Hoe bereik je meer innerlijke rust en minder stress?
13 juli 2021 
in Geluk
15 min. leestijd

Hoe bereik je meer innerlijke rust en minder stress?

Meer weten over innerlijke rust? Ontdek in dit artikel alles wat je wilt weten.

Ben jij druk en altijd onderweg, dan ben je Misschien wel toe aan een beetje rust en stabiliteit in je leven. Maar wat is rust en stabiliteit? Hoe zorg je ervoor en wat heb je ervoor nodig? Daarover ga ik je in dit artikel alles vertellen, zodat jij meer innerlijke rust en minder stress zal ervaren.

Innerlijke rust – inhoudsopgave:

Het leven is steeds drukker en chaotischer. Jij herkent dit Misschien ook wel. En, dat komt niet ten goede van je rust. Je krijgt er eerder meer stress van wat niet goed voor je is.

Het is dus tijd om te werken aan je innerlijke rust, zodat jij weer helemaal goed opgeladen tegenaan kunt. Dat jij het leven weer aankunt en met beide benen op de grond kan staan.

Je vraagt je Misschien ook af wat innerlijke rust nu precies is. Wat bedoelt men ermee? Wat met innerlijke rust bedoeld wordt, is eigenlijk heel eenvoudig uit te leggen. Het is de kalmte die je ervaart In het dagelijks leven.

Je maakt je minder druk om dingen, je bent minder aan het piekeren je zit lekkerder in je vel. Je bent opgewekt en vrolijk. Het zijn allemaal factoren die te maken hebben met innerlijke rust en balans in je leven.

Het is niet gek dat je verlangt naar meer innerlijke rust. Dit komt vaak omdat je op de automatische piloot door het dagelijkse taken heen loopt. Je neemt geen tijd meer om even stil te staan bij wat je leuk vindt of waar je echt van kunt genieten. Of wat je graag doet?

Terwijl je lichaam en geest het wel nodig hebben. Vaak is de behoefte enorm groot. Denk er maar eens over na wat je is opgevallen vandaag. Je weet het Misschien niet eens meer, dan ben jij dus echt toe aan meer innerlijke rust en minder stress.

Je gaat misschien één keer per jaar op vakantie. Je energie laadt dan helemaal op. En komt opgewekt thuis misschien wel een beetje moe, maar dat hoort erbij.

Dan weet je ook direct wat het contrast is met het dagelijks leven dat je leidt. Je hebt het druk. Je hebt geen tijd om te genieten. Je bent te veel met je werk bezig. Kortom, tijd voor ontspanning is er bijna niet. En, daar ligt een gevaar op de loer dat burn out of overspannenheid heet. Wat Iedereen overigens kan overkomen.

Maar jij bent vast en zeker niet op deze pagina terecht gekomen omdat je de innerlijke rust hebt gevonden. Jij bent juist nog steeds op zoek naar die innerlijke rust en wat Je kunt doen. Daar ga ik in dit artikel bij helpen, zodat je meer innerlijke rust kunt ervaren en minder last hebt van stress.

Je hebt het Misschien zelf ook al ervaren. Dat er steeds minder tijd is voor leuke dingen als hobby’s, een activiteit of sport. Ook je sociale leven staat misschien onder druk. Je komt hierdoor niet meer toe aan je innerlijke rust.

“Dat is behoorlijk vervelend, want je innerlijke rust zorgt wel voor een juiste balans in je leven”

Het is dus belangrijk dat jij rust neemt en leuke dingen ervaart. Het is ook belangrijk dat je lichaam niet altijd ‘aan’ hoeft te staan.

Ik begrijp natuurlijk dat het heel lastig is om ineens om te schakelen leuke dingen te doen, meer rust te nemen, je sociale contacten weer op peil te brengen.

Dat kan niet ineens, dat moet echt stapje voor stapje gebeuren. Het is daarom goed om een overzicht te maken van wat er nu al is. Wat je nog kunt doen of waar er ruimte is of juist niet.

Een overzichtje van je huidige leven en hoe het zou moeten zijn. Vergelijk het maar eens goed, hoe je leven nu is dan hoe jij het graag zou willen hebben.

Nu kun je natuurlijk niet alleen maar leuke dingen gaan doen. Er moet ook gewerkt worden. Het huishouden moet gebeuren. Je moet boodschappen halen. Je moet in en om huis schoonmaken. Er is heel veel moeten in ons leven.

Maar die moeten kun je wel verdelen over de tijd die je hebt, zodat er genoeg ruimte is om te ontspannen, te werken aan je innerlijke rust en zelfs om een burn-out, stress of overspannenheid te voorkomen.

Het is Misschien goed dat ik even iets vertel over de reden dat je leuke activiteiten moet gaan doen, dat je weer moet gaan genieten van je leven. Dat je vooral moet ervaren dat rust heel belangrijk is en zorgt voor de nodige balans.

En lichaam is nu eenmaal niet gemaakt om constant aan te staan. Een lichaam moet ook kunnen opladen.

Je kunt het een beetje vergelijken met een batterij. Als je een batterij niet oplaadt, is de batterij op gegeven moment leeg.

Als je de batterij te lang oplaadt, wordt de batterij er niet beter van. Die wordt een beetje lui. Maar Als je de juiste balans vindt tussen het opladen van het batterij en gebruikmaken van de batterij, dan gaat er lang mee.

Maar nogmaals als jij een druk bestaan hebt, is het lastig en veel gevraagd om ineens de tijd te nemen. Dat moet je dus echt opnieuw leren. Daar zijn verschillende handvatten voor. Laten we een aantal doornemen.

innerlijke-rust

  • Het is goed om rustmoment In het begin echt in te plannen. Op deze manier weet je precies wanneer je rust eraan komt en hoeveel tijd je ervoor kunt nemen. Naarmate het beter gaat, zal je ook zien dat je steeds vaker vanzelfsprekend rustmomentje zal nemen.
  • Je kunt ook denken aan het uitschakelen van je telefoon, tablet of de televisie. Pak even een goed boek en lekker kopje koffie en geniet van wat Er is waar je bent. En Misschien is dat wel In de tuin tijdens een heerlijke zomeravond.
  • Laat taken even voor wat ze zijn, neem even de tijd voor jezelf. En als ze teveel wordt, vraagt dan of iemand je zou willen helpen met taken. Zo, heb je meer tijd waarvan Je kunt genieten.

Wat uiteindelijk echt helpt, is per persoon verschillend. Waarbij in de regel tijd nemen om te ontspannen, belangrijk is en wat voor ieder persoon eigenlijk hetzelfde is.

“Door goede ontspanning en tijd nemen voor ontspanning, werk je aan innerlijke rust en dat komt ten goede aan je gezondheid”

Naast innerlijke rust is er nog iets heel erg belangrijk. Het nemen van voldoende gezonde voeding, zodat je alle nodige vitamines binnenkrijgt. Voldoende drinken op een dag.

Beweeg voldoende op een dag, maak eens een wandeling. Geniet eens van de omgeving waar je woont. Ga naar de sportschool, als je dat leuk vindt. Er is veel, dat zorgt dat jij in topconditie kunt zijn en kunt werken aan je innerlijke rust, maar ook aan je gezondheid.

Wat ik over leuke dingen doen nog wel kwijt wil, is dat eigenlijk In het begin nooit leuk is als jij altijd heel hard hebt gewerkt en je moet ineens in de tuin op de stoel stil gaan zitten en misschien een boekje lezen? Dat werkt niet in één keer. Dat is niet leuk. Dat voelt niet goed, dat voelt heel ongemakkelijk.

Dat is ook iets wat je niet kunt veranderen. Dat is iets wat je jezelf moet laat overkomen. Je moet het weer opnieuw gaan leren. Het is al een tijd geleden. Het is misschien iets wat je nog nooit hebt gedaan.

Geef het de kans om te ontdekken om te ontwikkelen en uiteindelijk te zorgen dat jij innerlijke rust helemaal kunt vinden.

De eerste stappen om tot je innerlijke rust te komen voelen vaak een beetje ongemakkelijk. Je voelt je niet lekker omdat je vaak iets te doen hebt. Jouw innerlijke criticus begint te werken.

Je begint te piekeren en na te denken. Er kan echt werkelijk van alles op je af komen. Laat het er gewoon even zijn. Het is ook een gevoel waar je even weer aan moet wennen.

In het begin is het bijzonder belangrijk dat je de stappen die je neemt, heel klein maakt. Begin met een paar minuutjes tussen werk door.

Op een gegeven moment kun je misschien een uurtje eerder naar huis om eventjes die wandeling te gaan maken. Je kan wat eerder opstaan om eventjes een lekkere bak koffie te drinken zonder te haasten. Het zijn allemaal hele kleine en eenvoudige stapjes, maar die gaan je wel verder helpen.

Door te beginnen met korte momenten ga je eigenlijk wennen aan die ontspanning die zo ongemakkelijk aanvoelt.

Bij bewuste ontspanning kun je ook aan kleine oefeningen tijdens werktijd denken. Laat je schouders is ontspannen. Laat je nek is ontspannen, laat je armen of benen is ontspannen. Gewoon een minuutje.

Het zijn dingen die je eigenlijk normaal niet doet, maar waardoor je wel leert dat ontspannen normaal is en dat het goed kan gaan voelen. Dat het je energie geeft.

Het ontspannen van het lichaam is belangrijk om tot je innerlijke rust te komen. Een hulpmiddel om te ontspannen, kan mindfulness zijn. Er zijn veel verschillende mindfulness oefeningen.

Je kunt hierdoor kiezen welke het beste bij jou als persoon vindt passen. Dit is ook belangrijk Omdat je alleen op die manier echt kunt ontspannen.

In de regel voelt innerlijke rust als een stukje ontspanning in je lichaam, dat je niet meer hoeft te piekeren en dat je vooral veel meer energie zal hebben.

Maar de ervaring kan voor Iedereen verschillend zijn. De intentie van innerlijke rust is dat je lichaam niet voortdurend aan kan staan. Je moet ook kunnen opladen en genieten van het leven. Hoe lastig dit soms ook kan zijn.

Genieten heeft overigens niets met een vakantie te maken. Het heeft te maken met iets dat je graag doet, iets waar je plezier in hebt en iets waarbij je helemaal in je element bent.

Of jij innerlijke rust gevonden hebt is een kwestie van ervaren. Voelt het goed? Zit je anders in je vel? Ben je uitgerust?

Het zijn allemaal factoren die kunnen vertellen dat jij innerlijk rust terug aan het vinden bent. Maar dat heeft ook tijd nodig. Voor de ene week en voor de andere jaar. Het belangrijkste is dat jij het gewoon moet laten overkomen.

Je weet nu dat innerlijke rust belangrijk is voor een goede balans. Dat je lichaam niet altijd ‘aan’ kan staan, dat je ook rustmomenten moet hebben om weer op te laden.

Maar naast al die informatie zijn er ook een aantal praktische hulpmiddelen. Ik heb mindfullnes al genoemd.

Maar er is nog meer dat je kunt doen. Je kunt denken aan yoga. Of een cursus zelfvertrouwen? Misschien vind je koken leuk, dus kun je daar iets in vinden wat jou heel veel plezier en rust geeft.

Je kunt het zo gek niet bedenken. Het gaat erom, wat werkt voor jou? Jij bent uniek, dus moet je ook in je eigen kunnen geloven in je eigen methode vinden om te kunnen ontspannen.

Kortom, er zijn heel veel leuke cursussen te vinden die je kunt volgen. Een aantal van die cursussen ontdek je hieronder:

Er zijn zoveel anderen cursussen die je echt verder kunnen helpen. Denk er dus vooral aan wat jij leuk vindt of zou vinden om te gaan volgen.

Waar jij goed in bent of wat je graag wilt leren, het kan werkelijk van alles zijn waarbij het altijd belangrijk is dat jij er helemaal achter staat, ondanks wat een ander ervan vindt.

Als je op zoek bent naar je innerlijke rust, kan yoga absoluut helpen. Er zijn verschillende mooie en leuke yoga cursussen die je thuis kunt volgen.

Het voordeel van yoga is niet alleen dat het je helpt ontspannen, maar ook dat het zorgt dat je lichaam de nodige rust en door stromingen krijgt. Yoga is een bewezen techniek om je innerlijke rust in balans te brengen.

Steeds meer mensen doen aan yoga. Yoga is namelijk echt iets waarbij je helemaal en volledig in op kan gaan, waardoor je lichaam en geest ontspannen.

Het is bovendien ook ontzettend leuk en gezond om te doen. Je hebt niet veel voor nodig en kan het gewoon lekker doen wanneer het jou uitkomt.

Het is ontzettend prettig dat er online veel yoga cursussen zijn. Zo kun je zonder verplichtingen, of omdat je het vreemd en raar vindt, kennismaken met wat yoga daadwerkelijk is.

Het is wel belangrijk dat je weet dat er verschillende soorten yoga zijn. Zoek dus even uit welke yoga bij jou past. Kies bij voorkeur voor een instapcursus of een kennismakingspakket. Op deze manier voelt kennismaken vrijblijvend.

Het mooie aan yoga is dat het lichaam en geest in balans kan brengen. Maar het moet Natuurlijk wel goed voelen, want Zonder dat jij erachter staat, zul je dit niet bereiken. Het is dus één van de opties die je hebt om in je innerlijke rust te werken.

innerlijke-rust-yoga

Soms heeft innerlijke rust ook met zelfvertrouwen te maken. Je kunt hierbij denken aan geen nee durven zeggen. Niet voor jezelf op durven komen of te veel tegen andere opzien.

Het zijn allemaal factoren die inspelen en belangrijk zijn bij innerlijke rust. Je moet immers tevreden zijn met wie je bent en wat Je kunt en wat je doet.

Er zijn verschillende cursussen die je leren om meer zelfvertrouwen te krijgen. Zo is er een online programma dat heet blijvend meer zelfvertrouwen.

Tijdens de cursus blijvend meer zelfvertrouwen ga je gedurende een aantal weken aan de slag met een aantal praktische opdrachten. Je krijgt deze netjes via je e mail. En kunt het vrijwel in alle opzichten en alle situaties toepassen waarbij je werkt aan het vergroten van jouw zelfvertrouwen.

Maar zelfvertrouwen is ook iets wat heel persoonlijk is. De één heeft het niet, de ander nauwelijks en sommigen hebben het in overvloed. Wees je daar ook van bewust en ga jezelf niet meten aan een ander. Ieder mens is uniek en jij dus ook!

Er zijn heel veel factoren die van invloed zijn op zelfvertrouwen. Je kunt dus makkelijk kijken of jij zelfvertrouwen hebt of nog te kort komt.

Zelfvertrouwen uit zich ook op heel veel verschillende manieren. De één kijkt op tegen een leidinggevende of collega. De ander kan eindeloos nadenken en piekeren over iets wat overkomen is.

En weer een ander, die voelt zich heel onzeker als er iemand op zijn vingers kijkt. Het is dus goed om te onderzoeken of je zelfvertrouwen hebt. Of een cursus zelfvertrouwen bij je past om je innerlijke rust terug te vinden en minder stress te ervaren.

Ik persoonlijk vind het heel prettig om naar mindfulness te luisteren. Het zorgt echt even dat mijn gedachten on hold staan, dat alles er mag zijn en dat ik kan ontspannen.

Dit zou dus zomaar ook iets voor jou kunnen zijn. Daarvoor heb je dus echt geen druk leven nodig. Sterker nog, ik heb best een ontspannen leven en maakt me ook absoluut geen zorgen. En toch luister ik elke dag naar mindfulness. Het is inmiddels zelfs een momentje geworden op een dag. En waarom? Omdat het werkt!

In ons drukke leven is momentje voor jezelf vinden steeds lastiger, maar gelukkig is daar mindfulness. Er zijn verschillende applicaties voor op je telefoon. Waarmee je dus gewoon tijdens het werk of pauze naar mindfulness kunt luisteren.

En, dat is ook iets wat een goede ontwikkeling is, want het is bewezen dat luisteren naar mindfulness je echt helpt. Het zorgt dat je de balans tussen rust en werk goed verscheiden kunt houden, dat je sneller kunt opladen dat je gedachten kunt loslaten. Het is een veelzijdige therapie die ook door artsen ondersteund worden.

Ook ik vond het in het begin een beetje vreemd. Luisteren naar een ademhalingsoefening bijvoorbeeld. Maar naarmate je het vaker doet, zul je merken dat je eraan bent.

Er zijn ook veel verschillende soorten mindfulness die je kunt doen. Wanneer je een applicatie op je telefoon download kun je dat helemaal ontdekken en vaak is het nog gratis ook.

Nu ben ik van mening dat de applicaties voor mobiel, als het om mindfulness gaat, relatief beperkt zijn. Je kunt om deze reden beter voor een instappakket kiezen.

Er zijn verschillende online programma’s die wat net wat meer bieden. Waardoor je net wat verder komt met mindfulness.

Dat je mindfulness luisteren vreemd vindt, is zeker in het begin helemaal niet gek. 9 van de 10 Mensen die vinden het een beetje raar om ernaar te luisteren.

Maar naarmate zoekt vaker doen en kennismaken met mindfulness, merken ze ook dat het invloed heb op hun gezondheid, dus stemming die ze hebben en andere zaken die er toe doen als pijn of gezondheidsproblemen.

Laat het dus gewoon een beetje op je afkomen en ontdekt de mogelijkheden en de kracht van mindfulness. Mij heeft het in ieder geval goed geholpen! Ik zou het daarom iedereen willen aanraden.

Je hebt misschien helemaal niets met yoga of mindfulness, maar des te meer heb jij met koken of muziek. Dan is het natuurlijk altijd leuk om daar mee aan de slag te gaan om je innerlijke rust terug te vinden.

En wanneer het om koken gaat, is het Misschien leuk om gelijk aan gezonde voeding te denken. Zo, heb je twee vliegen in één klap.

Als het om koken of muziek gaat, is er op internet veel te vinden. Wat dacht je van YouTube? Daarop kun je leuke filmpjes bekijken.

Maar ook op televisie zijn er verschillende kookprogramma’s en Er zijn zelfs cursussen te koop die je online kunt volgen, zodat je precies weet hoe jij gezonde voeding kunt bereiden of welke muziek je nog moet ontdekken.

Het is maar net naar waar je voorkeur naar uit gaat en wat jou helpt om je innerlijke rust terug te vinden. Waarbij het vooral gaat om bezig zijn met iets dat je ontzettend leuk vindt, waar je plezier aan ervaart en waar jij je ontspanning in kunt vinden.

Je denkt Misschien dat koken en muziek twee aparte dingen zijn, maar eigenlijk komt het een beetje op hetzelfde neer. Je kunt er namelijk mee bezig zijn omdat je het leuk vindt en tegelijkertijd omdat het gezond en goed voor je is.

Zo kan koken op een gezonde manier heel goed voor je zijn. Maar dus goede muziek luisteren. Die rust brengt ook heel gezond. Je kunt het misschien zelfs combineren met elkaar. Ik vind dat deze twee dingen helemaal samen kunnen komen.

Ik hoor je eigenlijk al een beetje zeggen, wat moet ik nu doen Als ik niet goed bent in koken? Nou, Dat is eigenlijk heel simpel. Er zijn verschillende leuke cursussen waarmee Je kunt leren koken. En Er zijn verschillende soorten en manieren waarop Je kunt koken. Wil je gerecht te maken, wil je taarten maken. Wil je koekjes bakken?

Er is heel veel als het om koken en bakken gaat en dat is ook bij muziek. Er zijn heel veel soorten muziek die Je kunt luisteren en wellicht word je van muziek juist heel rustig en vind je koken leuk om te doen.

Combineer het gewoon en kijk waar het schip strandt. Op die manier kun je bouwen aan je innerlijke rust. Ook doordat je lekker bezig bent en tegelijkertijd kun je iets bereiken omdat je dat voor ogen hebt.

Het maakt dus eigenlijk niet uit of je ergens wel of niet goed in bent. Het gaat hier puur om waar jij je rust in kan vinden en kies dat waar jij je rust in kan vinden. Want alleen op die manier ga jij je innerlijke rust en balans weer vinden.

Meer artikelen over persoonlijke groei