Hoe ga je om met iemand die in de slachtofferrol zit?
Hoe ga je om met iemand die in de slachtofferrol zit?
Hoe ga je om met mensen die alsmaar in de slachtofferrol blijven hangen? Als iemand in de slachtofferrol zit, heeft diegene er vaak een belang bij om dat zo te houden. Voor hun gevoel halen ze er voordeel uit om in de slachtofferrol te blijven zitten.
Als je jezelf als slachtoffer opstelt, brengt dat je altijd wel iets. Het kan zijn dat je denkt dat je meer medelijden krijgt van mensen. Dat is een vorm van aandacht. Het voelt alsof mensen meer aandacht voor je hebben en rekening met je houden.
Een andere reden om in de slachtofferrol te blijven hangen, kan zijn dat je geweten het nodig heeft om de schuld te weerleggen. Voor je gevoel is het niet jouw schuld dat je bent zoals je bent, dat je werk niet leuk is of dat je geen fijne thuissituatie hebt. In de slachtofferrol heb je het gevoel dat het leven jou overkomt en dat jij er niets aan kunt doen. Dat kan een hele fijne manier van vluchten zijn. Je houdt het rustiger voor jezelf.
Liever bekend ongelukkig dan onbekend gelukkig
Veel mensen worden er gelukkig van om ongelukkig te zijn. Ongelukkig zijn en dingen houden zoals ze zijn, voelt als een makkelijker leven dan gelukkig zijn. Onze goede vriend Richard de Leth heeft hier de volgende uitspraak over: “Mensen zijn liever bekend ongelukkig dan onbekend gelukkig.”
Als je een bepaald stuk ongeluk in je leven hebt, maakt dat het heel overzichtelijk. Het wordt tastbaar. Je voelt alsof er niet zoveel opties zijn. Sommige dingen zijn nu eenmaal niet voor jou weggelegd. Jij bent nu eenmaal zo. De wereld heeft jou iets aangedaan en mensen moeten maar rekening met jou houden. Voor je gevoel hoef je zelf niet in beweging te komen en actie te ondernemen. Het is heel aantrekkelijk om in de slachtofferrol te zitten.
De underdog wint altijd
Een van de kenmerken van de slachtofferrol is dat de underdog altijd wint. Vaak heeft de omgeving medelijden met degene die moet lijden of het onderspit moet delven. Diegene krijgt alle support. Je ziet het ook in het bedrijfsleven. De rijke ondernemer krijgt de schuld en de arme arbeiders moeten het onderspit delven.
Mensen hebben heel snel de neiging om de minderheid te ondersteunen.
Van slachtofferrol naar neerwaartse spiraal
Het aannemen van de slachtofferrol is een heel begrijpelijk fenomeen. Dat doen we zelf ook weleens. Dan kunnen we enorm veel zelfmedelijden hebben. Tot we het gaan relativeren.
Het is helemaal niet erg om soms even in de slachtofferrol te gaan zitten. Als je er maar niet blijkt hangen. Als je wel in die slachtofferrol blijft hangen, zit daar altijd een belang achter. Dat moet je gaan snappen. Vaak blijven mensen erin hangen omdat ze er niet uit kunnen komen of omdat ze het gebruiken om de wereld naar hun hand te zetten.
Slachtoffers kunnen hun positie heel makkelijk manipuleren. Ze hebben het gevoel niets te hoeven. De slachtofferrol neemt iedere vorm van verantwoordelijkheid weg. Daardoor groei je niet of nauwelijks meer. Daar zit het grootste probleem.
Het leven vraagt jou om steeds te participeren en te delen. Om letterlijk en figuurlijk je grenzen op te zoeken en te groeien. Als je niet meedoet, zul je merken dat alles stagneert. Je komt steeds meer in een neerwaartse spiraal terecht. Dat alles begint onbewust met de overtuiging dat de hele wereld jou dit heeft aangedaan en dat de wereld het voor jou moet gaan oplossen.
Als lang genoeg in de slachtofferrol zit, wordt het vanzelf en self fulfilling prophecy. Als je maar blijft zeuren over alles en iedereen, ga je zien dat mensen die wel positief in het leven staan op een gegeven moment hun contact met jou gaan minderen. Als je in een slachtofferrol zit wil je vaak ook geen mensen om je heen die jou eruit kunnen helpen. Je wilt geen contact met mensen die een oplossing hebben. Je wilt je vooral veilig en vertrouwd voelen.
De drama-driehoek
De drama-driehoek is een heel handig model om de verhouding met mensen in de slachtofferrol te begrijpen. De driehoek bestaat uit het slachtoffer, de dader en de helper.
Als slachtoffer kun je in de driehoek heel snel wisselen naar de dader. Je kunt met jouw rol heel makkelijk de wereld naar je hand zetten. Voor je het weet creëer je ellende voor iemand anders in jouw directe omgeving. Dat kan bijvoorbeeld door geen actie te ondernemen, veeleisend te worden of de meest onmogelijke dingen van je omgeving te vragen. Dan ben je de dader van andermans lot.
Je ziet nu bijvoorbeeld dat mensen zich verzetten tegen de corona regels. Ze vallen regeringsleiders aan en geven ze de schuld van alles. Omdat ze zich slachtoffer voelen, stellen ze zich agressief op en worden ze ineens dader.
Hoe kom je uit de slachtofferrol?
Als je van jezelf weet dat je in de slachtofferrol zit, dan is dat al de eerste stap om eruit te komen. Je begint al te ontwikkelen. Het is lastiger wanneer je iemand in je omgeving hebt die in de slachtofferrol zit.
Het werkt bijna nooit om iemand direct te confronteren met zijn slachtofferrol. Het kan zelfs averechts werken. Je drukt ze alleen maar verder in hun rol. Het is beter om je eigen betweterigheid even niet mee te nemen in het gesprek. Het gaat niet werken als je het gesprek aangaat met het idee dat jij het leven van de ander zomaar even gaat oplossen.
Er is een groot verschil tussen begrip tonen voor iemands situatie en iemand echt begrijpen. Het gaat erom dat je echt luistert naar iemand, of je het er nu mee eens bent of niet. Als je luistert en de ander wil begrijpen, dan zorg je dat diegene zich gehoord voelt. Dat is een van de belangrijkste stappen als je iemand wilt helpen uit de slachtofferrol te komen. Je moet eerst een vertrouwensband opbouwen waarin iemand zich veilig voelt.
Opvoeden is voorleven
Zonder dat je iemand anders echt iets wilt opleggen, wil je laten zien hoe je in balans kunt zijn, blij door het leven gaat, plezier hebt en enthousiast bent over dingen. Als iemand in jouw directe omgeving iets in jou ziet wat aantrekkelijk is, iets wat hij ook wil, kan dat diegene helpen uit de slachtofferrol te stappen. Uiteindelijk is geluk een natuurlijke staat van zijn. Daar hoef je niet je best voor te doen.
Chagrijnig kijken kost meer energie dan blij kijken.
Dat zie je ook aan de mimische spieren in het gezicht. Chagrijnig kijken kost meer energie dan blij kijken. Glimlachen is veel natuurlijker dan boos kijken. Je ziet het ook als je naar kinderen kijkt: die zijn vaker blij dan de gemiddelde volwassene.
Als je iemand wilt helpen uit de slachtofferrol te komen, kun je dat doen door zoveel mogelijk blij, optimistisch en positief te zijn. Dat ga je voorleven. Je merkt dan dat mensen twee keuzes hebben. Ze kunnen aangestoken worden door je optimisme en uit de slachtofferrol komen. Of ze kunnen zich eindeloos aan je gaan storen, omdat jij zo blij, opgewekt en optimistisch bent. Als jij blij en gepassioneerd bent, kun je iemand die in de slachtofferrol zit herinneren aan het feit dat diegene daar geen contact meer mee kan maken. Diegene kan zich aan je gaan ergeren en langzaam maar zeker uit je leven verdwijnen.
Wat doe je als je geen afscheid van iemand wilt nemen?
Wat moet je met mensen in je leven die in de slachtofferrol zitten? De enige manier waarop ze jou nog kunnen voeden, is door je bewust te maken van een manier van leven die jij absoluut niet wilt. Toch is de keuze om uit iemands leven te verdwijnen niet altijd snel gemaakt.
Als het om een vriend of kennis gaat, kun je er bewust voor kiezen om niet meer