Minderwaardigheidscomplex
Zelfbeeld Verbeteren
Redactie
Zelfbeeld Verbeteren
10/05/2021
4 min

Een minderwaardigheidscomplex, hoe kom je daar vanaf?

10/05/2021
4 min

Wil jij een minderwaardigheidscomplex oplossen?
Is een minderwaardigheidscomplex überhaupt op te lossen?

Heb jij last van een minderwaardigheidscomplex?

Iedereen voelt zich weleens wat minder zeker. Dit kan zijn in een bepaalde situatie, maar natuurlijk ook over karaktertrekken van jezelf. Dit is heel normaal en zal iedereen herkennen.

Het wordt problematischer wanneer je écht last krijgt van negatieve gedachtes over jezelf. Dit kan zijn omdat je (dingen aan) jezelf niet goed genoeg vindt, maar ook omdat je vindt dat je bepaalde dingen beter zou moeten kunnen of misschien aandurven.

Of die eeuwige strijd in jezelf omdat je zo tegen anderen opkijkt en jezelf minder waard vindt.

“Wat het ook is waar je onzeker of ontevreden over bent, hoe langer die gevoelens aanwezig zijn en jou in de weg staan, hoe moeilijker het is om van deze gevoelens af te komen”

Waar komt een minderwaardigheidscomplex vandaan?

Een minderwaardigheidscomplex is niet iets waar je mee geboren wordt. Jonge kinderen zijn nog onbevangen en worden gevormd door hun omgeving.

Wanneer zij vaker dan eens de indruk krijgen of er zelfs letterlijk gezegd wordt dat zij niet goed genoeg zijn, zal dat afbreuk doen aan het zelfvertrouwen.

Ook kinderen onderling kunnen flinke mentale klappen uitdelen. Natuurlijk niet met de bedoeling om een ander te beschadigen, maar dikwijls is dit wel het gevolg.

Nooit gekozen worden tijdens de gym, uitgelachen worden wanneer je iets zegt, geen uitnodigingen voor een kinderfeestje krijgen, niet mee mogen spelen met anderen of misschien zelfs duidelijk gepest worden hakken er natuurlijk goed in.

Ook jouw eigenwaarde en zelfbeeld krijgen een flinke tik te verwerken.

Ben jij meer bezig met perfectie in deze moderne tijd?

Tegenwoordig zijn we ook veel meer bezig met perfectie. Dankzij het internet dat voor iedereen toegankelijk is, heb je een constante toegang tot andere mensen, andere meningen en zogenaamde ‘etalages’ waarin men zichzelf zet.

Dit zie je voornamelijk op sociale media zoals Facebook en Instagram. Naast dat je continu geconfronteerd wordt met anderen, is bij de meesten ook die druk aanwezig om zichzelf te etaleren.

De bedoeling is dan natuurlijk wel om dit zo perfect mogelijk te doen want het is mens eigen om de schone schijn op te houden.

Door deze ontwikkelingen zijn er tegenwoordig veel meer mensen die last hebben van een minderwaardigheidscomplex.

Je ontkomt bijna niet aan het internet waardoor je veel meer prikkels krijgt maar er ook veel meer mogelijkheden zijn om niet te voldoen aan de verwachtingen. En het stomme is dat bijna iedereen dit probleem in de hand werkt.

Als we eens wat minder gefocust zouden zijn op perfectie en wat meer op de realiteit, dan zou de druk om perfect te moeten zijn al een stuk minder aanwezig zijn. Ik vertel je erg graag meer over in mijn korte video hieronder:

Projectie

Dankzij sociale media is het dus makkelijker geworden om anderen te volgen en zijn er veel invloeden waar je mee te maken krijgt. Iedereen kan zichzelf influencer noemen en een aantal influencers hebben ook behoorlijk wat invloed.

Dit is lang niet altijd zo onschuldig als mensen je willen laten geloven. Jongeren bijvoorbeeld zijn zeer beïnvloedbaar waardoor zij gaan streven naar onmogelijke, en belangrijker nog, ongezonde doelen. Dit kan verregaande gevolgen hebben.

Op internet is het relatief makkelijk om perfectie te laten zien. Echter in het leven is lang niet alles perfect, daarom is zo’n beeld irreëel en niet wenselijk als voorbeeld. Het nastreven van perfectie zal enkel teleurstellingen met zich meebrengen.

Uiting van een minderwaardigheidscomplex

Het is heel verschillend hoe mensen met een minderwaardigheidscomplex zichzelf tonen aan de buitenwereld. De één wordt stil en teruggetrokken terwijl de ander een zelfverzekerd masker opzet, tot op het arrogante af.

De één kiest er dus voor om zichzelf als het ware te laten verdwijnen. Hoe minder je opgemerkt wordt hoe minder kans er is dat je iets fout doet of niet voldoet aan andermans verwachtingen.

Met de arrogante houding trek je als het ware een muur omhoog om anderen te laten denken dat niks je raakt. Ook kan dit er voor zorgen dat anderen geen kritiek op je durven hebben, ten minste niet recht in je gezicht.

“Natuurlijk is geen van beide opties een juiste oplossing. Maar wat is dat dan wel?”

Hoe pak je een minderwaardigheidscomplex aan?

“Een minderwaardigheidscomplex komt vaker voor bij vrouwen”

Allereerst is het belangrijk dat je jezelf bewust bent van het probleem zodat je weet wat je aan wilt pakken.

Wanneer je zelf doorhebt dat je erg negatief over jezelf denkt en jezelf vaak vergelijkt met anderen, weet je waar je last van hebt.

Vervolgens is het belangrijk om realistisch te leren denken (aan iedereen mankeert wel iets, maar aan niemand mankeert alles) en te werken aan het geloven in jezelf en jezelf ook af en toe een compliment te geven.

Het kan een meerwaarde zijn om te weten waar jouw minderwaardigheidscomplex vandaan komt, maar het is geen must om je verleden te ontleden. Je wéét in welke situaties je je ongemakkelijk of onzeker voelt.

Wanneer dat onzekere en/of deprimerende gevoel voorkomt in periodes, dan is het wel een must om erachter te komen wat de trigger is zodat je hier iets mee kunt.

Beloon jezelf wanneer je successen behaalt. Dit kan een spontaan succes zijn, maar ook een doel dat je jezelf hebt gesteld en gehaald. Wees lief voor jezelf en maak kleine stappen.

Hoe vaker je jezelf kunt complimenteren en belonen met een succes, hoe meer positieve ervaringen je opbouwt en hoe beter je hierin wordt.

Iedereen heeft vaardigheden waar ie heel goed in is, of waardevolle karaktertrekken. Jij dus ook. Zodra je iets tegenkomt waar jij minder goed in bent, is het goed om je ook iets te bedenken dat jij wel goed kunt.

Complimenteren helpt jouw minderwaardigheidscomplex te verminderen

Complimenten doen wonderen. Zowel het geven als het krijgen ervan. Het kost niets en zowel jij als de ander worden er vrolijk van wanneer je een compliment geeft.

Een ander zal je erom waarderen en jouw zelfvertrouwen groeit door deze positieve aandacht.

Maar vergeet ook jezelf niet regelmatig een complimentje te geven! Juist door iets positiefs over jezelf te zeggen, groei je als persoon en zullen de onzekerheden minder worden.

Reacties