steeds opnieuw en concentreer je erop. Denk niet aan iets anders dan aan het woord alleen terwijl je het herhaalt.

Vreedzame herinneringen

Vreedzame beelden of scènes zijn bijzonder nuttig. Nadat je je geest hebt leeggemaakt en deze zo lang mogelijk leeg hebt gelaten, laat je wat afbeeldingen in je gedachten kruipen. Denk niet aan hen, maar laat ze gewoon vormen.

Het kunnen bijvoorbeeld afbeeldingen, herinneringen of scènes zijn waar je echt van genoten hebt. Bijvoorbeeld herinneringen van een vakantie zoals je eerste uitzicht op de Grand Canyon, een uitzicht op een prachtig bergmeer of een opvallende en gedenkwaardige zonsondergang. Verzin een lijst met vredevolle scènes die jou in het verleden hebben geïnspireerd en houd ze klaar voor gebruik.

Visualiseer meer

Vaak herinner je je een groot aantal leuke en memorabele scènes van vakanties, zoals op het strand liggen kijken naar de golven, naar het maanlicht op kabbelend water omgeven door wuivende palmbomen, naar kalm water gevuld met exotische vissen, naar prachtige watervallen, enzovoort.

Ongetwijfeld ben je gelijksoortige ervaringen gehad. Gebruik ze en visualiseer niet alleen de scènes, maar ervaar ze in je geest met je zintuigen. Wat heb je gehoord, wat heb je er geroken en gesmaakt? Herbeleef de geur van zoute lucht en het geluid van golven die op het zand spatten.

De kracht van stilte

Iets anders dat nuttig is, is stilte. Dit lijkt misschien een beetje vreemd, want hoe kan stilte je helpen? Hier volgt een voorbeeld.

Na urenlang gebombardeerd te zijn door lawaai, verwelkom je waarschijnlijk graag de stilte. Dus, ga naar een kamer zonder lawaai en ga zitten of liggen en geniet er van de stilte.

Houd je geest in neutraal en denk zo min mogelijk na. Geniet gewoon ongeveer vijftien minuten van de stilte of langer. Slechts een paar minuten zal je al helpen. Doe dit elke dag als dat mogelijk is en je zal zien dat dit helpt bij het krijgen van een beter leven.

Muziek is ook nuttig, maar zorg ervoor dat het kalmerende, gemakkelijk luisterende muziek is. Leun achterover en laat het door je hoofd stromen. Geniet ervan terwijl je ontspant.

Affirmaties en tegen jezelf praten

Affirmaties zijn ook erg effectief in het kalmeren van je geest. Het zijn korte woordreeksen die je jezelf herhaalt. Je kan het zien als bekrachtigende zinnen. Een paar voorbeelden zijn:

 • Ik ben gelukkig en tevreden met wat ik heb
 • Mijn geest is kalm, rustig en ontspannen
 • Ik geniet steeds meer en meer van mijn leven

Zeg ze tegen jezelf. Ze zullen zich uiteindelijk in je onderbewustzijn nestelen en ze worden geaccepteerd door je bewuste geest. Zelfpraat is vergelijkbaar, maar het impliceert niet noodzakelijkerwijs korte zinnen.

“Het zijn woorden die je aanmoedigen om te bereiken wat je wilt”

Een kalm lichaam en een rustige geest

Als je je lichaam kunt kalmeren en ontspannen, wordt je geest ook kalm en vrediger. Probeer je vaker te ontspannen en te ontdoen van alle stress die je hebt. Een paar ontspannende oefeningen zijn als volgt:

 • Diep ademhalen: adem dieper dan normaal, vul je longen goed, pauzeer een paar seconden en laat de lucht dan langzaam ontsnappen.
 • Meditatie: dit is een van de beste methoden om je lichaam en geest te kalmeren
 • Progressieve spierontspanning: begin met je tenen en voeten, span en ontspan vervolgens elke spier in je lichaam één voor één of in paren
 • Rekken: ook erg handig om te ontspannen

Een kalm lichaam creëert een kalme geest, maar het omgekeerde is ook waar. Door je geest te kalmeren, ontspan je je lichaam. Dit is vooral nuttig in verband met slaap, zowel om snel in slaap te komen als je naar bed gaat en om weer in slaap te komen als je ’s nachts wakker wordt.

Met behulp van de eerder beschreven technieken, namelijk je geest leegmaken en kalmerende beelden gebruiken, zul je merken dat je lichaam ontspant en dat je sneller in slaap valt.

Een-rustige-en-vredige-geest-vrouw

Andere handige dingen

 • Pauzeer overdag af en toe en ontspan
 • Stel je voor dat je kalm handelt
 • Ontdoe je van alle bedreigingen en laat dingen los als ze blijven vreten, dit is vooral belangrijk in verband met zaken als jaloezie, haat, wraak enzovoort
 • Herinner jezelf eraan dat dingen veel erger kunnen zijn
 • Zorg voor voldoende slaap en eet voedingsmaaltijden
 • Houd je leven eenvoudig en maak het niet moeilijker dan je moet doen
 • Neem af en toe een mentale vakantie en stel je voor dat je ontspant in je favoriete resort
 • En ten slotte, luister altijd naar je hart, het zal vertellen wat juist is

Innerlijke vreugde

Je zou kunnen denken dat, als je geest te kalm en te vredig wordt (als dat mogelijk is), je een saai en oninteressant persoon zult worden. Dat is echter niet waar.

Sterker nog, je zult veel meer van het leven genieten en het zal zichtbaar worden in je acties. Je zult een innerlijke vreugde hebben. Gemoedsrust geeft je een betere fysieke en emotionele gezondheid, het verhoogt je mentale vermogens en je concentratie, en het verbetert je geheugen. En als bonus krijg je meer energie!

Reacties