Relaties
Redactie
Relaties
06/15/2021
4 min

Hoe herken je een narcist? 6 kenmerken van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis

06/15/2021
4 min

Hoe herken je een narcist en wat zijn de kenmerken van een narcist? Hoe herken je een narcist in een relatie? Dit zijn allemaal vragen waar je vandaag een antwoord op krijgt. Bekijk de inhoudsopgave voor meer info:

Hoe herken je een narcist – inhoudsopgave:

Narcisme krijgt steeds meer bekendheid

Helaas heeft iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis dit niet op zijn voorhoofd staan. Daardoor zal je zelden weten of iemand deze diagnose toekomt.

Tenzij het wellicht al te laat is en je een hoop ellende met iemand mee hebt moeten maken en daardoor zo je vermoedens hebt. Gelukkig krijgt deze stoornis (narcisme is een stoornis) steeds meer bekendheid.

Boeken over narcisme

Er zijn meerdere goede boeken geschreven over narcisme. Zoals Achter gesloten deuren van B.A. Paris (voor slechts 11,- een aanrader) en Schaduwleven van Kim Moelands (zeer recent geschreven). Doordat dit fictieve boeken zijn die lekker lezen, spreken ze ook nog eens een breed publiek aan.

Deze boeken zijn goed omdat mensen zich ervan bewust worden dat er narcistische mensen bestaan. Maar het is ook belangrijk dat mensen zich beseffen dat deze mensen ook in de werkelijke wereld rondlopen, en niet alleen in een boek.

Ga je meer voor een non-fictie boek met praktische tips over narcisme in een relatie? Dan is Narcisme in relaties (Loskomen uit het web van een narcistische partner) een zeer goed boek die zelfs helend voor je kan werken.

Klik op linkjes van de titels om deze 3 goede boeken over narcisme eens te bekijken op bol.com. Of zet ze op je bol.com verlanglijstje voor je volgende bestelling.

Leef jij met een narcist?

Leven met een narcist kan je erg veel ellende opleveren, daarom zou het zo fijn zijn als je van tevoren weet of iemand deze stoornis heeft.

Helaas is dat nu juist een probleem want iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zelf niet dat hij een probleem heeft waardoor iemand niet snel zal worden onderzocht.

“Daarnaast zijn narcisten een meester in zich anders voordoen, zij laten hun narcistische kant alleen zien wanneer zij dat willen”

Zijn alleen de mannen narcistisch?

Dat enkel mannen een narcistische persoonlijkheidsstoornis kunnen hebben is een misverstand. Er zijn ook vrouwelijke narcisten. Wel zijn er een aantal verschillen tussen de twee seksen.

Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat vrouwen zich minder dominant voordoen. Ze zijn gewiekster en doen zich eerder lief en zorgzaam voor.

Verder zijn ze minder overmoedig, gooien vaker hun lichaam in de strijd en hebben ze meer problemen met ouder worden. Dit heeft wellicht te maken met het vrouwelijke schoonheidsideaal waar zij aan willen blijven voldoen.

Omdat het vaker mannen zijn waarover gesproken wordt in combinatie met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, heb ik het in dit artikel over ‘hem’ en ‘zijn’. Natuurlijk kan je hier ook ‘zij’ en ‘haar’ lezen.

6 Kenmerken van een narcist:

Hoewel ik je niet kan garanderen dat je deze stoornis op tijd zult herkennen bij iemand, geef ik je nu toch een aantal kenmerken van een narcist die goed zijn om te kennen:

1. Zichzelf belangrijk vinden

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan ieder ander. Altijd. Zij zijn meer bijzonder dan andere mensen, ze zijn slimmer, eigenlijk zijn ze gewoon beter dan alle anderen.

“Dit zou bij iedereen bekend moeten zijn dus narcisten zijn ook niet bang om uit te dragen dat zij beter zijn”

Sta je dichter bij deze persoon, dan kan het zelfs voorkomen dat je in extremere situaties terechtkomt wanneer je laat merken hem niet net zo belangrijk te vinden als hij zelf.

2. Macht willen hebben

Een narcist vindt zichzelf de beste, niemand kan iets zo goed doen als hij. Ook niemand verdient zoveel als hij, vindt ie zelf.

Hoewel een narcistisch persoon zelf nooit angst zal toegeven, bestaat er toch zeker een mate van angst om de controle kwijt te raken. Hier zal hij dan ook nooit mee akkoord gaan.

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zal er alles aan doen om de macht te hebben of terug te krijgen. De macht niet hebben bestaat niet voor hem.

3. Agressief gedrag vertonen

Dit heeft deels te maken met het vorige punt over macht maar ook met het zichzelf belangrijk vinden. Een narcistisch persoon duldt geen tegenspraak. Hij is zelf de beste, de slimste etc. en hij heeft de leiding, niet iemand anders.

Wanneer iemand deze leiderspositie over dreigt te nemen deinst een narcist niet terug voor het gebruiken van geweld. Alles is geoorloofd om deze koppositie maar te behouden.

Hoewel iemand wel kan beseffen dat geweld plegen niet geoorloofd is, staat hij daarbuiten. De narcist mag namelijk alles, hij staat aan het hoofd en hoeft zich daarom, volgens hem zelf, niet aan dit soort dingen houden. Je zou eigenlijk zelfs kunnen zeggen dat hij zich God waant.

4. Gespeelde charme

Omdat iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heus wel weet, of heeft geleerd, welk gedrag als normaal wordt gezien en wat niet, zal hij naar de buitenwereld toe een glansrol vervullen.

Hij kan zich voordoen als de grootste charmeur en de liefste persoon. Dat maakt een narcist ook zo gevaarlijk. Ze zijn ontzettend gewiekst en weten hoe ze mensen voor zich in moeten nemen en hoe ze alles zo kunnen draaien dat hun slachtofferrol zit?

Monique heeft een artikel geschreven over wat narcisme in een relatie kan doen met je. Haar zelfvertrouwen, haar eigenwaarde en haar zelfbeeld werden elk jaar minder tijdens haar relatie met een narcist.

hoe-herken-je-een-narcist-relatie

5. Een gebrek aan empathie, berouw en schuldgevoelens

Je kunt het je haast niet voorstellen maar narcistische mensen kennen geen schuldgevoelens, empathie of berouw. Het enige dat belangrijk is, is dat zij de leiding hebben en overduidelijk de beste zijn.

Ze kunnen wel heel goed acteren dat ze meeleven, zo goed zelfs dat je denkt dat ze het werkelijk menen. Hetzelfde geldt voor emoties, ook deze kunnen ze goed veinzen maar zij zelden oprecht.

6. Extreme jaloezie

Doordat een narcist zichzelf op nummer één zet en ervan overtuigd is dat ieder ander dit ook zou moeten doen, is iedereen die maar enigszins als concurrent aangezien kan worden zeer gevaarlijk.

Het kan niet zo zijn dat de buitenwereld die ander ineens als eter gaat zien. Ook binnen een (liefdes)relatie kan deze jaloezie een grote rol spelen.

Wanneer de narcist het gevoel heeft dat er meer aandacht naar een ander dan naar hem gaat, grijpt hij in want dat is niet de bedoeling. Alles moet om hem draaien.

Helaas kan dit zich ook openbaren in bizarre of zelfs gevaarlijke situaties, want zoals eerder al gezegd is er een gebrek aan empathie en schuldgevoelens en draait alles volgens deze persoon alleen maar om hem. De ander zal dit koste wat het kost bijgebracht worden.

Ken jij iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

“Het gekke is dat mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis diep van binnen eigenlijk heel kwetsbaar en eenzaam zijn”

Ze hebben een minderwaardigheidsgevoel waardoor ze extreem gevoelig zijn voor afwijzing en kritiek. Hoewel dit zeker niet persoonlijk hoeft te zijn, voelt dit voor hen wel zo waardoor er een grote woede ontstaat. Hiermee wordt onmacht en onzekerheid gemaskeerd. Hun kwetsbare kant willen ze niet erkennen, laat staan dat een ander daar iets van merkt.

Reacties