Druk maken over je gezondheid is gevaarlijk! Hoe je het voorkomt!
Vitaliteit
Albert Sonnevelt
Vitaliteit
09/04/2014
3 min

Druk maken over je gezondheid is gevaarlijk! Hoe je het voorkomt!

09/04/2014
3 min

Je druk maken over je gezondheid is gevaarlijk. Het zorgt voor stress en dat is slecht voor je geest én lichaam. Bekijk het leven liever van de zonnige kant. Denk positief, maak lol, lach volop en geniet. Je zult ontdekken: je gezondheid vaart er wel bij. In dit artikel lees je waarom piekeren over je gezondheid niet goed is en hoe je het voorkomt.

Waarom is druk maken over je gezondheid gevaarlijk?

Is druk maken over je gezondheid iets wat je dagelijks doet? Omdat je zó graag gezond wilt leven? Vraag je je steeds af of je wel de juiste voedingsmiddelen eet? Genoeg rust neemt, zorgt voor voldoende beweging en dergelijke? Continu met je gezondheid bezig zijn kan zo een behoorlijke druk op je leggen. Het moeten en willen, voelt als dwang en geeft spanningen. Gevolg? Je maakt jezelf eerder ongezond dan gezond.

Immers, niet alleen hard en veel werken veroorzaakt stress. Ook wanhoop, frustratie, angst, woede, onzekerheid, ergernis, verdriet, piekeren en malen is zeer stressvol. Duurt dat lang? Dan leidt dat tot allerlei klachten. Van hoge bloeddruk, spier- en gewrichtspijnen tot maag- en darmklachten, vermoeidheid en lusteloosheid. Uiteindelijk ondermijn je je immuunsysteem en neemt het risico op ontstekingen, infecties, hart- en vaatziektes en andere ernstige aandoeningen toe.

Daarom: stop met piekeren over je gezondheid. Look at the bright side of life.

Hoe kun je je minder druk maken over je gezondheid? 5 praktische tips!

Je gezondheid is een groot goed. Dat je je er druk over maakt, is helemaal niet raar. Echter, hoe je het aanpakt en ermee omgaat, is wel belangrijk. Hieronder een aantal direct toepasbare tips om relaxter met je gezondheid om te gaan, lekkerder in je vel te zitten en meer vitaliteit te ervaren.

1. Denk positief

Zijn je gedachten positief? Dan antwoord je ook veel positiever. Bijvoorbeeld een positieve gedachte kan zijn: Ik zit lekker in mijn vel. Positief antwoord: omdat ik gezonder eet en meer beweeg! Denk je negatief? Dan denk je bijvoorbeeld: Waarom zit ik niet lekker in mijn vel? Antwoord: Omdat ik veel te veel heb gesnoept en te weinig gesport. Dus, ben je een kei in je druk maken over je gezondheid? Laat los en leer jezelf positief te denken. Ban negatieve gedachten. Denk positief en stel positieve vragen. Met wat oefening voel je je weldra een stuk beter. Want, the energy flows where the attention goes.

2. Stap voor stap gezonder leven

Wil je gezonder leven? Pak je eet-, leef- en beweegpatroon stap voor stap aan. Gooi het roer niet compleet in een keer om. Door het beetje bij beetje te doen creëer je geleidelijk aan gezondere gewoontes die eenvoudig passen in je dagelijkse leven en vanzelf een automatisme worden. Dat is een stuk gemakkelijker dan geforceerd en obsessief te werk te gaan. Dat zorgt voor druk en werkt doorgaans averechts.

3. Relativeer meer

Je steeds druk maken over je gezondheid is reuze inspannend. Laat het los. Want, is het niet veel mooier en leuker als je het minder perfectionistisch maakt? Wordt het dan niet minder zwaar? Haal je schouders op als je een keertje wat minder gezond eet en minder sport. Wees niet bang, heb plezier en vergeet niet te genieten van je leven. Dat draagt zeker ook bij aan je gezondheid en je vitaliteit.

4. Denk niets, maar kijk, proef, ruik, voel en hoor

Kun jij je druk maken over je gezondheid? Zet je zintuigen aan het werk en denk even aan helemaal niets. Leef in het hier en nu en onderga het moment. Inderdaad een hele opgave, maar met de nodige oefening ontdek je dat óók jij het kunt. Lukt het? Dan ervaar je geen druk meer, maar rust of zelfs volledige stilte in je hoofd. Begin gewoon. Bijvoorbeeld met het kopje thee dat je ’s ochtends drinkt of de smoothie die je zojuist hebt gemaakt. Het helpt je minder druk te ervaren en te ontspannen.

5. Lach vaak en veel

Humor maakt je aan het lachen en dat is gezond. Want, als je lacht neemt je hartslag toe en wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. Dat zorgt er vervolgens voor dat je lichaam stresshormonen afvoert doordat het de bekende geluksstofjes endorfines aanmaakt. Test het zelf. Al na 90 seconden lachen, neemt het aantal gelukshormonen toe. Dus… aan de slag. Lach jezelf gezond.

 ‘De Levenscode’: meer info en tips over gezond leven

Natuurlijk zijn er nog tig manieren die druk maken over je gezondheid positief beïnvloeden. Maar, een eerste stap is de juiste mindset. Heb je die eenmaal voor jezelf gevonden? Dan merk je dat het een stuk eenvoudiger is om de volgende stappen te zetten. Probeer het en ervaar het verschil. Wil je meer lezen over positief denken en vitaliteit ervaren?

Reacties