Hoe maak je de overstap van werknemer naar ondernemer?
Diversen
Albert & Tonny
Diversen
01/05/2021
7 min

Hoe maak je de overstap van werknemer naar ondernemer?

01/05/2021
7 min

Hoe maak je de overstap van werknemer naar ondernemer?

Hoe maak je de overstap van werknemer naar ondernemer? Wanneer neem je ontslag? Veel mensen die nu in loondienst zitten, dromen ervan om voor zichzelf te beginnen. Maar hoe doe je dat? Wat is het beste moment? In dit artikel vertellen we hoe wij zijn begonnen en geven we tips om jou te helpen ook de stap te zetten en ondernemer te worden.

Albert begon op zijn 15e met een krantenwijk. Zes dagen in de week reed hij een krantenwijk van een kilometer of tien. Hij werkte voor een belachelijk laag bedrag. Tijdens zijn studententijd deed hij van alles. Zo heeft hij een keer bij een glaszettersbedrijf gewerkt. Dat was een mooie ervaring. De rest van zijn leven is hij zelfstandig ondernemer geweest.

Tonny heeft twee keer een vakantiebaan gehad in het familiebedrijf en één keer een gewone baan voordat hij is gaan ondernemen. Dat is inmiddels tien jaar geleden. Hij wist eigenlijk altijd al wel dat er iets ondernemends in hem zat. Ook al had hij niet per se de behoefte om ondernemer te worden. 

Hét moment om over te stappen en ondernemer te worden

Wat is nu het gouden moment om over te stappen? Die keuze is voor iedereen anders. Misschien ben je het wel spuugzat waar je nu zit en tel je de dagen af tot je vakantie. In dat geval geldt: hoe eerder je weg bent, hoe beter. Hoe veilig die gouden kooi ook is.

Doe de dingen niet vanuit angst, maar vanuit vertrouwen.

Merk je dat je elke week weer de dagen aftelt tot het weekend is? Dat zou al één signaal moeten zijn dat je laat beseffen: dit is het moment om over te stappen. Ook al verdien je nog zoveel geld of zijn de pensioenvoorzieningen nog zo goed. Vertrouw erop dat er altijd voor je wordt gezorgd. Doe de dingen niet vanuit angst, maar vanuit vertrouwen.

Ondernemer worden vanuit een sterk verlangen

Misschien verlang je er ook naar om iets te betekenen voor mensen. Je hebt een idee waarmee je andere mensen absoluut mee kunt helpen. Van dit idee wordt je enthousiast en blij van en zit je voortdurend te dagdromen.

Heb je ooit eens een mood board gemaakt bij hoe jij denkt dat het zal zijn om te ondernemen? Of je heb met andere mensen gepraat over je ideeën? Wanneer je dit doet begint je verlangen of je idee langzaam op gang te komen. Er bestaat een vonk die zomaar eens kan uitgroeien tot een vlam. 

Ondernemer worden is niet altijd leuk

Waar het voor velen een droom is om ondernemer te worden, zitten er ook nadelen aan. Mensen zien ondernemen als iets dat onveilig is. Je moet namelijk risico nemen en zelf je inkomen verdienen. Wat doe je als het slecht gaat?

Dit is een interessante paradox. Wanneer je in loondienst bent, heb je wellicht het idee dat je controle en veiligheid hebt. Je inkomen wordt betaald en je bent goed verzekerd. Als je ziek wordt is alles geregeld en je hebt een vast aantal vakantiedagen.

En toch – wanneer het ondernemerschap kriebelt – heb je het gevoel dat je in deze “veilige” (loondienst)bubbel ergens geen controle over hebt. Als je ondernemer wordt, doe je dat altijd omdat je ergens controle over wilt; over de uren die je maakt, de hoeveelheid geld die je kan verdienen, het soort werk dat je doet. Je zoekt naar controle. Dat betekent dat je het nu niet hebt. Het is een illusie dat je in controle bent als je nog vastzit in een baan.

werk, werkstress, ondernemen, spanning, druk

Ga eens voor jezelf na waar jij controle over wilt hebben. Is dat je inkomen? Of wil je zelf kiezen welk werk je doet? Of in welke uren je dat doet? Het belangrijkste is dat je iets gaat doen waar een bepaalde passie in zit. Waar je voldoening van krijgt en waarmee je een impact maakt. Je wilt een verandering in de wereld zien en besluit om die verandering zelf teweeg te brengen. Het klinkt heel groot, maar het kan ook een verandering in jouw eigen wereld zijn. Het kan zo groot of klein zijn als jij zelf wilt.

Ondernemers zijn de enige gekkies die 80 uur per week werken om te voorkomen dat ze ergens anders 40 uur in de week moeten werken.

Als je weet wat jouw passie is, dan hoef je dat niet per se als ondernemer te doen. Dat kan ook nog binnen een bedrijf zijn. Niet iedereen is in de wieg gelegd om ondernemer te worden. Het lijkt een droombestaan, maar ondernemers zijn de enige gekkies die 80 uur per week werken om te voorkomen dat ze ergens anders 40 uur in de week moeten werken. Dat houd je vol omdat je het voor jezelf doet.

Ondernemen is over het algemeen een zwaar leven. Vooral in het begin. Je moet veel zelf doen, veel uren werken en er zit veel druk op. Er komt stress bij kijken. Als je het vanuit de verkeerde intentie bent gaan doen, dan ga je een heel zwaar bestaan tegemoet. Dan kun je je beter afvragen of je beter een ondernemende functie in loondienst kunt kiezen. Dat zou een mooie tussenstap zijn.

Van ondernemer naar bovengever

Hoe kun je van ondernemer naar bovengever gaan? Vraag je eens af wat je te geven hebt. Wat is je plan? Heb je een businessplan dat enigszins aantrekkelijk is om te doen? En heb je ook een plan B?

Als je ondernemer wilt worden, kom je op een punt van eerst geloven en dan zien. Je moet springen. Je krijgt geen garantie. Hoe groot het gat in de markt dat je hebt gevonden ook is. Maar ben je bereid om te geven vanuit het vertrouwen dat je iets terug gaat krijgen? Dat moet de eerste intentie zijn.

De wil om te geven is heel belangrijk. Het maakt je aantrekkelijk. Alle ondernemers die succesvol zijn geworden, zijn gevers. Kijk daarom eens naar wat jij nu al te geven hebt. Kun je daar nu al ondernemer mee worden? Dat is een van de eerste vragen die je aan jezelf kunt stellen.

Ben je bereid om te geven vanuit het vertrouwen dat je iets terug gaat krijgen?

Begin met kleine stapjes

voetstap, voetspoor, spoor, zand, stap, stapjes zetten

Misschien vind je de stap om ondernemer te worden nog wat spannend en wil je eerst wat kleine stapjes zetten om te zien of het echt wel bij je past. Je mag altijd wat proefballonnetjes oplaten. Maar waar begin je dan?

Het helpt Albert altijd om een mood board of vision board te maken. Dat doet hij voor elke grote stap in zijn leven. Hoe ziet je leven er dan uit? Het gaat vaak niet om het ondernemerschap zelf, maar over wat het ondernemerschap jou geeft. Welke beelden heb je daarbij? Wat betekent vrijheid voor jou? En wat betekent het dat je iets deelt met de wereld?

Kijk niet meteen naar waar het gat in de markt zit of wat de markt nodig heeft. Je zag in de coronatijd dat de mondkapjes handel bijvoorbeeld heel snel ging. Maar past dat bij jou? 

Idealiter ga je niet op elk gat in de markt af, maar ga je datgene doen dat bij je past. Maar dan moet je wel weten wat dat is. Het is helemaal niet erg als je een kans ziet en je zo de stap zet om ondernemer te worden. Je wordt kapitaalkrachtig en kunt iets gaan opbouwen. Wil je uiteindelijk iets totaal anders gaan doen, dan kan dat altijd nog.

Wat als het te spannend is om te springen?

Er is altijd moed voor nodig om de stap naar ondernemerschap te zetten. Je ontkomt er niet aan dat je uiteindelijk in het diepe moet springen. Je weet van tevoren nooit 100% hoe het uitpakt. Als je dat te spannend vindt, moet je ook geen ondernemer worden.

Je krijgt alle kansen. Alleen er is wel lef voor nodig.

Volgens de wet van Pareto zijn er ongeveer 20% leiders en 80% volgers. De leiders zullen nooit volgers willen zijn en de volgers zullen geen leiders willen zijn. En dat is ook goed. Als jij de stap echt niet durft te zetten, moet je misschien gewoon accepteren dat het ondernemen niet voor jou is weggelegd.

Je kunt het ook met tussenstappen gaan doen. Bijvoorbeeld door parttime te werken en daarbuiten bezig te zijn met een hobby die nog wat geld oplevert en meer vrijheid geeft. Of je blijft gewoon fulltime voor een baas werken en leeft jezelf uit met vrijwilligerswerk, zodat je geen risico hoeft te lopen.

Maar als je écht dat verlangen hebt om ondernemer te worden, moet je de stap gewoon zetten. Het ergste is dat mensen aan het einde van hun leven terugkijken en realiseren dat er zoveel gemiste kansen zijn. Je krijgt alle kansen. Alleen er is wel lef voor nodig.

Zoals Loesje dat zo mooi zegt: Leven is het meervoud van lef. Dat is een van de mooiste eigenschappen die we altijd terugzien bij ondernemers. De wereld zegt: “Je bent knettergek, dat gaat nooit lukken.” Een typische ondernemer antwoord dan met: “Dan zal ik eens laten zien dat het wel kan.”

Lef is een belangrijke eigenschap die je moet hebben als ondernemer. Andere belangrijke eigenschappen voor ondernemers zijn nieuwsgierigheid en bereidheid om te geven. Is dat allemaal in jou aanwezig? Dan heb je een stevig fundament.

Welke stappen moet je zetten om ondernemer te worden?

Wil jij de sprong wagen en ondernemer worden? Praat dan veel met andere ondernemers. Stel goede vragen en laat je coachen. Dat betekent niet dat je elke businesscoach zomaar moet omarmen. Ga gewoon naar een ondernemer die een goedlopend eigen bedrijf heeft. Je kunt dan toetsen wat ze van jouw idee vinden en vragen hoe ze dat zelf zouden aanpakken.

Als je het gevoel hebt dat je ondernemer wilt worden, dan moet je het gewoon doen. Ondernemen is sowieso risico nemen. En als je geen risico durft te nemen en je durft niet te investeren, dan moet je het gewoon niet doen.

Maar realiseer je wel: je zit in Nederland. Er is geen plek op aarde waar je minder risico hebt om te ondernemen. Wat kan er gebeuren? Je zegt je baan op en start een bedrijf. Je bedrijf mislukt en je moet weer ergens gaan werken. Of je krijgt een uitkering. Er zijn zoveel vangnetten, je kunt nooit door een ondergrens heen vallen. Je bent het eigenlijk moreel verplicht aan de zegen die je hebt dat je hier woont om er gewoon voor te gaan en dat kleine stukje risico te omarmen.

Reacties