arrow_drop_up arrow_drop_down
Is afvallen door een depressie normaal?
21 juni 2013 

Is afvallen door een depressie normaal?

Val je plotseling flink af? Omdat je totaal geen zin hebt in eten? Of maakt alleen al de gedachte aan voedsel je misselijk? Kamp je tegelijkertijd met gevoelens van verdriet, schuld, somberheid en desinteresse? Of heb je een voorgeschiedenis met depressieve klachten? Je afkeer van eten kan wijzen op een depressie. Want, die kan gepaard gaan met eetbuien en in gewicht aankomen, maar ook in snel tempo veel afvallen is bij een depressie heel normaal.

Waarom val je af tijdens een depressie?

Gewicht verliezen door en depressie is niet vreemd. Want, het hangt nauw samen met andere symptomen van de geestesziekte. Zo is er vaak sprake van vermoeidheid en geen plezier hebben in. Als dat gebeurt, is de kans groot dat je totaal geen puf en zin hebt om eten te koken. Ook hoor je vaak dat de gedachte aan eten alleen al misselijk maakt. Al met al loop je daardoor het risico tijdens een depressie te weinig te eten en snel veel gewicht te verliezen.

Overigens kun je door een depressie ook meer gaan eten. Je gaat dan eten om dat alles overheersende gevoel van onbehagen te sussen. Dat wordt ook wel ‘emotie-eten' genoemd. Door je gevoelens weg te eten, verandert de chemische balans in je hersenen. Je krijgt een vol gevoel en dat is aangenamer dan die negatieve en neerslachtige gevoelens. Voor je het beseft, draai je in een cirkeltje rond. Elke keer als je je miserabel voelt, ga je eten tot je vol zit en je schijnbaar prettiger voelt. Het gevolg is dat je in gewicht toeneemt.

Welke gevolgen kan snel afvallen door een depressie hebben?

Te snel afvallen is nooit goed. Ook als je niet depressief bent en misschien een paar kilo's kwijt wilt. Maar, ben je depressief en verlies je in een rap tempo gewicht dan kan er een tekort aan voedingstoffen ontstaan met als gevolg dat je nog somberder en lustelozer wordt. Daarbij kan een versneld gewichtsverlies op de langere termijn zelfs je gezondheid schaden.

Je pleegt een aanslag op algehele conditie en ook je weerstand. Dit betekent dat je vatbaarder bent voor allerlei ziekten. Kleine onschuldige kwaaltjes als een verkoudheid en griep, maar ook ergere aandoeningen als spijsverteringsstoornissen en zelfs hart- en vaatziekten. Daarom is het goed je eetpatroon en gewicht in de gaten te houden als je depressief bent of klachten van dien aard hebt.

Hoe voorkom je afvallen tijdens een depressie?

Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat je te snel afvalt. Zeker als je in een depressie zit. Alleen is het voorkomen ervan vaak moeilijk. Omdat jezelf waarschijnlijk de laatste bent die de link tussen je gemoedstoestand en je eetgedrag legt. Maar door goed en gezond te eten kun je je depressie beter onder controle krijgen. Het zorgt er immers voor dat je je fitter en energieker voelt en dat maakt het gemakkelijker je gedachten en gevoelens te doorbreken.

Hieronder enkele voedingstips die voorkomen dat je afvalt en die helpen je depressie te verminderen:

  • Vermijd alcohol en rood vlees. Eet bij voorkeur veel vers fruit, groenten, peulvruchten en volkoren producten. Volgens onderzoeken vermindert het de depressieve gevoelens. Want, het zorgt er onder andere voor dat het serotonineniveau in de hersenen op peil blijft en dat maakt je happier.
  • Geniet regelmatig van vis en noten, want die bevatten omega-3 vetzuren. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmend effect en beïnvloeden het serotoninegehalte positief.
  • Vul je voeding eventueel aan met vitamines en mineralen, zoals vitamine B12 en B6, omdat deze vitamines eveneens een positieve invloed op je stemming kunnen hebben.

Combineer gezond eten met regelmatig leven. Ga bijtijds naar bed en sta vroeg op. Zorg daarnaast wekelijks voor voldoende lichaamsbeweging. Zo verzamel je volop energie, fitheid en weerstand om de depressie te lijf te gaan én niet af te vallen. Mocht het je niet alleen lukken? Neem dan contact op met je huisarts.

Annelize
Door

Annelize

op 19 February 2018

Erg depressief en 8 kilovqfgevallen veel huilen en iderdaad geen levens vreugde Heel somber ik vind het verschrikkelijk

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 20 February 2018

Beste Annelize, ik schrik van jouw noodkreet over het thema depressie. Je hebt echt hulp nodig. Vraag bij jouw huisarts om een doorverwijzing. Heel veel sterkte! Albert

christina cauwel
Door

christina cauwel

op 8 April 2018

Ik heb depressie sinds december 2017, mits een weerslag door het overlijden van mijn echtgenoot in 2015 , de eerste 2j wist ik er niet in vh overlijden , pas vorige zomer voelde ik de weerslag stilaan op me afkomen , ik nam 2 weken setraline 50mg , daarna 4 weken 100mg , sinds februari 2018 overgegaan naar efexor exel 75mg , de ene dag ist wa beter dan de andere dag, dit weekend was een slecht weekend met vandaag huilbui ,ik ga ook bij psygoloog op gesprek en huisarts volgt me op , ik nam converam vd bloeddruk waardoor ik afviel mits vochtafdrijver in dat medicament, in januari weegt cardioloog me in 't ziekenhuis 110kg , in februari weeg ik me thuis 96 kg mits ik amper at door de setraline en depressie, ik dus weer in paniek mits ik vermagerde ,converam gestopt, nu neem ik nobitten vd bloeddruk , door setraline had ik weinig of geen honger, hoofdpijn, misselijk enz, ik moet niet braken en heb geen koorts ,met efexor ,ik begin meer te eten , en tracht mijn zinnen te verzetten wat niet makkelijk is, eens ik mijn hoofd kan leegmaken , hoop ik dat het beter is , iedereen veel beterschap gewenst , grts Christina .

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 11 April 2018

Beste Christina, dank voor jouw reactie. Het is nodig om naar de oorzaak van je probleem te gaan. Ik begrijp dat je al afspraken hebt met een psycholoog. Dat is al een goede stap, want het blijft lastig om je eigen oorzaken te doorzien.. (Anders had je ze al lang zelf opgelost…) Veel succes met je weg naar genezing! Hartelijke groet Albert

FG
Door

FG

op 24 June 2018

Ben zelf juist super veel bijgekomen tijdens mijn depressie, zeker zo’n 10 tot 15 kg sinds januari 2018 en gebruik GEEN anti-depressivia. Het is echt vreselijk, had liever dat ik afviel tijdens dit. Ik haatte mijn lichaam altijd al en dat is alleen maar versterkt en dat samen met een depressie is echt niet te doen. Wil zo graag weer afvallen en mezelf zekerder voelen over hoe ik eruit zie, weer leuke kleren aandoen en dat ze ook lekker zitten. Denk dat als ik ooit genees van mijn depressie dat er zeker 40kg af moet wil ik weer een “gezond” gewicht hebben en me goed voelen in dit vreselijke lichaam....

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 25 June 2018

Beste FG, ik schrik van jouw noodkreet als reactie op het thema "is afvallen door een depressie normaal".Je hebt echt hulp nodig. Vraag bij jouw huisarts om een doorverwijzing. Heel veel sterkte! Albert

Reactie plaatsen