Geluk
Redactie
Geluk
03/08/2021
6 min

Een goed leven

03/08/2021
6 min

Een goed leven. Iedereen wil het, maar niet iedereen heeft het. Wat zijn nou de geheimen van een goed leven? Waar moet je op letten? Is het überhaupt mogelijk? Bekijk de inhoudsopgave voor meer info. Ik deel graag mijn inzichten met jou.

Geheimen van een goed leven – inhoudsopgave:

‘De edele kunst van not giving a f#ck’ van Mark Manson (boekentip)

Voordat ik begin met mijn artikel wil ik je van harte het volgende boek via bol.com aanraden: ‘De edele kunst van not giving a f#ck’. Het is een tegendraadse aanpak voor een goed leven, maar het werkt wel. En dat is waar het om draait toch?

Je vindt in zijn boek een goede uitleg over de juiste balans in je leven vinden. Wat vind je belangrijk en waar geef je geen f#ck om. Door deze vragen aan jezelf te stellen word je gelukkiger en krijg je meer zelfvertrouwen. Aanrader!

de-edele-kunst-van-not-giving-a-fck-mark-manson

Een goed leven start met dit boek – 262 positieve reviews!

Een goed leven

Een goed leven is voor (bijna) iedereen mogelijk. Vaak ben je ook dichterbij dan je denkt. Je moet het alleen even zien of even op gewezen worden.

Soms ligt de oorzaak buiten jezelf en zijn er omstandigheden waardoor je je niet gelukkig of tevreden voelt met het leven dat je hebt. Toch kan je zelf vaak meer doen dan je wellicht denkt! Jij hebt de touwtjes van je eigen leven in handen, neem die regie en je leven zal positief veranderen!

Groots en meeslepend

De grote valkuil waar veel mensen in trappen is dat alleen de grootse momenten meetellen op de geluksmeter. Het bezoeken van een evenement, iets winnen, een groot feest, dingen waar je een flinke kick van krijgt.

Natuurlijk voel je je gelukkig op deze momenten, iets om vooral van te genieten! Maar het is een misverstand dat je van groots naar grootser moet leven.

“Ook tussendoor zijn er legio momenten om van te genieten, om je gelukkig door te voelen”

Je moet je er alleen wel bewust van zijn. Het beste is om deze geluksmomentjes te benoemen of op te schrijven. Je kiest als het ware voor geluk. Via deze link vind je mijn artikel over ‘kiezen voor geluk’. De moeite waard om door te nemen.

De kleine momenten

Eén geheim van een goed leven leiden is er eentje die je vandaag nog kan toepassen. Simpel en direct werkend voor je:

De eerder genoemde kleinere geluksmomenten geven je niet die enorme boost die je wel krijgt bij een grote happening. Maar ze komen wel veel vaker voor en overspoelen je dan met een gevoel van tevreden zijn en gelukzaligheid.

“Je zult je dus veel gelukkiger voelen door deze momenten bewuster te beleven”

Waar geniet jij van?

Het is voor iedereen verschillend wat deze kleine geluksmomentjes kunnen zijn. Denk eens aan het ervaren van de zonnestralen op je gezicht wanneer je buiten bent, het gekwetter horen van vogels, richt je op die lekkere kop thee of geniet van die minuten dat je even alleen bent en niets moet.

Ik weet zeker dat ook jij hier voor jezelf passende momenten in kunt vullen. Dingen waar jij van zou genieten wanneer je ze op zou merken.

“Bewuster leven helpt je te genieten van het nu, in plaats van altijd maar vooruit te kijken naar wat komen gaat”

Naast dat die toekomst je niet beloofd is, mis je het grootste gedeelte van het leven door altijd maar met de toekomst bezig te zijn. Je hebt al zoveel bereikt! Vaak heb je dit niet eens in de gaten. Zonde. In de onderstaande korte video heb ik een goede tip voor je:

De touwtjes in handen

Een goed leven heeft ook alles te maken met het volgende. Natuurlijk is het fijn om iets voor een ander te kunnen doen. Waak ervoor dat jij jezelf niet te verliest, want om gelukkig te zijn moet je aan jezelf denken. Wat wil jij? Wat voel jij? Wat vind jij prettig?
“Als je continu met anderen bezig bent, vergeet je (of duw je bewust weg) hoe jij je voelt. Kom voor jezelf op!”
Maak niet alleen bewuste keuzes in de contacten die je hebt (verminder het contact met mensen die je alleen maar energie kosten en wees zuinig op de contacten waar jij je fijn bij voelt), maar ook in de dingen die je doet en de hoeveelheid tijd die je ergens in steekt.

“Sommige dingen in het leven moeten nu eenmaal, ook al vind je ze niet leuk” Wel kan je er voor kiezen om deze dingen snel en efficiënt af te ronden waardoor je er zo weinig mogelijk tijd aan kwijt bent. Zo houd je ook meer tijd over voor de dingen waar je wel van geniet en energie van krijgt.

Afspreken met die goede vriend(in), in een boek of tijdschrift duiken of het weer oppakken van die ene hobby. Pak de regie over jouw eigen leven zodat je zelf je geluksmomenten kunt vergroten.

Doen waar je gelukkig van wordt (video)

Je hebt nu eenmaal geld nodig om te kunnen leven. Met welk werk jij geld weet te verdienen is aan jou.

Feit is wel dat werken bij de meesten van ons een aardig deel van het leven inneemt. Dan is het afschuwelijk als je werk moet doen waar je ongelukkig van wordt.

Ook jouw zelfvertrouwen zal steeds meer deuken krijgen als jij constant iets doet waar je niet goed in bent. Ik heb een korte en persoonlijke video voor je opgenomen:

Durf jij te kiezen voor jezelf en te stoppen?

Voor een goed leven moet je keuze durven te maken. Dit zijn soms ingrijpende keuzes.

“Moeilijke keuzes leiden tot een makkelijker leven”

In Nederland moet je al vrij jong een studierichting kiezen. Hierdoor kan je het gevoel hebben dat wanneer je die keuze eenmaal gemaakt hebt, deze definitief is. Gelukkig is dat helemaal niet zo!

Ook tijdens je studie kan je ervoor kiezen om te stoppen en alsnog een andere keuze te maken. Ook wanneer je dertig jaar of ouder bent kan je nog altijd het roer omgooien.

“Interesses kunnen veranderen, jij kunt veranderen, laat je werk met je meegroeien”

Het is altijd mogelijk om opnieuw een studie te doen of wellicht verder door te groeien in je werkveld door bijvoorbeeld cursussen te volgen. Als je niet gelukkig bent met wat je nu doet, durf dat dan te veranderen.

Consuminderen

Een goed leven leiden kan ook door steeds meer te stoppen met consumeren. Het is niet normaal hoeveel uren wij doorbrengen op social media. Hoeveel uren vergooien wij niet door op onze tijdlijn te scrollen? Zonde.

“Probeer eens van consumeren naar consuminderen te gaan en uiteindelijk over te gaan op produceren. Een groot geheim voor een goed leven!”

Bekijk mijn korte video van 60 seconden en ontdek wat ik hiermee bedoel. Ik gun het je en ook jij kan het:

Hoe kan je consuminderen?

Het is een cliché, maar net zoals bij alle clichés zit er zeker een kern van waarheid in. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd.

Hoe meer spullen je hebt, hoe meer je moet zoeken om iets te vinden en hoe meer zorgen je hebt.

Het is zoeken welke kleding je deze dag weer aantrekt want je kast ligt helemaal vol, angst dat iets gestolen wordt of je het zelf kwijtraakt, bang dat iets kapot zal gaan.

“Minder spullen om voor te zorgen, minder verantwoordelijkheden, meer ruimte”

Vaak is het zo dat je dénkt dat je alles nodig hebt, maar in de realiteit blijkt dat anders te zijn. Menig mens heeft zoveel spullen die bewaard blijven terwijl ze zelden uit die doos op zolder komen.

Of zoveel kleding terwijl je maar een deel ervan regelmatig draagt. Je ontdoen van al die spullen, van al die last, kan enorm opluchten en je het gevoel van vrijheid teruggeven.

Kijk eens kritisch

Er zijn heel veel manieren te vinden over het consuminderen en hoe dit aan te pakken. Belangrijk is om je te beseffen dat jij je eigen keuzes maakt en je eigen manier hierin mag vinden. Je hoeft niet alle regels te vinden die welke opruimgoeroe ook je aanreikt. Jij bedenkt jouw eigen regels voor een goed leven!

Probeer wel kritisch te kijken naar de spullen die je hebt. Bekijk per item of je het écht zou missen als je het weg zou doen.

Als tussenstap zou je zelfs naast de ‘wil-ik-houden’ en ‘mag-weg’ stapel, ook een stapel ‘twijfel’ kunnen maken. Alles wat daar op terechtkomt bewaar je nog een X aantal weken. Waar je in die tijd prima zonder kunt, kan je alsnog wegdoen.

Doe iets goeds voor een ander!

Het kan ook zo zijn dat je het moeilijk vindt om dingen weg te doen omdat je het zonde vindt om het weg te gooien. In dat geval kan je er voor kiezen om spullen te verkopen via bijvoorbeeld marktplaats of de weggeefhoeken op Facebook.

Ook kan je je spullen wegbrengen naar de kringloop en zijn er verschillende organisaties die zich bekommeren om mensen die weinig te besteden hebben. Op die manier raak jij je spullen kwijt en weet je dat ze goed terechtkomen.

Wij mensen zijn geneigd om altijd meer te willen, grootser te wensen, terwijl langdurig geluk hem juist zit in minder en klein. Wellicht komt daar de uitspraak less is more ook wel vandaan? Start jij vandaag ook met een goed leven? Je kan het – ik geloof in je!

Reacties