arrow_drop_up arrow_drop_down
19 juni 2013 
in Stress

Haarverlies door stress voorkomen? 5 tips voor jou!

Haarverlies door stress voorkomen? In een langere periode van stress kan er haarverlies optreden. Dit komt doordat stresshormonen een negatieve uitwerking hebben op de haarzakjes waar haar uit groeit. De haarzakjes worden omringt door zenuwen en schommelingen in deze zenuwen zijn van grote invloed op de haargroei. Als door stress tijdens de groeifase naar de overgangsfase van het haar de zenuwen beïnvloedt worden lijdt dit tot ontsteking van de haarzakjes met haaruitval als gevolg.

In dit artikel 5 tips die helpen haarverlies door stress te voorkomen.

Wanneer is er sprake van haarverlies?

Gemiddeld verliest een mens honderd haren per dag. Dit is geen enkel probleem omdat er gemiddeld ook weer honderd haren aangroeien. Als er sprake is van veel meer haaruitval of zelfs plukken haar die uitvallen dan is er iets anders aan de hand.

Haarverlies door stress voorkomen doe je zo:

Krijg genoeg slaap

In stressvolle periodes krijgen mensen vaak niet genoeg slaap. Door nachtenlang te kort slapen wordt de stress alleen maar erger. Het is zaak om voldoende nachtrust te krijgen en niet te gaan liggen malen. Probeer je hoofd helemaal leeg te maken voordat je gaat slapen door een film te kijken of een boek te lezen. Ook een bad voor het slapen gaan kan helpen. Hierdoor raak je meer ontspannen en slaap je doorgaans sneller. Zorg ervoor dat je echt het aantal uren slaapt die je nodig hebt, dit kan per persoon verschillen.

Probeer te ontspannen

Tijdens een drukke periode komen veel mensen er niet aan toe om eens goed te ontspannen omdat ze steeds maar door blijven gaan met van alles en nog wat. Bouw eens een vrije avond in waarin je helemaal niets moet. Ga eens lekker wandelen, ga een keer naar de film, kortom ga dingen doen waarbij je je even helemaal losmaakt van je gedachten. Een manier om echt goed te ontspannen is door middel van yoga. Door middel van ademhalingsoefeningen kun je een ultieme staat van ontspanning bereiken.

Let op je houding

Mensen met veel stress hebben de neiging om de schouders op te trekken en met het hoofd te hangen. Dit zorgt ervoor dat de doorbloeding richting het hoofd minder wordt en dit heeft direct weer invloed op de haargroei omdat bepaalde zenuwen afgekneld worden. Zorg ervoor dat je goed rechtop zit en loopt en niet teveel gaat hangen in je stoel. Een massage kan helpen om het allemaal weer goed los te krijgen en werkt bovendien ontspannend.

Hoofdhuid massage

Een hoofdhuidmassage kan stress verminderen omdat het ontspannend werkt. Daarnaast zorgt het voor een betere doorbloeding van het hoofd wat weer een positief effect heeft op de haargroei en helpt dus haarverlies door stress voorkomen. Een hoofdhuidmassage kun je bij jezelf doen maar er zijn ook diverse salons die dit aanbieden.

Vitaminen en mineralen

Uit onderzoek is gebleken dat vitamine D een positief effect heeft op de haargroei. Bij een experiment met muizen bleek zelfs dat dode haarzakjes weer nieuwe haargroei vertoonde, een doorbraak voor de wetenschap. Vitamine D is vooral te vinden in vette vis als haring, zalm en makreel maar zit ook in eieren. Daarnaast kun je ook vitamine D supplementen nemen. Ook in de zon zit vitamine D.

Ga dus naar buiten op een zonnige dag, het helpt haarverlies door stress voorkomen. Dit geldt niet alleen in de zomer maar juist ook in de winter. Daarnaast is gebleken dat mensen met een ijzertekort meer last hebben van haaruitval. IJzer kun je halen uit brood en vlees maar ook uit spinazie. Staalpillen kunnen het tekort ook snel aanvullen. Drink niet teveel koffie en cola, deze dranken zorgen ervoor dat het lichaam minder ijzer opneemt.

Catrine
Door

Catrine

op 9 January 2017

Ik ben al mijn haar kwijt geraakt door verdriet ( stress) het bestaat echt... Toen het erg slecht werd heb ik alles er afgeschoren, nu probeer om het weer te laten groeien , maar een gebroken hart is niet bevordelijk voor je gezondheid .

Catrine
Door

Catrine

op 9 January 2017

Ik ben al mijn haar kwijt geraakt door verdriet ( stress) het bestaat echt... Toen het erg slecht werd heb ik alles er afgeschoren, nu probeer ik om het weer te laten groeien , maar een gebroken hart is niet bevordelijk voor je gezondheid .

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 10 February 2017

Beste Catrine, er zijn veel manieren om hier mee verder te gaan. Ik adviseer je om hiervoor een gespecialiseerd coach/ therapeut in de arm te nemen. Kies heel selectief en vertrouw daarin op je intuïtie. Hartelijke groeten, Albert

lianne
Door

lianne

op 26 January 2017

lieve catrine, dat betekent waarschijnlijk dat je haaruitval hebt door stress..verdriet is ook stress...misschien kun je daarop googlen..ik hoop dat je je snel beter voelt! lianne

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 10 February 2017

Dankjewel voor je reactie Lianne. Hartelijke groeten Albert

Marianne
Door

Marianne

op 21 February 2017

Heb ook last van veel haar veri es met grote kale plekken. Op hersens goeit geen haar! Accepteren . Het even is ook mooi zonder haar.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 21 February 2017

Hey Marianne, dank voor het delen. Op die manier maken we wereld steeds bewuster en kunnen we de stress in het leven weer terug in balans brengen. Hartelijke groeten, Albert

Lies
Door

Lies

op 20 June 2018

Ik heb veel haar verloren door de chemotherapie drie jaar terug en ik ben toen gaan kijken naar opties. Ik had zoveel stress omdat ik ziek was. Toen dacht ik dat het een tijdje goed ging, maar uiteindelijk viel er toch meer haar uit en kwam het niet terug. Toen was ik het zat en ben ik naar de EchtHaar kliniek gegaan. Nu heb ik mijn volle bos haren weer terug.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 21 June 2018

Beste Lies, dank voor jouw reactie en het delen van jouw ervaring. Hartelijke groet, Albert

Hanna
Door

Hanna

op 21 October 2018

Heb ook last van veel haaruitval. Volgens iedereen door stress. Mijn haar is erg dun. Ik heb klachten van een burn out. Ik dacht dat alle klachten van mijn haaruitval kwam. Huisarts denkt andersom, haaruitval van stress. Zit nu in de circel. Krijg continu paniek aanvallen als ikk weer n pluk haar zie vallen. Hoe kan ik dan ooit de rust vinden? Ben zo bang kaal te worden!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 29 October 2018

Beste Hanna, dank voor jouw reactie op mijn blog over haarverlies door stress. Je zou ook eens kunnen kijken naar mogelijk andere oorzaken. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een verstoorde hormoonbalans. Graag verwijs ik je door naar een expert op dat gebied: Ralph Moorman. Hij heeft hier ook een artikel over geschreven: https://www.dehormoonfactor.nl/haaruitval-bij-vrouwen Wellicht dat je met zijn informatie weer een stukje verder komt. Veel sterkte! Hartelijke groeten, Albert

Laurie
Door

Laurie

op 1 June 2019

Heb ook al jaren periodes van veel en matig haarverlies. Gezien mijn leeftijd dacht ik eerst zal hormonaal zijn, menopauze, overgang. Na dure kappers, dermatoloog, wassen met natuurlijke middelen etc geen echte verbetering. Ja soms even een maand of 2 normaal. Zo herkenbaar wat Hanna schrijft..Burnout, stress. Geen rust krijgen door elke keer,zeker met wassen veel haren eruit zien komen. Ook 2 pittige jaren met verlies en rouw periode is stress maar wanneer hersteld dit een keer? Je weet gewoon niet meer ofdat je nu stress hebt van burnout, verdriet, menopauze of stress door haaruitval. Ben nu 1 jaar verder na verlies broer en baan en gaat maar door. Wordt echt dun op mijn hoofd en had echt heel veel en mooi haar maar de nieuwe haren benen dit niet bij.

Reactie plaatsen