Angst
Redactie
Angst
04/19/2020
5 min

Het belang van emotionele stabiliteit

04/19/2020
5 min

Sta sterk in het leven

We leven in een tijd waarin het er als nooit tevoren op aankomt hoe jij in het leven staat. In deze periode waarin je binnenshuis zit met je huisgenoten ligt je persoonlijke leven onder een vergrootglas. Alle emoties die jij hebt worden extra uitvergroot omdat je onder een grote sociale druk komt te staan.

De manier hoe jij in het leven stond voor de Corona uitbraak is voor een groot deel bepalend voor hoe jouw leven er nu uit ziet. Wie kijkt naar onderstaande tekening krijgt een beeld hiervan:

Wie ben jij tijdens de corona uitbraak?

Van reptiel naar zoogdier naar mens

De diverse posities die staan aangegeven in de tekening geven aan welke ontwikkeling een mens doormaakt. Allereerst is daar het reptielenbrein. De mens in deze situatie is bang voor schaarste en daarnaast is hij of zij een soort slaaf van de omstandigheden.

De middelste positie is het zoogdierenbrein. Je bent in staat om jezelf te redden en je bent geen slachtoffer van de situatie.

De derde positie is die van de mens. We hebben het over het brein wat voldoende geëvolueerd is. Je kan nieuwe vaardigheden leren. Niet iedereen is geëvolueerd tot het mensenbrein; het kan zijn dat jouw ontwikkeling in een bepaalde fase is blijven hangen doordat jij emotioneel niet stabiel bent. Kijk zelf in welke fase jij zit.

Als de angst regeert

“Stond jij niet stabiel in je leven voor deze quarantaine, dan is het waarschijnlijk zo dat de angst regeert in je leven”

De kans is groot dat jij bij de eerste aankondiging van een quarantaine naar de supermarkt bent gerend. Als een malle heb je toiletpapier ingeslagen, uit angst voor schaarste. De angst voor schaarste is een gemeenschappelijke eigenschap bij mensen die in de angst zone zitten.

Het gaat in dit geval over een irreële angst die je leven beheerst. Je zorgt voor een overvolle voorraadkast zonder erover na te denken dat deze hoeveelheid eten waarschijnlijk bedorven is over een paar maanden.

Op het moment dat één klant in een supermarkt in paniek toiletpapier begint in te slaan zal dit overslaan op anderen. In één ochtend is een heel schap toiletpapier uitverkocht terwijl er nooit echt sprake van schaarste is geweest.

Je doet rare dingen als je angstig bent

De angst in je leven doet rare dingen met je. Je bent overgevoelig voor prikkels en daarnaast overheerst het gevoel dat jij anderen moet beschermen. Het is om deze reden dat veel mensen in de angst-zone nieuwsberichten over het Corona virus gaan verspreiden. Dat doen ze via Social Media.

Daarbij leest men de berichten niet zelf door en daarnaast wordt er niet getoetst of deze berichten wel op feiten gebaseerd zijn. Doordat je deze feiten om je heen strooit beangstig je anderen. Denk maar eens goed na.

Als je aan het leren bent

Ben je aan het leren, dan leef je in je zoogdierenbrein. Je ontwikkelt je verder gedurende de crisis, of je bent hier al voor die tijd mee bezig geweest. Wie in de leer-zone zit zal de zee aan informatie die op het internet rondwaart over het Corona Virus toetsen.

Er wordt zorgvuldig gekeken naar de waarheid achter deze berichten. Informatiebronnen worden getoetst en daarnaast wordt er goed gekeken of het bericht wel gebaseerd is op echte wetenschappelijke feiten.

“Het Corona virus is iets wat je toont dat het hele leven niet maakbaar is”

Wanneer je deze wetenschap kan omarmen heb je een belangrijke stap in je persoonlijke ontwikkeling gezet. Je houdt je aan de regels die de overheid aan je stelt maar dat doe je binnen jouw eigen mogelijkheden.

Een stap in emotionele groei

De emoties die je hebt leer je te herkennen. Je ziet onder ogen dat je soms bang bent tijdens de situatie maar je weet ook dat het een emotie is. Emoties komen en gaan. Je leert dan ook dat jij je emoties kan controleren. Je krijgt een sterkere vorm van emotionele stabiliteit.

Voor jezelf bedenk je een manier hoe jij jezelf kan handhaven binnen de situatie. Jij leert je leven vorm te geven tijdens de quarantaine. Naast dit alles zie je de inzet die iedereen geeft binnen zijn of haar mogelijkheden. Daardoor ontstaat er een situatie van potentiële rust.

De groei zone

Wanneer je de bovenstaande gebieden hebt doorgemaakt tijdens je leven zit je in de buitenste rand: de groei zone. Hierbij gaat het erom dat je onder andere een doel vindt in je leven. Je zit nu eenmaal in de quarantaine met je familie; het is aan jou om er het beste van te maken.

Je geeft je leven een nieuwe wending in plaats van dat je zit te kniezen. Daarnaast leer je om over je eigen grenzen heen te kijken. Je komt met initiatieven om anderen te helpen.

“Lukt dat niet in de praktische zin, dan probeer je anderen te inspireren om het beste uit hun leven te halen in deze situatie”

Daarnaast leer je hoe je empathisch moet zijn naar jezelf en naar anderen. Je leert dat je niet alles perfect kan doen; door jezelf op de juiste momenten wat respijt te geven kan je optimaal functioneren. Je kiest er voor om te leven in het heden, maar daarnaast richt jij je er ook op dat je jouw vaardigheden zal blijven ontwikkelen in de toekomst.

Quarantaine is geen stilstand

Jouw leven staat niet stil terwijl je in een quarantaine zit; je bereidt je voor op de rest van je leven. Emotioneel ben je in een gelukkige staat. In plaats van treuren of angstig zijn heb je een kalm gemoed. Emotioneel ben je in een goede balans. Dat laat je zien door dankbaarheid te uiten.

Dankbaarheid aan al die mensen om je heen die ervoor zorgen dat de quarantaine waar we nu in leven goed geordend verloopt. Dat is niet moeilijk. Bedank ze voor hun inzet en geef ze een glimlach.

Het zorgt ervoor dat zij hun werk met meer vreugde doen en dat heeft zijn invloed op een ieder die ze ontmoeten. Op die manier kunnen juist zij hulp bieden aan anderen om emotioneel te groeien. Zeer belangrijk is bovendien dat jij je leert aanpassen aan veranderingen.

“Zo kan je de crisissen in het leven het hoofd bieden, en was deze crisis slechts een oefentijd!”

Ontwikkelen vanuit zelfvertrouwen

Jezelf ontwikkelen van de ene fase die ik heb omschreven naar de andere toe is iets wat je kan doen door emotioneel te groeien. Dat doe je onder andere door meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Door een beter beeld van jezelf en je eigen vaardigheden te krijgen groei je.

Gebruik deze tijd van quarantaine goed door te groeien. Zo leer jij hoe je een volgende crisis het hoofd kan bieden. Lukt dit niet alleen, schroom dan niet om hulp te zoeken.

Coaches werken niet alleen binnen de vier muren van hun praktijk: juist nu is het een goed moment om je online te versterken. Ook binnen Zelfvertrouwen.com staat men klaar om de betere versie van jou naar boven te halen. Op die manier groei jij met hulp tot een emotioneel evenwichtig persoon.

Reacties