Gezonde voeding tegen stress: 5 voedingstips!
11 mei 2020 
in Stress
3 min. leestijd

Gezonde voeding tegen stress: 5 voedingstips!

Gezonde voeding tegen stress: 5 tips!

Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel in de strijd tegen stress. Wanneer je de juiste voedingsmiddelen tot je neemt,  hou je je energieniveau op peil en ben je beter opgewassen tegen spanningen. Je voelt je lichamelijk en geestelijk fitter en bent minder vatbaar voor ziektes.

Maar welke voeding is gezond als je veel stress hebt? Hieronder geef ik je 5 tips die je helpen stress de baas te blijven!

1. Omega-3 vetzuren

Heb je last van veel stress? Vul je dagmenu aan met eten dat rijk is aan omega-3 vetzuren. In vloeibare vorm hebben deze onverzadigde vetten (ofwel: okay-vetten) namelijk een positief effect op je gezondheid. Omega-3 helpt onder andere de productie van het stresshormoon cortisol te verminderen. Ook wordt omega-3 als een natuurlijke antidepressiva omschreven. Reden hiervan is dat de vetten een rol spelen bij de productie van serotonine, een stofje waar je je gelukkiger door voelt. Om meer omega-3 binnen te krijgen kun je elke dag een flinke lepel levertraan nemen, maar gelukkig kan het op een veel smakelijkere manier; Zo zit omega-3 onder andere in zalm, tonijn, makreel, amandelen, walnoten, chiazaad, pistachenoten en lijnzaadolie.

2. Magnesium

Ben je erg gestresst door je werk, privéomstandigheden of maak je je veel zorgen? Dan ben je constant gespannen en verbruikt je lichaam in een rap tempo magnesium. Dit mineraal is onder andere betrokken bij de opbouw van spieren en botten. Het zorgt er in gespannen situaties voor dat je spieren en zenuwen ontspannen blijven en je bloeddruk op peil blijft.

Ervaar je echter veel en langdurige stress? Dan kun je last krijgen van een gebrek aan magnesium. Zorg daarom dat je in tijden van stress (extra) voedingsmiddelen eet die magnesium bevatten om een tekort voor te zijn. Gezonde voeding tegen stress die boordevol magnesium zit, is onder andere spinazie. Maar ook cashewnoten, amandelen, avocado, vijgen en pruimen zorgen voor die broodnodige portie magnesium.

3. Vitamine C

Wist je dat je in stressvolle situaties meer vitamine C verbruikt? Vitamine C kan ertoe bijdragen dat de hoeveelheid cortisol in je lichaam na stresssituaties sneller vermindert. Tevens helpt vitamine C om je weerstand op peil te houden, waardoor je immuunsysteem minder belast wordt door de stress. Dus wil je beter bestand zijn tegen stress en je fit voelen? Kies er dan voor om bijvoorbeeld citrusvruchten en rode paprika op te nemen in je menu, want die zitten vol met vitamine C en hebben daardoor het predicaat gezonde voeding tegen stress te zijn. Maar ook spruitjes, boerenkool en zeker ook kiwi zijn goede vitamine C bronnen.

Eet dus lekker een heerlijke kiwi, drink sinaasappelsap en varieer met rode paprika, spruitjes en boerenkool. Maak eens een salade of green juice met boerenkool, roerbak je spruitjes (dan smaken ze echt heel anders dan de doorgekookte spruiten van vroeger) en snack een rode paprika.

4. Tryptofaan

Je herkent het vast wel. Het is megadruk op je werk en je voelt de spanning in je lijf toenemen. Plots krijg je enorm veel trek in iets zoetigs, zoals chocolade. Wil je graag chocolade eten als je stress hebt? Neem dan pure chocolade met een cacaogehalte van +70%, want dat is rijk aan het aminozuur tryptofaan. Dat stofje bevordert enerzijds de aanmaak van serotonine wat je happier maakt. Anderzijds draagt het bij aan de productie van melatonine waardoor je beter slaapt. Tryptofaan zit behalve in pure chocolade ook in bananen, bruine rijst, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad en noten. Allemaal gezonde (en lekkere) voeding tegen stress dus!

5. Groene thee

Ook het drinken van groene thee is bevorderlijk voor het verlagen van je stressniveau. Laat dus dat bakje koffie staan, want dat wakkert je adrenaline en dus ook je stress aan. Neem liever een kop groene thee. Het bevat allerlei stoffen, zoals polyfenolen, flavonoïden, catechinen en aminozuren die positief werken bij stress. Daarnaast heeft groene thee nog meer gezondheidsbevorderende eigenschappen. Zo is het onder andere ook antibacterieel en ontgiftend en kan het ondersteunen bij gewichtsverlies. Let erop dat je groene thee op de juiste manier zet: 3 tot 4 minuten trekken in water van ongeveer 80 graden. (Bij te heet water verliest de thee zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen). Een tip voor warme dagen: maak groene-ijsthee! Met een schijfje citroen en een takje munt erin de ideale gezonde dorstlesser.

Meer dan alleen gezonde voeding tegen stress

Combineer je goede en gezonde voeding tegen stress met regelmatig stoom afblazen en je gedachten verzetten? Door dagelijks te bewegen, tijd voor je hobby’s te nemen en te zorgen voor genoeg (nacht)rust? Dan voorkom je dat je roofbouw op je lichaam pleegt en ben je minder vatbaar voor aandoeningen, voel je je fysiek fitter en zit je stukken lekkerder in je vel. Ook regelmatig mediteren en yogaoefeningen helpen tegen stress.

PS: Merk jij het effect van voeding op jouw gezondheid? Laat het weten in de reacties hieronder. Daar help je ook weer anderen mee. Alvast bedankt!

Marjan Kok
Door

Marjan Kok

op 11 May 2020

Hallo Albert, Dank voor de tips! Ik ben al goed op weg zie ik, ben alleen benieuwd naar koffie? Daar schrijf je niks over... Kan het dat die juist de stress verhoogd? Nu drink k maar twee kopjes per dag maar toch voel ik bij het opstaan altijd een soort van stress achtige hartkloppingen, als ik dan een kopje koffie neem gaat het weg, of zit dat tussen mijn oren?

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 12 May 2020

Beste Marjan, Dank je wel voor je reactie op mijn blog. Mooi om te lezen dat je al zo goed bezig bent. Wat betreft de koffie: als je elke dag begint met twee kopjes, gaat je lichaam daar naar staan. Dat kan verklaren waarom je je rustiger voelt als je je 'dosis' weer gehad hebt. De hoeveelheid koffie (cafeïne) die je per dag kunt drinken, is per persoon verschillend. Dit heeft te maken met je lever. Het is altijd goed om opmerkzaam te zijn voor de signalen die je lichaam je geeft. Ik wens je een vitaal leven. Warme groet, Albert Sonnevelt

Line
Door

Line

op 05 Feb 2021

Hey Albert! Fijn artikel, ik heb er zeker wat uit opgestoken! Ik ben momenteel op zoek naar een magnesiumsupplement, en ben dus zo op jouw blog terecht gekomen. Ik heb al heel wat research gedaan, en ik herken mezelf zeker in de symptomen van een magnesiumtekort, dus dat ik er ééntje ga nemen staat vast. Nu is het probleem over welke, ik heb zoveel informatie gekregen van overal dat ik door de bomen het bos niet meer kan zien. Voorlopig is mijn favoriete deze van Flinndal (https://www.flinndal.nl/mineralen/magnesium) omdat hij goede reviews heeft, en hij wel op verschillende plekken aangeprezen stond. Maar wat denk jij? Ik kijk uit naar je antwoord! Line

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei