Haarverlies door stress voorkomen? 5 tips voor jou!
Stress
Albert Sonnevelt
Stress
06/19/2013
2 min

Haarverlies door stress voorkomen? 5 tips voor jou!

06/19/2013
2 min

Haarverlies door stress voorkomen? In een langere periode van stress kan er haarverlies optreden. Dit komt doordat stresshormonen een negatieve uitwerking hebben op de haarzakjes waar haar uit groeit. De haarzakjes worden omringt door zenuwen en schommelingen in deze zenuwen zijn van grote invloed op de haargroei. Als door stress tijdens de groeifase naar de overgangsfase van het haar de zenuwen beïnvloedt worden lijdt dit tot ontsteking van de haarzakjes met haaruitval als gevolg.

In dit artikel 5 tips die helpen haarverlies door stress te voorkomen.

Wanneer is er sprake van haarverlies?

Gemiddeld verliest een mens honderd haren per dag. Dit is geen enkel probleem omdat er gemiddeld ook weer honderd haren aangroeien. Als er sprake is van veel meer haaruitval of zelfs plukken haar die uitvallen dan is er iets anders aan de hand.

Haarverlies door stress voorkomen doe je zo:

Krijg genoeg slaap

In stressvolle periodes krijgen mensen vaak niet genoeg slaap. Door nachtenlang te kort slapen wordt de stress alleen maar erger. Het is zaak om voldoende nachtrust te krijgen en niet te gaan liggen malen. Probeer je hoofd helemaal leeg te maken voordat je gaat slapen door een film te kijken of een boek te lezen. Ook een bad voor het slapen gaan kan helpen. Hierdoor raak je meer ontspannen en slaap je doorgaans sneller. Zorg ervoor dat je echt het aantal uren slaapt die je nodig hebt, dit kan per persoon verschillen.

Probeer te ontspannen

Tijdens een drukke periode komen veel mensen er niet aan toe om eens goed te ontspannen omdat ze steeds maar door blijven gaan met van alles en nog wat. Bouw eens een vrije avond in waarin je helemaal niets moet. Ga eens lekker wandelen, ga een keer naar de film, kortom ga dingen doen waarbij je je even helemaal losmaakt van je gedachten. Een manier om echt goed te ontspannen is door middel van yoga. Door middel van ademhalingsoefeningen kun je een ultieme staat van ontspanning bereiken.

Let op je houding

Mensen met veel stress hebben de neiging om de schouders op te trekken en met het hoofd te hangen. Dit zorgt ervoor dat de doorbloeding richting het hoofd minder wordt en dit heeft direct weer invloed op de haargroei omdat bepaalde zenuwen afgekneld worden. Zorg ervoor dat je goed rechtop zit en loopt en niet teveel gaat hangen in je stoel. Een massage kan helpen om het allemaal weer goed los te krijgen en werkt bovendien ontspannend.

Hoofdhuid massage

Een hoofdhuidmassage kan stress verminderen omdat het ontspannend werkt. Daarnaast zorgt het voor een betere doorbloeding van het hoofd wat weer een positief effect heeft op de haargroei en helpt dus haarverlies door stress voorkomen. Een hoofdhuidmassage kun je bij jezelf doen maar er zijn ook diverse salons die dit aanbieden.

Vitaminen en mineralen

Uit onderzoek is gebleken dat vitamine D een positief effect heeft op de haargroei. Bij een experiment met muizen bleek zelfs dat dode haarzakjes weer nieuwe haargroei vertoonde, een doorbraak voor de wetenschap. Vitamine D is vooral te vinden in vette vis als haring, zalm en makreel maar zit ook in eieren. Daarnaast kun je ook vitamine D supplementen nemen. Ook in de zon zit vitamine D.

Ga dus naar buiten op een zonnige dag, het helpt haarverlies door stress voorkomen. Dit geldt niet alleen in de zomer maar juist ook in de winter. Daarnaast is gebleken dat mensen met een ijzertekort meer last hebben van haaruitval. IJzer kun je halen uit brood en vlees maar ook uit spinazie. Staalpillen kunnen het tekort ook snel aanvullen. Drink niet teveel koffie en cola, deze dranken zorgen ervoor dat het lichaam minder ijzer opneemt.

Reacties