Wat is haptonomie?
26 februari 2019 
in Angst
5 min. leestijd

Wat is haptonomie?

Bij haptonomie houden we ons bezig met aanraken, voelen en lichamelijk contact. Je leert hoe je beter kunt voelen en het gevoel van “ik mag er ook zijn” wordt door haptonomie zeer versterkt. Vooral voor mensen met minder of weinig zelfvertrouwen is dit een prima geneeswijze om je bewust te worden van je eigen ik en je eigen zijn.

Leer te voelen dat je er mag zijn

De vraag “wat zegt je gevoel” is een veel gehoorde vraag, vooral bij mensen die onzeker zijn en veel twijfelen. Vaak gaan we in dat soort gevallen toch nog af op ons verstand en voorbij aan ons gevoel, terwijl juist dat gevoel zo belangrijk is. Maar dat is de manier waarop we zijn opgevoed, echter negeer je steeds jouw gevoel, dan zal je er ook steeds meer de verbinding er mee verliezen. Haptonomie kan je hier bij helpen om het contact met jouw gevoel terug te krijgen.

Haptonomie en gevoel

Bij haptonomie draait alles om het gevoel. Jouw gevoel dus. De behandelvorm richt zich op het ontwikkelen van het contact met jezelf, je omgeving en je situatie. Bij haptotherapie zal je leren dat jouw lichaam je een heleboel vertelt. Door te luisteren naar je gevoel en je lichaam zal je meer bewustwording van jezelf ervaren.

Jouw gedrag moet uit je gevoel komen, dit zal je namelijk helpen om makkelijker in het leven te staan. Meer vertrouwen te krijgen in jouw eigen doen en laten en je vooral veel vitaler voelen. Naast vertrouwde manieren zal je ander gedrag ontwikkelen waardoor je meer keuzemogelijkheden krijgt en met meer zelfvertrouwen in het leven zal staan.

Bewust worden van je gevoel

Hapnotherapie of haptonomie begint bij de intake. De therapeut zal een diagnose stellen en van uit daar een behandelingsplan samenstellen. Belangrijk is hierbij het doel dat jullie samen hebben vastgesteld. Doel van de hele therapie is om iemand bewust te laten worden van zijn eigen lichaam en eigen gevoel. Deze bewustwording brengt het lichaam weer in balans, er ontstaat weer een verbinding met jezelf, met anderen en de wereld om je heen.

Het vermogen om op deze manier te voelen kan geblokkeerd zijn en kan daardoor leiden toch psychische en lichamelijke klachten. Bij haptonomie leer je om te gaan met pijn, stress, angst en spanningen. Oftewel luisteren naar je gevoel.

Aanraken is de basis

Binnen de Hapnotherapie staat affectieve aanraking centraal, dit is de meest directe manier om in contact te komen met je gevoelens en je problemen te leren voelen. Zie het lichaam als een schakel tussen de innerlijke en uiterlijke wereld. Bij haptonomie draait alles dus om aanraking.

De therapeut raakt je aan en is je gids bij wat je voelt in het lichaam. Dit vertelt namelijk veel over de problemen waar je mee te maken hebt. Naast de aanraking wordt er bij haptonomie ook gebruik gemaakt feedbackgesprekken. Hoe ervaar je dingen en wat doet het met je. Erg belangrijk voor de volgende stap en de rest van je therapie.

Bij welke klachten werkt haptonomie

Haptonomie werkt zowel bij psychische als lichamelijke klachten. Maar ook klachten in de relationele sfeer kunnen worden verholpen met haptonomie. Bij psychische klachten kunnen we denken aan Angst, faalangst, depressies, stemmingswisselingen, weinig zelfvertrouwen en trauma verwerken.

Als we het hebben over lichamelijke klachten denken we vaak aan eetstoornissen, vermoeidheid stress, nek- en rugklachten. Vaak zien we wel dat deze lichamelijke klachten ook verbonden zijn aan psychische klachten. Maar ook bij een burn-out is haptonomie een goede behandelwijze. Tot slot kunnen relationele problemen worden verholpen met haptonomie.

Hoe werkt haptonomie eigenlijk?

Haptonomie bestaat eigenlijk uit 3 aparte onderdelen, die samen de hele behandeling omvatten. Het eerste onderdeel zijn de oefeningen waarbij bewustwording centraal staat. Het tweede onderdeel is aanraking, en het laatste onderdeel is een gesprek. Bij het eerste onderdeel worden bewustwordingsoefeningen uitgevoerd, wat er voor zorgt dat de patiënt leert wat er in en met zijn lichaam gebeurt.

Een oefening kan 1 op 1 plaats vinden of in een groep. Bijvoorbeeld het rondlopen in de kamer met de ogen dicht. Wat doet dit met je, wat ervaar je? Uit deze oefeningen komt heel duidelijk naar voren hoe iemand in zijn vel zit.

Het tweede onderdeel is de aanraking. De therapeut raakt je aan en het is van groot belang dat jij op zo een moment aangeeft wat je ervaart. Wat de aanraking met je doet. Deze aanrakingen zullen niet alleen zichtbaar maken hoe iemand dingen ervaart, maar kan ook het gedrag veranderen. Iemand kan door bewustwording en aanraking ook van gesloten naar open gaan.

Aanraking is van groot belang in het menselijk leven. Kijk maar naar baby’s, zodra ze hun eigen moeder voelen zullen ze rustig worden en stoppen met huilen. Maar ook als iemand erg verdrietig is, dan omhelzen we hem of haar om te troosten. Dit stelt de persoon gerust en geeft een veilig gevoel. Zo werkt haptonomie ook.

Het laatste onderdeel van de haptonomie behandeling is het gesprek. Net zo belangrijk als de andere twee onderdelen. Tijdens het gesprek komt naar voren hoe iemand iets heeft beleefd en wat het met je doet. Aan de hand van de gesprekken, die zowel vooraf als achteraf worden gevoerd, is vast te stellen welke behandeling er bij jou past.

Hoeveel behandelingen er nodig zijn is niet altijd vooraf te zeggen, maar minimaal 3 sessies is toch wel de basis. Bij een intake gesprek kan meestal wel een inschatting worden gemaakt over het aantal sessies.

Wat-is-haptonomie-rug

Haptonomie en de verzekering

In de basisverzekering wordt haptonomie meestal niet vergoed. Wel zit deze behandeling in meerdere, aanvullende verzekeringen. Voordat je dus een afspraak maakt met de praktijk voor haptonomie, doe je er goed aan te informeren bij de zorgverzekeraar. Zij kunnen je vast vertellen wat wel en niet vergoed word. Zo voorkom je ineens voor onvoorziene kosten te staan.

Meer artikelen over persoonlijke groei